Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: iPhone X mullistaa iPhonen jokapäiväisen käytön

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Kotipainike on löytynyt iPhonesta kymmenen vuoden ajan. Sormenjälkitunnistuskin neljä vuotta. Sadat miljoonat iPhone-käyttäjät ovat tunnistautuneet päivittäin kymmeniä, jopa satoja kertoja sormenjäljellään. Kotipainiketta painetaan varmasti vielä monin kerroin useammin.

Uudessa tänään julkistetussa iPhone X:ssä kaikki tämä on toisin. Siinä ei ole enää sormenjälkilukijaa eikä edes kotipainiketta.

Näyttö on vallannut iPhone X:ssä lähes koko etupuolen. Se muuttaa iPhonen käytön.

Lue tästä lisää iPhone X:stä!

Jatkossa sovelluksista ei poistuta painamalla kotipainiketta, vaan vetämällä sormea näytöllä alhaalta nopeasti ylöspäin. Pidemmällä vedolla aukeavat viimeisimmät sovellukset kortteina esittävä näkymä, nopealla vetäisyllä iPhone palaa tuttuun kotinäkymäänsä. Sovelluskuvakkeista koostuva kotinäkymä on iPhone X:ssäkin säilynyt pitkälti ennallaan. Ohjauskeskukseen ei siirrytä enää alhaalta vetämällä: sen sijaan se tapahtuu vetämällä oikeasta yläkulmasta alaspäin. Ilmoituksiin pääsee puolestaan vetämällä alaspäin vasemmasta yläkulmasta.

Koko etupuolen kattavan näytön ja kotipainikkeen historiaan jäämisen rinnalla toinen iPhone X:n muutos on aivan yhtä merkittävä. Uusi Face ID -kasvontunnistus korvaa tunnistautumistapana Touch ID -sormenjälkitunnistuksen. Face ID näyttää olevan Applen lupausten ja demojen perusteella toimiva – nopea, varmatoiminen sekä turvallinen. Ainakin kun se toimii oikein! Apple-tilaisuuden lavalla ensimmäisessä puhelimessa Face ID ei toiminut, joten käyttöön piti ottaa toinen, jossa Face ID pelasikin sitten ongelmitta. Tarkemmin Face ID:n toimivuus selviää vasta kattavammissa testeissä, mutta toistaiseksi se vaikuttaa melko lupaavalta. Elämä helpottuu jälleen pikkuriikkisen, kun puhelin avautuu äytettäväksi vain sitä katsomalla.

Yhdessä muutokset tuovat iPhonen jokapäiväiseen käyttöön sen historian suurimman muutoksen.

Face ID:n ja kasvontunnistuksen osalta Apple vaikuttaisi olevan edellä kilpailijoita. Tunnistautumisen ohella uuden iPhonen kyvyt näkyvät myös animoiduissa emojeissa, Animoji, jotka voivat tuoda veikeän lisän viesteihin. Tosin niitä tuetaan ilmeisesti vain iMessage-viesteissä, joita ei Suomessa niin paljoa lähetellä.

Käyttöön vaikuttavien huomattavien muutosten varjoon jää, että iPhone X tuo myös ensimmäistä kertaa OLED-näyttöteknologian iPhoneen. iPhoneissa on ollut yleensä erinomainen LCD-näyttö, mutta Samsungin suosima ja valmistama OLED-teknologia mahdollistaa kuitenkin näyttävämmät värit ja kontrastin. Lisäksi iPhonen näyttötarkkuus nousee nyt aivan uudelle tasolle, kun pikselimäärä kohoaa 2436×1125 pikseliin. Sekin on vähemmän kuin Android-huippupuhelimista tutut QHD-tason näyttötarkkuudet, mutta ero kaventuu koko lailla merkityksettömäksi.

Applen AirPower-latausalusta tulee vasta ensi vuonna.

Applen AirPower-latausalusta tulee vasta ensi vuonna.

Yllättävin uudistus iPhoneissa tänä vuonna on tuki langattomalle lataukselle. Hyvä kysymys on, että miksi juuri nyt. Android-puhelimissa langaton lataus on ollut tuttu asia jo vuosien ajan eikä Applen ratkaisu näyttäisi tarjoavan mitään mullistavaa. Vastaus kysymykseen voikin olla vastakysymys: miksi ei? Yksi mahdollistava tekijä langattoman latauksen tuloon saattaa olla myös OLED-näyttöteknologia. Mahdollisesti ohuempi OLED-näyttö on voinut avata Applelle mahdollisuuden lisätä langattoman latauksen tuki ilman, että laitteen paksuus kasvaisi liian suureksi. OLED-näytön lisäksi tähän voi olla vaikutuksensa kuitenkin myös muiden komponenttien uudenlainen rakenne Phonen sisällä.

iPhone X ei jätä ominaisuuksiltaan paljoa toivomisen varaa. Joku voi kaivata edelleen jo viime vuonna poistettua perinteistä kuulokeliitäntää, kahta SIM-korttipaikkaa tai muistikorttipaikkaa, jollaista iPhonessa ei ikinä ole nähty ja tuskin tullaan jatkossakaan. Muuten iPhone X:ssä on lähes kaikki: komea näyttö, paremmaksi päivittynyt kaksoiskamera ja paljon suorituskykyä.

Kokonaisuutena iPhone X vaikuttaakin todella kovalta uutuudelta. Jokapäiväinen käyttö helpottuu, uusi iOS 11 tuo ohjelmistoon mukaan monia pienempiäkin näppäriä uudistuksia ja tekniikka on ajan tasalla. Vastapainona toki myös hinta on jälleen noussut uusiin korkeuksiin. Yksi fakta ei näin muutu: kaikkien aikojen paras iPhone on myös kaikkien aikojen kallein. Jälleen kerran. Tähän asti tämä diili on iPhonen kohderyhmälle kelvannut. iPhone X vaikuttaa sen verran hyvältä, että tilanne tuskin muuttuu kovin paljoa tälläkään kertaa.

Monen Apple-fanin kannalta ikävin tieto iPhone X:stä onkin vielä edessä oleva odotus. Huhut tuotannon vaikeudesta näyttävät pitävän paikkansa, sillä iPhone X tulee ennakkotilattavaksi vasta 27. lokakuuta ja toimitukset alkavat 3. marraskuuta. Hinta on Suomessa 1 179 euroa 64 gigatavun muistilla ja 1 349 euroa 256 gigatavun tallennusmuistilla.

Oman AirPower-latausalustansa Apple saa kauppoihin vasta ensi vuonna.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Lovi ylhäällä näytti peittävän osan näytöllä näkyvästä sisällöstä, 😕.

 2. Jpel

  Ööö.. Siis Nokia N9 käyttökokemus kopioituna 6 vuoden takaa, innovatiivista, opakkaan makuupussin valmiiksi ja lähden jonoon…

 3. Vili

  Tässä jäi mainitsematta esittelytilaisuudessa näytetty erittäin nopea ja näppärä siirtyminen avoinna olevien sovellusten välillä.

  Alhaalta mistä vedetään moniajovalikko tai suljetaan sovellus niin sivulle pyyhkäisemällä pääsee pläräämään avoinna olevia sovelluksia. Vastaava kuin iPadissa on 4 sormen pyyhkäisy.

  Tämä tekee moniajosta huomattavasti nykyistä näppärämpää ja nopeampaa.

 4. allso

  ihan uskomaron mullistus, nyt kyllä on maksettava ainakin tonni, jotta voisi päivittää iphone 7 puhelimen uudempaan.

 5. PeaceMaker

  Jos jotain huonoa muuten ilmeisesti erittäin varmatoimisesta Face Id:stä pitää sanoa, niin että se pitää nostaa kasvojen eteen aina avaamista varten kun ennen riitti että laittoi sormen napille. Nyt jos puhelin on esim. auton koelaudassa tai mukitelineessä, niin se pitää tuoda naaman eteen aukaisua varten. Ei kuulosta kovin kätevältä eikä turvalliselta ratkaisulta.

  • Vili

   Väärin, ei tarvitse. Esim Applen omassakin iPhone X esittelyvideossa nainen on uima-altaalla ja puhelin siinä vieressä maassa ja näkyy se miten se skannaa kasvoja. Myös netissä on jo paljon videoita missä ihmiset kokeilee sitä, kaikilla se on alaviistossa, eli aukeaa hyvin luonnollisesta asennosta. Odotan kyllä mielenkiinnolla mikä on se laajin kulma mistä tunnistaa.

   Katso kohta 1.22 https://youtu.be/gMd4iL3mSao tuo vastaa aika pitkälle sitä kuten etukäteen sanottiin, että toimisi esim pöydältä. Tuo myös vastaa sitä miten itse käytän töissä päivittäin puhelintani.

 6. juu-pajuu

  Pysyhän nyt housuissasi. Ei tässä ole mitään kovin ihmeellistä. Meego ja Sailfish toimivat ”kotipainikkeettomalla käyttöliittymällään” paremmin ja Meego julistettiin koska, 2010? Kokonsa puolesta X on järkyttävä lauta ja hinta törkeä, ei jatkoon… (enkä ole edes mitenkään erityisen applevastainen, firman tuotokset eivät vain nykyään innosta).

 7. Vili

  ”mutta Samsungin suosima ja valmistama OLED-teknologia mahdollistaa kuitenkin näyttävämmät värit”

  Näyttävämmät joo jos haluaa, että kaikki hyppii silmille, onneksi kuitenkin vaikuttaa että Apple ei ole lähtenyt tälle linjalle mitä vergenkin kommentista voi lukea.

  ”I’ve generally preferred LCDs to OLEDs, but the X OLED display doesn’t seem to share any of the extreme oversaturation or pixel matrix weirdness of other OLEDs I’ve seen.”

  • Aurinkokuningas

   Onneksi nämä väriasetukset saa vaihettua ja muokattua täysin mieleisekseen tässä s8:ssa. Saa valokuville tarkoitetun moodin tai sitten vaihdettua väritasapainoa manuaalisesti käsin. :) iphonen 450ppi näyttö onkin helvetin hyvä kaikkeen. :’DD ja tuolla sentin kamerakyttyrällä onkin parempi saada hyviä kuvia. :’DDD,!

   • Vili

    ”iphonen 450ppi näyttö onkin helvetin hyvä kaikkeen”

    No niinhän se onkin?

    PS kai tajuat että se sun S8 on ostettaessa 1080p? jos se resoluutio ei olisi enemmän kuin riittävä lähes kaikille niin miksi luulet, että Samsung tarjoaisi kyseistä 1080p asiakkaille oletuksena? eikö se olisi täyttä typeryyttä esitellä näyttöä potentiaalisille ostajille huonompana kuin se todellisuudessa on?

 8. Lippa

  N9.. maailman paras puhelin. Ikävä.

  • asd

   Olihan se käyttöliittymä ihan mukava käyttää, edelleenkin löytyy N9 hyllystä.
   En ymmärrä miksei sitä ole kukaan matkinut aiemmin.

 9. Robob

  Näyttää yhtä toimivalta ja hyvin nimetyltä kuin Windows kasin huiskiminen. Animoitu kakka kuvastaa hyvin ”mahtavaa” mullistusta. Ei ole koskaan hyväksi jos puhelimen ensikäyttäjälle pitää erikseen opettaa miten sitä käytetään. Toisaalta tuo demoaa hienosti kuinka vähän mikään on oikeasti kehittynyt puhelimissa kymmenessä vuodessa. 2011 puhelimilla voisi tehdä käytännössä kaiken saman jos softaa haluttaisiin vain tukea ja optimoida. Ei mullistanut X kymppi kakkaemojipuhelin korken hinnan lisäksi oikein mitään vaikka otsikko niin yrittää väittää.

  • Henrik1

   Apple kusettaa hinnoittelullaan 😤 omia asiakkaitaan nyt rajusti (alk.vähän yli 1000 euroa…”uusilla keksinnöillään, innovaatioillaan” ) ja asiakkaat maksavat!!. 😧 Huolestuttavaa. 🤔

   • Karjusen setä

    Eiköhän tuollaisen ostaja ihan itse tiedä, mitä on ostamassa ja millä hinnalla.

    Ei voi kuin ihmetellä, miten suuri huoli ihmisillä on muiden rahankäytöstä. Erityisesti huomioon ottaen, että kalleimmat androidit eivät hinnoiltaan paljon jälkeen jää. Eikä niihin tule päivityksiä kuin satunnaisesti, ei puhettakaan uusista ominaisuuksista ja toiminnoista ilmaisten päivitysten mukana. Taikka tietoturva.

    • Kairaaja

     EIhän Iphonen ostaja tiedä mitä tolla hinnalla on ostamassa, jos tietäisi niin ei nämä näin hyvin kaupaksi menisi. Kyllä apple vahvana brändinä myy hyvin vaikka tekisi mitä. Ei tässä ole mitää mullistavaa, monet ominaisuudet vuosien takaa.

     • Vili

      Onhan tuossa paljonkin mullistavaa iPhone käyttäjille, sillähän ei ole mitään tekemistä onko ne ollut jossain muualla ollut ensin, se kun ei iPhone käyttäjille merkkaa mitään eikä auta niitä. Nyt ne tulee iPhoneen ja käyttäjät voi sitten päättää onko ne sellaisia mitä on tarvinnut.

      iPhone myy jatkuvasti niin hyvin siksi, että jo pelkästään Applen kokoisesta käyttäjäjoukosta löytyy joka vuosi paljon ihmisiä jotka nyt vaan haluaa päivittää puhelintaan, joko sitä uusinta tai vanhempaa, useinmiten vanhempaa.

      Ja sitten on vielä se, että todella harva vaihtaa käyttöjärjestelmää jos nykyisessä ei ole ongelmia, vaihtelun vuoksi vaihtaminen tulee kalliiksi ja hankalaksi.

Tuoreimmat jutut