Nokia on haastanut verkkokauppa- ja pilvipalvelujättinä parhaimmin tunnetun Amazonin oikeuteen väitetyistä patenttiloukkauksista Amazonin suoratoistopalveluissa ja -laitteissa. Lisäksi Nokia on haastanut oikeuteen myös HP:n.
Nokia kertoo jättäneensä Amazonia vastaan kanteet Yhdysvalloissa, Saksassa, Intiassa, Isossa-britanniassa sekä Euroopan unionin yhdistetty patenttituomioistuimessa.
Nokian mukaan Amazon Prime Video -palvelu sekä Amazonin suoratoistolaitteet loukkaavat joukkoa Nokian multimediapatentteja, jotka kattavat useita teknologioita liittyen videoiden pakkaamiseen, sisältöjen toimittamiseen, sisältöjen suositteluun sekä laitteiden toteutukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erikseen Nokia kertoi samalla jättäneensä tietokonevalmistajana tunnettua HP:ta vastaan kanteet Yhdysvalloissa Nokian videoteknologioihin liittyvien patenttien loukkaamisesta tuotteissaan.
Nokian mukaan oikeustoimet eivät ole sille ikinä ensisijainen vaihtoehto, ja vuodesta 2017 alkaen Nokia on solminut tai pidentänyt yli 250 lisenssiä – mukaan lukien Applen ja Samsungin kanssa – ja aloittanut oikeustoimet vain kuudessa tapauksessa.
”Olemme käyneet keskusteluja Amazonin ja HP:n kanssa useita vuosia, mutta joskus oikeudenkäynti on ainoa tapa vastata yrityksille, jotka päättävät olla noudattamatta muiden noudattamia ja kunnioittamia sääntöjä. Ja tehdään tämä selväksi: Amazon ja HP hyötyvät merkittävästi Nokian multimediakeksinnöistä”, toteaa Nokian uusista segmenteistä vastaava lisensointijohtaja Arvin Patel.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Esimerkiksi huhtikuussa 2021 sopi oikeustoimien jälkeen patenttikiistan tietokonevalmistajan Lenovon kanssa. Tuolloinkin keskiössä olivat juuri videoiden pakkaukseen liittyvät patentit.
Laajan patenttisalkun lisensointi on erittäin tärkeä osa Nokian nykyliiketoimintaa. Nokialla on paljon patentteja liittyen eri mobiiliverkkostandardeihin, mutta myös esimerkiksi Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on runsaasti myös muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja.
Vuodesta 2000 alkaen Nokia on investoinut yli 140 miljardia euroa tutkimukseen ja tuotekehitykseen.
”Tämän seurauksena meillä on yksi maailman vahvimmista yhteys- ja multimediateknologioiden patenttisalkuista – ja ei ole liioittelua sanoa, että nämä keksinnöt mahdollistavat kokonaisia toimialoja”, toteaa Patel.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan sen keksinnöt ovat vaikuttaneet vahvasti kaikkien markkinoilla käyttöön otettujen videokoodekkien kehitystyöhön, H.264 / AVC -standardista aikaisin 2000-luvulla H.266 / VVC -standardiin, joka valmistui vuonna 2020. ”Tätä teknologiaa on käytännössä kaikissa tableteissa, tietokoneissa, älytelevisioissa, älypuhelimissa ja kaikissa muissa videota toistavissa laitteissa, kuten kameroissa, turvajärjestelmissä ja video-ovikelloissa”, Patel taustoittaa.
Lisäksi Nokia on kehittänyt ja patentoinut muitakin mielenkiintoisia ratkaisuja, liittyen esimerkiksi sisällön optimointiin vaihdettaessa pysty- ja vaakatilan välillä sekä videon selaamiseen eteen- tai taaksepäin esittäen samalla valitun hetken kuva.
Nokian mukaan suoratoistopalvelut ja -laitteet hyötyvät Nokian ja muiden innovaattoreiden tutkimuksesta ja tuotekehityksestä – ilman sitä palvelut ja tuotteet eivät yksinkertaisesti toimisi nykyisellä kuluttajien odottamalla tavalla.
”Nokia hakee korvausta näiden keskeisten keksintöjen käytöstä, rojalteja, jotka sijoitamme uudelleen yhdessä merkittävien lisäinvestointien kanssa seuraavan sukupolven multimediateknologian kehittämiseen”, toteaa lisensointijohtaja Arvin Patel.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Patenttilisensoinnin merkitys Nokian tulokselle on erittäin merkittävä. Viime aikoina tuloskehitystä ovat painaneet puuttuvat sopimukset kiinalaisten älypuhelinvalmistajien Oppon ja Vivon kanssa. Nokia pyrkii jouduttamaan myös näiden kiistojen ratkaisua oikeusteitse. Tällä hetkellä Teknologia-liiketoimintaryhmän lisensointi tuottaa vuositasolla noin 1,0 miljardia euroa. Nokia on arvioinut Nokia on kertonut odottavansa vuositason liikevaihdon palaavan 1,4-1,5 miljardiin euroon, kun älypuhelinalan sopimusten uusimissykli on saatu päätökseen ja kasvu jatkuu uusilla painopistealueilla, kuten autoteollisuudessa, kuluttajaelektroniikassa, esineiden internetissä ja multimediassa.
Vuonna 2022 Nokian patenttilisensoinnin sisältävä Teknologia-liiketoimintaryhmä ylsi 1,595 miljardin euron liikevaihtoon ja 1,208 miljardin euron liikevoittoon, vaikka sopimusten puuttuminen Oppon ja Vivon kanssa painoikin kehitystä, kun niiden osalta ei kirjattu lainkaan liikevaihtoa vuoden 2022 aikana. Liikevaihtoa ja -voittoa tuki Microsoftin kanssa tehdyn sopimuksen muutos käytännössä pysyväksi lisenssiksi, joka johti 305 miljoonan euron ylimääräiseen liikevaihtokirjaukseen loppuvuodesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »