Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kuvaustestit tehty: iPhone 8 Plussan kamera tähän asti paras

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Apple menetti asemansa hetkeksi, mutta on jälleen palannut parhaan kamerapuhelimen valmistajaksi iPhone 8:n ja 8 Plussan myötä. DxOmark on testinsä tehnyt, ja niiden mukaan Applen iPhone 8 Plussan kamera on toistaiseksi paras älypuhelimessa.

Uutuusmalleista iPhone 8 sai kokonaistulokseksi 92 ja isoveli 8 Plus 94. Valokuvien saralla 8 Plus saalisti ennätykselliset 96 pistettä ja pärjäsi myös videoiden osalta varsin hyvin 89 pisteellään jääden vain Googlen Pixel -puhelimen taakse.

Yleisesti ottaen iPhone 8:lla ja 8 Plussalla otetut valokuvat keräävät kiitosta yksityiskohtaisuudestaan, tarkasta värimaailmastaan ja entistä edistyneemmästä HDR-kuvauksestaan. Kaksikko saalisti kehuja myös hämärissä ja vaihtelevissa olosuhteissa otetuista kuvista, jonka lisäksi 8 Plussan kaksoiskameran bokeh-efekti ja zoomaus vakuuttivat testaajat.

Vaihteleva valoisuus ei ole ongelma iPhone 8 Plussalle.

Värit ovat niin ikään kohdillaan 8 Plussalla kuvattaessa.

Videokuvaamisessa Applelle jäi vielä parantamisen varaa, mutta suunta on ehdottomasti oikea. Valotus toimii molemmilla malleilla edeltäjiä tarkemmin ja HDR-kuvauskin on useimmiten mainiolla tasolla. 8 Plus sai vielä erityismaininnan loistavasta seurantatarkennuksestaan kirkkaassa valossa.

DxOmarkin raportti on kokonaisuudessaan luettavissa tästä.

Applen iPhone 8 ja iPhone 8 Plus on nyt julkaistu, ja hinnat alkavat Suomessa 829 ja 939 eurosta. Nyt testatun parivaljakon mainiot tulokset lupaavat hyvää myös marraskuussa julkaistavalle iPhone X -lippulaivamallille.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Hämäräkuvaukselle pitäisi antaa entistä enemmän painoarvoa näissä testeissä, 🤔.

 2. Kairaaja

  Painoarvo on just siellä missä testaaja haluaa sen olevan. Jokainen päätelköö itse.

  • Luurix2

   Kaikki oleellinen on kaivettava rivien välistä. Esim. se, että iPhone 8 käyttää samaa ƒ/1.8 valovoimaista ja 6-elementtistä kinssiyhdistelmää kuin iPhone 7,

   https://www.ifixit.com/Teardown/iPhone+8+Teardown/97481

   kertoo ainakin sen että kuva-anturin kokoa ei ole paljoakaan kasvatettu, koska muuten kuvan kulmat rupeavat tummumaan. Pari vuotta vanha Nexus 5X sisältää paljon suuremman kennon kuin iPhone 7, ero on samaa luokkaa kuin on APS-H ja APS-C kennoilla järkkäripuolella. Eipä ihme että muotokuvassa liikkuva käsi ei pysähdykään. Miksiköhän?

   • Jonahan

    Ainakin osittain siksi, että onnistut sotkemaan kaksi eri puhelinta keskenään.

    Kirjoitit viestin alun iPhone 8:sta, linssin valovoimaista ja vaikka mistä, mutta sitten onnistuit loppuun ottamaan esimerkin iPhone 8 plussan erikoismoodissa otetusta kuvasta.

    Kuten varmasti hyvin tiedät, on jälkimmäisessä puhelimessa kaksi kameraa. Niiden ottamista kuvista sitten tehdään muotokuva feikkibokehilla. Sen toisen kameran linssin valovoima ei ole f/1,8 ja tuollaisessa erikoismoodissa voi olla järkevää ottaa useita kuvia jotta feikkibokehista saadaan parempi.

    Oli miten oli ei lopun esimerkilläsi ole mitään tekemistä viestisi alun kanssa, erikoismoodi ei varmasti ole paras tapa kuvata liikettä, eikä sitä sellaisena tietääkseni markkinoida.

    • Luurix2

     Ihan sama vaikka miten yrittävät väittää että iPhone 8 Plus tai pelkkä iPhone 8 olisivat kaikkein parhaimpia kännykkäkameroita koskaan. Nexus 5X:ssä on 49 % suuremmpi kuvakenno mitä noissa iPhoneissa oleva 1/2.8″ kenno on, joten samassa valaistuksessa otetuissa kuvissa iPhonen valovoiman parannus f/1.8:aan ei riitä kompensoimaan Nexus 5X:n hivenen heikompaa f/2.0 valovoimaa mutta 49 % suurempaa kuvakennoa.

     • Jonahan

      Olet lukinnut mielipiteesi ja et pysty millään pääsemään ennakkoasenteen yli.

      Jos homma olisi niin yksinkertaista, että vain ja ainoastaan valovoima ja kennon koko määrittäisivät kameran laadun (on muitakin mittareita kuin lopputuloksen laatu, jossa siinäkin toki monta osa-alaa) ei näitä testejä tarvitsisi tehdä lainkaan. Katsottaisiin vaan speksit ja julistettaisiin voittaja. Näin ei kuitenkaan ole, kuten varmaan itsekin tiedät jos kuvaaminen kiinnostaa niin paljon kuin annat ymmärtää.

      Nexus 5X:ssa voi olla paras puhelinkamera tai voi olla olematta. Pelkistä spekseistä sitä ei kuitenkaan näe, pitää nähdä kuvia. En nopealla googlauksella löytänyt oikein kattavaa vertailua, vilkaisin paria 2v vanhaa 5X arvostelua ja ainakaan niiden perusteella en uskaltaisi väittää sitä mitä sinä väität. Vertailu sen ajan muihin kamerakännyköihin oli tasaista ja kehitys on kehittynyt sitten vuoden 2015, niin Samsungilla kuin Applellakin. Olisi hyvin erikoista, jos Googlen brändäämissä puhelimissa ei sitä olisi tapahtunut.

      Liki koko viime vuoden ajan Androidporukka on vannonut Google Pixelin nimeen, en tiedä miksi Nexus 5X olisi unohtunut tarinasta. Vertailu olisi kiva.

 3. Hendriks

  Tomitus hei! Eikö yhtään hävettä, koko testi ihan mitään sanomaton testi, 👎.

  • Kyylä

   Tääl tomitus, kuuleeko Henriks, tääl tomitus.

  • Hendriks

   Eikö yhtään hävettä olla minä, 👎.

 4. Jokke85

  dxomark on puolueeton testi. Niiden itse kehittämä kamera jäi testissä kärjestä kauas vaikka tietää mitä halutaan testiltä(OP5). Aivan sama kuinka hyvä kamera puhelimessa, käyttöjärjestelmää mikä hyväksi todettu omaan käyttöön on turha ruveta vaihtaa koko ekosysteemiä. Oikea kamera löytyy oikeaa kuvaamista varten. Instagramiin kelpaa myös ne nokia 3310:llä otetut kuvat :]

 5. Jonahan

  Näin se parku alkoi täälläkin, kuten dx0markin sivuillakin. Odotetaan muutama viikko ja eiköhän takki taas käänny kuin Väyrysellä kun oma suosikki on taas kärjessä.

  • Jacco

   E..ei silloin on esillä iPhone X ja sen kamera lisäominaisuuksineen… ;)

 6. Henrik1

  Tulevissa Huawei Mate 10 ja Mate 10 Plus mallien kaksoiskameran linssien valovoimaisuus tulee olemaan f/1,6 arvoltaan, joten… katsotaan tilanne silloin uudestaan.

 7. Luurix2

  Kaikesta hypetyksestä huolimatta kameroiden kuvanlaadun erot on suurimmilta osin nähtävissä pelkkien speksien tarkastelulla, mikäli käytetään saman Kennojen neliömillejä on melkeinpä mahdotonta korvata muilla konsteilla saman kehityskauden kennoissa. Optiikan valovoimaa parantamalla voidaan kyllä saada hämäräkuvausominaisuuksia paremmiksi, mutta samalla reuna-alueen piirto heikkenee kovin valovoimaisella optiikalla. Kaksoiskameroilla saadaan tavallaan lisättyä kennon neliömillejä, mikäli käytetyn optiikan valovoimat ja kennokoot ovat samat jolloin molemmilla kennoilla samanaikaisesti otettujen otosten valotusajat ovat likimain samat, eli liike-epäterävyyttä ei pitäisi liikaa esiintyä näiden kuvien koosteissa.

  • Jonahan

   Oletetaan, että olet oikeassa. Pixelissä on saman kokoinen kenno kuin 5X:ssa, speksien mukaan sama valovoima. Kenno on toki generaatiota uudempi ja ainakin monen arvostelun mukaan parempi. Lienee turvallista sanoa sen olevan parempi, tai ainakin yhtä hyvä kuin 5X

   Pixel arvosteltiin viime syksynä parhaaksi kännykkäkameraksi, nyt sama taho arvosteli uuden iPhonen paremmaksi kuin Pixel. Parin viikon päästä uusi Pixel ottanee kärkipaikan takaisin. Varmaan muistat silloinkin huudella, kuinka 5X on se paras.

   IPhonen julkaisussa ilmoitettiin sensorin parantuneen huomattavasti ja iPhonet ovat jo jokusen vuoden ajan kuvanneet laajempia värejä kuin mm. 5X. Testin tulos ei siis vaikuta mitenkään epäuskottavalta (kannattaa katsoa niitä kriteereitä)

   Kuvan laatuun vaikuttaa puhelimissa. paljon myös kuvaprosessori, joka muuntaa raw-kuvan standardiin muotoon.

   • Luurix2

    Tarkoitukseni oli sanoa että jopa Nexus 5X on parempi heikossa valaistuksessa kuin iPhone 8 tai 8 Plus, koska 1/2.3″ kenno on 49 % suurempi kuin iPhonen 1/2.8″ kenno, jossa 8 Plussan toisesta kennosta ei edes ole apua hämäräkuvauksessa, kun sen toisen linssin valottama kuva-ala peittää ainoastaan osittain pääkennon valottaman kuva-alan. Huawei P9:llä ja Honor 8:lla tilanne on toinen, kun niiden molemmat kennot, optiikan polttovälit ja valovoimat ovat keskenään samoja, vaikka noiden kennojen koko on ainoastaan 1/2.9″. Google Pixel on hämäräkuvauksessa vielä Nexus 5X:ää noin 1/3 EV:tä parempi valovoimaisemman optiikan vuoksi. Nuo asiat on käytännössä helppo testata itsekin, kun kuvaa olohuoneessa TV:n ollessa auki ja haluaa pysäyttää liikkeen vaikkapa 1/200s valotusajalla auto ISO asetuksella, niin huomaa että Googlen kameroilla käytetyt ISO-arvot ovat iPhone kameroita pienemmät ja kohina myöskin.

    • Luurix2

     Korjaus edelliseen, Pixelissä on ainoastaan yhtä sukupolvea uudempi kenno kuin Nexus 5X:ssä, mutta valovoimat optiikoissa ovat samoja.

    • Luurix2

     Niin ja HTC 10:llä pitäisi saada parhaat hämäräkuvat koska siinä on samansuuruinen kenno kuin Nexus 5X ja Pixel puhelimissa mutta optiikan valovoima on noita 1/3 EV:tä parempi.

    • Jonahan

     Olen yrittänyt sanoa, että kameran laadulla on monta ulottuvuutta. Sinä onnistut typistämään sen tilanteeseen ”parempi heikossa valaistuksessa, kohde liikkeessä”.

     Ehkä se on sinun ainoa käyttötapauksesi, se ei ole yleinen totuus. Siksi mielipiteesi ja testien tulokset eivät aina korreloi.

     • Luurix2

      Kun astuu ulos patsaiden ja rakennusten kuplasta ja katsoo katsoo vähän ympärilleen, niin huomaa että sieltä löytyy niin ihmisiä kuin eläimiäkin, tuulen liikkeessä olevaa kasvustoa poislukematta, joista vain aniharva on liikkumaton kuten maalaus.

Tuoreimmat jutut