Kotipainike on löytynyt iPhonesta kymmenen vuoden ajan. Sormenjälkitunnistuskin neljä vuotta. Sadat miljoonat iPhone-käyttäjät ovat tunnistautuneet päivittäin kymmeniä, jopa satoja kertoja sormenjäljellään. Kotipainiketta painetaan varmasti vielä monin kerroin useammin.
Uudessa tänään julkistetussa iPhone X:ssä kaikki tämä on toisin. Siinä ei ole enää sormenjälkilukijaa eikä edes kotipainiketta.
Apple iPhone 8
- 4,7" IPS LCD + True Tone -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 Mpiks. kamera
- 7 Mpiks. etukamera
- Apple A11 Bionic -piiri
- 1821 mAh akku
Apple iPhone 8 Plus
- 5,5" IPS LCD + True Tone -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- 7 Mpiks. etukamera
- Apple A11 Bionic -piiri
- 2691 mAh akku
Apple iPhone X
- 5,8" AMOLED HDR + True Tone -näyttö
- 3D-kasvojentunnistus
- 12 + 12 Mpiks. kaksoiskamera
- 7 Mpiks. etukamera
- Apple A11 Bionic -piiri
- 2716 mAh akku
Näyttö on vallannut iPhone X:ssä lähes koko etupuolen. Se muuttaa iPhonen käytön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jatkossa sovelluksista ei poistuta painamalla kotipainiketta, vaan vetämällä sormea näytöllä alhaalta nopeasti ylöspäin. Pidemmällä vedolla aukeavat viimeisimmät sovellukset kortteina esittävä näkymä, nopealla vetäisyllä iPhone palaa tuttuun kotinäkymäänsä. Sovelluskuvakkeista koostuva kotinäkymä on iPhone X:ssäkin säilynyt pitkälti ennallaan. Ohjauskeskukseen ei siirrytä enää alhaalta vetämällä: sen sijaan se tapahtuu vetämällä oikeasta yläkulmasta alaspäin. Ilmoituksiin pääsee puolestaan vetämällä alaspäin vasemmasta yläkulmasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koko etupuolen kattavan näytön ja kotipainikkeen historiaan jäämisen rinnalla toinen iPhone X:n muutos on aivan yhtä merkittävä. Uusi Face ID -kasvontunnistus korvaa tunnistautumistapana Touch ID -sormenjälkitunnistuksen. Face ID näyttää olevan Applen lupausten ja demojen perusteella toimiva – nopea, varmatoiminen sekä turvallinen. Ainakin kun se toimii oikein! Apple-tilaisuuden lavalla ensimmäisessä puhelimessa Face ID ei toiminut, joten käyttöön piti ottaa toinen, jossa Face ID pelasikin sitten ongelmitta. Tarkemmin Face ID:n toimivuus selviää vasta kattavammissa testeissä, mutta toistaiseksi se vaikuttaa melko lupaavalta. Elämä helpottuu jälleen pikkuriikkisen, kun puhelin avautuu äytettäväksi vain sitä katsomalla.
Yhdessä muutokset tuovat iPhonen jokapäiväiseen käyttöön sen historian suurimman muutoksen.
Face ID:n ja kasvontunnistuksen osalta Apple vaikuttaisi olevan edellä kilpailijoita. Tunnistautumisen ohella uuden iPhonen kyvyt näkyvät myös animoiduissa emojeissa, Animoji, jotka voivat tuoda veikeän lisän viesteihin. Tosin niitä tuetaan ilmeisesti vain iMessage-viesteissä, joita ei Suomessa niin paljoa lähetellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttöön vaikuttavien huomattavien muutosten varjoon jää, että iPhone X tuo myös ensimmäistä kertaa OLED-näyttöteknologian iPhoneen. iPhoneissa on ollut yleensä erinomainen LCD-näyttö, mutta Samsungin suosima ja valmistama OLED-teknologia mahdollistaa kuitenkin näyttävämmät värit ja kontrastin. Lisäksi iPhonen näyttötarkkuus nousee nyt aivan uudelle tasolle, kun pikselimäärä kohoaa 2436×1125 pikseliin. Sekin on vähemmän kuin Android-huippupuhelimista tutut QHD-tason näyttötarkkuudet, mutta ero kaventuu koko lailla merkityksettömäksi.
Yllättävin uudistus iPhoneissa tänä vuonna on tuki langattomalle lataukselle. Hyvä kysymys on, että miksi juuri nyt. Android-puhelimissa langaton lataus on ollut tuttu asia jo vuosien ajan eikä Applen ratkaisu näyttäisi tarjoavan mitään mullistavaa. Vastaus kysymykseen voikin olla vastakysymys: miksi ei? Yksi mahdollistava tekijä langattoman latauksen tuloon saattaa olla myös OLED-näyttöteknologia. Mahdollisesti ohuempi OLED-näyttö on voinut avata Applelle mahdollisuuden lisätä langattoman latauksen tuki ilman, että laitteen paksuus kasvaisi liian suureksi. OLED-näytön lisäksi tähän voi olla vaikutuksensa kuitenkin myös muiden komponenttien uudenlainen rakenne Phonen sisällä.
iPhone X ei jätä ominaisuuksiltaan paljoa toivomisen varaa. Joku voi kaivata edelleen jo viime vuonna poistettua perinteistä kuulokeliitäntää, kahta SIM-korttipaikkaa tai muistikorttipaikkaa, jollaista iPhonessa ei ikinä ole nähty ja tuskin tullaan jatkossakaan. Muuten iPhone X:ssä on lähes kaikki: komea näyttö, paremmaksi päivittynyt kaksoiskamera ja paljon suorituskykyä.
Kokonaisuutena iPhone X vaikuttaakin todella kovalta uutuudelta. Jokapäiväinen käyttö helpottuu, uusi iOS 11 tuo ohjelmistoon mukaan monia pienempiäkin näppäriä uudistuksia ja tekniikka on ajan tasalla. Vastapainona toki myös hinta on jälleen noussut uusiin korkeuksiin. Yksi fakta ei näin muutu: kaikkien aikojen paras iPhone on myös kaikkien aikojen kallein. Jälleen kerran. Tähän asti tämä diili on iPhonen kohderyhmälle kelvannut. iPhone X vaikuttaa sen verran hyvältä, että tilanne tuskin muuttuu kovin paljoa tälläkään kertaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Monen Apple-fanin kannalta ikävin tieto iPhone X:stä onkin vielä edessä oleva odotus. Huhut tuotannon vaikeudesta näyttävät pitävän paikkansa, sillä iPhone X tulee ennakkotilattavaksi vasta 27. lokakuuta ja toimitukset alkavat 3. marraskuuta. Hinta on Suomessa 1 179 euroa 64 gigatavun muistilla ja 1 349 euroa 256 gigatavun tallennusmuistilla.
Oman AirPower-latausalustansa Apple saa kauppoihin vasta ensi vuonna.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »