Applen on jo tiedetty kehittävän lisätyn todellisuuden laseja. Nyt Bloombergin uusi raportti tarjoaa lisävaloa kehitystyön edistymisestä sekä tavoitteista.
Bloombergin mukaan Applen tavoite on saada lasien teknologia valmiiksi vuonna 2019, jotta lasit voisivat tulla myyntiin alkuvuodesta 2020. Aikataulua kuvaillaan aggressiiviseksi ja siinä voi tietenkin yhä tapahtua muutoksia.
Applen tällä hetkellä kehitettävä laite toimisi itsenäisesti, ja eroaa näin useimmista nykyisistä virtuaalilaseista. Applen laitteessa tulee olemaan oma näyttönsä, uusi piirinsä sekä käyttöjärjestelmänsä. Lisäksi Applen lasit tulevat edustamaan nimenomaan lisättyä todellisuutta, jossa lasien sisältöä esitetään ikään kuin tosimaailman päällä ja sen kanssa yhteydessä toisin kuin täysissä virtuaalilaseissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on ottanut jo ensiaskelia lisätyn todellisuuden sovelluksiin esittelemällä tuoreessa iOS 11 -käyttöjärjestelmäversiossa ARKitin, joka helpottaa lisätyn todellisuuden sovellusten kehitystyötä. Toistaiseksi lisätyn todellisuuden sovellukset ovat olleet esimerkiksi pelejä, kuten Pokémon GO, tai yhtenä esimerkkinä Ikea Place, joka mahdollistaa huonekalujen sommittelun kameralla kuvattavaan tilaan iPhonen tai iPadin näytöllä. Luonnollisesti lisätyn todellisuuden sovellukset muuttuisivat vaikuttavammiksi kehittyneillä laseilla, jollaisia Apple nyt kehittää.
Bloombergin mukaan Apple alkoi kokoamaan lisätyn todellisuuden tiimiä pari vuotta sitten. Tiimiä johtaa aiemmin Dolby Labsilla työskennellyt Mike Rockwell, ja se on kasvanut nyt jo useisiin satoihin insinööreihin. Projektin koodinimi on T288, ja sen alla on käynnissä useita laite- ja ohjelmistoprojekteja, joista ensimmäinen oli edellä mainittu ARKit.
Seuraavaa askelta eli lisätyn todellisuuden lasien kehittämistä kuvaillaan huomattavasti vaikeammaksi. Suuria haasteita on edelleen niin näyttöteknologiassa, sen katsekukulmissa ja tarkkuudessa, kuin myös muun muassa akunkestossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen toimitusjohtaja Tim Cook on puhunut suuria odotuksia luovalla tavalla lisätyn todellisuuden potentiaalista, mutta todennut julkisesti myös, ettei tekniikka laseihin ole vielä valmista.
”Teknologiaa itsessään ole vielä olemassa laadukkaalla tavalla. Vaadittava näyttöteknologia, kuin myös mahdollisuus laittaa tarpeeksi asioita kasvojen ympärille – näissä on vielä valtavia haasteita”, kommentoi Cook. ”Näkökentän laajuus, itse näytön laatu, se ei ole vielä kunnossa.” Cookin mukaan Apple ei välitä ensimmäiseksi ehtimisestä eivätkä markkinoille jo tulevat tuotteet ole sellaisia, joihin Apple olisi tyytyväinen.
Applen kerrotaan suunnittelevan laseihinsa uutta useita eri toimintoja yhteen yhdistävää järjestelmäpiiripakettia Apple Watchin tapaan. Lasien käyttöjärjestelmä puolestaan kulkee toistaiseksi rOS-nimellä, reality operating system, ja se perustuu iOS:n pohjalle.
Apple on tutkinut laitteen käyttöä muun muassa kosketuspaneeliohjauksella, Siri-ääniohjauksella sekä päällä tehtävillä liikkeillä, mutta mitään lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty. Sovelluksista tutkitaan ja kokeillaan muun muassa karttoja, viestintää, virtuaalisia tapaamishuoneita sekä 360 asteen videotoistoa. Lasit voisivat saada oman App Store -sovelluskauppansa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ohjelmistotestauksessa Apple on käyttänyt toistaiseksi myös HTC Vive -virtuaalitodellisuuslaseja. Apple on myös kehittämässä oman iPhonen osia sisältävän virtuaalitodellisuuslaitteensa, mutta ei aio tuoda sitä myyntiin, vaan hyödyntää sisäisesti lasiensa kehitystyössä.
Ennen lasien tuloa Apple on myös vielä päivittämässä ARKitiä. Se on ensi vuonna saamassa tuen lisätyn todellisuuden kohteiden sijainnin muistamiselle sekä parannuksia lisätyn todellisuuden moninpelien kehittämiseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »