Osana Oppo-ryhmää toimiva Realme-brändi on rantautunut alkuvuoden 2022 aikana Suomen markkinoille.
Viime aikoina Realme on kasvanut erittäin kovaa vauhtia nousten loppuvuodesta 2021 Länsi-Euroopassa jo TOP5-älypuhelinbrändien joukkoon, ja suurempien markkina-alueiden jälkeen nyt vahvaa kasvua haetaan myös Suomesta.
Realme GT 2 Pro
- Android
- Lasi/biopolymeeri + alumiini
- 6,7" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 50 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -piiri
- 5000 mAh akku
Aiemmin arvostelussamme oli jo edullisemmasta keskihintaluokasta Realme 9 Pro -älypuhelin, kun taas tämän arvostelun GT 2 Pro edustaa Realmen älypuhelinmalliston huippua. Realme GT 2 Prossa on muun muassa Qualcommin huippuluokan Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, erinomaisilla teknisillä ominaisuuksilla varustettu 6,7 tuuman AMOLED-näyttö, takana 50 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakamerat ja erikoisuutena mikroskooppikamera, sekä 5 000 milliampeeritunnin akku 65 watin pikalatauksella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Realme GT 2 Pro tuli saataville yhdessä edullisemman sisarmallinsa Realme GT 2:n kanssa huhtikuun alkupäivinä. Realme GT 2 Pron (8+128 Gt) suositushinta on 749 euroa. Alkuvaiheen ostajat, jotka hankkivat puhelimen viimeistään 18. huhtikuuta, saavat kaupan päälle Realme Watch 2 Pro -älykellon.
Katso tästä Realme GT 2 Pro -hintavertailu Hinta.fi-palvelusta!
Saatavilla Realme GT 2 Pro on ainakin DNA:n, Elisan ja Verkkokauppa.comin kautta. Värivaihtoehdoista laajimmin valikoimissa on musta Steel Black, minkä lisäksi biopolymeeripintaisista Paper-vaihtoehdoista valkoinen Paper White on saatavilla rajatusti. Vihreää Paper Greeniä ei ainakaan toistaiseksi näytä olevan saatavilla suurilta jälleenmyyjiltä Suomessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkomaisista verkkokaupoista Realme GT 2 Pro on saatavilla myös 12+256 gigatavun muistiversiona.
Realme GT 2 Pron tekniset tiedot
- 6,7 tuuman tasainen LTPO 2.0 AMOLED -näyttö 20,1:9-kuvasuhteella, 3216×1440 pikselin QHD+-tarkkuudella (525 PPI), 1-120 hertsin mukautuvalla virkistystaajuudella ja 10-bittisillä väreillä (1,07 miljardia värisävyä), ympäristöön mukautuva värilämpötila, kontrastisuhde 5000000:1, kirkkaus huipussaan 1 400 nitiä, 1000 hertsin kosketustunnistus, reikä etukameralle näytön vasemmassa yläkulmassa, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri (4 nm, 1x 3,0 GHz ARM Cortex-X2, 3x 2,5 GHz ARM Cortex-A710, 4x 1,8 GHz ARM Cortex-A510, Adreno 730 -grafiikkasuoritin)
- LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuisti ja UFS 3.1 -tyypin tallennusmuisti
- Muistivariantit 8+128 ja 12+256 gigatavua
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 84,4 asteen kuvakulmalla, 1/1,56 tuumakoon Sony IMX766 -kennolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin ultralaajakulmakamera 150 asteen kuvakulmalla ja f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin mikroskooppikamera 20x / 40x -suurennoksella
- Videokuvaus pääkameralla 8K 24 fps, 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 / 60 fps ja ultralaajakulmakameralla 4K 30 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p 240 fps, 720p 480 fps
- 32 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 80,6 asteen kuvakulmalla, Sony IMX615 -kennolla ja f/2,4-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 fps tai 720p 30 fps
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kaksi mikrofonia
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G-taajuudet: n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.2 (SBC / AAC / aptX / aptX HD / LDAC / LHDC) / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (RGB, edessä ja takana)
- USB-C-liitäntä
- 5 000 milliampeeritunnin akku 65 watin SuperDart Charge -pikalatauksella (10V / 6,5A)
- 163,2 x 74,7 x 8,18 millimetriä sekä paino 199 grammaa (Steel Black) ja 189 grammaa Paper White ja Paper Green)
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio osana Realme UI 3.0 -ohjelmistoa
Myyntipakkauksen sisältö:
- Realme GT 2 Pro -puhelin
- 65 watin SuperDart Charge -pikalaturi
- USB-A-USB-C-kaapeli
- Suojakuori
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Pikaohje ja muita lappusia
Hyvää Realme GT 2 Prossa
- Laatutuntuma ja Paper-versioiden erottuva materiaali. Realme GT 2 Pro tarjoaa hyvän laatutuntuman. Paper-versioiden biopolymeerimateriaali takapinnassa jakanee mielipiteet, mutta kyseessä on massasta erottuva erilainen ratkaisu, joka tarjoaa oman vaihtoehtonsa markkinoilla. Tarjolla on myös tavanomaisempi takaa lasipintainen musta värivaihtoehto.
- Upea näyttö. Realme GT 2 Pron 6,7 tuuman tasainen AMOLED-näyttö mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella, 3216×1440 pikselin tarkuudella sekä 1 400 nitiin yltävällä kirkkaudellaan on älypuhelinten huipputasoa, eikä näyttö silmämääräisesti arvioituna jätä mitään toivomisen varaa.
- Huippuluokan suorituskyky. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin voimin suorituskyky lukeutuu Android-puhelinten kärkikaartiin, ja Realme GT 2 Prossa tämä suorituskyky on saatavilla kohtuuhinnalla.
- Nopea pikalataus. Myös akun pikalataus on Realme GT 2 Prossa nopea, vaikkei aivan markkinoiden nopeimpia haastakaan. Testissämme akku latautui tyhjästä 30 minuutissa kuitenkin 87 prosentin varaukseen, eikä nopeammasta latauksesta ole enää merkittävää käytännön hyötyä.
- Mikroskooppikamera kamerakokoonpanon erikoisuutena. Realme GT 2 Pro on varustettu 50 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakameroiden ohella mikroskooppikameralla, joka on mielenkiintoinen poikkeus valtavirrasta. Myös pää- ja ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on asiallisella tasolla.
Huonoa Realme GT 2 Prossa
- Telekameran puute. Realme GT 2 Pron kamerakokoonpanon heikkous on erillisen telekameran puuttuminen. Useimmista huippupuhelimista jonkinlainen telekamera löytyy kohentamaan zoom-kuvauskykyjä, mutta Realme GT 2 Prosta ei. Puute on näin ollen selkeä heikkous.
- Ei IP-luokiteltua pölyn- ja vedenkestävyyttä. Realme GT 2 Pro ei ole IP-luokitellusti pölyn- ja vedenkestävä, mikä on myös selkeä puute puhelimen hintaluokassa.
- Muut puuttuvat ominaisuudet. Edellä mainittujen merkittävämpien puutteiden ohella Realme GT 2 Prosta puuttuu vielä myös langaton lataus, joka monista kilpailijoista löytyy. Monille sillä ei kuitenkaan välttämättä ole merkitystä. Lisäksi puuttuvia ominaisuuksia ovat myös muistikorttipaikka ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, jotka kuitenkin puuttuvat monista kilpailijoistakin. Integroitua eSIMiä Realme GT 2 Pro ei myöskään sisällä.
Designin erikoisuutena Paper-versioiden biopolymeerimateriaalista valmistettu takapinta
Realme GT 2 Prosta on tarjolla Euroopan markkinoilla kolme eri värivaihtoehtoa, jotka ovat musta Steel Black, valkoinen Paper White sekä vaaleanvihreä Paper Green.
Kylkiä kiertävä runko on alumiinia, kun taas takapinta on mustassa Steel Blackissa mattaviimeisteltyä lasia ja kahdessa muussa Paper-värivaihtoehdossa on käytössä ensimmäistä kertaa älypuhelimissa paperimainen biopolymeerimateriaali. Paper-versioiden muotoilun osalta Realme on tehnyt yhteistyötä japanilaisen suunnittelijan Naoto Fukasawan kanssa, ja Fukusawan nimikirjoitus onkin näyttävästi esillä kameroiden vieressä puhelimen takaosassa Realme-logon ja Designed by -tekstin kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Paper-versioiden takapinnan materiaali on Realmen yhteistyökumppanin Sabicin biopohjaisista raakamateriaaleista, kuten sellusta ja pudonneista lehdistä, luoma yhdistelmä, jonka on kerrottu vähentävän hiilidioksipäästöjä jopa 63 prosentilla ja fossiilipohjaisten raaka-aineiden käyttöä 35 prosentilla. Biopohjaisen materiaalin kerrotaan läpäisseen International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) -sertifioinnin.
Testissämme Realme GT 2 Pro oli valkoisena Paper White -värivaihtoehtona, joka on piristävä poikkeus markkinoilla, joilla valkoisia älypuhelimia on saatavilla verrattain vähän.
Paper-versioiden takapinnassa on miellyttävä tekstuuri, joka parantaa otetta puhelimesta ja tuntuu hyvältä kädessä. Biopolymeerimateriaali on tietenkin osin muovia, mutta laatutuntuma Realme GT 2 Prossa on erittäin korkealla tasolla enkä ainakaan itse koe, että Paper-värivaihtoehtona Realme GT 2 Pro häviäsi yhtään lasipintaisille kilpailijoilleen tuntumassa. Ratkaisu on erilainen, mutta myös omalla tavallaan hyvä ja erilaisuus on myös vahvuus. Lisäksi Realme GT 2 Pron hillityt värivaihtoehdot osaltaan luovat hienostunutta tunnelmaa.
Erityisesti valkoisessa värivaihtoehdossa pinnan tahraantuminen ajan kanssa saattaa kuitenkin aiheuttaa harmia. Parin viikon vaihtelevalla käytöllä pinta pysyi vielä pääosin hyvin siistinä, mutta lika tuntuu kuitenkin tarttuvan ja ennen kaikkea näkyvin valkoisessa pinnassa tavallista runsaammin.
Muuten kuin takapinnaltaan Realme GT 2 Pron design on varsin tavanomainen. Esimerkiksi kamerakohouma on nykymittapuulla jopa vaatimaton ja pelkistetyn yksinkertainen. Osana kamerakohoumaa sijaitsevat kolme kameralinssiä sekä kaksi erillistä LED-kuvausvaloa.
Takapinta Realme GT 2 Prossa on reunoiltaan kaareva, kun taas etupuolelta Realme GT 2 Prosta löytyy täysin tasainen näyttö kohtuullisen kokoisilla reunuksilla.
Oikealla sivulla Realme GT 2 Pro sisältää vain virtapainikkeen, kun äänenvoimakkuuden säätökytkin löytyy puhelimen vasemmalta sivulta. USB-C-liitäntä ja SIM-korttikelkka ovat sijoitettu pohjaan kaiutin- ja mikrofoniaukkojen ohella.
Upea näyttö, joka on täysin tasainen
Realme ja OnePlus kuuluvat samaan Oppo-ryhmään ja näin ollen on luonnollista, että niiden tuotteissa on tiettyjä yhtymäkohtia. Sellaisia löytyy myös alkuvuoden 2022 huippupuhelinten Realme GT 2 Pron ja OnePlus 10 Pron väliltä, ja yksi näistä on näyttö.
Realme GT 2 Pron ja OnePlus 10 Pron näyttöjen tekniset ominaisuudet ovat käytännössä identtiset: molemmissa on käytössä Samsungin valmistama AMOLED-näyttöpaneeli.
Erona puhelinten välillä OnePlus 10 Prossa näyttö on taivutettu reunoiltaan niukasti kaarevaksi, kun se Realme GT 2 Prossa on täysin tasainen.
6,7 tuuman AMOLED-näytön tarkkuus on 3216×1440 pikseliä 20,1:9-kuvasuhteella. Kokonaisuutena näytön kuvanlaatu on erinomainen ja monin tavoin markkinoiden kärkitasoa mitä tulee niin tarkkuuteen, väritoistoon, sulavuuteen kuin kirkkauteenkin, joka riittää hyviin näytön pysymiseen luettavana kirkkaassa auringonvalossakin.
Näyttö edustaa LTPO-teknologian toista sukupolvea, minkä ansiosta sen virkistystaajuus mukautuu joustavasti 1 hertsistä 120 hertsiin riippuen näytön sisällöstä. 120 hertsin virkistystaajuus takaa erinomaisen sulavuuden samalla, kun virkistystaajuuden laskeminen auttaa vähentämään virrankulutusta.
Asetuksista näytön virkistystaajuuden maksimin saa rajattua myös 60 hertsiin niin halutessaan. Lisäksi tarjolla on asetus tarkkuudesta. Oletuksena käytössä on 2412×1080 pikselin FHD+-tarkkuus, jolle vaihtoehtoja ovat automaattinen sisällön mukaan vaihtuva tarkkuus sekä kiinteästi täysi 3216×1080 pikselin tarkkuus.
Ominaisuuksiin näytössä lukeutuu myös ympäristön valaistuksen mukaan säätyvä värilämpötila (asetus oletuksena pois päältä). Lisäksi asetuksissa tarjolla on myös valinnaisia kuvanlaadun parantamiseksi kehitettyjä toimintoja. Kuvan terävöittäminen parantaa kuvien ja alle 720p-tarkkuuden videoiden tarkkuutta jopa nelinkertaiseksi tuetuissa sovelluksissa, kuten Instagram ja YouTube. Videon värien parannus puolestaan muuntaa SDR-videon laajempiin HDR-väreihin. Lisäksi tarjolla erillinen asetus suuremmalle näytön kirkkaudelle HDR-videoita toistettaessa.
Realme GT 2 Prosta löytyy myös Videon liikkeen parannus -toiminto, eli MEMC (Motion Estimation, Motion Compensation), joka pyrkii sulavoittamaan videoiden liiketoistoa lisäämällä toistettavaan videoon laskennallisia väliruutuja.
Näytön alta löytyvä sormenjälkilukija Realme GT 2 Prossa toimii hyvin, eli pääosin erittäin nopeasti ja varsin varmasti. Testin aikana vain muutamaan otteeseen tunnistus ei meinannut onnistua riittävän nopeasti. Lukija sijaitsee noin yhden neljäsosan korkeudella koko näytöstä. Hieman korkeampi sijainti olisi vielä parempi, sillä näin siihen olisi vielä helpompi ylettää keskikokoisella kädellä.
Huippuluokan suorituskykyä – ja lämpöäkin piisaa
Realme GT 2 Pro on varustettu monien muiden vuoden 2022 Android-huippupuhelinten tavoin Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä.
Järjestelmäpiirinsä myötä Realme GT 2 Pron suorituskyky sijoittuukin yllätyksettömästi Android-huippupuhelinten kärkikaartiin.
Kuten alta löytyvä vertailutaulukko kertoo, ovat Snapdragon 8 Gen 1 -puhelinten välillä suorituskykyerot pääosin vähäisiä ja menevät tavanomaisen vaihtelun piikkiin. Samsung käyttää puolestaan Galaxy S22 -puhelimissaan Euroopassa omaa Exynos 2200 -järjestelmäpiiriä, jonka graafinen suorituskyky on selvästi heikompi kuin Snapdragon 8 Gen 1:ssä.
Realme GT 2 Pro peittoaa alla taulukossa Galaxy S22 -sarjan puhelimia edustavan Galaxy S22 Ultran graafisessa suorituskyvyssä 30-40 prosentilla, mikä on jo erona sellainen, jolla voi alkaa olla käytännönkin merkitystä graafisesti raskaammissa peleissä.
Toistaiseksi testaamistamme muista Snapdragon 8 Gen 1 -älypuhelimista testeissämme heikoimmaksi on jäänyt Motorola Edge 30 Pro, joka hintansa puolesta on toistaiseksi läheisin verrokki Realme GT 2 Prolle. Edge 30 Pron graafisen suorituskyvyn testitulosten jääminen Realme GT 2 Prosta ja muista verrokeista voi kieliä sen heikommasta jäähdytyksestä ja/tai optimointi- ja ylikuumenemisongelmista.
Myös Realme GT 2 Pro lämpenee huomattavasti, ja lämpeneminen tuntuu merkittävämmältä kuin esimerkiksi ennen Realme GT 2 Prota testissä olleessa OnePlus 10 Prossa. Osaltaan eroihin lämpenemisessä ja sen tunteessa voivat vaikuttaa erilaiset takapinnan materiaalit, mutta lähtökohtaisesti Realme GT 2 Pron jäähdytys vaikuttaisi olevan OnePlus 10 Prota hieman heikommalla tasolla. Pidemmissä pelisessioissa Realme GT 2 Pro tuntuukin käsissä todella lämpimältä, muttei kuitenkaan polttavan kuumalta.
Suomessa Realme GT 2 Pro on saatavilla 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna versiona, mutta testissämme Realme GT 2 Pro oli parempana 12+256 gigatavun muistiversiona.
RAM-käyttömuisti on LPDDR5-tyyppiä ja tallennusmuisti UFS 3.1 -tyyppiä.
Muistikorttipaikkaa ei ole, ja 128 gigatavua voi olla monille nykypäivänä jo liian vähän. Tämä kannattaa tiedostaa ostopäätöstä harkittaessa varsinkin, kun mahdollisuutta muistin laajentamiseen ei muistikorttipaikan puuttuessa ole.
5G-verkoissa Realme GT 2 Pro toimi testin aikana odotusten mukaisesti ilman ongelmia. Puhelinta käytettiin pääasiassa Elisan 5G-verkossa Helsingin keskustassa ja lähialueilla sekä kodin Wi-Fi-verkossa, mutta myös roaming-käytössä ulkomailla.
Realme GT 2 Pro tukee yhteensä 13 eri alle 6 gigahertsin 5G-taajuutta, mikä on huippuluokan älypuhelimille tyypillistä tasoa.
SIM-korttipaikkoja on tarjolla kahdelle nano-koon kortille, mutta integroitua eSIMiä Realme GT 2 Pro ei sisällä.
Muista yhteyksistä tuettuna on Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax, mutta 6 gigahertsin Wi-Fi 6E -yhteyksiä Realme GT 2 Pron ei kuitenkaan ole ilmoitettu tukevan, mitä voi pitää vähäisenä heikkoutena. Bluetooth 5.2:n osalta tuettuna ovat tavanomaisten SBC:n ja AAC:n lisäksi aptX, aptX HD, LDAC ja LHDC, eli koodekkituki laadukkaammalle äänentoistolle yhteensopivien kuulokkeiden kanssa on laaja.
NFC-lähiyhteyden osalta Realme markkinoi kasvattaneensa tunnistusalueen kokoa 500 prosentilla ja toimintasädettä 20 prosentilla tavanomaisesta, minkä kehutaan helpottavan käytettävyyttä ja mahdollistavan NFC:n käyttämisen kummin päin tahansa. Realme GT 2 Prolla ei olekaan väliä, viekö puhelimen lukijan lähelle näytön vai takapinta edellä.
