Applen uuden iOS 11:n julkaisun myötä on alkanut myös uusi aikakausi AR- eli lisätyn todellisuuden sovellukissa. iOS 11 tuo mukanaan ARKitin, joka mahdollistaa sovelluskehittäjille kamerakuvan päälle rakentuvien erilaisten lisätyn todellisuuden sovellusten huomattavasti aiempaa helpomman kehittämisen.
Jo nyt erittäin varhaisessa vaiheessa tarjolla on joitakin mielenkiintoisia lisätyn todellisuuden sovelluksia iPhonelle ja iPadille. Lisää on luvassa tulevina kuukausina varmasti paljon. Suomalaisittain kiinnostavana yhtenä esimerkkinä tulevasta on esimerkiksi suomalaisen Next Gamesin kehittämä uusi The Walking Dead: Our World -peli.
Uudet ARKit-sovellukset vaativat melko uuden laitteen – ne ovat tuettuja iPhone 6s:ssä ja uudemmissa sekä uudessa iPadissa sekä iPad Pro -laitteissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi nimekkäin uusi AR-sovellus tulee sisustusjätti IKEAlta. Valitettavasti sen uusi IKEA Place -sovellus ei ole ainakaan toistaiseksi saatavilla laajasti eri maiden App Storeissa, vaan sovellus on julkaistu vasta Yhdysvalloissa. Sovelluksella voi luonnollisesti sovittaa IKEA-huonekaluja omaan kotiinsa.
Yksi jo ennakkoon esiin nousseista AR-sovellusten kategorioista ovat erilaiset mittaussovellukset. Ilmaiseksi pääsee kokeilemaan esimerkiksi ARuleria ja MeasureKitiä. Jälkimmäisessä maksutta käytössä on vain yksinkertainen pisteestä pisteeseen -mittaus, mutta lisämaksusta saa useita erilaisia muita mittausvaihtoehtoja.
Toinenlainen mittaussovellus, PLNAR, puolestaan on tehty huoneen mittojen ja pinta-alan havainnointiin ja laskemiseen. Vielä yksi vaihtoehto lisää mittaussovelluksissa on maksullinen, 1,09 euron Cubit.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Maksullinen, 3,49 euron Fitness AR puolestaan esittää Strava-sovelluksen tietojen perusteella lenkit maastoon sijoitettuna visualisointeina, joita voidaan tarkastella myös AR-tilassa.
Parhaimmat AR-pelit ovat varmasti vielä näkemättä. Yksi mielenkiintoinen uutuus on kuitenkin Ketchappin julkaisema torninrakennuspeli Stack AR.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jatkossa yksi merkittävimpiä AR:n käyttökohteita tulee löytymään todennäköisesti erilaisista kauppa- ja markkinapaikkasovelluksista. Suomessa suositut kaupat eivät ole vielä lähteneet mukaan, mutta Yhdysvalloista löytyy jo esimerkkeinä esimerkiksi Overstock.com ja Edmunds-automarkkinapaikka, joiden tarjontaa voi nyt tarkastella kamerakuvan kautta haluamassaan ympäristössä 3D-mallina.
Myös säätietojen esittäminen voi muuttua lisätyn todellisuuden myötä. Yksi ensimmäisiä AR:ää tukevia sääsovelluksia on maksullinen 4,49 euron Carrot Weather.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tähtiä ja muita aurinkokunnan osia puolestaan voi tutkia vaikkapa Night Sky -sovelluksella, joka myös on saanut ARKit-päivityksen.
Samoin uutissovellukset voivat saada osakseen AR:ää. Tästä esimerkki on jo yhdysvaltalaisen Quartzin päivitetty sovellus, jossa nyt valittuja asioita voi tarkastella myös 3D-malleina osana ympäristöään.
Kun Apple avasi App Storen vuonna 2008, oli mukana vain 500 sovellusta. Aluksi laatu ei myöskään ollut kovin kummoinen – monet parhaista uusista mobiilisovellusideoista oli vielä keksimättä. Nyt AR-sovellusten kanssa nähtäneen jotakin samanlaista. Tulevien kuukausien ja vuosien aikana sovellus sovellukselta valikoima laajenee jatkuvasti, ja sovellusten hyödyllisyys paranee myös samalla pikku hiljaa.
Esimerkiksi ennakkoon yksi mielenkiintoisimmista AR-sovellusideoista liittyy navigointiin: kamerakuvan päälle näkyvillä reittiohjeilla voisi onnistua niin helppo ja tarkka kävelynavigointi kaupungin kaduilla kuin myös kaverin löytyminen helpommin väkijoukon keskeltä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »