Suomessa Realme on älypuhelinmerkkinä varmasti useimmille vielä melko tuntematon. Realme lukeutuu täällä tunnetumman OnePlussan lisäksi kiinalaisen Oppon siipien alle. Viime aikoina Realme on kasvanut erittäin kovaa vauhtia nousten loppuvuodesta 2021 Länsi-Euroopassa jo TOP5-älypuhelinbrändien joukkoon.
Suomen markkinoille Realme on rantautunut asteittain alkuvuoden 2022 aikana, ja 16. helmikuuta julkistetut keskihintaluokan Realme 9 Pro ja Realme 9 Pro+ olivat ensimmäiset älypuhelimet, joiden julkistuksen yhteydessä kerrottiin heti puhelinten saapumisesta myyntiin Suomessakin.
Realme 9 Pro
- Android
- Muovi
- 6,6" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 64 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 695 -piiri
- 5000 mAh akku
Realme 9 Pro on myös nyt ensimmäinen Mobiili.fissä arvosteltava Realme-puhelin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Realme 9 Pron suositushinnat Suomessa ovat 319 euroa (6+128 Gt) ja 349 euroa (8+128 Gt). Sisarmalli Realme 9 Pro+ tarjoaa hieman parempia ominaisuuksia 379 euron (6+128 Gt) ja 429 euron (8+256 Gt) suositushinnoilla. Saataville Realme 9 Pro -kaksikko tulee maaliskuun lopulta alkaen.
Realme 9 Pro on varustettu hintaluokassaan varsin odotetuilla ominaisuuksilla, sisältäen esimerkiksi 6,6 tuuman ja 120 hertsin LCD-näytön, kolme takakameraa 64 megapikselin pääkameralla sekä Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin.
Värivaihtoehdot Realme 9 Prosta ovat musta Midnight Black, vihreä Aurora Green sekä sininen Sunrise Blue, joista viimeksi mainitussa takapinnan väri vaihtuu kirkkaan valon voimasta punaiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Realme 9 Pron tekniset tiedot
- 6,6 tuuman LCD-näyttö 2412×1080 pikselillä, 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella, kirkkaus huipussaan 480 nitiä
- Sormenjälkilukija sivulla virtapainikkeessa
- Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri (6 nm, Kryo 660, 2x 2,2 GHz ARM Cortex-A78 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Adreno 619 -grafiikkasuoritin)
- 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 128 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.2) ja microSD-muistikorttipaikka
- Kolme takakameraa
- 64 megapikselin pääkamera 79 asteen kuvakulmalla ja f/1,79-aukolla
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera 119 asteen kuvakulmalla ja f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera 88,8 asteen kuvakulmalla f/2,4-aukolla
- Videokuvaus pääkameralla 1080p 30 fps tai 720p 30 / 60 fps sekä ultralaajakulmakameralla 1080p 30 fps tai 720p 30 fps
- 16 megapikselin etukamera 79,3 asteen kuvakulmalla ja f/2,05-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 fps tai 720p 30 fps
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G-taajuudet: n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 5 000 milliampeeritunnin akku 33 watin Dart Charge -pikalatauksella
- 164,3 x 75,6 x 8,5 millimetriä ja paino 195 grammaa
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio osana Realme UI 3.0 -ohjelmistoa
Myyntipakkauksen sisältö:
- Realme 9 Pro -puhelin
- 33 watin pikalaturi
- USB-A-USB-C-kaapeli
- Suojakuori
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Pikaohje ja muita lappusia
Hyvää Realme 9 Prossa
- Kookas 120 hertsin näyttö. Realme 9 Pron näyttö on verrattain kookas 6,6 tuuman koollaan, minkä lisäksi näyttö tarjoaa sulavan käyttökokemuksen 120 hertsiin yltävällä virkistystaajuudellaan. Näyttö on myös riittävän tarkka ja kirkkauskin on kohtuullista tasoa. LCD-paneeliksi Realme 9 Pron näyttö on kokonaisuutena hyvä.
- Hyvä akunkesto. Pitkät toiminta-ajat ovat Realme 9 Pron vahvuus. Akku kestää jopa kahden varsin aktiivisenkin käyttöpäivän läpi vaivatta ja enemmän säästelemättä. Akunkesto Realme 9 Prossa onkin keskivertoa parempi, ja se on yksi puhelimen merkittävimmistä vahvuuksista.
- Ajantasainen Android 12 ja kohtuullinen päivityslupaus. Realmen antaman päivityslupauksen mukaan Realme 9 Pro saa kaksi Android-versiopäivitystä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Reilun 300 euron hintaluokan älypuhelimelle päivityslupaus on edelleen kohtuullinen, kun huomioidaan lähtökohtana olevan ajantasainen Android 12.
Huonoa Realme 9 Prossa
- AMOLED-näyttö olisi parempi. Vaikka Realme 9 Pron näyttö on LCD-paneeliksi hyvä, olisi AMOLED-näyttö varmasti enemmän useimpien mieleen paremmalla värintoistolla, kontrastilla ja kirkkaudella. Monista 300-400 euron kilpailijoista AMOLED-näyttö löytyykin.
- Ei 4K-videokuvausta. Realme 9 Pron kamerat ovat odotukset tyydyttävää tasoa, vaikka eivät mitenkään ihmeelliset kuvanlaadultaan. Lisäksi Realme 9 Prosta puuttuu tuki 4K-tarkkuuden videokuvaukselle.
- Suorituskyky voisi olla parempikin. Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin voimin Realme 9 Pro tarjoaa pääosin sujuvan käyttökokemuksen, jonka rajoitteet tulevat lähinnä vastaan raskaammissa peleissä. Suorituskykymittauksissa monet Realme 9 Pron kilpailijoista ovat kuitenkin edellä – osa jopa selvästikin.
Yllätyksetön design – paitsi sinisenä värivaihtoehtona
Testissämme Realme 9 Pro oli mustana Midnight Black -värivaihtoehtona – valitettavasti, sillä mielenkiintoisin värivaihtoehto puhelimesta on ehdottomasti sininen Sunrise Blue.
Sunrise Blue -värivaihtoehdon takapinnan väri vaihtuu kirkkaassa auringon- tai muussa UV-valossa muutamassa sekunnissa vaaleansinisestä vaaleanpunaiseksi. Tämän jälkeen punainen väri himmenee takaisin siniseksi muutamassa minuutissa. Vaihtuva väri on ehdottomasti mielenkiintoinen erikoisuus puhelimessa.
Muotoilun puolesta muuten Realme 9 Pro on muuten varsin yllätyksetön ja mitäänsanomaton. Siinä on 6,6 tuuman näyttö, ja kun näytönreunuksetkaan ole aivan pienimmästä päästä, on Realme 9 Pro kokonaisuutena varsin kookas älypuhelin. Leveyttä Realme 9 Prolla on 75,6 millimetriä, joka ei kuitenkaan ole vielä liikaa kooltaan keskimääräiseen käteen. Realme 9 Pro on suuri, muttei liian suuri.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Realme 9 Pron sivut ja takapinta ovat kauttaaltaan muovia. Kylkiä kiertävä muovirunko on mattaviimeistelty, kun taas takapinta on kiiltävä ja sormenjäljet näkyvät ainakin mustan värivaihtoehdon takapinnassa todella selvästi.
Takapinta on hieman pyöristetty reunoiltaan. Sormenjälkilukija on sijoitettu virtapainikkeeseen puhelimen oikealla sivulla, kun taas vasemmalta sivulta löytyvät kaksi erillistä äänenvoimakkuuden säätöpainiketta. Pohjassa sijaitsee USB-C-liitännän lisäksi myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Kolme takakameraa sijaitsevat kulmistaan pyöristetyn suorakuolmion muotoisessa kamerakohoumassa, josta linssit vielä kohoavat kukin erikseen – pää- ja ultralaajakulmakamera enemmän ja pienempi makrokamera vähemmän.
Kokonaisuutena muotoilultaan Realme 9 Pro ei erotu joukosta – ei hyvässä eikä pahassa. Laatutuntuma puolestaan on puhelimen hintaluokka huomioiden kunnossa. Muovin käytöstä huolimatta rakenne on erittäin jämäkkä ja kestävän tuntuinen, eikä runko natise mitenkään edes voimakkaammalla taivuttamisella.
Sormenjälkilukijan sijoitus on keskimääräiselle käden koolle sopiva. Oikealla kädellä puhelinta pideltäessä lukija osuu sopivasti peukalon alle, kun taas puhelimen ollessa vasemmassa kädessä lukijan käyttö onnistuu etusormella. Sormenjälkitunnistus vaikuttaa toimivan melko varmasti ja nopeasti, mutta aivan parhaimpien joukkoon tältä osin Realme 9 Pro ei lukeudu.
LCD-näyttö on ihan hyvä, mutta AMOLED olisi vielä parempi
Realme 9 Pro on varustettu 6,6 tuuman LCD-näytöllä, jonka tarkkuus on Full HD+ -tasoa 2412×1080 pikselillä. Näyttö tukee 120 hertsin virkistystaajuutta ja 240 hertsin kosketustunnistusta. Realmen mukaan näytön kirkkaus yltää huipussaan 480 nitiin.
Realme 9 Pron näytössä hyvää ovat sen suuri koko ja täysin riittävä tarkkuus yhdistettynä sulavuuteen, jota 120 hertsin virkistystaajuus tuo. 300-400 euron hintaluokassakin AMOLED-näyttöpaneelit ovat kuitenkin yleistyneet jo selvästi, ja AMOLED-paneeli toisi vielä mukaan myös lähtökohtaisesti paremman kontrastin ja väritoiston.
LCD-näytöksi Realme 9 Pron paneeli on ihan hyvä, muttei siis pärjää AMOLED-näytöille.
Asetuksista näytön väritilan voi valita oletuksena käytössä olevan (Elävä / DCI-P3) lisäksi luonnolliseksi tai säätää näytön värilämpötilaa mielensä mukaan viileämpään tai lämpimämpään. Mukana on myös Ultra Vision Engine -niminen toiminto videon värien parantamiseen SDR-HDR-muunnoksella.
Näytön virkistystaajuuden saa valittua kiinteästi kahdesta vaihtoehdosta, 60 tai 120 hertsiä, minkä lisäksi oletuksena se vaihtelee automaattisesti sovelluskohtaisesti.
Sisältöjen ja valikoiden selaaminen Realme 9 Prolla tuntuu erittäin sulavalta, ja tässä kohdin 120 hertsin näyttö onkin parhaimmillaan.
Kirkkaudeltaankin näyttö on kohtuullinen. Kirkkaimmissa olosuhteissa näytön toivoisi olevan jonkin verran kirkkaampi, mutta Realme 9 Pron hintaluokassa suoritus on tältäkin osin hyväksyttävä ja riittävä useimmissa tilanteissa.
Asiallinen suorituskyky ja hyvä akunkesto
Realme 9 Pron sisuksista löytyy Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, jonka Qualcomm julkisti lokakuun 2021 lopulla.
6 nanometrin tuotantoprosessilla valmistettava Snapdragon 695 sisältää kahdeksan keskussuoritinydintä, joista kaksi on tehokkaampia ARM Cortex-A78 -ytimiä 2,2 gigahertsin kellotaajuudella ja kuusi vähävirtaisempia ARM Cortex-A55 -ytimiä 1,8 gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikkasuorittimena on Adreno 619.
Sama Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri löytyy esimerkiksi aiemmin arvostelemastamme Xiaomin Redmi Note 11 Pro 5G:stä, jonka kanssa Realme 9 Pro tarjoaakin suorituskykymittauksissa käytännössä identtisen suorituskyvyn.
Snapdragon 695:n voimin Realme 9 Pro peittoaa kevyesti edullisemmissa 5G-älypuhelimissa tavatut järjestelmäpiirit, kuten Snapdragon 480:n ja 480+:n sekä esimerkiksi MediaTek Dimensity 700:n.
300-400 euron hintaluokassa Snapdragon 695:llä varustettu Realme 9 Pro saa vastaansa kuitenkin myös monia Snapdragon 778G:llä tai 780G:llä varustettuja älypuhelimia, jotka tarjoavat peruslaskennassa 10-30 prosenttia ja graafisessa suorituskyvyssä jopa 30-50 prosenttia paremman suorituskyvyn. Myös kevään 2022 uutuuksiin lukeutuva OnePlus Nord CE 2 5G varustettuna Dimensity 900 -järjestelmäpiirillä peittoaa Realme 9 Pron suorituskyvyssä 5-20 prosentilla ja jotakuinkin saman hintaluokan OnePlus Nord 2 5G Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiirillään vielä runsaammin 25-50 prosentilla.
Mitatulta suorituskyvyltään Realme 9 Pro menestyy kohtuullisesti hintaisekseen, mutta samalla rahalla saa siis tehokkaampiakin älypuhelimia. Peruskäytössä Realme 9 Pro toimi testin aikana sujuvasti, ja esimerkiksi 120 hertsin näyttö sulavuudellaan parantaa myös koettua käyttönopeutta.
LPPDDR4X-tyypin RAM-käyttömuistia Realme 9 Prossa on 6 tai 8 gigatavua ja UFS 2.2 -tyypin tallennusmuistia 128 gigatavua. 8 gigatavun RAM-käyttömuistillisen version valinta voi olla järkevää raskaampien sovellusten ja moniajon parempaan toimintaan. Testissämme Realme 9 Pro oli juuri parempana 8 gigatavun versiona.
Lisäksi puhelimen sisäistä tallennusmuistia voi laajentaa microSD-muistikortilla, jonka paikka on jaettu toisen SIM-korttipaikoista kanssa.
5G-mobiiliverkkoyhteyksiä Realme 9 Pro tukee yhteensä 13 eri alle 6 gigahertsin taajuusalueen taajuudella, eli melko kattavasti. Testin aikana Realme 9 Pro toimi 5G-verkoissa odotusten mukaisesti. Parhaimmillaan muutamissa nopeustesteissä parhaimmat latausnopeudet ylsivät 700-800 megabittiin sekunnissa, mutta saavutettavat nopeudet riippuvat enemmän verkosta ja olosuhteista kuin puhelimesta.
Mobiiliverkkoyhteyden ohella tuettuna on Wi-Fi 5 eli 802.11a/b/g/n/ac (2,4 ja 5 GHz), Bluetooth 5.1 ja NFC-lähiyhteys, joilta osin yhteyspuoli ei tarjoa mitään ihmeellistä. Wi-Fi 6 -tukea ei ole, mutta keskihintaluokassa se onkin vielä harvinaisuus.
USB-C:n lisäksi Realme 9 Prossa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä perinteisten kuulokkeiden liittämiseksi suoraan puhelimeen.
Akunkesto Realme 9 Prossa osoittautui jopa yllättävän hyväksi. Testin perusteella aktiivisemmallakin käytöllä kahden päivän käyttöaika on realismia. Testin aikana puhelinta käytettiin pääasiassa käyttöliittymän vaalealla, mutta ajoittain myös tummalla teemalla, automaattisella näytön virkistystaajuudella ja lähinnä vain 5G-verkossa Helsingissä. Näyttöaika täydellä latauksella ylsi useimmiten noin 9-10 tuntiin, mutta tinkimällä näytön kirkkaudesta sitä voi vielä pidentää.
Kokonaisuutena luotettava jopa kahden päivän akunkesto on yksi Realme 9 Pron vahvuuksista. Suuri 5 000 milliampeeritunnin akku yhdistettynä keskitason suorituskyvyn tekniikkaan on vahva yhdistelmä pitkän käyttöajan kannalta.
Akun pikalatausta Realme 9 Pro tukee mukana tulevalla laturilla 33 watin teholla. Testissämme Realme 9 Pron akku latautui tyhjästä 15 minuutissa 28 prosentin ja 30 minuutissa 50 prosentin varaukseen täyden latauksen viedessä noin 75 minuuttia.
Pikalatauksen nopeudessa Realme 9 Pro häviää useimmille samankin hintaluokan verrokeille, joita alla graafissa edustavat esimerkiksi OnePlus Nord 2 5G, OnePlus Nord CE 2 5G, Xiaomi Mi 11 Lite 5G, Samsung Galaxy A52 5G ja Redmi Note 11 Pro 5G. Toki näissä on viimeksi mainittua Redmiä lukuun ottamatta myös Realme 9 Prota pienemmät akut. Saman hintaluokan verrokkien lisäksi esimerkkinä mukana alla on myös toistaiseksi testaamistamme puhelimista kaikkein nopeimmin latautuva Xiaomi 11T Pro.
Markkinoille ajantasaisella Android 12:lla – päivityslupaus kohtuullista tasoa
Realme 9 Pro saapuu markkinoille ajantasaisella Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla varustettuna osana Realme UI 3.0 -ohjelmistoaan.
Android 12 -käyttöjärjestelmäversioon perustuminen on ilahduttavaa, sillä esimerkiksi OnePlussan samoihin aikoihin Realme 9 Pron kanssa markkinoille tullut Nord CE 2 5G on varustettu vielä Android 11:llä. Tässä suhteessa Realme onkin selvästi edellä sisarbrändiään.
Ajantasaisen Android 12:n löytyminen suoraan Realme 9 Prosta nostaa myös sen päivityslupauksen kohtuulliselle tasolle. Realme lupaa Realme 9 Prolle kaksi Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä (eli Android 13 ja 14) sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä alkuvuoteen 2025 asti. Keskihintaluokassa on tarjolla parempiakin päivityslupauksia muun muassa Samsungilta, mutta kokonaisuutena Realme 9 Pron päivityslupaus täyttää odotukset – joskaan ei ylitä niitä.
Realme-puhelinten ohjelmisto muistuttaa melko paljon OnePlus-puhelimissa nähtyä, eikä kokonaisuutena herätä suuria tunteita suuntaan tai toiseen. Tarjolla on kattavat ulkoasun kustomointimahdollisuudet ja esimerkiksi mahdollisuus ottaa käyttöön sammutetun näytön eleitä (esimerkki: piirrä näytölle V-kirjain taskulampun aktivoimiseksi). Lisäksi tarjolla on näytön reunasta pyyhkäisemällä avautuva Älykäs sivupalkki, josta voi avata sovelluksia, sekä moniajoon Joustavat ikkunat -toiminto, jolla voi lisätä pieniä kelluvia sovellusikkunoita.
Esiasennettuna Realme 9 Prossa oli joukko kolmansienkin osapuolten sovelluksia, kuten Amazon, Booking.com, Facebook, LinkedIn, PUBG Mobile ja AliExpress, mutta ne voi halutessaan poistaa.
Tyydyttävät kamerat
Takana Realme 9 Prossa on kolme kameraa: 64 megapikselin pääkamera f/1,79-aukolla, 8 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla sekä 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla.
Kokonaisuutena kameroiden kuvanlaatu on jotakuinkin odotetulla tasolla reilun 300 euron hintaluokan älypuhelimeksi.
Kirkkaissa valaistusolosuhteissa 64 megapikselin pääkamera tallentaa kuvia hyvällä terävyydellä ja dynamiikalla. Värit kuvissa ovat kuitenkin ajoittain selvästi ylikorostuneita, myös ilman AI-tilaa, joka korostaa värejä vielä entisestään. Lisäksi osa pienemmistä, kauempana olevista yksityiskohdista jää liian herkästi erottumatta kuvissa.
Oletuksena pääkameralla käytössä on 16 megapikselin kuvakoko neljä pikseliä yhdistäen, mutta haluttaessa käytössä on myös täysi 64 megapikselin kuvakoko.
8 megapikselin ultralaajakulmakamera on odotetusti kuvanlaadultaan pehmeämpi ja väreiltään haaleampi, muttei mitenkään erityisen heikko. Vähäisemmässä valossa ultralaajakulmakameran kuvanlaatu heikkenee suhteellisesti pääkameraa enemmän, mikä ei myöskään ole yllättävää.
2 megapikselin makrokameraa kannattaa käyttää vain harvoissa kuvaustilanteissa. Kiinteätarkenteisen kameran tarkennusetäisyys on noin neljä senttimetriä, ja muuten kuvat ovat epätarkkoja.
Erillistä telekameraa Realme 9 Pro ei sisällä, mutta kuvat ovat vielä esimerkiksi 2x-tasolla hyvin käyttökelpoisia. Alla esimerkkikuvat ultralaajakulmakameralla (0,6x) sekä pääkameralla (1x sekä zoomattuna 2x ja 6x, joka on Realme 9 Pron kamerasovelluksessa tarjoaman digizoomin maksimitaso).
Etukamera Realme 9 Prossa on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja varustettu f/2,05-aukolla. Selfieiden kuvanlaatu jättää toivomisen varaa, mutta verrattuna kilpailijoihin kuvanlaatu on kuitenkin kohtuullinen tältäkin osin.
Videokuvausta Realme 9 Pro tukee parhaimmillaan vain 1080p 30 fps -tarkkuudella, eli tuki 4K-videokuvaukselle puuttuu kokonaan, mikä on selkeä heikkous. Lisäksi pääkameralla tuettuna on 720p-tarkkuus 30 / 60 fps -nopeudella, kun ultralaajakulma- ja etukamera rajoittuvat joko 1080p 30 fps tai 720p 30 fps -tarkkuuksiin ja -nopeuksiin.
Hidastusvideokuvausta Realme 9 Pro tukee lisäksi 720p-tarkkuudella ja 120 fps -nopeudella.
Realmen kamerasovellus on monipuolinen. Tavanomaisten valokuva / video / yö / muotokuva -tilojen lisäksi tarjolla on manuaalisäätöjen ja RAW-kuvauksen tila (Asiantuntija), panoraamakuvaus, suljin- ja ISO-säädöt tarjoava toinen videokuvaustila, intervallikuvaus (timelapse), kaksoinäkymävideo eli videokuvaus samanaikaisesti taka- ja etukameralla, Tilt-Shift-efektitila, Katu-tila esimerkiksi pitkän valotusajan kuvaamiseen sekä jopa Tähtitila, eli oma kuvaustila tähtitaivaan kuvaamiseen.
Kokonaisuutena kamerasovellus on kuitenkin myös helppokäyttöinen ja sujuva, ja tärkeimmät toiminnot ovat hyvin ulottuvilla.
Yhteenveto: Realme tuo lisää kilpailua markkinoille
Kokonaisuutena Realme 9 Prosta jäi kuva odotukset jotakuinkin täyttäneenä laitteena. Se ei oikeastaan yllättänyt millään tavalla, vaikka kyse onkin Suomessa uudesta puhelinmerkistä.
Realme 9 Pron vahvuuksia ovat kookas ja sulava 6,6 tuuman ja 120 hertsin näyttö, hyvä useimmiten kahteen päivään venyvä akunkesto sekä Android 12 -käyttöjärjestelmäversion löytyminen suoraan esiasennettuna.
Verrattuna 300-400 euron hintaluokan kilpailijoihin Realme 9 Pro antaa tasoitusta LCD-näytöllään, sillä monissa kilpailijoissa on parempi AMOLED-näyttö. Lisäksi Realme 9 Pron kamerat ovat parhaimmilaankin vain tyydyttävää tasoa, ja 4K-tarkkuuden videokuvaus puuttuu. Ja samanhintaisista älypuhelimista löytyy monia, joissa on tarjolla enemmän tehoa kuin Realme 9 Prossa.
Keskihintaluokassa on tavallista, että älypuhelimessa on sekä useita vahvuuksia että heikkouksia.
Realme 9 Pron suositushinnat Suomessa ovat sen myyntiin tullessa 319 euroa (6+128 Gt) ja 349 euroa (8+128 Gt).
300-400 euron hintaluokka on älypuhelinmarkkinoilla Suomessa erittäin tiukasti kilpailtu, ja tällä hinnalla on tarjolla paljon erinomaisia älypuhelimia useammalta eri merkiltä.
Samsung Galaxy A52s 5G maksaa ainakin alle 350 ja parhaillaan tarjouksissa jo alle 300 euroa, ja on Realme 9 Prota tehokkaampi Snapdragon 778G -järjestelmäpiirillä sekä varustettu 6,5 tuuman AMOLED-näytöllä, optisesti vakautetulla pääkameralla ja esimerkiksi IP67-luokitellusti pöly- ja vesitiiviillä rakenteella. Lisäksi Galaxy A52s 5G:n päivityslupaus kattaa yhä Realme 9 Pron tavoin Android 13:n ja 14:n sekä yltää tietoturvapäivityksissä pidemmälle, vaikka Samsungissa kyse onkin jo viime vuoden mallista. Lopulta Realme 9 Pron pitäisi olla selvästi edullisempi, jotta sitä voisi suositella Samsungin ohi.
Myös muita vaihtoehtoja löytyy. OnePlussalta esimerkiksi kevään 2022 uutuus Nord CE 2 5G tarjoaa AMOLED-näytön, joka on kuitenkin hieman pienempi 6,43 tuuman koollaan ja hitaampi 90 hertsin virkistystaajuudeltaan. Nord CE 2 5G:ssä on lisäksi esimerkiksi hieman enemmän tehoa sekä nopeampi pikalataus. Alle 350 euron myytävä Nord 2 5G on kuitenkin vielä parempi ostos: siinä on selvästi enemmän tehoa MediaTek Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiirillä ja parempi kamerakokoonpano optisesti vakautetulla pääkameralla. 6,43 tuuman AMOLED-näytön virkistystaajuus on myös Nord 2 5G:ssä 90 hertsiä. Realme 9 Pron etuja vertailussa ovat lähinnä muistikorttipaikka ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Xiaomilta vaihtoehtoja löytyy monia. Xiaomi Mi 11 Lite 5G / Xiaomi 11 Lite 5G NE tarjoaa alle 300 euron hinnalla 6,55 tuuman AMOLED-näytön 90 hertsin virkistystaajuudella sekä enemmän tehoa Snapdragon 780G / 778G -järjestelmäpiirillä. Kevään 2022 uutuuksista Redmi Note 11 Pro 5G on myös sen hinnan painuessa alaspäin vahva haastaja: Redmi Note 11 Pro 5G:ssä on sama Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, mutta 6,67 tuuman AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella. Eikä sovi unohtaa myöskään Xiaomi 11T -mallia, joka on myös tehokkaampi MediaTek Dimensity 1200-Ultralla ja sisältää 120 hertsin AMOLED-näytön, 108 megapikselin pääkameran ja 67 watin pikalatauksen, muttei muistikorttipaikkaa tai erillistä kuulokeliitäntää.
Edellä mainitut verrokit alleviivaavat sitä, miksi Realme 9 Pro kaipaisi vertailussa AMOLED-näyttöä ja hieman parempaa suorituskykyä. Sisarmalli Realme 9 Pro+:ssa onkin 6,43 tuuman ja 90 hertsin AMOLED-näyttö ja MediaTek Dimensity 920 -järjestelmäpiiri, mutta toisaalta sen 379 euron (6+128 Gt) ja 429 euron (8+256 Gt) suositushinnat ovat vielä hieman korkeammat tuoden mukaan kilpailuun samalla lisää vaihtoehtoja muilta merkeiltä.
Laajemmin muilla markkinoilla Realme on tunnettu edullisista hinnoistaan ja näin ollen hyvästä vastineestaan rahalle mitä tulee ominaisuuksiin, mutta Realme 9 Pro ja sisarmallinsa Realme 9 Pro+ tuntuisivat kaipaavan edullisempia hintoja Suomessa. Sen verran kovaa kilpailua älypuhelinten 300-400 euron hintaluokassa juuri tällä hetkellä on. Silti nyt mukaan markkinoille saatu Realme on ehdottomasti tervetullut lisä, sillä kilpailun lisääntyminen entisestään on kuluttajan kannalta hyvä asia.
—
Alla vielä esimerkkikuvia Realme 9 Pron kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x, yötila):
Makrokamera:
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x zoom):
Pääkamera (6x zoom):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »