Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Raportti: Apple jättämässä Qualcommin ulos iPhoneista

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Apple vs. Qualcomm.Apple kehittää uusia iPhoneja ja muita mobiililaitteita ilman Qualcommin modeemipiiriä, raportoi Wall Street Journal.

Vielä tällä hetkellä esimerkiksi uusimmissa iPhoneissa käytetään eri markkinoilla Qualcommin ja Intelin modeemipiirejä. Apple on kuitenkin riidoissa Qualcommin kanssa ja käy sen kanssa oikeutta ympäri maailmaa. Applen näkemyksen mukaan Qualcommin tapa kytkeä liiketoiminnassaan yhteen piiritoimitukset ja patenttilisensointi käyttää väärin sen hallitsevaa markkina-asemaa. Apple myös haluaisi maksaa Qualcommille korvauksia kiinteän summan laitteelta, ei prosenttiosuutta laitteen hinnan perusteella.

Apple otti Intelin modeemipiirit käyttöön Qualcommin rinnalla ensi kertaa iPhone 7 -puhelinten yhteydessä. Esimerkiksi Suomessa on myyty juuri Intelin piireillä varustettuja iPhoneja siitä lähtien. Qualcommin piirillä varustettujen laitteiden myynti on keskittynyt CDMA-verkkoja käyttäville markkinoille, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

WSJ:n mukaan uudeksi modeemipiiritoimittajaksi Intelin rinnalle Apple olisi poiminut taiwanilaisen MediaTekin.

Raportin mukaan Qualcomm olisi lopettanut yhtiöiden välisten oikeusjuttujen jälkeen laitteiston testaamisen käytetyn ohjelmiston jakamisen Applen kanssa, mikä olisi omalta osaltaan pakottanut Applen uudenlaisiin ratkaisuihin.

WSJ kertoo Applen voivan tehdä päätöksensä tuotteessa käytettävästä modeemipiiristä kolmea kuukautta ennen laitteen myyntiintuloa. Ainakin iPadien uudistumista voidaan odottaa jo ensi vuoden alkupuoliskon aikana, joten Applella ei ole enää paljoa aikaa päättää, millaiseen modeemiratkaisuun se tuotteissaan jatkossa päätyy.

Ajoittain Applen on huhuttu kehittävän myös omia modeemipiirejään, mutta aiemmat arviot ovat kertoneet kyseisen projektin olevan vielä vuosien päässä valmiista.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. H. Arminen

  ”WSJ kertoo Applen voivan tehdä päätöksensä tuotteessa käytettävästä modeemipiiristä kolmea kuukautta ennen laitteen myyntiintuloa.”

  No ei varmasti. Schemat ja leiskat pitää piirtää uusiksi ja tehdä pari rautakierrosta buildeja. Paljon testausta ja mittausta sekä kaikki sertifioinnit lopullisella raudalla ja softalla. Puoli vuotta ihan minimissään.

  • Jonahan

   Vähän alakantttin WSJ ehkä arvioi, mutta voi olla, että Apple kehittää vaihtoehtoja rinnan ja 3kk on lead time massatuotannon aloittamisesta kauppaan.

   Tälläkin hetkellä Apple käyttää identtisen näköisissä puhelimissa Qualcommin ja Intelin basebandeja, variantit on siis kehitetty rinnakkain ja ehkä teoriassa olisi voitu Intel jättää rannalle 3kk ennen kauppaantuloa jos olisi haluttu.

 2. Hendriks

  Hyvä, Qualcomm on liian määräävässä asemassa monella saralla, 👍.

Tuoreimmat jutut