Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Raportti: Seuraava Android-versio Applen jalanjäljillä – käyttöliittymää uusitaan huomioimaan loven näytössä

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Android logo

Google on uudistamassa seuraavassa Android-versiossaan Android P:ssä muun muassa käyttöliittymää tukemaan paremmin näytön yläreunasta löytyviä lovia, raportoi Bloomberg.

Näyttölovitrendi lähti liikkeelle Applen iPhone X:ssä loppuvuodesta. Tänä vuonna markkinoille odotetaan lukuisia Android-puhelinmalleja laajoilla, lähes koko etupuolen kattavilla näytöillä erilaisilla näytön yläreunan lovilla. Esimerkiksi koko Huawein P20-huippupuhelinkolmikko on aiempien vuotojen perusteella saamassa lovinäytön. Myös Bloomberg vahvistaa raportissaan Huawein kehittävän lovella näytössä varustettua älypuhelinta.

Näytön lovesta voivat löytyä älypuhelimissa puhelinkuuloke, etukamera sekä muita antureita.

iPhone X:ssä näytön lovesta löytyy paljon eri komponentteja.

iPhone X:ssä näytön lovesta löytyy paljon eri komponentteja.

Bloombergin mukaan tämän vuoden Android-päivityksessä Google tulee myös integroimaan Google Assistant -virtuaaliavustajan tiukemmin käyttöjärjestelmään, parantamaan akunkestoa sekä tukemaan lovinäyttöjen ohella paremmin myös useita ja taipuvia näyttöjä, joiden odotetaan myös yleistyvän pian.

Google uusii myös Androidin käyttöliittymää ja Bloombergin mukaan päivityksen erityinen tavoite on houkutella enemmän iPhone-käyttäjiä vaihtamaan Androidiin parantamalla käyttöliittymän ulkoasua.

Sovelluskehittäjät tulevat saamaan Android P:ssä mahdollisuuden integroida Googlen äänipohjaisen assistenttiteknologian sovelluksiinsa. Mahdollista on myös Google Assistantin integrointi yhdessä hakupalkin kanssa osaksi kotinäkymää. Ilmeisesti kyse olisi integroinnista kiinteäksi osaksi kotinäkymää, mutta Bloombergin mukaan lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty.

Jos viime vuosina nähty toistuu, kerrotaan Android P:stä ensitiedot kehittäjäesiversion julkaisun kanssa jo piakkoin, jo ennen toukokuussa järjestettävää Google I/O -kehittäjätapahtumaa.

Sisäisesti Android P:n koodinimi on Googlella Bloombergin mukaan Pistachio Ice Cream, mutta lopullinen markkinointimeksi odotetaan tulevan jotain muuta.

Bloombergin raportti ei ota kantaa vielä Googlen omien Pixel-älypuhelinten seuraavaan sukupolveen. Kun Android P:ssä panostetaan vahvasti lovinäyttöjen tukeen, herättää tämä tietenkin spekulaatioita myös Googlen aikeista hyödyntää lovinäyttöjä omissa tulevissa älypuhelimissaan.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. JiiPee83

  Ei kiitos! Tuo oli YKSI monista syistä miksi jätin x:n ja päädyin Galaxy s8:n 😒

 2. Hendriks

  Surkeaa, todella surkeaa, 👎.

 3. Vili

  ”Google uusii myös Androidin käyttöliittymää ja Bloombergin mukaan päivityksen erityinen tavoite on houkutella enemmän iPhone-käyttäjiä vaihtamaan Androidiin parantamalla käyttöliittymän ulkoasua.”

  Android onkin aina ollut todella ruma.

  • Matti#2

   Ei noin voi sanoa, koska Androidin voi kustomoida mieleisekseen.

   • Vili

    Tuollainen kustomointi pilaa käytettävyyden ja tekee käyttöjärjestelmästä sekavan. Tai tosin Android maailmassa nyt muutenkaan tuo yhteneväinen design tyyli ole koskaan ollut läsnä. Sovellukset on mitä on ja käyttöjärjestelmä on mitä on eikä niillä ole yhteneväistä tyyliä ja miten voisikaan olla kun on eri näköisiä androideja ja sovelluksesta tehdään kuitenkin vain yksi ulkoasu. Siinä on sitten kunnon sillisalaatti, kun taas iOSilla sovellukset usein tuntuu siltä että Apple olisi voinut ne suunnitella.

    • Matti#2

     Olen kyllä erimieltä. Tällä hetkellä käytän iphonea ja kaipaan kyllä androidista widgettejä. Mm. Koko sivun kokoinen kalenteriwidget on todella näppärä androidissa.

     Molemmissa on puolensa ja kyllä iphonessakin on huonosti suunniteltuja appseja.

     Itse tosin tykkäsin paljon myös vanilla androidista.

     • Vili

      Nyt puhuttiin yleisestä designista ja sen muuttamista, widgetin käyttö nyt ei vaikuta ulkoasuun mitenkään.

      Saat muuten tuon kalenteri widgetin iOSiinkin.

     • Matti#2

      Kyllähän widgetit ulkoasuun vaikuttaa. Ios:iin ei saa kokoruudun widgettiä, eikä kuukausinäkymää. Ios:in widgetit ovat todella rajoittuneita androidiin verrattuna.

     • Vili

      Matti, kyllä saat iOSiin erittäin laajan kalenteriwidgetin

      Tässä esim yksi https://iphone.giveawayoftheday.com/wp-content/plugins/gotd_appstore_plugin/images/1048513780_Screenshot_1449847278.jpg vaihtoehtoja on vaikka kuinka monia.

     • Matti#2

      Kiitos vinkistä

  • Minä

   Verrattuna iOSiin Android varsinkin Vanillana erittäin nätin näköinen.

 4. Ismo

  Ihme meteli mokomasta lovesta. Itselläni X eikä ole häirinnyt pätkääkään tuo lovi. Itse asiassa päinvastoin: epäsymmetrisyydestä näkee nopeasti näytön aktiiviseksi täppäämällä miten päin puhelimen ottaa käteen pöydältä tai sängyltä esim hämärässä jne. Luulen että lovi häiritsee enemmän niitä, jotka eivät ole ko. puhelinta koskaan käyttäneet.

  Eikö sitä voi vain ajatella niin että näyttö ikäänkuin loppuu siihen kameroiden alareunaan, mutta ”bonuksena” yläosan reunoilla on _ylimääräinen_ alue (eikä siis että lovi on jostain pois!) johon mahtuu kello ja akkumittari jne, jolloin jää enemmän ruutupintaa hyötydatalle?

  ”Videokäytössä ärsyttää lovi”, kuuluu takarivin Petteri huutavan. Tuota noin… oletko Petteri huomannut, että videot on AINA 16:9 tai sitä kapeampia, joten vaakatilassa kuvaan jää joka tapauksessa mustat sururaidat. Ja juu, ”yllättäen” ihan yhtä mustat kuin se lovi. ;)

  • Vili

   ”Luulen että lovi häiritsee enemmän niitä, jotka eivät ole ko. puhelinta koskaan käyttäneet.”

   Harvoin nämä jutut Apple käyttäjiä häiritsee, huvittavintahan se on, että suurin meteli eri jutuista mitä Apple tekee tulee aina Android käyttäjien suusta jotka ei kyseisiä laitteita edes käytä :D

   • Minä

    Jos esimerkiksi 3.5 mm -liitännän puute häiritsee, niin sitten Applen tuotteita ei osta ja täten ei saisi kritisoida Applea. Outo logiikka teillä siellä Cupertinossa.

    Samoin muun muassa tuon loven kanssa. Itseä häiritsee sen verran ettei iPhone X löytäisi tänne tietä vaikka saisin käytännössä ilmaiseksi. Tai no, voisihan sen jollekulle iUskovaiselle myydä…

    • Jonahan

     Jos 3.5″ liittimen puute häiritsee voi joko 1. Ostaa Applelta puhelimen jossa sellainen on 2. Ostaa toiselta valmistajalta puhelimen jossa sellainen on 3. Harkita Lightning kuulokkeita. 4. Harkita bluetooth kuulokkeita 5. Harkita adapterin käyttöä.

     Toki sitä saa kritisoida, mutta kuten yltä näkee, vaihtoehtoja löytyy. Niistä vaikuttaa myynnin ja käyttäjätyytyväisyyskyselyjen mukaan löytyvän aika monelle mieluinen vaihtoehto. Ja sen liittimen poistamisesta on myös hyötyä, tila puhelimen sisällä on kullanarvoista.

     Kuinka monta minuuttia iPhone X:n käyttöä on takana, jotta voit kokemuksen rintaäänellä kertoa kuinka paljon lovi häiritsee?

 5. JiiPee83

  Onhan se nyt vaan ruma, ei siinä paljoa kuvittelut auta :D

  • Jeppulis

   Ylivoimaisesti parhaimman näköinen puhelin juurikin tuon loven takia. Android pellet aina poraa Applesta, niin kauan kuin se sama ominaisuus tulee lagroidiin, niin silloin se onkin parasta mitä on olemassa.

   • Minä

    Hienoa että nostat palstan tasoa laadukkailla kommenteillasi!

   • JiiPee83

    Taisi mennä tunteisiin? 😂

    • Minä

     Näh, mieluummin vetelen vaikka original-3310:lla, kuin lovellisella, sen verran häiritsevä se (lovi) on.

     PS. Eikös se mene toisinpäin: kun ominaisuus löytyy esim. Samsungilta, on se täysin turha. Sitten kun Apple ottaa sen käyttöön iRoskassaan, se onkin yhtäkkiä mahtavin innovaatio koskaan.

     • Ismo

      Vaikea sanoa, kun kaikki mitä Android nykyään on, on apinoitu Windows Phonesta, iLuureista, sekä PalmOS:n ja blackberryn smartphone-käyttiksistä… Ja niiden päälle on vaan lisätty kaiken mahdollisen säädettävyys, ja yhtäkkiä Android onkin ”mullistava” käyttis. (säädettävyydestä tuli muuten mieleen, että Palm Treossa oli kosketusnäyttö ja siinä pystyi jopa fyysisten nappuloiden toiminnan muuttamaan asetuksista. Ja tämä siis vuonna 2002.)

      Itse en ole kokenut että minun pitäisi pystyä säätämään mitään sellaista mitä iPhonella ei pysty, joten ihan järjellä ajateltuna en ole keksinyt mitään hyötyä Androidista minulle. Ei siinä sen kummempia tunteita tarvita, tai mitään erityistä Apple-faniutta. Tjaah, oli yksi potentiaalinen ongelma: Ekahau:n mobile site survey-softaa ei saanut Applen vehkeille, koska Apple oli lukinnut kernelin. Mutta sekin oli työpuhelin-ongelma emmekä lopulta kyseistä softaa olisi hankkineet vaikka tätä rajoitusta ei olisi ollutkaan. Asia vaan nousi esiin investoinnin suunnitteluvaiheessa. Ja taitaa nykyisin olla muuttunut, että softan saa myös Applelle.

      Sitäpaitsi veikkaan, ettei käyttöjärjestelmää säätele kovin erikoisesti monikaan Android-käyttäjä, mutta muokattavuudella kuitenkin ratsastetaan (kun muuta ei ole). Alhaisempi hinta, haittaohjelmat play-kaupassa, päivitysten loppuminen vähintään parin vuoden päästä… kaikki tuo on merkityksetöntä, kunhan luurista löytyy komentorivi… ;)

      Alan mediat voisivat joskus tehdä käyttisvertailun että oikeasti nähtäisi mitä sellaista android tarjoaa mitä iOS ei, jolloin jokainen voisi siitä tehdä johtopäätöksensä mikä käyttis on oikeasti ITSELLE paras. Vaikka sellainen vuokaavio käyttiksen valintaa varten missä edettäisi ylhäältä alas ja lopussa kaavio kertoisi minkä käyttiksen tarvitset. Veikkaan että suurin osa tavallisista käyttäjistä päätyisi tuon perusteella Appleen.

Tuoreimmat jutut