Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Jony Ive: Applella varastossa lukuisia ideoita tulevia iPhone-puhelimia varten

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Applen logo

Vaikka iPhone X ei ole vielä edes päätynyt myyntiin, on Applen katseet jo tulevissa iPhone-malleissa. Tuoreessa japanilaisen Casa Brutus -lehden haastattelussa Applen designpäällikkö Jony Ive jakoi yksityiskohtia iPhone X:n suunnitteluprosessista.

Haastattelussa Ive kertoi iPhone X:n olevan ”uusi kappale” Applen designsuunnittelussa ja Applen parhaillaan työstävän ”monia muita suuria ideoita” tulevia iPhone-malleja varten. Vaikka haastattelussa ei menty yksityiskohtiin, totesi Ive yleisellä tasolla älypuhelinten menevän suuntaan, jossa tekniset toiminnot eivät enää jatkossa sanele puhelinten designia.

Tulevien iPhone-mallien osalta puhelinten designin voidaan odottaa jatkavan iPhone X:n viitoittamalla tiellä ja jättävän vanhan jo iPhone 6:sta tutun ulkomuodon taakseen. Yhtenä mahdollisena muutoksena ensi vuoden iPhonessa voidaan nähdä koko puhelimen etuosan kattava näyttö, ja vaikka näin ei tapahtuisi, on kehityssuunta yleisesti älypuhelimissa ilmeinen.

Tulevien iPhone-mallien kehityksestä suuntaa antaa Iven kommentit iPhone X:n kahden vuoden kehitysajasta. Yhtenä syynä iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan vähäisiin muutoksiin voidaan pitää juurikin iPhone X:n kehityksen vaatimia resursseja. Tästä syystä myös osa ensi vuoden iPhone-malleihin odotetuista uudistuksista voi lykkääntyä myöhemmälle.

Yhtenä kehityssuuntana tulevissa iPhoneissa, kuten muissakin puhelimissa, voidaan nähdä koko puhelimen etuosan kattava näyttö. Kuvassa Samsungin Galaxy S8.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Steve Jobsin myötä kuoli moni idea ja Applen sydän, 😕.

  • kk

   Lähes poikkeuksetta ihmiset jotka haikailevat Jobsin perään ovat totaalisen kuutamolla siitä, minkälainen ihminen Jobs oli, ja minkä tyyppisiä tuotteita hän suosi. En oleta että olisit poikkeus.

   • Vili

    On muuten todella hauska lukea aina väliin kommenteja kun joku sanoo, että Jobs kääntyy haudassaan tai Jobs ei olisi tätä ja tätä ikinä hyväksynyt.

    • kk

     Yleensä kyseessä on vielä juuri sellaiset ratkaisut, joita Jobs nimenomaan suosi.

   • Hendriks

    Niin?. Mihin viittaat ”kuutamolla siitä, minkälainen ihminen Jobs oli” tällä?. Että oli drakoninen pomo?. Ei liity sanomaani!.

    • kk

     Viittaan siihen, että äänekkäimmillä Jobsin perään haikailijoilla ei todellisuudessa ole alkeellistakaan käsitystä siitä, mitä Jobs todennäköisesti olisi käsillä olevasta asiasta, tai minkä tyyppisiä ratkaisuja hän kenties olisi suosinut. Jobs halusi juuri sellaisia ratkaisuja, joista ihmiset nykyään itkevät, että kyllä Jobs kääntyisi haudassa jos tietäisi.

     • Hendriks

      Sinähän varmastikin olet se ekspertti ja tunsit Jobsin paremmin kuin kukaan muu!. 🙄

 2. Vili

  Näyttää meinaan todella hyvältä iPhone X katukuvassa näkyvissä mainostauluissa https://www.macrumors.com/2017/10/11/iphone-x-billboards/

  • Hendriks

   Miten ihmeessä saat tuosta yläreunasta hyvännäköisen? En käsitä, ainoa keksimäni mahdollinen selitys on Apple-uskovaisuus.

   • Vili

    Sehän tekee siitä todella sulavalinjaisen toisin kun kaikki laatikkomaiset huippumallit mitä viimeaikoina on julkaistu ja tullaan julkaisemaan.

    Katso vaikka tätä https://cdn.gsmarena.com/imgroot/news/17/10/huawei-mate-10-lite-on-sale/-728w3/gsmarena_002.jpg tämä edustaa lähes jokaista tulevaa puhelin designia, mitään eroavaisuuksia ei pysty löytämään. Nyt voisi helposti kasata kollaasiin mihin laittaa 8 samannäköistä Androidia eikä niistä pystyisi erottamaan mikä on mikä ja rinnalle iPhone X.

    Tuo yläreuna on varmaan vähän niinkun ostaisi kaarevan näytön tai tv:n, ensimmäisen viikon se tuntuu oudolta ja häiritsee ja sitten sitä ei edes enää näe tai huomaa kun silmä on tottunut ja seen vaan hyvännäköinen kuva. Jotenkin huvittava miten iso haloo tuosta on noussut, tai noh iso ja iso, lähinnä muutamat Android käyttäjät sitä haukkuu, samat jotka haukkuu kamerakyttyrää, antenniviivoja, Apple watchia earpodeja ja mitä näitä nyt on, loppupeleissä juuri ketään ei kiinnosta.

    • Jiipee

     Sulavalinjainen varsinkin vaakatason käytössä.

     Erilaistaminen markkinoinnin näkökulmasta erikoinen argumentti, kun tähän asti käsittääkseni aina Apple on käyttänyt funktionaalisuutta argumenttina.

     • kk

      Ainakin alkuun tuo loviratkaisu tuottaa ongelmia, mutta asian voisi olettaa muuttuvan ajan myötä, kun kehittäjät huomioivat loven käyttöliittymäsuunnittelussa. Applella on aina ollut jonkinlaiset deign guidelinet käyttöliittymäelementeille, onkohan kukaan täällä kommentoiva mahtanut perehtyä siihen, miten tuo lovi on niissä mahdollisesti huomioitu?

      Erottuminen kilpailijoista on markkinoinnin perusasioita. Erilaistaminen on kyllä aikalailla Applen toiminnan ydintä.

     • Vili

      ”onkohan kukaan täällä kommentoiva mahtanut perehtyä siihen, miten tuo lovi on niissä mahdollisesti huomioitu?”

      Eihän tuossa loven tilalla suurimmassa osassa sovelluksia ole mitään muutakun joku väri jonka päällä näkyy kello ym. omat Applen iOS elementit, eli lovi ei tule vaikuttamaan kuin niihin sovelluksiin jotka peittää Applen yläpalkin joita on todella vähän koska suurin osa sovelluksista näyttää Applen yläpalkin.

      Isoin kysymysmerkki lienee pelit, että miten se toteutetaan. Tuleeko peleissä paksut reunat molempiin reunoihin, tämä siis vaakatason peleissä. Sitten tietysti nettiselaus vaakatilassa on kysymysmerkki. Muuten tuo lovi tuskin juuri käytössä tule näkymään.

    • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

     Itsellä kyllä todennäköisesti menisi juuri päinvastoin. Uutuuden viehätyksessä se ei niin häiritsisi, mutta jo viikon jälkeen se alkaisi häiritsemään ja sen jälkeen sitä ketutusta jatkuisikin sen 2 vuotta, tai niin pitkään kun puhelimen nyt pitäisi. Mutta makuasioita.

    • Hendriks

     Täytyy kyllä sanoo stt tämä Vili X ansaitsisi kyllä jonkin Apple statuksen, mikä se sitten olisikaan.

     • Marko

      Vilillä on hyviä perusteluja aina jotka yleensä kumoavat sinunlaisesi täydellisen idiootin kommentit. Mikään ei ole säälittävämpää kun Apple vihaaja joka asiassa.

 3. BullDozer

  Iphone juhlamallista piti tulla kaikilla tavoin järisyttävä. Mitä saatiin? Taas yksi tekniikaltaan upliftattu versio vanhentuneesta iphone6 designista. Ja sitten tämä iphone X joka näyttää lähinnä prototyypiltä Android kilpailijoiden myynnissä olevista. Järkyttävän ruma lovi ylälaidassa ja leveimmät kehyksettömät kehykset.

  Ei ihme että Jonin pitää vakuutella.

  • Vili

   Samsunghan on koko ajan pyrkinyt laitteissaan kopioimaan Applen tyyliä, että ihmiset kuin vahingossa ostaisivat heidän tuotteitaan. Nyt kun iPhone näyttää ihan eriltä kun mikään markkinoilla ja erottuu selvästi massasta niin tuleekohan S9 lovella? :) ainakin samsungilla on patentti siihen.

   https://www.valuewalk.com/wp-content/uploads/2017/09/Galaxy-S9-Notch.png

   • Iama Nieger

    Niin, Samsung matkii Applea ja laittaa vielä 2017 puhelimiin 4,7″ 750p näytöt.

   • Minä

    1. Tuo on patentoitu kauan ennen Applen ratkaisua, ja todettu ilmeisesti huonoksi ratkaisuksi. Nimittäin tuo lovi haittaa videoita, pelejä, internetselausta ja vaikka mitä muita toimintoja. Olisivat toteuttaneet sen edes Essential Phonen -tyyliin.

    2. Tuossa ylhäällä sanoit, että se on hyvännäköinen, koska se on erilainen kuin muut. Samalla logiikalla saat tästä Fiatista muotoilun malliauton:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/2002_Fiat_Multipla_silver.jpg

    3. Ja kyllä ihmiset osaavat siitä puhelimesta lukea onko siinä Samsung, Huawei vai mikä. Ja jos eivät osaa, niin ainakin voivat olla tyytyväisiä, että ostivat paljon nätimmän ja käytännöllisemmän laitteen kuin iPhone X.

    4. Minäkin kannatan Vilille jotakin Apple-palkintoa. Ihmettelen jos kaveri ei ole Applella töissä, vaikka kuinka moni näkisi asian huonona, Vilille Applen ratkaisu on silti hyvä. Sitten kun Apple poistaa puhelimestaan puhelintoiminnon, niin Vili varmaan sanoo ”onhan sitä Whatsappit ja muut…”.

    • Vili

     Ei se lovi videoita haittaa, videoita voi katsoa joko loven kanssa tai ilman, itse ainakin valitsen ilman. Et vaikuta oikeen olevan perillä asioista, se ei toki yllätä..

     ”Sitten kun Apple poistaa puhelimestaan puhelintoiminnon”

     Puhuuko joku vielä puhelimella? ;)

     • Minä

      Kyllä se haittaa videoita, ei saa hyötyä koko pinta-alasta mikä olisi ilman lovea. Katsos, kun viisaammat tekee sen valinnat, etteivät hanki lovellista puhelinta ollenkaan ;)

      Kyllä. Monet henkilöt, itse harvemmin mutta etenkin vanhempi väki. Kuka se ei olekaan perillä asioista? Ei toki yllätä että Apple-lammas on Applea puolustelemassa.

      Ainiin, vastasit vain kahteen pointeistani? Eikö se Applen design olekaan niin hienoa kun näit tuon Fiatin?

    • Vili

     Tuossa vielä sopivasti tuore kuva missä pyörii Pokémon go

     https://i.redd.it/yxb1m1ayh9rz.jpg Tuo voi hyvin olla se tyyli miten pelit tehdään. Toki mennään lähemmäs reunoja, mutta tuossahan ei mitään lovia näy.

     • Minä

      Ei niin, mutta saman tuloksen saa muilla iPhoneilla. Olisivat nyt vaan toteuttaneet sen näytön kunnolla, kuten Samsung, LG etc.

    • Vili

     ”2. Tuossa ylhäällä sanoit, että se on hyvännäköinen, koska se on erilainen kuin muut. Samalla logiikalla saat tästä Fiatista muotoilun malliauton:”

     No en kyllä sanonut, ei erilaisuus automaattisesti hyvännäköistä tee kuten hyvin näkyy linkkisi fiatista.

     Tässä taas Volvo näyttää jotain uutta ja erilaista noilla valloillaan ja on onnistunut siinä ainakin omaan silmään erinomaisesti. https://www.autocar.co.uk/sites/autocar.co.uk/files/styles/gallery_slide/public/images/car-reviews/first-drives/legacy/volvo-xc60webbb-0546.jpg?itok=BdIhvFQS

     • Minä

      ”Sehän tekee siitä todella sulavalinjaisen toisin kun kaikki laatikkomaiset huippumallit mitä viimeaikoina on julkaistu ja tullaan julkaisemaan.”

      Mikäs tämä sitten on? Kyllä, voit tarkistaa tuosta ylhäältä, että tälläisen viestin tosiaankin kirjoitit!

    • Vili

     ”1. Tuo on patentoitu kauan ennen Applen ratkaisua, ja todettu ilmeisesti huonoksi ratkaisuksi. ”

     Niin tai tekniikka ei ole ollut valmis sille? Mitä muuten luulet että Samsung tekee S9:n kanssa, julkaisee uuden S8 kloonin missä on alhaalla ja ylhäällä palkki? Samsung tietää, että se ei tule riittämään iPhone X:ää vastaan. Joten aika vähiin jää vaihtoehdot mitä tuleman pitää, Apple nosti riman nyt uudelle tasolle ja Samsungin ja muiden pitää vastata siihen.

     • Minä

      Riman uudelle tasolle? Kuitenkin screen-to-body ratio on iPhone X:ssä (82,9 %) huonompi kuin S8:ssa (83,6 %).

      Ja kohta Samsungilta tulee taittuvalla näytöllä varustettu puhelin, Applen vastaus siihen tulee aikaisintaan 2020. Joten kukas se onkin kuitenkin jäljessä?

 4. Kiinalaatu

  Parasta pitääkin ne siellä varastossa.! ;)

 5. Robob

  Kattellaan ensin mitä muut ideoi ja keksitään sitten mitä keksitään.

 6. Eetu

  Onhan applella varmasti paljon ideoita, iphonessakin on vielä paljon yleishyödyllisiä osia mitä voidaan poistaa käyttäjiltä… ;)

Tuoreimmat jutut