Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tulevaisuudesta nähtiin vilaus jo eilen: Amorphis-keikka Helsingistä Nokian huippukameralla livenä virtuaalilaseihin ympäri maailman

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Amorphis on jakanut keikoillaan pahvipakkauksia, joista paljastuu koottavaksi virtuaalilasit.

Amorphis on jakanut keikoillaan pahvipakkauksia, joista paljastuu koottavaksi virtuaalilasit.

Eilen The Circuksessa Helsingissä keikkaili metalliyhtye Amorphis. Keikan tunnelmaan kuitenkin pääsi virittäytymään myös muualla, kiitos Nokian ammattilaistason OZO-virtuaalitodellisuuskameralla kuvatun YouTube-live-lähetyksen.

Amorphis 360 -live-lähetyksen takana oli Elisa, joka myös järjesti Elisa Kulma -liikkeessään tilaisuuden jossa keikkaa pääsi seuraamaan virtuaalilaseilla. Tallenne keikasta on ainakin toistaiseksi yhä katsottavissa YouTubesta.

Eilisillan keikka virtuaalilasien kautta oli yksi niitä hetkiä, jotka tuntuvat ilmiselvältä tulevaisuudelta, joka ei kuitenkaan aivan vielä ole täysin valmis.

Paikalla olleet todelliset Amorphis-fanit olivat uudesta mahdollisuudesta todella innoissaan ja nauttivat selvästi näkemästään. Ja vaikka itse en Amorphiksesta juuri nimeä enempää tiedäkään, pääsi virtuaalilasien kautta katsottuna tunnelmaan mukaan aivan eri tavalla kuin keikkaa edes jättimäiseltä ruudulta seuraamalla.

Amorphis 360 -keikka oli Elisalle kokeilu, yksi askel kohti tulevaisuutta. ”Tämä on ensimmäinen konkreettinen tuote, joka on syntynyt uudesta hankkeesta viedä Elisan työntekijöiden ideoita käytäntöön. Kaksi devaajaa, intohimoisia hevimetallin ystäviä, saivat idean keväällä ja nyt ollaan edetty tähän”, kertoi Elisan palvelumuotoilusta vastaava head of service design Jouni Linkola.

Pahviset Amorphis-virtuaalilasit.

Pahviset Amorphis-virtuaalilasit.

Bändeille ja artisteille tulevaisuudessa virtuaalikeikat voivat toimia yhtenä tapana niin yleisöjen laajentamiseen kuin myös tavoittamiseen. Amorphiksellakin on faneja esimerkiksi Etelä-Amerikassa, ja nyt sieltäkin käsin saattoi päästä mukaan omalla tavallaan yhtyeen keikalle Helsingissä. Tulevaisuudessa live-lähetyksistä keikoilta voidaan luoda lisäbisnestä myymällä innokkaille faneille, jotka eivät syystä tai toisesta paikan päälle, kuitenkin mielenkiintoisen kokemuksen tarjoavaa katselumahdollisuutta. Nyt Amorphis oli jo jakanut aiemmilla keikoillaan pahvisia pakkauksia, joista saa itse koottua itselleen Amorphis-virtuaalilasit.

Eilistä keikkaa katseltiin Elisa Kulman ja ympäri maailmaa löytyneiden katsojien lisäksi myös Oulun yliopistossa, jossa 30 tutkittavan henkilön kanssa tarkasteltiin, millainen elämys keikka näin koettuna todellisuudessa on. Keikan aikana fiiliksiä seurattiin antureilla aivosähkökäyriä ja muita psykofysiologisia reaktioita mittaamalla. Tulokset kertovat myöhemmin, miten virtuaalikeikkakokemus tuntemuksiltaan eroaa esimerkiksi pelkästä videon katselusta mobiililaitteella.

Vielä toistaiseksi virtuaalilasien kautta katsotussa keikkaelämyksessä on myös kehitettävää. Ajan vaikutus korjaa kuitenkin monta asiaa jo lähitulevaisuudessa: tarkkuus kasvaa uusien laitesukupolvien ja yhteyksien nopeutumisen myötä, ja samalla eilen ajoittain katselukokemusta syöneet pätkimisetkin todennäköisesti katoavat. Tulevaisuudessa kuulemisen ja näkemisen lisäksi virtuaalikokemus voi laajentua jopa vielä esimerkiksi lämmön tai vaikkapa ilmavirran aistimisella.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Leijona

  Enää tarvitaan Leijona puhumaan kaikelle kansalle.

 2. Hendriks

  Täysin järjetöntä, 🙄.

  • Hendriks

   Sää oot täysin järjetön, 🙄.

 3. Robob

  Tässä Elisa varmaan taas valehtelee. Elisan toimari Mattila on kuulemma niin köyhä, että sille järjestetään tulevaisiidessa kansalaiskeräys jossa valehtelijalle kerätään joku erityinen Elisa viihde avustus. Hienoa, että Amorphis on saatu mukaan tällaiseen ”Lisää rahaa Mattilalle 360” keräykseen.

 4. Christian

  Pirun hienoja katsoa ja kuunnella 360 kuvatut keikat virtuaalilaseilla ja kunnon kuulokkeilla. Upean tunnelman saa. Androidelle saa sovelluksen Within jossa kaikenlaisia videoita, mm. hieno akustinen U2 video jossa bändi on ringissä 360 kameran ympärillä.

 5. reksa w.

  Eihän keikka ollut keino- eli tekotodellisuutta? Olsiko jo teilläkin aika alkaa puhua oikeilla termeillä todellisuudesta tai jos haluaa olla tekofiksu niin reaalitodellisuudesta. Virtuaali ei tapahdu oikeasti. (Opiksi myös että halko on 1 m, klapi n. kolmasosa siitä.)

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   Ethän sä silloin ole reaalitodellisuudessa keikalla, jos katsot keikkaa virituaalilaseilla. Eikö silloin voi puhua virituaalisesta todellisuudesta. Vaikkakin virituaalinen alunperin merkitseekin kuviteltua, jotain olemassa olematonta niin sen merkitys on muuttunut alkuperäisestä tarkoittamaan netissä tapahtuvaa toimintaa. Onhan virituaalinen kaupankäyntikin ihan oikeaa kauppaa, vaikka sitä jossain yhteyksissä kuvataan nimenomaan korostamaan netissä käytävää kauppaa.

   ”Virtuaali ei tapahdu oikeasti.”

   Niin, eihän sitä oikeasti ole siellä keikalla, vaikka kaiken näkeekin todellisena.

Tuoreimmat jutut