Google on julkaissut viimeisimmät tiedot eri Android-versioiden yleisyydestä.
Googlen sovelluskehittäjille Android Studion osana julkaisemat tiedot on päivätty 1. lokakuuta 2023. Edelliset kerran luvut Googlelta saatiin toukokuun lopun tilanteesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toimittaja Mishaal Rahman on jakanut julkaisussaan X-palvelussa Googlen julkaisemat tiedot eri Android-versioiden osuuksista käytössä olevissa laitteissa sekä vertailun osuuksien muutoksista toukokuun lopun tilanteeseen nähden.
Syksyllä 2022 julkaistu Android 13 on nyt noussut suosituimmaksi yksittäiseksi Android-versioksi löytyen lähes neljäsosasta laitteita 22,4 prosentin osuudella. Toukokuun lopulla Android 13 oli vasta noin 15 prosentissa laitteita.
Android 13 on yleistynyt jonkin verran edeltäjiään nopeammalla tahdilla. Taustalla tässä lienevät useampien valmistajien pidentyneet päivityslupaukset sekä useampien laitteiden julkaisu suoraan Android 13:lla varustettuna jo pidemmän aikaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android 14:n Google julkaisi 4. lokakuuta tuoden sen päivityksenä saataville Pixel-puhelimilleen. Sittemmin muista valmistajista päivityksissä alkuun ovat päässeet jo Samsung ja Xiaomi. Pidentyneiden päivityslupausten ohella useilla valmistajilla olisi parannettavaa päivitysten julkaisunopeudessa.
Android 13:n jälkeen toiseksi suosituin Android-versio nykyisellään on yhä Android 11, jonka Google julkaisi jo vuonna 2020. Sen osuus laski nyt viimeisimmissä luvuissa hieman 21,6 prosenttiin. Vuonna 2021 julkaistun Android 12:n osuus painui samalla 15,8 prosenttiin.
Vuotta 2020 edeltäneiden versioiden, Android 10:n ja vanhempien, osuus käytössä olevista Googlen palveluilla varustetuista Android-laitteista oli yhä lokakuun alussa 40,2 prosenttia. Merkittävässä osassa Android-laitteita on käytössä siis hyvin vanha versio, mikä aiheuttaa myös haasteita tietoturvan kanssa. Google tukee aktiivisesti tietoturvapäivitysten osalta tällä hetkellä Android 11:ää ja uudempia, eli 59,8 prosenttia Android-laitteista.
Eri Android-versioiden osuudet (ensin mainittu luku toukokuun lopulta, jälkimmäinen lokakuun alusta):
- Android 13: 15 % -> 22,4 %
- Android 12: 16,3 % -> 15,8 %
- Android 11: 23,1 % -> 21,6 %
- Android 10: 17,8 % -> 16,1 %
- Android 9: 11,9 % -> 10,5 %
- Android 8.1: 6,1 % -> 5,4 %
- Android 8: 2,2 % -> 1,9 %
- Android 7.1: 1,5 % -> 1,3 %
- Android 7: 1,5 % -> 1,3 %
- Android 6: 2,3 % -> 1,9 %
- Android 5.1: 1,5 % -> 1,2 %
- Android 5: 0,3 % -> 0,2 %
- Android 4.4: 0,5 % -> 0,4 %
Google has once again updated the Android version distribution statistics shown to developers in Android Studio to reflect data up to October 1, 2023.
Here's how the % of (GMS Android) devices has changed since May 30, 2023 when the stats were last publicly updated.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
– Android… pic.twitter.com/YENFvyqSe8
— Mishaal Rahman (@MishaalRahman) October 30, 2023
Google julkaisee tätä nykyä tietoa sovelluskehittäjille eri Android-versioiden yleisyydestä vain epäsäännöllisin väliajoin, yleensä kerran vuosineljänneksessä. Aikanaan tietoja julkaistiin kuukausittain, mutta Google todennäköisesti lopetti käytännön, koska uudet Android-versiot yleistyivät niin hitaasti verrattuna Appleen.
Vertailu Androidin ja Applen välillä on tietenkin epäreilu monellakin tavalla tapaa.
Applen tuodessa päivityksen tarjolle se on saatavilla samantien kaikille päivityksen ylipäänsä saaville laitteille, kun taas Googlen julkaistessa Androidin tuo se sen vain omille laitteilleen ja muut laitevalmistajat aloittavat omat päivitysjulkaisunsa tavanomaisesti vasta viikkoja tai useimmiten kuukausia myöhemmin.
On myös hyvä huomata, että käyttöjärjestelmäversioiden merkitys erityisesti Androidin osalta on vuosien varrella vähentynyt. Google tuo käyttäjien kannalta merkityksellisiä muutoksia ja uutta toiminnallisuutta tätä nykyä enemmän uusien käyttöjärjestelmäversioiden sijaan Google Play -palvelujen ja sovellustensa erillisillä, käyttöjärjestelmäversioista riippumattomilla päivityksillä, kun taas Applen palvelujen ja sovellusten uudistukset kytkeytyvät edelleen tiiviimmin yhteen nimenomaan käyttöjärjestelmäversion uudistumisen kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »