Toista vuotta peräkkäin OnePlus on julkaissut loppuvuodesta päivitetyn version aiemmin kesällä esittelemästään älypuhelimestaan. Kun viime vuonna OnePlus 3T:n uudistukset OnePlus 3:sta liittyivät pääasiassa puhelimen sisäiseen tekniikkaan, on nyt uuden OnePlus 5T:n merkittävin ero ulkoinen – 18:9-kuvasuhteeseen kasvatettu näyttö.
OnePlus 5T tuli myyntiin tiistaina 21. marraskuuta. Suomessa puhelinta myy tuttuun tapaan myös Elisa ja tarjolla on OnePlus 5:n tavoin kaksi versiota tutuilla 499 euron (6+64 Gt) ja 559 euron (8+128 Gt) hinnoilla. Värivaihtoehtoja OnePlus 5T:stä on ainakin toistaiseksi vain yksi, musta Midnight Black.
OnePlus 5
- Android
- Alumiini
- 5,5" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 + 20 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 835 -piiri
- 3300 mAh akku
OnePlus 5T
- Android
- Alumiini
- 6,01" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 16 + 20 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 835 -piiri
- 3300 mAh akku
OnePlus-puhelinten vahvuus on alusta asti ollut niiden edullinen hinta suhteessa tarjolla olleisiin ominaisuuksiin. Tämä sama menestysresepti pätee yhä myös OnePlus 5T:ssä.
Suurempi näyttö
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytöt ovat tänä vuonna älypuhelimissa lähentyneet reunoja, niin myös OnePlus 5T:ssä, jossa on nyt lähes samankokoisessa puhelimessa kuin OnePlus 5 tarjolla selkeästi suurempi näyttö. Tästä ei voi olla pitämättä. Muutos on erinomainen.
Kuvanlaadultaan OnePlus 5T:n näyttö on myös edelleen hyvä. Samsungin valmistama 6,01 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli sisältää 2160×1080 pikseliä. Tarkkuus on riittävä, kuten myös katselukulmat. Väritoistoltaan näyttö on myös onnistunut.
Uutena ominaisuutena näyttöön OnePlus on lisännyt myös Sunglight Display -ominaisuuden, joka pyrkii parantamaan näytön luettavuutta kirkkaassa valossa. Suomalaisissa marraskuun olosuhteissa ominaisuuden vaikutusten testaaminen on kuitenkin osoittautunut käytännössä mahdottomaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus 5T:n muoto on käytännössä ennallaan OnePlus 5:stä, vaikka puhelimen runko on tietenkin uudelleensuunniteltu. Monista älypuhelimista on sanottu niiden olevan liukaspintaisia, mutta OnePlus 5T:n osalta tämä varoitus kannattaa ottaa tosissaan. Puhelimen alumiinirakenteen pinnoitus on prosessoitu niin hienojakoiseksi, että ”silkkisyys” alkaa jo aiheuttaa todellisia ongelmia puhelimen kädessä pysymisen osalta.
Etupuolelle aiemmin OnePlus-puhelimissa sijoitettu sormenjälkilukija on joutunut väistymään suuremman näytön tieltä, ja se sijaitsee nyt takana mukavalla paikalla. Etupuolen sormenjälkilukija-kotipainikkeen ohella sen rinnalta löytyneet kosketuspainikkeet ovat myös saaneet mennä, ja OnePlus on siirtynyt näytöltä löytyviin Android-navigaatiopainikkeisiin.
Välitön kasvojentunnistus ja sormenjälkitunnistus
Kenties taakse siirretyn sormenjälkilukijan takia OnePlus on lisännyt mukaan nyt myös kasvojentunnistuksen. Kasvojentunnistus perustuu OnePlus 5T:ssä etukameraan ja hyödyntää 100 tunnistuspistettä käyttäjän kasvoista.
Kasvojentunnistus toimii OnePlus 5T:ssä erittäin nopeasti, käytännössä välittömästi. Puhelin aukeaa käytännössä suoraan kotinäkymään sitä katsomalla, kun näytön herättää ensin lukitusnäkymään lukituspainikkeesta tai näytön kaksoisnapautuksella, jos tämän on ottanut asetuksista käyttöön. Koko tunnistus käy otollisissa olosuhteissa niin nopeasti, ettei puhelimen oikeastaan edes huomaa olleen lukossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kasvojentunnistuksen toimivuus normaaleissa olosuhteissa on siis erittäin hyvä, mutta luonnollisesti vastapainona pelkkään etukameraan perustuva kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen kuin esimerkiksi Applen Face ID. Siksi sitä OnePlus 5T:ssä voidaankin käyttää vain puhelimen lukituksen avaamiseen, ei esimerkiksi maksujen vahvistamiseen. Lisäksi kamerakuvaan perustuva kasvojentunnistus ei toimi lainkaan pimeässä. Pienet muutokset ulkonäössä, kuten pipo tai kaulaliina, eivät toisaalta estä tunnistuksen onnistumista.
Kasvojentunnistuksen rinnalla OnePlus 5T:ssä on käytössä edelleen myös sormenjälkitunnistus nyt takaa löytyvältä lukijalla. Kuten aiemmissakin OnePlus-puhelimissa. myös OnePlus 5T:ssä sormenjälkilukija on erittäin nopea ja varmatoiminen.
Kokonaisuutena OnePlus 5T:n tunnistautumisratkaisu on erinomainen. Useimmille sen kasvojentunnistuksen turvallisuus riittää enemmän kuin hyvin, ja se tarjoaa useimmissa tilanteissa erittäin hyvin toimivan ja täysin vaivattoman tunnistautumistavan. Tilanteissa, joissa kasvojentunnistus ei onnistu, sormenjälkilukijaa käyttämällä tunnistautuminen onnistuu yhä myös hyvin näppärästi.
Yllättävä muutos kamerassa
Uuden näytön ohella toinen merkittävä tekninen muutos OnePlus 5T:ssä on takakamerassa tehty vaihdos. Takaa löytyvistä kahdesta kamerasta pääkamera on täysin samanlainen kuin OnePlus 5:ssä, mutta toisen kameran OnePlus on vaihtanut. Tarkkuus on yhä 20 megapikseliä, mutta kameran aukon koko ja polttoväli ovat nyt yhtä suuria kuin pääkamerassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus 5:ssä tarjolla oli optista zoomia 1,6x verran, mistä on nyt OnePlus 5T:ssä kameravaihdoksessa luovuttu. OnePlussan mukaan muutoksella on tavoiteltu parempaa hämäräkuvausta. OnePlussan mukaan OnePlus 5T vaihtaa alle 10 luksin valaistuksessa käyttämään toista takakameraansa, joka osaa yhdistää neljä pikseliä yhdeksi. Tuloksena on kuitenkin 20 megapikselin kokoinen kuva.
OnePlussan kaksoiskameraratkaisu on nyt varsin poikkeuksellinen huippupuhelinten joukossa verrattuna yleisimpiin laajakulma-tele- ja väri-monokromikamerayhdistelmiin.
Omassa kokeilussa OnePlus 5T siirtyi käyttämään toista takakameraansa lähinnä olosuhteissa, jotka vaativat jo kuvausvalon käyttöä järkevän kuvan aikaansaamiseksi. Esimerkiksi kaikissa artikkelin lopusta löytyvissä ulkona otetuissa vertailukuvissa Huawei Mate 10 Pron kanssa OnePlus 5T käytti pääkameraansa varsin hämäristä olosuhteista huolimatta.
Kamera ei ole edelleenkään OnePlus 5T:ssäkään sen vahvin osa-alue, ja kilpailun tiukentuessa OnePlus tuntuu jääneen tämän vuoden kuluessa enemmän muiden jalkoihin. Kameran käytettävyyttä parantaisi huomattavasti siitä yhä puuttuvan optisen kuvanvakaimen lisääminen. Se tekisi jokapäiväisestä kuvaamisesta helpompaa ja kuvista parempia tärähtäneitä kuvia vähentämällä.
Optisesta zoomista luopumisen ja väitettyjen hämäräkuvausparannusten kyseenalaisuuden jälkeen OnePlus 5T:n kaksoiskameran suurimmaksi hyödyksi jää nyt kuvauskohteen taustan sumentava muotokuvatila (OnePlus-kielellä ”pystykuva”), joka tuntuu toimivan luotettavammin kuin OnePlus 5:ssä.
OnePlussan kamerasovelluksen käytettävyys sen sijaan on yhä huipputasoa. Kaikkiin eri kuvaustiloihin pääsee nyt siirtymään entistä kätevämmin, kun valikon avaus onnistuu pyyhkäisemällä laukaisupainikkeen yläpuolelta ylöspäin. Lisäksi kamerasovelluksessa on yhä mukana myös kattava ja helppokäyttöinen manuaalitila. Kamerasovellus tarjoaa edelleen 2x zoom -painikkeen, vaikka zoom on nyt optisen sijaan enää vain täysin digitaalista.
Etukamera OnePlus 5T:ssä on ennallaan OnePlus 5:stä. 16 megapikselin kamera on edelleen hyvä.
Sisuksissa se mitä tekniikassa huippupuhelimelta vaaditaan
Muuten OnePlus 5T sisältää edelleen saman huippuluokan tekniikan kuin OnePlus 5. Sisuksissa on oikeastaan vielä tällä hetkellä parasta mahdollista OnePlussalle saatavilla olevaa tekniikkaa Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin sekä jopa 8 gigatavun RAM-muistin muodossa. Lisäksi OnePlussan Dash Charge -pikalataus kuuluu edelleen parhaimmistoon älypuhelimissa. Akkukestokin on perushyvä, mutta ei juuri eroa positiivisesti kilpailijoista.
OnePlus 5T:ssä on yhä myös 3,5 millimetrin perinteinen kuulokeliitäntä.
Mitä puuttuu vielä?
Aivan kaikkea mahdollista ei OnePlus 5T:ssäkään saa. Jostain sentään joutuu yhä tinkimään, kun puhelimen hinta on satoja euroja joitakin muita vaihtoehtoja vähemmän.
Osa puutteista toki on harkittuja valintoja, kuten esimerkiksi muistikorttipaikka, jota tuskin nähdään tulevissakaan OnePlus-puhelimissa.
Sen sijaan luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys on selkeä parannuskohde tuleviin OnePlus-puhelimiin. Monissa erityisesti kalliimmissa kilpailijoissa se on nyt jo arkipäivää. Myös OnePlus 5T:stä on löytynyt puhelinta avatessa viitteitä vedenkestävyyden tavoittelusta, mutta virallista luokitusta vedenkestävyydelle OnePlus ei ole hankkinut – tai ainkaan sitä mainosta.
Lisäksi kamera voisi olla parempikin, missä apua olisi ainakin optisesta kuvanvakaimesta.
Tuttuja ja uusia OnePlus-ekstroja ohjelmistossa – mihin jäi Oreo?
Ehkä erikoisin seikka uudessa OnePlus 5T:ssä on sen myyntiintulo vanhalla Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversiolla. Käyttöjärjestelmäversio on siis peräisin joulukuulta 2016 asti. Toki OnePlus itse on lisännyt OxygenOS-ohjelmistoonsa uusia ominaisuuksia myös tämän jälkeen, myös nyt OnePlus 5T:n julkaisun yhteydessä.
Vanhemmat OnePlus 3 ja OnePlus 3T saivat kuitenkin jo juuri päivityksen tämän syksyn Android Oreoon, mutta OnePlus 5:lle ja OnePlus 5T:lle Oreo-versio on tulossa vakaana päivityksenä vasta vuoden 2018 puolella.
Oli syy mikä tahansa, vanhaksi jäänyt Android-versio tuntuu oudolta upouudessa huippupuhelinmallissa.
Kokonaisuutena OnePlussan ohjelmisto on edelleen Android-vaihtoehtojen parhaimmistoa. Käyttöliittymä on lähellä puhdasta Androidia, mutta sen lisäksi OnePlus on tuonut mukaan oikeasti hyödyllisiä ekstroja. OnePlus 5T:n esittelemässä uudessa OxygenOS 4.7.1 -versiossa uutta ovat nyt rinnakkaiset sovellukset (esimerkiksi kaksi erillistä Instagram- tai WhatsApp-sovellusta), Galleriassa kuvaussijainnit esittävä karttanäkymä sekä uusia kustomointimahdollisuuksia kotinäkymässä ja kuvakkeissa.
Lisäksi mukavia OnePlus-puhelimissa ovat tarjolla olevat eletoiminnot, kuten näytön herätys kaksoisnapauttamalla, sovellusten avaaminen suoraan piirtämällä kirjain sekä ilmoituksiin pääsy pyyhkäisemällä sormella alaspäin sormenjälkilukijalla. Tällaiset hyvin toimivat pikkujutut tekevät OnePlus 5T:n käyttämisestä iloa.
Edelleen paras 500-600 euron älypuhelin – ja parempi kuin moni kalliimpikin
OnePlus 5T on hyvä ja onnistunut parannus OnePlus 5:stä.
”OnePlus 5 on kokonaisuutena paras Android-älypuhelin, mitä sen hinnalla kaupasta saa”, totesimme kesällä sen arvostelussamme. Nyt OnePlus 5T on yhtä helppo todeta vielä paremmaksi, ja edelleen parhaimmaksi älypuhelimeksi mitä 500-600 eurolla on Suomessa saatavissa.
Ilahduttavaa on, että OnePlus 5T:n hinnat eivät ole nousseet OnePlus 5:stä. Näin sillä on säilynyt OnePlussan parhain ase, loistava hinta-laatusuhde. OnePlus 5T onkin ennen kaikkea erittäin järkevä ostos: kalliimmat puhelimet voivat tarjota joitakin lisäherkkuja, mutta on kyseenalaista ovatko ne jopa tuplahinnan arvoisia verrattuna OnePlussan erittäin vahvaan uutuuspuhelimeen. Suuri näyttö, huippuluokan tekniikka, kohtuullisen hyvä kamera sekä mukava ohjelmisto ovat vahva yhdistelmä.
Parannettavaa OnePlus 5T:ssäkin jää vielä muun muassa vedenkestävyydessä sekä tietenkin aina myös kamerassa. Suurempi näyttö sekä onnistunut kasvojentunnistus tekevät kuitenkin OnePlus 5T:stä selvästi OnePlus 5:tä paremman – ja kun hinta on sama kuin aiemminkin, ansaitsee OnePlus 5T ehdottomasti vahvan ostosuosituksen.
Hyvää OnePlus 5T:ssä
- Suurempi näyttö käytännössä OnePlus 5:n kokoisessa puhelimessa
- Näytön laatu
- Nopea kasvojen- ja sormenjälkitunnistus
- Ohjelmisto hyvä yhdistelmä perus-Androidia ja lisättyjä mahdollisuuksia
- Ongelmaton laatutuntuma
Heikkoa OnePlus 5T:ssä
- Ei luokiteltua vedenkestävyyttä
- Kamerasta puuttuu optinen kuvanvakain
- Myyntiintulo vanhalla Android-versiolla
Alta löytyy muutama hämärässä otettu vertailukuva OnePlus 5T:llä ja Huawei Mate 10 Prolla, joissa molemmissa on kaksoiskamera, mutta eri tavalla toteutettuna. Huawein kuviin tallentuu enemmän valoa, minkä lisäksi sen kuvat ovat myös yksityiskohtaisempia. Koska sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia ronskisti, voi alkuperäisiin kuviin tutustua myös tässä Dropbox-kansiossa.
Alta löytyvä viimeinen kuvapari on otettu 2x zoom -tilalla molemmilla puhelimilla.
OnePlus 5T:n tekniset tiedot
- Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmä + OxygenOS -käyttöliittymä
- Anodisoitu alumiinirakenne
- 6,01 tuuman Full Optic AMOLED-näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä sekä tuella laajemmalle DCI-P3-väriskaalalle (vs. OnePlus 5: 5,5″, 16:9 ja 1920×1080 pikseliä)
- 2.5D Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija takana (vs. OnePlus 5:ssä edessä)
- 16 + 20 megapikselin kaksoiskamera takana kaksois-LED-kuvausvalolla
- 16 megapikselin pääkamera: räätälöity Sony IMX 398 -kenno, f/1,7-aukko, 1,12 mikronin pikselikoko, polttoväli 27,22 mm
- 20 megapikselin toinen kamera: Sony IMX 376K -kenno, f/1,7-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko, polttoväli 27,22 mm (vs. OnePlus 5: Sony IMX 350, f/2,6, 1,0 mikronia)
- 4K-videokuvaus (30 fps), 1080p (30 tai 60 fps), 720p (30 tai 120 fps)
- Edessä 16 megapikselin kamera: Sony IMX 371 -kenno, f/2,0-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko, videokuvaus 1080p ja 720p (maks. 30 fps)
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (2,45 GHz)
- 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 64 tai 128 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1, kaksilinjainen), ei muistikorttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys laajalla taajuustuella ja 600 megabitin enimmäislataus- ja 150 megabitin -lähetysnopeudella (kategoria 12, 3x CA, myös 256-QAM)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2 MIMO / Bluetooth 5.0 (aptX + aptX HD) / NFC -yhteydet
- USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- Kiihtyvyysanturi + gyroskooppi + läheisyyden ja valoisuuden tunnistimet + RGB + e-kompassi + Hall-anturi
- GPS / GLONASS / BeiDou / Galileo -paikannus
- 1 kaiutin ja 3 mikrofonia, Dirac HD Sound -äänituki
- 3 300 milliampeeritunnin akku, Dash Charge -pikalataus (5V / 4A = 20W)
- Mitat 156,1 x 75 x 7,3 millimetriä (vs. OnePlus 5: 154,2 x 74,1 x 7,25 millimetriä)
- Paino 162 grammaa (vs. OnePlus 5: 153 grammaa)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »