Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nerokas sovellus muutti iPadin kameran kosketuspainikkeeksi – Apple kielsi käytön välittömästi

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

App Storen tarjontaa.

Apple on tunnetusti ollut tiukka iOS-sovellusten valvonnassa, eikä kehittäjien esittelemät luovat ratkaisut ole läheskään aina saaneet yhtiön hyväksyntään. Viimeisimpänä Applen tiukan sensorin kouriin on joutunut sovelluskehittäjä Astro HQ, jonka Luna-sovellus on poistettu App Storesta sääntöjen vastaisena.

Lunan perusideana on MacBookin näytön jakaminen iPadille, jolloin iPadia voi käyttää tietokoneen toisena näyttönä esimerkiksi videoita editoidessa. Erikoisempana ratkaisuna Luna käyttää iPadin kameraa kosketuspainikkeena, jota klikkaamalla käyttäjä voi avata sovelluksen asetusvalikon. Applelle kameran käyttäminen kosketuspainikkeena oli kuitenkin liikaa ja yhtiö päätyi poistamaan Lunan App Storesta.

Apple itse perustelee sovelluksen poistamista App Storen säännölle, jossa todetaan, ettei sovellus saa ”muuttaa tai poistaa painikkeiden, kuten äänenvoimakkuuspainikkeiden ja sivukytkimen, käyttötarkoitusta tai muita alkuperäisiä käyttöliittymäelementtejä ja niiden käyttäytymistä”. Vaikka kameran käyttäminen kosketuspainikkeena ei kirjaimellisesti riko Applen sääntöjä, on yhtiö tulkinnut ratkaisun olevan säännön hengen vastainen.

Astro HQ:n aiemmin antamat kommentit sääntöjen tulkinnasta eivät osu yhteen Applen kanssa, sillä yhtiö ei tunnusta sovelluksen toiminnan olevan ristiriidassa App Storen sääntöjen kanssa. Samalla Astro HQ toteaa muiden yhtiöiden käyttäneen samanlaisia ratkaisuja iPhonen etäisyyssensorin kanssa ilman syytteitä sääntörikkomuksista.

Kokonaisuudessaan tapaus Astro HQ:n ja Applen välillä ei ole ainutkertainen, sillä vuosien varrella Apple on ollut esillä mitä erikoisimmissa App Storea koskevissa tapauksissa. Aikaisemmin App Storesta on poistettu muun muassa puhelinten epäeettistä valmistusta kritisoinut Phone Story -peli sekä sensuroitu toimintapelejä, joiden kuvituksessa on näkynyt aseita. Lisää esimerkkejä vuosien varrelta löytyy Wikipedian keräämästä listasta.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Kosketuspainikkeena?. Miten mahdollista esim., kotelon kanssa?. 🤔

  • Hendriks

   Om mun tyhmyys sanoinkuvaamatonta. Menen lääkäriin?. 🤔

 2. Mooses80

  En tajuu

 3. narsissi

  Ei ihme, että apple on lopettanut ”Think Different” -sloganin käytön. Nykyään kun ajattelee erilailla ja tekee jotain uutta, niin apple lopettaa sen nopeasti.

Tuoreimmat jutut