Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

SoftBank ja muut hamuavat merkittävää osaa Uberista – tarjoavat osakkeista 30 prosenttia alle viimeisimmän arvostuksen

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Uber-logo taustalla.Japanilainen SoftBank, joka Suomessa tunnetaan parhaiten Supercell-peliyhtiön entisenä omistajana, on käynyt pitkällisiä neuvotteluja yhdessä sijoittajakumppaniensa kanssa merkittävän omistusosuuden hankkimisesta Uber-kyytipalveluyhtiöstä.

Ostajaryhmä on aloittamassa ostotarjouksen Uber-osakkeista. Bloomberg raportoi osakkeista tarjottavan hinnan olevan noin 30 prosenttia alle Uberin viimeisimmällä rahoituskierroksella määritellyn arvon. Näin Uber arvostettaisiin kaupassa noin 48 miljardiin dollariin. Osana diiliä SoftBank ja kumppanit ovat kuitenkin sijoittamassa 1 miljardia dollaria myös Uberin uusiin osakkeisiin sen viimeisimmällä 69 miljardin dollarin arvostuksella.

SoftBankin kumppaneita järjestelyssä ovat Dragoneer Investment Group sekä General Atlantic.

Ostajaryhmä on aloittamassa tänään ostotarjouksen osakkeista. Ostotarjous kestää 20 työpäivää eli lähes kuukauden ajan. Ostotarjouksen onnistuminen riippuu siitä, löytyykö tarjotulla hinnalla riittävästi osakkeensa myyviä. Ostajaryhmän on myös mahdollista korottaa hintaa tarjousjakson aikana. Tässä tapauksessa myös jo aiemmin alemmalla hinnalla osakkeidensa myyntiin suostuneet saisivat korkeimman niistä maksettavan hinnan.

Mahdollista on toki yhä sekin, ettei myyjiä löydy hinnalla, jonka SoftBank ja kumppanit ovat valmiita maksamaan, ja diili jää täysin toteutumatta.

Uberilla on takana skandaalien täyttämä vuosi, joka sai jatkoa sen paljastaessa jo lokakuussa 2016 tapahtuneen tietovuodon, jossa paljastui yhteensä 57 miljoonan asiakkaan ja kuskin tietoja. Uber oli yrittänyt salata tietovuodon. Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick myöntyi eroamaan aiemmin tänä vuonna, ja myöskin pitkällisen väännön jälkeen Uberin uudeksi toimitusjohtajaksi nousi Expediaa aiemmin johtanut Dara Khosrowshahi.

Uberin hallitus on tehnyt linjauksen yhtiön listautumisesta pörssiin vuonna 2019. Osakkeiden myynti jo nyt mahdollistaisi kuitenkin varhaisen vaiheen sijoittajille ja työntekijöille ainakin osan osakkeistaan myymisen jo nyt ja merkittävien voittojen varmistamisen ja kotiuttamisen yli vuotta aiemmin.

SoftBank olisi mielenkiintoinen omistajataho Uberille, sillä se omistaa merkittäviä osuuksia jo myös kiinalaisesta Didi Chuxingista, intialaisesta Olasta sekä Aasiassa toimivasta Grabista. SoftBankin tulon Uberin omistajaksi on nähty vauhdittavan mahdollisia liiketoimintojen yhdistämisiä näiden paikallisesti vahvojen kyytipalveluiden kanssa. Kiinassa Uber yhdisti jo aiemmin toimintansa Didin kanssa, kuten myös Venäjällä Yandex.Taxin kanssa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut