Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa huippu-uutuus OnePlus 5: paras Android-älypuhelin mitä 500-600 eurolla saa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

OnePlus 5 tuo kaksoiskameran.

OnePlus 5 tuo kaksoiskameran.

Odotettu OnePlus 5 on viimein hurjan ennakko-, huhu- ja vuotokierteen jälkeen nyt julkistettu. Myyntiin puhelin tulee Suomessa heti huomenna keskiviikkona 21. kesäkuuta neljän Elisan myymälän kautta Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Turussa järjestettävissä tapahtumissa. Tämän jälkeen myöhemmin toimitukset ja myynti käynnistyvät 27. kesäkuuta.

Lue tästä myös kaikki perusfaktat OnePlus 5:stä sisältävä uutisemme!

Versioita on kaksi, 499 euron harmaa Slate Gray -värinen 6 gigatavun RAM-käyttö- ja 64 gigatavun tallennusmuistilla ja 559 euron musta Midnight Black -värinen vastaavasti 8 ja 128 gigatavun muisteilla. Näistä jälkimmäinen on ollut testissämme jo vajaan viikon verran.

Paras Android-älypuhelin mitä 500-600 eurolla saa

Mitäpä sitä kaartelemaan, vaan suoraan asiaan: OnePlus 5 on kokonaisuutena paras Android-älypuhelin, mitä sen hinnalla kaupasta saa.

OnePlus 5 tuntuu kädessä hyvältä ja laadukkaalta, siinä on hyvä AMOLED-näyttö, useimmissa tilanteissa jopa erinomainen kamera ja sisuksissa viimeisintä ja tehokkainta tekniikkaa Qualcommin huippupiirin Snapdragon 835:n sekä varmasti riittävän 6 tai 8 gigatavun RAM-muistin muodossa. Perinteisesti kotinäppäimeen sijoitettu sormenjälkitunnistin toimii nopeasti ja varmasti. OnePlussan OxygenOS on lähellä puhdasta Androidia ja lisäyksetkin ovat tässä tapauksessa käytännössä poikkeuksetta hyödyllisiä.

Toki ei OnePlus 5:kään täydellinen ole. Joku saattaa kaivata muistikorttipaikkaa. Luokitellun vedenkestävyyden puute on puolestaan selkeä heikkous. Ja toki jos aikoo puhelintaan VR-lasien sisällä käyttää, tarvetta olisi OnePlus 5:n 5,5 tuuman ja 1920×1080 pikseliä tarkemmalle näytölle.

OnePlus 5:n suorituskyky ilahduttaa, kaikin puolin. OnePlus 3/3T:ssä kritiikkiä saivat vielä viiveet kosketuksen tunnistamisessa, mutta OnePlus 5:ssä tältäkin osin toimintaa kerrotaan parannetun eikä kosketusongelmiin ainakaan testin aikana tullut törmättyä.

OnePlus 5:ssä on edelleen 5,5 tuuman näyttö.

OnePlus 5:ssä on edelleen 5,5 tuuman näyttö.

Samsungin huippupuhelin Galaxy S8 tarjoaa OnePlussaa näyttävämmän 5,8 tuuman Infinity Display -näytön pienemmillä reunuksilla, mutta hintaa sillä on noin 300 euroa OnePlus 5:tä enemmän. Kova lisähinta varsinkin, kun Galaxy S8 ei juuri muilla osa-alueilla ole OnePlus 5:tä parempi – jopa päinvastoin.

Vielä kesäkuun aikana Suomessa myyntiin ehtii myös Huawein sisarbrändin uusi Honor 9, joka on hinnoiteltu OnePlus 5:n edullisemman version kanssa tismalleen samanhintaiseksi 499 euroon. Komeampi näyttö, paremman zoomin tarjoava kaksoiskamera ja tehokkaampi järjestelmäpiiri kääntävät kuitenkin edun OnePlus 5:lle.

OnePlus 5:n akun kapasiteetti on 3 300 milliampeerituntia, joka on riittävästi. Lyhyellä testirupeamallamme akkukesto oli odotetun hyvä. OnePlussan itsensä mukaan OnePlus 5:n akunkesto on 20 prosenttia aiempaa parempi, missä auttaa erityisesti Snapdragon 835:n virtapihiys.

Akun lataus onnistuu myös yhä vauhdikkaasti. OnePlus 5:ssä on edelleen OnePlussan oma Dash Charge. Testissämme akku latautui täysin tyhjästä ja puhelin sammuksissa 15 minuutissa 29 prosentin, 30 minuutissa 59 prosentin ja 45 minuutissa 83 prosentin varaukseen.

OnePlus 5 näyttää iPhone 7 Plussalta – ja tarjoaa myös samanlaisen zoomin

Julkistusta edeltäneet kuvat OnePlus 5:sta herättivät lähinnä yhden yhtenäisen reaktion: sehän näyttää lähes täysin Applen iPhone 7 Plussalta. Todellisuudessa livenä yhtänäköisyys ei ole aivan niin suuri, kun OnePlus 5:n erilainen reunan kaarevuus tulee paremmin esiin. Silti yhtäläisyydeltä ei voi välttyä: onhan väritys, antennijuovat sekä kaksoiskameran sijoittelu, mukaan lukien viereen sijoitettu LED-kuvausvalo, lähes yksi yhteen iPhonen kanssa.

Mutta mikäs siinä, iPhone 7 Plus on ihan nätti puhelin siinä missä nyt OnePlus 5:kin.

OnePlus 5:ssä on myös sukunäköä vasemmalla olevaan OnePlus 3T:hen, sekin Midnight Black -erikoisvärisenä kuvassa.

OnePlus 5:ssä on myös sukunäköä vasemmalla olevaan OnePlus 3T:hen, sekin Midnight Black -erikoisvärisenä kuvassa.

Aluksi OnePlus 5:n kaksoiskamerasta huhuttiin väri- ja monokromikameran yhdistelmää muun muassa Huawei- ja Honor-puhelinten tapaan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan OnePlus 5 yhdistää kaksi eri polttovälin kameraa, joiden avulla voidaan saavuttaa käytännössä optinen zoom käytettävää kameraa kuvatessa vaihtamalla. Tämä on huomattavasti mielenkiintoisempi ratkaisu, sillä 2x häviötön zoom tuo konkreettisen edun kameran käyttöön. Vaihtaminen 1x- ja 2x-tilan välillä käy iPhonen tavoin yhdellä painalluksella.

Teknisesti OnePlus 5:n pääkamera Sony IMX378 -kennolla on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä f/1,7-aukon koolla. Toinen kamera on varustettu telelinssillä, ja tarkkuus 20 megapikseliä ja aukon koko f/2,6. Optista kuvanvakainta ei kameroista löydy, mutta testien perusteella kovin suurta tarvetta sille ei edes ole. Elektroninen ohjelmistollinen kuvanvakautus toimii hyvin, minkä lisäksi suurempi aukon koko mahdollistaa nopeammat suljinajat pienentäen tarvetta vakautukselle.

2x zoom -kuvia on erittäin helppo ottaa.

2x zoom -kuvia on erittäin helppo ottaa.

Kaksoiskameraa voidaan hyödyntää myös laadukkaaseen boke-efektiin, eli muotokuviin, joissa tarkkana tallentuvan kuvauskohteen tausta on tyylikkäästi sumennettu. Myös OnePlus 5:ssä näille kuville on aivan oma kuvaustilansa kamerasovelluksessa ja muotokuvat otetaan 2x-telelinssikameralla.

Muotokuvien ottaminen OnePlus 5:llä onnistuu varsin kivuttomasti ja tarkennettava kuvauskohde tunnistuu luotettavasti, kunhan tämän saa sijoitettua ohjeistetusti 0,3-2 metrin etäisyydelle.

Asiallisen kuvanlaadun lisäksi OnePlus 5:n kamerassa ilahduttaa myös käytettävyys. Kamerasovellus on onnistunut – ja tarjoaa myös tietenkin manuaalisäädöt niitä kaipaaville. Nopeasti toimiva automaattitarkennus tekee kamerasta mukavan käyttää.

Alla ensimmäisenä boke-efektillinen muotokuva ja sen jälkeen esimerkkikuvia OnePlus 5:llä. Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia varsin rankasti kuvanlaatuun vaikuttaen, joten kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta alkuperäistarkkuudella.

Juttu jatkuu vielä kuvien jälkeen.

OnePlus 5, bokeh:

OnePlus 5, 1x:

OnePlus 5, 1x:

OnePlus 5, 2x:

OnePlus 5, 1x:

OnePlus 5, 2x:

OnePlus 5, 1x:

Alla kuvissa OnePlus 5:n verrokkina on Honor 9.

OnePlus 5, 1x:

Honor 9, 1x:

OnePlus 5, 1x:

Honor 9, 1x:

OnePlus 5, 2x:

Honor 9, 2x:

(viimeisten hämäräkuvien kuvausolosuhde varsin vaikea, eikä oikeastaan kumpikaan, OnePlus tai Honor 9 loista)

Hitti eikä syyttä

Suomi on ollut poikkeuksellinen OnePlus-maa, sillä täällä puhelinta myyvä Elisa-operaattori oli OnePlussan ensimmäinen virallinen jälleenmyyjäkumppani.

OnePlus 3 ja OnePlus 3T ovatkin pitäneet myydyimmän puhelimen valtikkaa Elisalla hallussaan yhtä kuukautta lukuun ottamatta viime kesästä asti. Paljon vastinetta rahalle tarjonneet älypuhelimet ovat vedonneet suomalaisiin.

OnePlus 5:n on helppo ennustaa jatkavan samalla linjalla – sen verran kova kokonaisuus älypuhelimeksi se on, edelleen kilpailukykyiseen hintaan.

Kannattaako vaihtaa OnePlus 3:sta, entä 3T:stä?

Nykypäivänä älypuhelimet ovat jo niin hyviä ettei edes vuosittain kehitystä merkittävällä tavalla enää tapahdu. Silti tällä kertaa myös OnePlus 5 voi olla järkevä päivitys viime vuoden OnePlus 3:n tai OnePlus 3T:n omistajille.

Kaikki riippuu oikeastaan kamerasta: jos arvostaa puhelimessaan kameraa, vaihto OnePlus 5:een miellyttänee. Samalla saa lisää suorituskykyä ja muita pieniä päivityksiä.

Jollei kamera sen sijaan ole ominaisuuksista tärkein, pärjää OnePlus 3:lla ja OnePlus 3T:llä vielä hyvin OnePlus 6:een – tai ainakin mahdolliseen OnePlus 5T:hen asti, jos sellainen tänä vuonna nähdään.

Myös OnePlus 5 saa joukon lisäkuoria.

Myös OnePlus 5 saa joukon lisäkuoria.

Pikkupäivityksiä OxygenOS-ohjelmistoon

OnePlus 5 tulee tuoreimmalla Android 7.1.1:llä sekä uudella OxygenOS 4.5.0 -versiolla OnePlussan omasta ohjelmistosta. OxygenOS on edelleen varsin kevyesti kustomoitu versio Androidista.

OnePlus 5:n julkistuksen yhteydessä OnePlus kertoo muutamista pikku-uudistuksista OxygenOS:ään:

 • Laajennetut kuvankaappaukset: tavallisen kuvankaappauksen jälkeen sitä voi laajentaa helposti pidemmäksi aloittamalla näytön rullauksen alaspäin uudesta painikkeesta
 • Lukutila: näyttöä mukavammaksi lukemiseen mukauttava tila muuntaa värit harmaasävyiksi, vähentää sinistä valoa sekä säätää näytön terävyyttä ja kirkkautta valoisuuden tunnistimen avulla – mahdollista kytkeä päälle haluttaessa tai asettaa käyttöön valituissa sovelluksissa
 • Automaattinen yötila: näytön sinistä valoa vähentävä ja värilämpötilaa valoisuuden tunnistimen avulla ympäristöön mukauttava tila silmien rasituksen vähentämiseksi voidaan nyt kytkeä päälle ajastetusti tai auringon laskun/nousun mukaisesti
 • Lisää elemahdollisuuksia: pimeälle näytölle voi nyt piirtää useampia eri kirjaimia (nyt O, V, S, M ja W) ja jokaisen voi kytkeä haluamaansa toimintoon tai sovellukseen
 • Kustomoitava värinä: värinähälytysten voimakkuuden voi valita kolmesta eri tasosta ja valita värinäkuvion viidestä eri vaihtoehdosta eri henkilöiden puheluille
 • Pelitila (älä häiritse): Erityinen älä häiritse -tila pelaamiseen piilottaa ilmoitukset sekä poistaa käytöstä laitteen painikkeet virhepainallusten estämiseksi – mahdollista kytkeä päälle haluttaessa tai asettaa käyttöön valituissa sovelluksissa
 • Turvalliset tiedostot: Tiedostonhallinnassa voi lukita ja salata tiedostoja, kuvia ja videoita Turvalliset-kansioon, johon pääsee vain 6-numeroisella pääsykoodilla tai sormenjäljellä

Lisäksi sovellusvalikon läpikuultavuutta on lisätty.

OnePlus 5:n tekniset tiedot

 • Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmä + OxygenOS -käyttöliittymä
 • 5,5 tuuman AMOLED-näyttö 1920×1080 pikselillä ja tuella laajemmalle DCI-P3-väriskaalalle
 • Corning Gorilla Glass 5 -lasi
 • Sormenjälkitunnistin edessä kotinäppäimessä
 • 16 + 20 megapikselin kaksoiskamera takana kaksois-LED-kuvausvalolla
  • 16 megapikselin laajakulmalinssinen pääkamera: Sony IMX 398 -kenno, f/1,7-aukko, 1,12 mikronin pikselikoko
  • 20 megapikselin telelinssinen toinen kamera: Sony IMX 350 -kenno, f/2,6-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko
  • 4K-videokuvaus (30 fps), 1080p (maks. 60 fps), 720p (maks. 120 fps)
 • Edessä 16 megapikselin kamera: Sony IMX 371 -kenno, f/2,0-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko, videokuvaus 1080p ja 720p (maks. 30 fps)
 • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (2,45 GHz)
 • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
 • 64 tai 128 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1, kaksilinjainen), ei muistikorttipaikkaa
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys laajalla taajuustuella ja 600 megabitin enimmäislataus- ja 150 megabitin -lähetysnopeudella (kategoria 12, 3x CA, myös 256-QAM)
 • Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2 MIMO / Bluetooth 5.0 (aptX + aptX HD) / NFC -yhteydet
 • USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
 • Kiihtyvyysanturi + gyroskooppi + läheisyyden ja valoisuuden tunnistimet + e-kompassi + Hall-anturi
 • GPS / GLONASS / BeiDou -paikannus
 • 1 kaiutin ja 3 mikrofonia, Dirac HD Sound -äänituki
 • 3 300 milliampeeritunnin akku, Dash Charge -pikalataus (5V / 4A = 20W)
 • Mitat 154,2 x 74,1 x 7,25 millimetriä
 • Paino 153 grammaa

Päivitys 22.6.: Tarkennettu mainintoja zoomista, joka on todellisuudessa korkeintaan 1,6x optista ja loput ohjelmallista, digitaalista zoomia. 2x asti zoom on häviötön.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  En ostaisi kiinalaista autoa, joten en osta kiinalaista puhelintakaan!. 😕

  • SANDY

   Mutta ostat silti kiinassa kyhätyn luurin (jossa todennäköisesti myös kiinalaisia osia)

   • Hendriks

    Eri asia!.

    PS. Minulla on oikeus mielipiteeseeni, aina ei tarvitse kommentoida takaisin!. 🙄

    • Kuka?

     Muillakin on oikeus mielipiteeseen, jos et halua että mielipiteisiisi saatetaan vastata, niin pidä kommenttisi omassa tiedossasi.

     Jep, ”kiinalainen” kelpaa mutta kiinalainen ei, hassua.

     • Hendriks

      Kiinalainen yritys vs Kiinassa valmistettu länsimaisen yrityksen tuote!. Mitä et ymmärrä?. 🙄

 2. Matti#2

  Mikä tekee tästä paremman kuin esim. Samsung Galaxy S7?

  • Hendriks

   Ei mikään,.

 3. Matti#2

  Oikeastaan aika typerää julistaa mikään puhelin parhaaksi. Jos tarvitsen vedenpitävän puhelimen, niin tämä ei ole paras. Jos tarvitsen 2k tai 4k näytön vr-käyttöön, niim tämä ei ole paras. Jos tarvitsen pienen puhelimen, niin tämä ei ole paras.

  • Mobile

   Saivartelua olettaa, että testissä parhaaksi kehutun puhelimen pitäisi olla paras mahdollinen kaikkiin keksittävissä oleviin tarpeisiin.

   Jos joku malli on monilta merkittäviltä osin parempi kuin muut, sen voi julistaa parhaaksi. Kyllähän näissä Oneplussissa saa poikkeuksellista vastinetta rahalle. Kuten näköjään myös Nokioissa alemmissa hintaluokissa juuri nyt.

   • Matti#2

    Sana paras on aika yksikäsitteinen.

    • Mobile

     Akateemiset artikkelit on erikseen. Ja kuka niitä jaksaa lukea.

 4. zoysSEEeee

  Akun kesto ”Lyhyellä testirupeamallamme akkukesto oli odotetun hyvä. ”

  Jaha. Sehän valaisi paljon :D

  Viikko ehkä?

  • Markus Lehtiniitty

   Sanoisin, että tällä pärjää normikäytöllä parikin päivää.

 5. zoysSEEeee

  Olis myös hauska tietää mikä näiden kapuloiden hintoja edelleen pitää ylhäällä?

  Samoin kuin 7 vuotta sitten, pidän edelleen 500-600€ hintoja täysin vieraina tälläisestä laitteesta.

  Miksi hinnat eivät tule alas?

  • Juhannuspukki

   Koska älypuhelinten keskihinta hilautuu jatkuvasti ylöspäin yhdysvaltain markkinoilla. Kuluttajilla on varaa ja halua maksaa.

  • Vili

   ”Olis myös hauska tietää mikä näiden kapuloiden hintoja edelleen pitää ylhäällä?”

   ”Miksi hinnat eivät tule alas?”

   Ei sitä yritystä pyhällä hengellä pyöritetä ja uusia puhelimia suunnitella ja makseta työntekijöille palkkaa ja mitä näitä kaikkia on. Yrityksen kuitenkin täytyy tehdä tulosta.

   500-600e on erittäin käypä hinta laitteesta mitä käytät parhaimmillaan tunteja päivässä muutaman vuoden ajan.

   • Mobile

    Tässä oli hyvä pointti.

    Ja puhelimen hankinnassa kannattaa huomioida myös tulevat softapäivitykset. Sitä kauemmin puhelin pysyy ajantasaisena, mitä pidempään siihen päivityksiä julkaistaan. Iphonethan on tässä valovuosia Androidia edellä.

    Kaukaa viisas Android-kuluttaja ostaa kapulan, johon saa tarvittaessa custom romin kuten lineage ossin, siltä varalta että valmistajan tuki päättyy kesken. Jos siis meinaa samaa kapulaa vuosia käyttää.

    • Sony

     Valovuosi on ”matka, jonka valo kulkee yhdessä vuodessa, noin 9,46 biljoonaa kilometriä.[1] Valovuotta käytetään pituusmittana tähtitieteessä, lyhenteenä vv[2] tai ly (engl. sanoista light year).[3] Esimerkiksi etäisyys Auringosta lähimpiin tähtiin on muutama valovuosi, Linnunradan läpimitta on n. 100 000 vv, ja kaukaisimmat havaitut kvasaarit ovat yli 10 miljardin valovuoden päässä maapallosta.” Ei Applen etumatka Android puhelimiin.

  • Janne Laakso

   No niinhän se tuppaa teknisten vempaimien kohdalla olemaan, etteivät hinnat tule alas, vaan tekniikka kehittyy ja uusi teknologia on aina kallista. Eivät ole autojenkaan hinnat sadassa vuodessa tipahtaneet muutamaan tonniin, vaikka se ihan mahdollista olisikin. Ihmiset ovat valmiita maksamaan ominaisuuksista, joten valmistajat niitä heille myyvät.

   • Hendriks

    ”Eivät ole autojenkaan hinnat sadassa vuodessa tipahtaneet muutamaan tonniin, vaikka se ihan mahdollista olisikin.”

    Olisiko todella?. Euroopassa valmistettujen?.

   • Matti#2

    Läppärien hinnat on kyllä tullut roimasti alas. Vuonna 2001 ostin muistaakseni halvimman mitä kaupasta sai, maksoi 999e. Nykyään läppärin saa alle 200:lla. Tosin kyllähän hyvin toimivan puhelimenkin hinta on pudonnut, 150-200 hintaiset androidit ovat jo ihan päteviä.

    • Janne Laakso

     Vuonna 2001 ostoksia maksettiin vielä markoilla. Maksoitko siis 999 markkaa vai 999 euroa vastaavan summan? Nykyrahassa tuo 999 markkaa taitaisi olla hieman reilut 200 euroa.

     • Matti#2

      😂 Kyllä se ihan euroja oli. Oli opiskelijalle kallis kone. Koneesta puuttui wlan, joka piti hankkia erikseen pcmcia-korttina. Saattoi se kyllä olla 2002:kin

  • Hannele

   Aikoinaan v. 87-88 kannettava puhelin maksoi 15000,- markkaa ja kokoa oli salkun verran. Ostin silloin ja maksoin itseni kipeäksi. Hinnat olleet aina kalliita ja pysyy. 😉

 6. Henrik1

  OnePlus lisää paineita Huaweille!.
  Huawei P10 vai OnePlus 5?. 🤔 Ja kummalla saa enemmän vastinetta rahoille.

 7. Ink-stressaaja

  Dpreviewin kamerasampleissa kuvanlaatu on kyllä pienilläkin herkkyyksillä aika karmivaa vesivärimaalausta kun katsoo kuvia alkuperäisessä koossaan. Ihan ei tunnu julkistustilaisuuden hype kameran osalta toteutuvan:

  https://www.dpreview.com/news/8971241957/oneplus-5-camera-samples

  Noin kokonaisuutena kyllä vaikutti ihan kelpo vehkeeltä, joskaan ei synnyttänyt ”shut up and take my money” -fiilistä.

 8. Petteri

  Täytyy ihmetellä miksi joku vielä ostaa niitä mätiä omenoita tuplahintaan.

  • kk

   Jo se yksin on koko sen rahan arvoista että se harmittaa sinua noin kovasti.

 9. Lumia

  Eipä näytä olevan tuossakaan erillistä kameranäppäintä, joten Sonyn suuntaa pitää katsella, kunhan aika jättää Lumiasta.

  • SANDY

   Volumi miinus toimii kameran laukaisimena joten mitään erillisiä nappeja ei tarvitse

   • SANDY

    Se nimimerkki vaihtoon ettei tule sekaannuksia kiitos

  • Rayban

   Kun hintaluokka on selvillä tottakai kannattaa valita sellainen jonka ominaisuudet ovat omia mieltymyksiä lähinnä. Valmistajien päivityspolitiikka on aiheuttanut sen että itse olen luopunut kalleimmista puhelimista ja ostan mieluummin uuden joka toinen vuosi kuin pidän kalliimpaa kauemmin.

 10. Joonas

  Joo ja adapterissa vika… Aluksi toimi hyvin, mutta nyt on alkanu lataus pätkimään. Vaihoin adapterii ja ei oo enää pätkiny..

Tuoreimmat jutut