Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Näin Applen uuden iPhonen Face ID -kasvontunnistus toimii – korvaa sormenjälkitunnistuksen

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Applen tiistaina julkistettavan uuden huippu-iPhonen toinen suuri uudistus uuden lähes koko etupuolen kattavan näytön ohella on sen uusi Face ID -kasvontunnistus, joka tulee Touch ID -sormenjälkitunnistuksen korvaajaksi.

Applen suunnitelmia ennakkoon paljastanut KGI Securitiesin analyytikko Ming-chi Kuo on nyt selvittänyt tuoreimmassa raportissaan uuden järjestelmän toimintaa. Kuon raportista kertoo AppleInsider-sivusto.

Kasvontunnistus perustuu uusiin sensoreihin, joiden avulla pystytään luomaan luotettava 3D-malli käyttäjästä.

Uuden huippu-iPhonen näytön yläreunan lovesta tulee löytymään kaikkiaan neljä erillistä komponenttia, joihin uuden kasvontunnistuksen toiminta perustuu: perinteisen etukameran sekä ToF-läheisyystunnistimen lisäksi mukana ovat strukturoidun valon lähetin ja vastaanotin. Jälkimmäiset kaksi uutta komponenttikokonaisuutta käytännössä lähettävät infrapunavalosäteen ja mittaavat, miten se heijastuu takaisin, minkä perusteella 3D-mallin luominen onnistuu.

3D-malli yhdistetään ohjelmistossa kameran tuottamaan kaksiulotteiseen kuvaan ja näin voidaan luoda myös kolmiulotteinen kuva käyttäjästä.

Kasvontunnistus tulee toimimaan, kun etäisyys puhelimeen on sopiva. Aiempien sisäpiirin raporttien perusteella uuden kasvontunnistusjärjestelmän pitäisi olla tähän asti käytettyä sormenjälkitunnistusta nopeampi, varmatoimisempi kuin myös turvallisempi tunnistautumistapa.

Applen uutta huippu-iPhonea odotetaan kolmena värivaihtoehtona – musta, valkoinen ja kulta – mutta Kuon mukaan kaikkien etupuoli olisi musta. Näin komponentit sulautuisivat mustaan loveen.

Uunituore iOS 11 gold master -vuoto paljasti myös Applen muita suunnitelmia kasvontunnistuksen hyödyntämiseksi tunnistautumisen ohella. Uudessa iPhonessa on mahdollista luoda animoituja emojeja, Animoji, jotka elehtivät käyttäjän ilmeiden mukaisesti. Lisäksi iPhone tunnistaa, kun sitä katsotaan, ja pitää näytön päällä himmentämättä sitä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Matti#2

  Olisi kätevä myös läppäreissä.

 2. Hendriks

  Sormenjälkitunnistin olisi mieluisampi, 👎.

 3. Calileon

  iPhone oli ilmestyessään viisi vuotta edellä muita, aivan kuten Steve Jobs asian tammikuussa 2007 sanoi. Vaikuttaa tämä Face ID olevan myös vähintään kaksi vuotta kilpailijoita edellä.

 4. Jacco

  Mites tuo naisten ’naaman’ tunnistaminen onnistuu, kun niillä on tapana levittää siihen jos jonkinnäköistä töhnää ja ’pölypulveria’ joskus niin ett hirvittää liki mennä …ainakin tummassa asussa… Olkoon mitkä juhlat tahansa, niin miehillä (aikuisilla) on tumma puku, jota ei kauhiasti haluis puuteroida tai punata…

  Eli tunnistuuko sama frouva tai teinityttö erilaisten maskiensa alta?

  • qwe

   Eiköhän tuo tunnista kasvojen mittasuhteita, eikä pintaa.

  • Vili

   ”Eli tunnistuuko sama frouva tai teinityttö erilaisten maskiensa alta?”

   Eihän tuota olisi mitään järkeä edes tuoda ellei tunnistaisi, mikä siinä on että tällaisia itsestäänselvyyksiä ihmiset pohtii?

   • Jacco

    Ulkonäkö kun muuttuu paljonkin meikeillä… vaikka vaan yön yli mennessä. Sitä voi herätä aika kammottavan näköisen vieteltä, vaikka illalla/yöllä näytti niin puoleensa vetävältä…

    • LaDeX

     Misogynistinen viesti. Kertoo aika paljon sinusta.

     • Jonahan

      Mitä misogynistä tuossa oli? Ihan tosiasioitahan siinä kerrottiin 1. Meikit naamalla yökerhon hämyssö näyttää varmasti hehkeämmältä kuin aamuauringossa krapulassa ja 2. Alkoholilla on usein osuutta asiaan.

      Ja pätee ihan yhtä paljon miehiin (vaikka meikkien käyttö onkin harvinaisempaa)

 5. Mooses80

  mietityttää toi kätevyys tossa toiminossa.. aatellaan että haluut avaa puhelimen huomaamattomasti niin se pitää ensin nostaa naaman eteen. Esim. kokouksessa tai jollain koulun tunnilla. Muutenki jos pitää puhelin siin naaman edessä alkaa zuumailee niin rupee kyl ottaa päähän semmonen en usko että on nopeempi käyttää kun sormenjälki. Entäs pimeessä toimiiko ollenkaan? Tai valaseehan näyttö naamaa pimeessä.. mut kauheen monimutkaselta vaikuttaa ensin näyttöön virtapäälle virtanappulasta sit puhelin naaman eteen. Ärsyttävä toi näytön koko olis just sopivat mut toi face:id epäilyttää

  • Vili

   Mooses, miten jaksat edes epäillä tuollaisia, meinaatko että siellä ei ole mietitty kaikki mahdolliset skenaariot kun tähän on päädytty?

   ”mietityttää toi kätevyys tossa toiminossa.. aatellaan että haluut avaa puhelimen huomaamattomasti niin se pitää ensin nostaa naaman eteen. Esim. kokouksessa tai jollain koulun tunnilla.”

   Näinhän se on tällä hetkellä, mutta Applen version on sanottu toimivan vaikka puhelin olisi pöydällä. Sehän se on se koko juju saada tästä ominaisuudesta toimiva. Mikäli puhelin täytyy nostaa naaman eteen ja etsiä oikeaa kulmaa jatkuvasti niin silloin tätä ei käyttäjät tule käyttämään.

   Ja tottakai se toimii pimeässä. Ihan kuten nykyisetkin kasvotunnistukset.

Tuoreimmat jutut