Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa BlackBerry KEYone: yksi asia erottaa lähes kaikista muista Android-puhelimista

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

BlackBerry-puhelimet ovat olleet Suomessa aina melkoisia harvinaisuuksia – ja sitä ne ovat yhä.

Tuore BlackBerry KEYone on viimeisin fyysisellä täysnäppäimistöllä varusteltu BlackBerry-älypuhelin, joka pyrkii ensisijaisesti saamaan yritysten ja tietoturvasta kiinnostuneiden huomion. Keväällä 2017 julkaistua puhelinta on maailmalla tarjouksissa myyty jo vain reilulla 400 eurollakin, ja se tarjoaa varsin hyvää vastinetta rahalle. Arvostelemamme yksilö on Saksan markkinoille tarkoitettu QWERTZ-näppäimistöllinen malli, mutta muutoin täysin QWERTY-versiota vastaava.

Takavuosina maailmanlaajuisesti suurimpiin älypuhelinvalmistajiin kuulunut BlackBerry on Nokian tavoin lisensoinut tuotemerkkinsä, ja myös BlackBerry KEYone on itse asiassa kiinalaisen myös Alcatel-puhelimia tekevän TCL:n käsialaa. Puhelinta mainostetaan turvallisimmaksi Android-laitteeksi BlackBerryn itsensä kehittämän, ja edelleen aktiivisesti päivittyvän, DTEK-ohjelmiston ansiosta.

Turvallinen puhelin yrityksille on siis tuttu reseptinä, mutta miten verrattain tyyris KEYone pärjää nykypäivän huippupuhelimille?

BlackBerry KEYonen tekniset tiedot

 • Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversio
 • 4,5 tuuman IPS LCD -näyttö 1620×1080 pikselillä ja 2.5D Corning Gorilla Glass 4 -lasilla, pikselitiheys 433 PPI
 • Sormenjälkitunnistin edessä välilyöntinäppäimessä
 • 12 megapikselin takakamera f/2,0-aukolla ja LED-kuvausvalolla
 • 8 megapikselin etukamera f/2,2-aukolla
 • Qualcommin Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri 2,0 gigahertsin kellotaajuudella
 • 3 tai 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 32 tai 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 256 Gt asti)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC-yhteydet
 • USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
 • GPS (A-GPS) / GLONASS -paikannus
 • Mitat 149,1 x 72,4 x 9,4 millimetriä, paino 180 grammaa
 • 3 505 milliampeeritunnin akku

Ulkoasultaan raikkaan erilainen

BlackBerry KEYonessa katseen vangitsee tietenkin näytön alapuolelle perinteiseen BlackBerry-tyyliin sijoitettu fyysinen täysnäppäimistö. Puhelimen näytöllä on kokoa 4,5 tuumaa ja tarkkuutta riittävät 1620×1080 pikseliä, pikselitiheyden ollessa 433 pikseliä tuumaa kohti. Lukitusnäppäin löytyy tällä kertaa vasemmalta kyljeltä, ja oikealta löytyy äänenvoimakkuudensäädin sekä käteväksi markkinoitu toimintonäppäin, jolla voi helposti ja milloin tahansa avata vaikkapa haluamansa sovelluksen tai tiedoston. Selkeästi näkyvillä ovat myös Androidin toimintanäppäimet, kahdeksan megapikselin etukamera ja läheisyyssensori. Laitteen takaa löytyy BlackBerry-logon lisäksi 12 megapikselin kamera, jonka kaverina on kaksois-LED-salama.

BlackBerry KEYonen sisuksissa sykkii vuonna 2018 jo varsin keskinkertaiseksi valahtanut Snapdragon 625 –järjestelmäpiiri joko kolmen tai neljän gigatavun RAM-muistilla ja vastaavasti 32 tai 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla. Kattaus ei ole terävintä kärkeä, mutta käytännössä sitä ei juuri huomaa. Testirupeaman aikana ei ainakaan suurimuistisemmalla versiolla havaittu mainittavaa tökkimistä pelejä pelatessa, suoratoistopalveluista nautittaessa tai muitakaan toimintoja käytettäessä.

Nykyajan standardien mukaisesti BlackBerry KEYone tukee myös pikalatausta USB-C-yhteydellä, jonka ansiosta akku latautuu puolilleen runsaassa puolessa tunnissa. Akunkesto on yksi KEYonen vahvuuksista, ja yhdellä latauksella pärjäilee suhteellisen helposti parisen vuorokautta raskaammallakin käytöllä.

Erittäin monipuolinen näppäimistö

BlackBerry KEYonen todellinen vetonaula on tietenkin sen fyysinen täysnäppäimistö, josta on muuhunkin kuin viestien näpyttelyyn. Tyylikkäästi toteutetun näppäimistön välilyöntinäppäimeen on upotettu ripeästi toimiva sormenjälkilukija, jonka lisäksi näppäimistöllä voi ohjata esimerkiksi kamerasovellusta myös vaikkapa hanskat kädessä. Lisäksi useimpiin näppäimiin voi asettaa kustomoitavia pikavalintoja, mikä on jopa yllättävän kätevää. W-näppäin avaa haluttaessa WhatsAppin, F-painike Facebookin ja D:tä näpäyttämällä onnistuu senhetkisen tietoturvan tarkistaminen melkein silmänräpäyksessä.

Itse tuntuma näppäimistöllä kirjoitettaessa on ilahduttavasti taattua BlackBerry-laatua ja aiemmin kyseiseen brändiin tutustuneet ovat kuin kotonaan varsin nopeasti. Näppäimistö tukee pyyhkäisyeleitä, ja esimerkiksi sanojen poistaminen onnistuu oikealta vasemmalle pyyhkäisemällä, kun taas sanaehdotusten valitseminen tapahtuu kosketusnäytön lisäksi ylöspäin suuntautuvilla sipaisuilla.

Kuten olettaa saattaa, ei ääkkösiä KEYonen näppäimistöstä löydy, eikä niin sanottuja Nordic-BlackBerryjä enää julkaista. Ennakoiva syöttö kuitenkin tekee parhaansa paikatakseen puutteet, ja onnistuukin useimmiten varsin mainiosti. Esimerkiksi yksittäisen Ä-kirjaimen kirjoittaminen puolestaan onnistuu A-näppäimen pitämisellä painettuna ja Ä-kirjaimen valitsemalla. Käytäntö saattaa tuntua aluksi kömpelöltä, mutta useimmiten puhelimen ohjelmisto paikkaa ääkkösten puuttumisen eikä ongelmia juuri synny. Vaihtoehtoisesti ääkkösiä saa kirjoitettua myös perinteisemmin Sym-painikkeen avulla.

Näppäimistön pyyhkäisyeleet ovat näppäriä, mutta silloin tällöin nopeasti kirjoitettaessa näppäimistö saattaa tulkita sormien nopeat liikkeet sipaisuiksi, jolloin tekstiin ilmestyy ylimääräisiä sanoja. Tämä ei ole ongelma pidemmän päälle, kun näppäimistöön tottuu, mutta aluksi se saattaa olla häiritsevää.

Android BlackBerryn omilla mausteilla

BlackBerry KEYone julkaistiin Android 7.1.1 Nougat –ohjelmistoversiolla, eikä Oreo-päivityksestä ole toistaiseksi kuulunut mitään. TCL on päättänyt lisätä käyttöliittymään esimerkiksi alati harvinaistuvan sovellusvalikon ja valmiita pikavalintoja, joten Android-kokemus poikkeaa jonkin verran puhtaasta verrokista.

KEYonesta löytyy lisäksi esiasennettuna muutamia BlackBerryn omia ohjelmia, kuten jo vuosia mukana ollut BlackBerry Hub, joka kokoaa kaikki viestit haluttaessa saman sovelluksen yhteyteen. Hub on toki edelleen kätevä, mutta sen käyttö ei missään vaiheessa tunnu niin intuitiiviselta kuin yhtiön omalla BB10 OS -käyttöjärjestelmällä, jossa Hub oli integroitu suoraan käyttöjärjestelmään. KEYonella, kuten muillakin BlackBerryn Android-puhelimilla, Hubia käytetään erillisen sovelluksen kautta, joka saattaa BlackBerry-veteraaneille tuntua ainakin aluksi kömpelöltä. Mainio lisä, ja Hub-ominaisuuden pelastus, on sen sijaan näytön oikeasta laidasta löytyvä painike, jota vetämällä saa näkyville esimerkiksi päivän kalenterimerkinnät, muistikirjan tai uudet sähköpostiviestit.

Maininnan arvoinen lisä on myös niin ikään BlackBerryn itsensä kehittämä DTEK-sovellus, joka auttaa pitämään älypuhelimen turvallisena. Sen avulla on helppo tarkistaa laitteen suojauksen tila yhdellä vilkaisulla, jonka lisäksi se auttaa määrittämään muun muassa laitteen etähallintaa tai paikannusta koskevia asetuksia. Mielenkiintoista kyllä, ei KEYonesta löydy esiasennettuna minkäänlaista sovellusta tiedostojen tarkasteluun, joten sellaista tarvitsevan on etsittävä sopiva sovellus Play-kaupasta.

Kaikki KEYonesta esiasennettuna löytyvät sovellukset ovat tietenkin niin ikään ladattavissa Play-kaupasta laitteelle kuin laitteelle.

Kameraa myöten onnistunut älypuhelin

BlackBerry KEYonen 12 megapikselin kamera näyttää paperilla samalta kuin Google Pixel -mallien, ja myös f/2,0-koon aukko on samaa kaliiperia. Vaikka kuvat eivät Pixel-tasolle ylläkään, ovat ne silti  BlackBerry-brändin historian parhaimmistoa ja kestävät yleisenkin vertailun. Hämärästä KEYone ei tykkää, mutta varsinkin luonnonvalossa kuvattaessa on mahdollista räpsiä varsin mallikkaita otoksia. TCL on myös panostanut paljon itse kamerasovellukseen ja sen käyttöliittymään, joka on paljon kuvaavalle varmasti mieluinen yllätys. Esimerkiksi edeltäjämalli Priviin verrattuna KEYone mahdollistaa muun muassa kuvausasetusten asettamisen täysin manuaalisesti, mikäli automaattiasetukset eivät silmää miellytä. HDR-toiminto kannattaa kuvattaessa jättää auto-asetukselle, sillä tuolloin ovat valokuvien värit huomattavasti paremmin tasapainossa.

Kokonaisuutena TCL on onnistunut BlackBerry KEYone -puhelimen kanssa varsin hyvin. Käyttö on sulavaa, kuten tämän hintaluokan puhelimelta odottaa saattaa, ja BlackBerryn omien lisäysten ansiosta puhelimessa on takavuosilta tuttua tunnelmaa. Mikäli hinta ei hirvitä ja QWERTY-näpyttely kiinnostaa, voi BlackBerry KEYonea helposti suositella, vaikka puhelin ei tehokkaimpien mallien joukkoon tänä päivänä mahdukaan.

BlackBerry KEYonen hinnat BlackBerry-puhelinten omassa verkkokaupassa ja Suomeen markkinoivissa verkkokaupoissa ovat vielä noin 600 euron tasolla. Ulkomailta tilaamalla puhelimen voi saada edullisemminkin, 500 euron pintaan tai allekin – ja tarjouksissa edullisemminkin.

Alla vielä muutama BlackBerry KEYonen takakameralla automaattiasetuksilla otettu esimerkkikuva.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Vanhaatekniikkaa

  Fyysinen näppäimistö on puhelimissa jo menneen talven lumia. Kosketusnäytöt ovat kehittyneet sen verran paljon että kirjoittaminen sujuu nopeammin kuin noilla ja käytettävyys on parempaa kun näppäimistö ei ole viemästä fyysistä tilaa kännykän radalta.

  • Oo ja koo

   Kun käyttää fyysisiä näppäimiä, ei tule näitä ”mnä ilen ihnimem” -näpyttelyitä. Sormet osuu siihen mihin pitääkin eikä luistele kuten liukkaalla lasilla. Silloin kirjoitusaika voi myös lyhentyä koska ei tarvitse jatkuvasti korjailla tekstiään.

 2. Luulin ettei muilla ole näitä

  Itse kävin tämän harvinaisuuden poimimassa viime kesänä Saksanmatkalta.
  Kirjoituskokemuksen saa huomattavasti mukavannaksi, kun ääkköset ohjaa käytettäväksi sym-painikkeen takaa. Tällöin ei tarvitse odottaa ja siirtää sormea kosketusnäytön puolelle sitä ä-kirjainta valitessaan. Näihin ennakoiviin syöttöihin kun ei ihan jokaisessa tapauksessa pysty kuitenkaan luottamaan.
  Kyseinen ominaisuus löytyy Blackberry-näppäimistön asetukset -> lisäasetukset -> symboliasettelun mukautus.

  Erittäin hyvä puhelin, näitä saisi olla enemmän. Tällä kun kuukauden on kirjoittanut, niin eipä kaverin 800€ vekottimet saa enää syttymään millään tasolla. Ylihintainen ainoastaan jos katsoo pelkkiä numeroarvoja, monelle kuitenkin tuo näppis on sellainen lisä, että muut kännykät jäävät kaupan hyllylle. Näitä soisi markkinoivan vähän isomminkin, esimerkiksi vanhemmalle väelle.

  Omasta mielestäni suurin virhe puhelimessa on kapasitiiviset näppäimet, joka tuntuu typerältä kun on kuitenkin fyysinen näppis ja kosketusnäyttö. Olisivat joko lyhentäneet puhelinta ja laittaneet nuo näyttöön tai tehneet niistä fyysiset. Varsinkin nykyään pakollisen panssarilasin kanssa ottavat kosketuksen heikohkosti.

 3. Joikhuja

  Teknisissä tiedoissa lukee ”13 megapikselin takakamera f/2,0-aukolla ja LED-kuvausvalolla”, myöhemmin puhutaan 12MP kamerasta…

  Näiden kiinteänäppäimisten kiinnostus tuntuu olevan kasvusuunnassa…

 4. Jukka

  Empä oo rumempaa puhelinta nähnyt

 5. Jussi

  Äkkiseltään näyttää vanhakantaiselta tai jopa rumalta. Miksi pitää väkisin tuoda kiinteä näppäimistöpuhelin, joka on jo kuollut ja kuopattu. Erillinen näppäimistö bluetoothin välityksellä on saatavissa kaikkiin puhelimiin, jos haluaa.

Tuoreimmat jutut