Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple Payn Suomi-lanseeraus menestys: Nordean mobiilimaksut kasvoivat jopa seitsenkertaisiksi

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Apple Pay -kortit löytyvät Applen Wallet-sovelluksesta.

Apple Pay -kortit löytyvät Applen Wallet-sovelluksesta.

Apple Pay on ollut nyt saatavilla Suomessa kuukauden ajan.

Apple Payn käyttöönotto on mahdollista Apple-laitteissa toistaiseksi Nordean ja St1:n maksukorttien kanssa.

Nordea toi Apple Payn kuukausi sitten käyttöön Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Tanskassa.

Nordean mukaan sen asiakkaiden tekemien mobiilimaksujen määrä on Suomessa jopa seitsenkertaistunut marraskuun aikana ja ”Apple Payn vastaanotto on ollut ennennäkemättömän positiivista”. Aiemmin mobiilimaksaminen älypuhelimella oli mahdollista Nordean asiakkaille jo Android-puhelimissa Nordea Pay -sovelluksen avulla.

”Apple Pay on otettu kaikissa maissa erittäin hyvin vastaan – lataustahti jopa yllätti meidät, vaikka tiesimme että tätä on odotettu ja toivottu asiakkaidemme suunnalta jo pitkään. Palvelua on otettu käyttöön nopeammin kuin yhtäkään muuta Nordean lanseeraamaa mobiilipalvelua aiemmin. Asiakaskohtaamisissa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa saamamme vastaanotto on ollut suorastaan riemastunutta”, kertoo Nordean pohjoismaisesta henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Topi Manner.

Apple Paytä voi käyttää maksamiseen maksupäätteissä, joissa on lähimaksamisesta tai Apple Paystä kertova symboli. Suomessa noin 80 prosenttia maksupäätteistä mahdollistaa lähimaksun. Lisäksi Apple Paytä voi käyttää myös useissa sovelluksissa sekä verkkokaupoissa.

Muissa maissa Apple Payta tukevien pankkien määrä on kasvanut pikku hiljaa alkulanseerauksen jälkeen. Suomessa toimivista suurimmista pankeista Danske Bank on keskittynyt toistaiseksi omaan MobilePay-ratkaisuunsa ja OP on kertonut kehittävänsä myös iPhoneissa toimivaa omaa vaihtoehtoaan Apple Paylle.

Apple Pay tekee myös Apple Watchista lähimaksuvälineen.

Apple Pay tekee myös Apple Watchista lähimaksuvälineen.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. omean

  En aivan ymmärrä, miksi pankit yrittävät jotain sorvata omaa hienompaa pyörää, kun Apple Pay on valmiiksi loppuun asti tehty ja mietitty. Ja joka toimii kaikilla joilla on edes suhteellisen tuore iPhone taskussa ja kaikkialla missä jo toimii lähimaksu. Pankkien ei tarvitsisi tehdä yhtään mitään Apple Payn eteen.

  Pankit tietysti luulevat tekevänsä omilla ratkaisuillaan paljon rahaa. Mutta ne tuskin yleistyvät, koska eivät tule koskaan käymään joka kaupasta ja putiikista, ja vaativat erillisen appin asennuksen ja käynnistyksen. Pankkien app- ja tietoturvaosaaminen ei nykyiselläänkään ole ihan parhaasta päästä.
  Pankkien omat ratkaisut eivät mitenkään ole yhtä käteviä kuin järjestelmätasolle integroitu superturvallinen Apple Pay, jonka saa aina suoraan auki pikanäppäimellä.

  Toivottavasti muutkin pankit hyvin pian tajuavat vain tuhlaavansa rahaa omiin ratkaisuihin ja eivät varsinkaan väkisin tee sekavaa maksutapaviidakkoa, josta on vain haittaa kaikille. Jos kassalla täytyy alkaa arpoa ja kysellä mikä app ehkä toimii tai toimiiko ehkä juuri tietyn pankin app, ja vielä toivoa että app toimii, kätevin on vain käyttää korttia tai käteistä kuten tähänkin saakka.

 2. Rimppa

  Miten se olikaan miksi pankit ovat kehittäneet oman ratkaisun. Olikohan siksi että Apple ei ole tuonut sitä eurooppaan kuin vasta juuri nyt. Muutenkin maksuista pankki joutuu tilittämään aplelle osan. Onko se hyvää liiketoimintaa, että joutuu antamaan jollekkin välikädelle osan voitosta. Kuin mafialle maksaisit voitelurahaa, koska Apple on pahempi kuin microsoft nykyään avoimmuudessaan softaan ja rautaan.

  • Jonahan

   “Olikohan siksi, että Apple ei tuonut sitä Eurooppaan kuin vasta nyt”

   Ellei kellosi ole kesässä 2015 tai määrittelet Euroopan jotenkin erikoisesti, ei syy ole tuo.

   ”Onko hyvää liiketoimintaa maksaa välikädelle”

   Voi olla tai voi olla olematta. Onko hyvää liiketoimintaa pistää miljoonia oman lisälaitteita tarvitsevan maksujärjestelmän kehittämiseen? On ilmeistä, että sellainen ei tule lyömään läpi, koska NFC:een perustuvalla lähimaksulla on jo 80% osuus maksupäätteistä ja kasvaa koko ajan. Standardi on lisäksi kansainvälisesti käytössä, mobile pay:lla tai OP:n tulevalla järjestelmällä tuskin maksetaan ulkomailla.

 3. Jacco

  Hyvin toimii Apple Pay useimmissa paikoissa, myös S-markiteissa, kohan ei hosu innoissaan… Mutt taxit, niin Helsingissä kuin Nlissakin ovat jämähtäneet pankkien lähimaksuKORTTIEN rajoittuneeseen 25€:n rajakäytäntöön…

  • Rimppa

   Hok-elannolla ei ainakaan ravintoloissa toimi yli 25 ostokset. Missä S-marketissä toimii Hämeenmaan s-kauppa Hok-elanto kauppa? Kaikki ovat eri firmoja.

  • Jonahan

   Riippuu ihan maksupäättestä. Maksoin viikko sitten taksin lentokentälle Apple Pay:lla (noin 40e), hyvin toimi kuten muutama lyhempikin siivu aiemmin.

   Maksupäätteisiin on tulossa päivityksiä, jotka poistavat virheelliset rajat.

   • Rimppa

    Riippuu ihan kassajärjestelmästä. Taxin pääte on vähän toinen asia kuin maksupäätejärjestelmä. Nordealla on ollut 2016 asti ollut mahdollisuus vauhdittaa nfc mobiilimaksun yleistymistä, että kaupat yms. olisivat jo päivittäneet laitteensa. No onneksi olemme sentään etunenässä vrt. USA. Siellä ei toimi senkään vertaa. Mitä toi NFC maksaminen ulkomailla nordea paylla androidilla ilman applea toimii, koska mastercard/visa kytky. Sori no bonus. ;)

    • Jonahan

     Millä keskeisellä tavalla se on ”vähän toinen asia”? NFC kortit ja muut luottokortit ovat toimineet takseissa ihan samalla tavalla kuin kaupassa, maksupäätteet vaikuttavat jokseenkin samalta kamalta, osassa maksupäätteitä on ollut virheellisiä maksurajoja, joita ollaan mm. Netsin mukaan korjaamassa. Näitä päätteitä on ihan varmasti myös joissain takseissa.

     Tietääkseni myös Nordea on osaltaan ollut vauhdittamassa NFC lähimaksua jo pitkään ennen 2016, siltä on muunmuassa saanut siihen kykeneviä kortteja.

     Odotan sitä päivää kun vaikka In-n-out Burgerin kassalla on Dansken dongle tai OP:n vastaava viritys (OP ei ole vielä kertonut speksejä, mutta todennäköinen toteutustapa on BT dongle tai QR koodi). Enpä usko että tulee olemaan, joten Dansken ja OP:n osalta oman mobiilimaksujärjestelmän sorvaaminen on kuin valon kantamista säkeillä ikkunattomaan pirttiin.

  • Marko

   Ei oo viä tullut ainuttakaan paikkaa maailmalla vastaan missä Apple pay ei toimis. Onneks maksu päätteet päivittyvät ja toiminto tulee joka paikkaan käyttöön. Siitä Apple pay on hyvä kun ei ole ylärajaa ostolle, kunhan on limiitti kunnossa, niin antaa mennä vaan :)

 4. Hendriks

  Välikäsien määrä lisääntyy mobiilimaksamisessa, 👎.

  • Hendriks

   Minä , 👎.

 5. Vili

  On tämä vaan niin kätevää, korttia ei ole Apple payn tulon käytön jälkeen tullut käytettyä kuin kerran.

  Toissapäivänä kävin ravintolassa ja sanoin kassaneidlle, että maksan tällä puhelimella kun odotteli että antaisin jonkun kortin. Hän toteaa puoliksi itselleen ”mahtaakohan toimia” maksu oli ohi sekunnissa ja myyjä oli hämmentynyt ja totesi, että ensimmäinen kerta kun hän näkee puhelimella maksettavan. Sanoi että pitää itsekin kokeilla.

  Ei voi kuin ihmetellä miten pahasti google tämänkin aikoinaan ryssi. Tiedän tasan yhden henkilön joka Android laitteelta käyttää mobiilimaksua vaikka se on ollut vuosia saatavilla. Brändäys epäonnistui täydellisesti ja vain harva taitaa tietää, että heidän laitteilla voisi näin tehdä.

  • Rimppa

   Pankit sen maksun mainostuksen ovat Suomessa tyrineet. Ei Google. Ihan kuin Applekin on omilla markkinoillaan sen tyrinyt. Apple Pay on vain Euroopassa lyömässä hyvin läpi. Kiinassa on esim omat maksuratkaisut jo kauan tehneet saman ja enemmän kuin Apple Pay ja Android Pay. Edelleenkin Suomessa on se että suuret toimijat eivät välttämättä tue yli 25 €, jos ketjun maksu järjestelmä. Oli sitten IOS tai Android.

   • Jonahan

    Kyllä Googlekin on tyrinyt: erilaisia maksutuotteita kun on tullut ja mennyt. Google Wallet, Pay with Google. Android Pay ja joku varmaan vielä unohtui.

    Apple Pay on myös USA:ssa lyönyt itsensä erittäin hyvin läpi, käsittääkseni myös Japanissa menee hyvin. Kiina on sitten oma maailmansa, monestakin eri syystä, siellä on muut markkinajohtajat monella alalla.

    Voitko maalailun sijaan nimetä edes yhden tällaisen ”suuren toimijan” joka ei Suomessa tällä hetkellä tue yli 25e maksuja?

    • Rimppa

     S-ryhmä Hok-elanto ravintolat. 104 ravintolaa.

     • Jonahan

      Pitääpä käydä joulukuussa testaamassa kunhan pääsen takaisin Suomeen. Jos näin todellakin on, toimii heidän systeeminsä speksin vastaisesti ja eiköhän sekin korjata.

     • Jonahan

      Olet itseasiassa väärässä. Katsoin vanhoja ostoksia ja olen maksanut yli 25e ostoksen Apple Pay:lla aiemmin tässä kuussa Angleterressä, joka käsittääkseni kuuluu HOK-Elannon ketjuun.

     • Rimppa

      Oliko maksupääte kannettava vai kiinteä? Kannettavalla maksaessa yli 25 euroa menee läpi. Kiinteässä ei toimi.

     • Jonahan

      Enpä nyt melkein kuukautta myöhemmin voi muistaa millainen maksupääte. Olisin veikannut että maksu olisi ollut kiinteään kun tiskillä maksoin, mutta en voi vannoa.

      Standardin mukaan limitti tulee kortilta, ja ihan maalaisjärjelläkin ajateltuna limitin ei pidä olla sidottu liitäntätapaan vaan autentikaatioon, joka Apple Pay:ssa on jokaisessa transaktiossa, NFC korteissa taasen ei.

     • Rimppa

      Voin sanoa Oluthuoneilla opiskellessa töissä olleena tiedän vain miten homma noissa pelaa. Kännettava pääte ei varmenna koska kerää vain tietoja jotka tilityksessä updatetaan tietokantaa, siksi voi höylätä tilin esim. miinukselle. Kumminkin kiinteässä se autentikoin sen livenä. Kannattava päätee kun ei tee sitä.

     • Jonahan

      No, käydäänpä sitten ensi kuussa uudestaan koittamassa. Softa niihin kuitenkin päivittyy usein, joten voivat toimia eri tavalla. Eikä sen limitin määrittämiseen tarvita nettiyhteyttä, se tulee kortilta/puhelimelta kuten myös tieto onko transaktioita autentikoitu vaiko ei.

     • Rimppa

      Jos et ole ymmärtänyt niin kiinteä laite on kuin kaukosäädin kiinteään kassaan. Silloin kun kassajärjestelmään tulee se päivitys yli 25 €, niin homma toimii. Noihin kannettaviin laitteisiin päivtys on tullut varmaan heti kun nets on sen syöttänyt. 2 vuotta kesti s-etukortin lähimaksun tulo kiinteään laitteeseen. Toivottavasti koodaavat sen nyt nopeemmin. ;)

     • Jonahan

      Kannettaviin laitteisiin on tullut päivitys tai ne ovat lähtökohtaisesti toimineet oikein. No, katsotaan ensi kuussa miten osto pelaa, oletettavasti hyvin.

      Oletko itse Apple Pay:lla epäonnistunut vai oliko tämä jotain vanhempaa tietoa?

     • Kari

      Kyllähän kannettava maksupääte varmentaa siinä missä kiinteäkin.

     • Rimppa

      Kari. Jos on pakotettu varmentamaan. Asetuksissa on että voi laittaa poiskin. Koska wlan liikenne ei välttämättä aina toimi. Tiedän koska olen koulutettu laitetta käyttämään.

     • Kari

      Ok. Oletko osallistunut S-ryhmän sisäiseen S-mobiilin lähimaksun pilottiin, kun kerroit että olet maksanut S-mobiililla kaupassa ja ravintolassa? Olen ottanut S-mobiilin uudelleen käyttöön Androidissa (ollut koko ajan käytössä HP Elite x3:ssa), eikä tällä todellakaan voi maksaa. Toki NFC:n Napauta tai maksa -asetuksissa näkyy S-mobiili, mutta ei se tarkoita että voisi käytännössä maksaa.

   • Vili

    Apple Payta ei koske normi 25e raja mikä on asetettu lähimaksulle, jos sitä tarkoitat siis

    • Rimppa

     Nordea Pay Op Pivoa S:pankin omaa ei myöskään koske 25€ lähimaksuraja. Nyt on Omenalasit liian syvällä, jos uskot että Androidissa nuo rajat ovat käytössä.

     • Kari

      S-Pankilla ei tietääkseni ole sovellusta puhelinten lähimaksuihin, ei ainakaan NFC:llä eikä Bluetoothilla toimivaa. S-mobiililla voi vain kerätä mobiilibonusta.

     • Rimppa

      Onko herra ottanut selvää vaikka s-pankilta onko se mahdollista. Itsellä esim android puhelimessa olisi vaihtoehtoina S-mobiili Aktia wallet Nordea ja Pivo ja Android Pay. Kummasti tällä Android puhelimella se maksaminenkin yhtälailla mahdollista kuin muillakin pankeilla. On vain huvittavaa kun näistä puhutaan vaikka herra ei tiedä toimiiko se maksamiseen myös. Itse olen androidilla S-mobiililla maksanut kaupassa ja ravintolassa. Kannattaakohan Kari ottaa selvää ennenkuin sanoo sen faktana.

     • Kari

      Jos niin on Rimppa, niin olisin tosi kiinnostunut ottamaan S-mobiilin lähimaksun käyttöön. Itsellä ollut S-mobiili bonusten keräystä varten. En ole löytänyt sivulta S-mobiili.fi mitään tietoa, että lähimaksuominaisuus olisi lanseerattu, mutta pitääpä ladata sovellus ja katsoa. NFC-maksuasetuksissa aikoinaan minulla näkyivät SEQR Tap and Pay, Android Pay, S-mobiilibonus ja K-Plussa-mobiilikortti. Android Paytä ei tosin mikään suomalainen pankki tarjoa.

  • Cook

   No tottakai se on kätevä, tähän palveluun on satsattu,kuten kaikki muihin mistä saadan rahaa suoraan iKuluttjailta, helppo kuin heinänteko. Muu mobile tominta, mistä ei saada rahaa suoranaisesti, nitten toiminat saa sitten olla niin ja näin.
   Hienoa että saadan laillisesti kuluttajat, kuluttamaan hyvin helposti enemmän ja enemmän.
   It’s only business

   • Jonahan

    Tottakai on pankkien ja kauppiaiden intressissä tehdä maksaminen mahdollisimman helpoksi ja tarjota sellaisia maksutapoja joita kuluttajat haluavat käyttää.

    Mutta eipä tämä mitenkään suoraan ”iKuluttajilta” tule, hinnat ovat samat maksoi sitten käteisellä, kortilla taikka mobiilimaksulla. Niistä kaikista on sitten erinäisiä kuluja kaupalle.

  • Hendriks

   ”sanoin kassaneidlle,”

   Melko seksistinen viesti sinulta!. 👎

 6. iHonor

  Ohi menevä villitys, kortilla maksan niin kauan kuin sellainen on

  • Vili

   Kyllä tämä on ihan pysyvä, miksi siirtyisi takaisinpäin kehityksessä?

  • Marko

   Ei muutakuin otat käteisen tai oravan nahat käyttöön…

   • Kairaaja

    Käteinen kelpaisi hyvin pelkäksi maksuvälineeksi. Tämä on tosiaa vain villitys eikä tule jäämään pysyväksi.

    • Jonahan

     Käteinen on riskaapeli ja siitä tulee paljon kustannuksia. Ennemmin käteinen pois ja korttimaksu ainoaksi maksutavaksi.

  • Jonahan

   Nyt kyllä luit aika luovasti. Kahdelle kelpasi, kahdelle tullee kelpaamaan kunhan asiaa on tutkittu. Ihan järkevää, mutta tilanteesta ja jutusta *ei* kyllä voi objektiivisesti päätellä ”epävakaa tietoturva”

Tuoreimmat jutut