Akku Realme GT 2 Prossa on kapasiteetiltaan 5 000 milliampeerituntia, ja akunkesto vaikuttaa parin viikon vaihtelevan käytön perusteella varsin tavanomaiselta huippupuhelinten joukossa.
Kahden päivän käyttöaika on mahdollinen kohtuullisella aktiivisuudella sekä säästämällä hieman näytön kirkkaudessa, ja akunkesto vaikutti syystä tai toisesta olevan hieman parempi kuin juuri ennen Realme GT 2 Prota testatussa OnePlus 10 Prossa, vaikka teknisesti esimerkiksi näytön, järjestelmäpiirin ja akun osalta nämä puhelimet ovat samanlaisia keskenään. Näyttöaika täydellä latauksella Realme GT 2 Prolla ylsi noin 8-12 tuntiin vaihdellen käytön ja asetusten perusteella.
Huippupuhelinten joukossa Realme GT 2 Pron akunkesto on kokonaisuutena ihan hyvä, muttei kuitenkaan mitenkään poikkeuksellisen erinomainen.
Pikalatauksen osalta Realme luottaa GT 2 Pro -huippumallissaan vielä ”vain” 65 watin enimmäistehoiseen SuperDart Charge -pikalataukseen, joka käytännössä vastaa Oppo-emon SuperVOOCia vain eri tavalla nimettynä.
Pikalataus on varsin vikkelä. Lataustestissämme Realme GT 2 Pro heräsi tyhjällä akulla aloittamisen jälkeen poikkeuksellisen hitaasti ja ensimmäisen 5 minuutin kohdalla akun varaus oli noussut vasta 8 prosenttiin. Tästä huolimatta 15 minuutissa akku oli ehtinyt latautua jo 45 prosentin ja 30 minuutissa 87 prosentin varaukseen.
Realme GT 2 Pron latausnopeus ei ole missään nimessä markkinoiden nopeimpia ja häviää kilpailevista Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimista esimerkiksi Xiaomi 12 Prolle ja OnePlus 10 Prolle, mutta voittaa toisaalta Motorola Edge 30 Pron. Käytännön tasolla erot ovat pieniä, ja kaikki edellä mainitut puhelimet latautuvat sen verran nopeasti, että virtaa akkuun saa hetkessä riittävästi vähintään päivän tarpeisiin.
Samsungin ja Applen huippupuhelimiin verrattuna Realme GT 2 Pron latausnopeus on huomattavasti nopeampi.
Langatonta latausta Realme GT 2 Pro ei tue, mitä voidaan pitää puutteena älypuhelinten huippuluokassa.
Valitettavaa on myös, että Realme GT 2 Pron mukana toimitettava 65 watin pikalaturi hyödyntää vanhaa USB-A-liitäntää modernin USB-C:n sijasta. Laturi ei myöskään tue pikalatausstandardeja, joten muiden laitteiden lataaminen sillä onnistuu vain 10 watin teholla.
Luvassa kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä
Realme GT 2 Pro on varustettu myyntiin tullessaan Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla osana Realme UI 3.0 -ohjelmistoa.
Realme lupaa GT 2 -sarjan älypuhelimille varsin hyvän päivityslupauksen: kolme vuotta merkittäviä Android-käyttöjärjestelmäversiopäivityksiä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Päivitystakuu taipuu siis vain Samsungille, joka nykyään tarjoaa huippupuhelimilleen ja osalle keskihintaisista älypuhelimistaan jopa neljän version ja viiden vuoden päivityslupauksen.
Suhteessa kilpailijoihin Realme GT 2 Pron päivityslupaus on edelleen hyvällä tasolla. Monet kilpailijat, kuten OnePlus ja Xiaomi, tarjoavat saman 3+4-yhdistelmän päivitysten osalta.
Kaiken kaikkiaan Realme-puhelinten ohjelmisto muistuttaa melko paljon OnePlus-puhelimissa nähtyä, eikä kokonaisuutena herätä suuria tunteita suuntaan tai toiseen.
Tarjolla ovat kattavat ulkoasun kustomointimahdollisuudet ja esimerkiksi mahdollisuus ottaa käyttöön sammutetun näytön eleitä (esimerkki: piirrä näytölle V-kirjain taskulampun aktivoimiseksi). Lisäksi tarjolla on näytön reunasta pyyhkäisemällä avautuva Älykäs sivupalkki, josta voi avata sovelluksia, sekä moniajoon Joustavat ikkunat -toiminto, jolla voi lisätä pieniä kelluvia sovellusikkunoita.
Yksi kätevä erikoistoiminto Realme GT 2 Prossa on näytönalaiseen sormenjälkilukijaan liittyvä Pikakäynnistys, joka mahdollistaa viiden sovelluksen tai toiminnon määrittämisen pikavalinnaksi. Avattaessa puhelimen lukitus sormenjäljen tunnistuksella, tiettyyn suuntaan sormea vetämällä saa aktivoitua suoraan pikavalinnan. Kun toiminnon käyttöön tottuu, on se varsin kätevä tapa avata nopeasti valittuja usein käytettyjä sovelluksia.
Kokeellisina Realme Lab -ominaisuuksina Realme GT 2 Pro tarjoaa lisäksi mahdollisuuden kuunnella musiikkia samanaikaisesti sekä langattomista että langattomista kuulokkeista, puhelimen käyttöä rajoittavan Unikapseli-toiminnon sekä sormenjälkilukijan käytön sykkeen mittaukseen. Viimeksi mainittua kokeilimme pariin otteeseen, ja tulokset näyttäisivät olleen ainakin karkeasti oikealla tasolla.
Kamerakokoonpanon erikoisuuksina 150 asteen ultralaajakulma sekä mikroskooppikamera
Realme GT 2 Prossa on kolme takakameraa: 50 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakamerat sekä erikoisuutena 2 megapikselin mikroskooppikamera. Myöskään ultralaajakulmakamera ei ole aivan tavallinen, sillä sen kuvakulma on poikkeuksellisen laajat 150 astetta.
50 megapikselin pääkamera rakentuu 1/1,56 tuumakoon Sony IMX766 -kennolle ja sen aukon koko on f/1,8. Pääkamera on myös varustettu optisella kuvanvakaimella.
Pääkameran tuottama kuvanlaatu on monipuolisesti hyvällä tasolla. Kuvien yksityiskohtien määrä, terävyys, värit ja dynamiikka ovat kokonaisuutena miellyttäviä erilaisissa olosuhteissa.
Koska erillistä telekameraa Realme GT 2 Pro ei sisällä, jää myös zoom-kuvaaminen pääkameran täysin vastuulle. 2x-tasolla kuvat säilyvätkin vielä varsin tarkkoina, mutta enemmän zoomatessa digitaalisen zoomin rajat tulevat vastaan ja laatu alkaa kärsiä huomattavammin.
Alla on 1x-, 2x-, 5x- ja 10x-esimerkkikuvat Realme GT 2 Prolla. Erillisellä vaikkapa 3x-telekameralla varustetulla älypuhelimella vielä 10x-tasolle zoomattaessa muun muassa tien yläpuoliset kyltit olisivat todennäköisesti luettavissa toisin kuin Realme GT 2 Prolla ja sen 10x digizoomilla.
Lisää esimerkkikuvia Realme GT 2 Pron kameroilla löytyy vielä arvostelun lopusta.
Sisarbrändin OnePlus 10 Pron tavoin Realme GT 2 Prolla voi tallentaa kuvia 10-bittisillä väreillä, jolloin kuvat tallennetaan JPEG-muodon sijaan HEIF-muodossa. Tälle on oma asetuksensa kamerasovelluksessa. 10-bittisillä väreillä kuvia on mahdollista tarkastella itse puhelimessa tai yhteensopivissa laitteissa, kuten tietyissä Applen Mac-tietokoneissa. Tässä artikkelissa jaetut kuvat ovat kuitenkin tallennettu yhteensopivuuden vuoksi tavallisesti 8-bittisinä.
Lisäksi 50 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakameroilla on mahdollista tallentaa kuvia myös täydellä tarkkuudella, mutta oletuksena käytössä on neljän pikselin yhdistäminen ja noin 12,5 megapikselin kuvakoko.
Realme GT 2 Pron läheinen sukulaisuus OnePlus 10 Pron kanssa näkyy vahvasti myös ultralaajakulmakamerassa, joka on samanlainen ja varustettu älypuhelimissa poikkeuksellisen laajalla 150 asteen kuvakulmalla.
50 megapikselin ultralaajakulmakamera rakentuu 1/2,76 tuumakoon Samsung ISOCELL JN1 -kennolle 0,64 mikronin pikselikoolla. Aukon koko ultralaajakulmakamerassa on f/2,2.
Tavanomaisesti älypuhelimissa ultralaajakulmakamerat ovat kuvakulmaltaan alle 125-asteisia, johon nähden 150 asteen ultralaajakulmakamera tarjoaa selvästi laajemman kuvakulman. Oletuksena kamerasovelluksessa sitä hyödynnetään kuitenkin 110 asteen kuvakulmaan rajattuna. Täysi 150 asteen kuvakulma on erillinen kuvaustilansa, minkä lisäksi sen alta löytyy myös erikseen kalansilmälinssiä mukaileva tila.
Alla esimerkkikuvat ultralaajakulmakameralla erillisellä 150 asteen tilalla, ultralaajakulmakameralla 110 asteeseen rajattuna oletustilana sekä pääkameralla.
Poikkeuksellisen laaja ultralaajakulmakamera on kiva lisä, ja ultralaajakulmakameran kuvanlaatu muutenkin pärjää hyvin huippupuhelintenkin joukossa. Heikkoudeksi ultralaajakulmakameran osalta on kuitenkin laskettava automaattitarkennuksen puuttuminen.
Ultralaajakulmakamera 150 asteen tilalla:
Ultralaajakulmakamera (110 astetta):
Pääkamera:
Suurin erikoisuus Realme GT 2 Pron kamerakokoonpanossa on kuitenkin kolmas takakamera, joka on poikkeuksellisesti mikroskooppikamera. Se on tehty kuvaamiseen mikroskoopin tavoin erittäin läheltä 1-3 millimetrin päästä, käytännössä siis lähes tulkoon vasten kuvauskohdetta. Mikroskooppikamera toimii yhdessä sen ylä- ja alapuolelta löytyvän kahden LED-kuvausvalon kanssa.
Tarjolla Mikroskooppi-kuvaustilassa on joko 20x- tai 40x-suurennosvaihtoehto, ja kuvat kamera tallentaa 2 megapikselin tarkkuudella.
Mikroskooppikameralla saa tallennettua jopa hämmästyttäviä otoksia eri asioista, ja sitä on hauska kokeilla erilaisten kohteiden kanssa. Pidemmän päälle toki mikroskooppikamera jäänee ennemminkin kuriositeetiksi kuin hyödylliseksi jokapäiväiseksi lisäksi, mutta mielenkiintoinen erikoisuus se joka tapauksessa on.
Alla oikealla esimerkkikuva mikroskooppikameralla. Vasemmalta löytyy pääkameralla kauempaa napattu kuva, joka havainnollistaa kuvauskohdetta.
Realme GT 2 Pron 32 megapikselin etukamera on hyvä. Kiinteätarkenteisella Sony IMX615 -kennollisella kameralla saa tallennettua tarkkoja ja värimaailmaltaan miellyttävän eloisia selfieitä.
Videokuvausta Realme GT 2 Pro tukee pääkameralla 8K-tarkkuudella 24 fps -nopeudella ja 4K-, 1080p- ja 720p-tarkkuuksilla 30 / 60 fps -nopeuksilla. Ultralaajakulmakameralla videokuvaus onnistuu puolestaan 4K-tarkkuudella 30 fps -nopeudella ja 1080p- ja 720p-tarkkuuksilla 30 / 60 fps -nopeuksilla. Lisäksi hidastuskuvaus on tuettu 1080p-tarkkuudella 240 fps -nopeudella ja 720p-tarkkuudella 480 fps -nopeudella.
Etukameralla videokuvaustarkkuus on mahdollista vain 1080p- ja 720p-tarkkuuksilla 30 fps -nopeudella, ja 4K-tarkkuuden puutetta voikin tältä osin pitää hienoisena puutteena.
Realme GT 2 Pron kamerasovellus on vastaava kuin viime aikoina OnePlus-puhelimissa. Sovellus on sekä monipuolinen että helppokäyttöinen. Realme on varustanut kamerasovelluksen vielä muutamilla lisäkuvaustiloilla, joita ei löydy esimerkiksi OnePlus 10 Prosta. Näitä ovat Katu, Tekstiskanneri, Tähtitila ja 3D-valokuva.
Tavallisten Valokuva-, Video-, Yö-, Muotokuva- ja Panoraama-tilojen sekä edellä mainitun erillisen 150 asteen tilan lisäksi tarjolla Realme GT 2 Prossa ovat:
- Asiantuntija-tila manuaalisäädöillä – käytettävissä pääkameralla. Tavallisen RAW-kuvauksen ohella mukana RAW Plus -tila, joka yhdistää RAW-kuvauksen ja useita ruutuja taustalla yhdistävän laskennallisen valokuvaamisen.
- Erillinen Video-tila myös manuaalisäädöillä ja LOG-muodon kuvausmahdollisuudella
- Hidastus-tila hidastettuun videokuvaukseen (1080p 240 fps tai 720p 480 fps)
- Intervallikuvaus-tila timelapse-kuvaukseen (4K 30 fps tai 1080p 30 fps)
- Kaksoisnäkymävideo-tila samanaikaiseen videokuvaukseen taka- ja etukameralla (vaihtoehtoina jako puoliksi tai toinen kamera joko pyöreässä tai suorakulmion muotoisessa ikkunassa)
- Tekstiskanneri-tila skannerimaiseen kuvaukseen
- Tähtitila tähtitaivaan kuvaamiseen
- Tilt-Shift -tila, joka luo kuviin miniaturisointiefektiä sumennuksen kera
- 3D-valokuva-tila, joka tarjoaa Hitchcock-zoom-, Pyörre-, Tango-heiluri- ja Kaari-liike-efektit valokuvien yhteyteen
- Katu-tila tarjoaa nimensä mukaisesti katu- ja kaupunkikuvaukseen räätälöidyn kokemuksen erilaisilla kuvasuotimilla
Kamerasovelluksesta löytyy siis paljon kokeiltavaa, mutta käytettävyys on hyvä ja esimerkiksi eri kuvaustilat saa järjestettyä haluamaansa järjestykseen.
Yhteenveto: Kohtuuhintainen huippupuhelin
Realme GT 2 Pro on tervetullut lisä huippupuhelinten joukkoon Suomen markkinoilla vielä tuoreelta brändiltä.
Realme GT 2 Prossa erinomainen, jopa upea näyttö, joka ei juuri jätä toivomisen varaa. 6,7 tuuman tasainen AMOLED-näyttö on kirkas, tarkka ja sulava sekä toistaa värit miellyttävästi. Myös suorituskyky Realme GT 2 Prossa on Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin myötä odotetulla tavalla huipputasoa, ja akun pikalatauskin on nopea, vaikkei aivan markkinoiden nopeimpien tasolle ylläkään.
Realme GT 2 Pron laatutuntuma on myös kokonaisuutena hyvä, ja Paper-versioiden biopolymeerinen ja teksturoitu takapinta on mukavalla tavalla massasta erottuva ratkaisu. Ja jos se ei miellytä, on tarjolla myös takaa lasipintainen musta värivaihtoehto.
Realme GT 2 Prossa on myös kuvanlaadultaan odotukset täyttävät 50 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakamera sekä lisäksi erikoisuutena mikroskooppikamera.
Heikkouksia Realme GT 2 Prossa ovat telekameran ja IP-luokituksen puute, minkä lisäksi Realme GT 2 Prosta puuttuu monista kilpailijoista löytyvä tuki langattomalle lataukselle. Muistikorttipaikan puuttuminen on erityisen ikävää, koska Suomessa Realme GT 2 Pro on tarjolla vain 128 gigatavua tarjoavana tallennusmuistivaihtoehtona.
Realme GT 2 Pron tiettyjä puutteita kuitenkin paikkaa merkittävällä tavalla sen kohtuullinen hinnoittelu. 749 euron suositushinnallaan Realme GT 2 Pro on toistaiseksi markkinoille saapuessaan edullisin viimeisimmän sukupolven Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä varustettu älypuhelin Suomessa.
Näyttönsä, suorituskykyknsä sekä varauksin kameroidensa ja laatutuntumansa osalta Realme GT 2 Pro tarjoaakin erinomaista vastinetta rahalle. Se sopii hyvin esimerkiksi pelikäyttöön, tai muuten vaan tehokasta ja esimerkiksi laadukkaalla näytöllä varustettua älypuhelinta hakevalle.
Merkittävimpiä haastajia Realme GT 2 Prolle ovat suositushinnaltaan 799 euron Motorola Edge 30 Pro sekä alkaen 899 euron OnePlus 10 Pro. Saman kokoluokan muut huipputason vaihtoehdot, Samsung Galaxy S22+ ja Xiaomi 12 Pro, ovat huomattavasti kalliimpia lähemmäs 1 100 euron hintoineen eivätkä näin oikein kilpaile enää samassa sarjassa.
Katso tästä Realme GT 2 Pro -hintavertailu Hinta.fi-palvelusta!
Kilpailijoista OnePlus 10 Pro tarjoaa 150 euron lisäpanostuksella Realme GT 2 Prohon verrattuna ekstroina telekameran ja langattoman latauksen, ja ostopäätöstä tehtäessä kannattaakin miettiä, haluaako näihin panostaa. Lähes Realme GT 2 Pron kanssa samanhintaisessa Motorola Edge 30 Prossa on myös tuki langattomalle lataukselle, mutta muuten se ei tarjoa juuri mitään parempaa – ja häviää esimerkiksi näytön laadussa sekä selvästi päivitystueltaan Realmen lupaukselle kolmesta versiopäivityksestä sekä neljästä vuodesta tietoturvapäivityksiä.
Kokonaisuutena, edellä mainitut puutteet tiedostaen, Realme GT 2 Pro tarjoaa monipuolisesti vahvan kokonaisuuden yhdistettynä kohtuullisen hinnoitteluun, jonka ansiosta Realme GT 2 Prota voi suositella järkevänä ostoksena.
Alla vielä esimerkkikuvia Realme GT 2 Pron kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera 110 asteen tilalla:
Ultralaajakulmakamera 150 asteen tilalla:
Ultralaajakulmakamera 150 asteen tilalla, kalansilmäefekti:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera 150 asteen tilalla:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x zoom):
Ultralaajakulmakamera 150 asteen tilalla:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Mikroskooppikamera:
Mikroskooppikamera:
Mikroskooppikamera:
Pääkamera (1x):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »