Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Ensitunnelmat: uusi huippu-Nokia tarjoaa sen mitä siltä vaaditaan – yksi asia ratkaisee onko puhelin ostamisen arvoinen

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Nokia 8:n muotoilu on yksinkertaista. Kädessä puhelin tuntuu hyvältä.

Nokia 8:n muotoilu on yksinkertaista. Kädessä puhelin tuntuu hyvältä.

Tänään julkistettiin ensimmäinen uusi Nokia-huippupuhelin Nokia 8. Kaikki tärkeät tiedot uutuudesta löytyvät puhelimen julkistuksesta kertovasta uutisestamme.

Aiemmin julkistettujen edullisemman hintaluokan Nokia 3:n, Nokia 5:n ja Nokia 6:n jatkoksi Nokia 8 on erittäin odotettu uutuus. Sen kanssa nähdään ensimmäisen kerran, onko uusista Nokioista muuhunkin kuin kelvoiksi budjettipuhelimiksi.

Nokia 8 tulee myyntiin kansainvälisesti keskimääräiseen 599 euron hintaan, joten Android-puhelimissa se kohtaa kovaa hintakilpailua muun muassa tuoreilta Honor 9:ltä sekä OnePlus 5:ltä. Nokia 8:n tarkka hinta Suomessa, kuten myös myyntiintulon ajankohta, selviävät vasta hieman myöhemmin.

Lähtökohdat Nokia 8:lle ovat kohtalaisen hyvät. Teknisten tietojen listaa läpi käytäessä Nokia 8 tarjoaa monia nykypäivänä huippupuhelimilta odotettavia ominaisuuksia. Huippuluokan järjestelmäpiiri? Kyllä, Snapdragon 835 on paras mahdollinen. Tarkka näyttö? Kyllä, 2560×1440 pikselin QHD-tarkkuus 5,3 tuuman näytöllä kelpaa. Pikalataus? Kyllä vain, Qualcommin Quick Charge 3.0 on nopea. Ajantasainen Android? Se on uusissa Nokia-älypuhelimissa jo oletus, aivan halvimmasta alkaen ja päivitysten pitäisi olla nopeita. Laadukas rakenne? Uutuus-Nokiat ovat olleet laadun perikuvia, eikä Nokia 8 vaikuta olevan tästä poikkeus.

Nokia 8:aa ei ole luokiteltu täysin pölyn- ja vedenkestäväksi, mikä on selkein heikkous puhelimessa (HMD:n mukaan Nokia 8:n luokitus on IP54, eli puhelin on roiskekestävä). Lisäksi näyttönsä osalta Nokia 8 on ennemminkin 2016-vuosimallia verrattuna tämän vuoden 18:9-kuvasuhteen trendiin ja valituissa muissa puhelimissa jo nähtyihin pienempiin näytönreunuksiin.

Otimme Nokia 8:aan ensituntumaa tänään Lontoossa jo puhelimen julkistuksen alla. Kädessä Nokia 8 tuntuu jämäkän laadukkaalta. Värivaihtoehtoja puhelimesta on tulossa neljä kappaletta. Aluksi myyntiin tulevat mattapintaiset hopea ja sininen, myöhemmin kiiltäväksi 20 tunnin työstämisellä viimeistellyt sininen ja kupari. Jälkimmäisten heikkous on suuri alttius sormenjäljille. Yksityiskohdista mainittakoon myös mattapintaisissa puhelimissa äänenvoimakkuus- ja lukituspainikkeiden olevan tyylikkäästi kiiltäviä. Yksityiskohtia lukuun ottamatta Nokia 8:n design muistuttaa kuitenkin hyvin paljon aiempaa edullisempaa, alle 200 euron Nokia 5 -älypuhelinta. Tämä ei ole huono asia, sillä aiemmista uusista Nokioista juuri Nokia 5 istuu mukavimmin käteen.

Nokia 8:n värivaihtoehdot. Kaksi kiiltävää ja kaksi mattapintaista.

Nokia 8:n värivaihtoehdot. Kaksi kiiltävää ja kaksi mattapintaista.

Suurin kysymysmerkki Nokia 8:ssa on sen päähuomion kohde, kamera ja sen käytettävyys. Edullisemmissa uusissa Nokia-älypuhelimissa on ollut toivomisen varaa kamerasovelluksessa ja kameroiden kuvanlaatukin on ollut vain keskivertoa.

Kameraan Nokia 8:ssa on kuitenkin panostettu. Takana kameroita on kaksin kappalein, ZEISSin optiikalla varustettuna HMD:n uudelleen henkiin herättämän, jo Nokian takavuosilta tutun yhteistyön merkeissä. Ominaisuuslistassa Nokia 8:n väri- ja monokromikameran yhdistelmä 13 megapikselin tarkkuudella, optisella kuvanvakaimella värikamerassa, asiallisella f/2,0-aukolla ja lasertarkennuksella sekä kaksisävyisellä LED-kuvausvalolla näyttää erittäin hyvältä. Vasta tarkempi testi kuitenkin paljastaa, onko kameran kuvanlaatu huippuluokan vaatimalla tasolla.

Pikaisessa testissä Nokia 8:ssa kamera tuntui toimivan nopeammin kuin edullisemmissa Nokioissa, joten puhelimen parempi yleinen suorituskyky itsessään tuntuu jo avittavan myös kameran käyttökokemuksen parantumista. Mielenkiintoisina jippoina Nokia 8 mahdollistaa kuvaamisen samanaikaisesti taka- ja etukameralla sekä live-videolähetykset suoraan kamerasovelluksesta Facebookiin ja YouTubeen. Lisäksi Nokia 8 on ensimmäinen puhelin, jossa on Nokian kehittämä OZO Audio -tilaäänitallennus. Käytännössä videota kuvattaessa voidaan haluttaessa painottaa edestä tai takaa kuuluvia ääniä tilaäänen tallentumisen ohella. Tämän testaamiseen ei vielä tänään ollut aikaa.

Nokia 8:n kamerasovellus tukee myös live-videolähetyksiä Facebookiin ja YouTubeen. Myös tässä tapauksessa voi käyttää yhtäaikaisesti taka- ja etukameraa.

Nokia 8:n kamerasovellus tukee myös live-videolähetyksiä Facebookiin ja YouTubeen. Myös tässä tapauksessa voi käyttää yhtäaikaisesti taka- ja etukameraa.

Kokonaisuutena nopeasti arvioituna Nokia 8 vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta uutuudelta huippuälypuhelinten markkinoille. Se tarjoaa tarkemman näytön kuin muutamassa kilpailijassa ja yhteen kovaan kilpailijaan, OnePlus 5:een, verrattuna etuna Nokia 8:ssa on myös muistikorttipaikka. Myös puhtaan vakio-Androidin voinee laskea Nokia eduksi, vaikka erilaisiakin mielipiteitä voi löytyä. Kamerakin Nokia 8:ssa on varmasti hyvä, mutta onko se aivan huippuluokkaa, selviää vasta tarkempien testien myötä. Lähtökohdat ovat tälläkin saralla kuitenkin lupaavat.

Jos on ostamassa nyt Android-huippupuhelinta, on uusi Nokia 8 erittäin varteenotettava vaihtoehto. Noin 600 euron hinnallaan se on satasen kalliimpi kuin OnePlus 5 ja Honor 9, mutta lisähinta voi olla tässä tapauksessa perusteltu investointi.

Alla esimerkkikuvat Nokia 8:lla kahdella takakameralla, mustavalkokuva monokromikameralla sekä yhdistetty taka- ja etukameran kuva. Lisäksi alla kuvia myös kamerasovelluksesta.

Kamerasovelluksessa voi valita käytettävät takakamerat.

Kamerasovelluksessa voi valita käytettävät takakamerat.

Nokia 8:lla voi kuvata myös yhtäaikaisesti taka- ja etukameralla.

Nokia 8:lla voi kuvata myös yhtäaikaisesti taka- ja etukameralla.

Live-videolähetykset Facebookiin ja YouTubeen onnistuvat suoraan Nokia 8:n kamerasovelluksesta.

Live-videolähetykset Facebookiin ja YouTubeen onnistuvat suoraan Nokia 8:n kamerasovelluksesta.

Nokia 8:n eri kuvaustiloja.

Nokia 8:n eri kuvaustiloja.

Nokia 8:n kamerasovelluksen manuaalitilan asetukset ovat varsin yksinkertaisia ja tarkemmat säätömahdollisuudet puuttuvat.

Nokia 8:n kamerasovelluksen manuaalitilan asetukset ovat varsin yksinkertaisia ja tarkemmat säätömahdollisuudet puuttuvat.

OZO Audio mahdollistaa videokuvauksessa äänentallennuksen säätämisen.

OZO Audio mahdollistaa videokuvauksessa äänentallennuksen säätämisen.

Valmiustilan Glance-näytölle voi valita erilaisia tietoja.

Nokia 8:sta löytyy kätevä Glance-näyttö, joka esittää valmiustilassa näytöllä muutamia perustietoja.

Nokia 8:sta löytyy kätevä Glance-näyttö, joka esittää valmiustilassa näytöllä muutamia perustietoja.

Glance-näytön asetukset.

Glance-näytön asetukset.

Nokia 8 tukee myös pikalatausta. Alla kuva myyntipakkauksessa toimitettavasta laturista.

Nokia 8:n mukana toimitettava Quick Charge 3.0 -pikalaturi.

Nokia 8:n mukana toimitettava Quick Charge 3.0 -pikalaturi.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Ei näytä yhtään sen erilaisemmalta kuin muutkaan geneeriset kiinalaiset puhelimet!. Hukkuu massaan, 🙄.

  • kez

   …et ole tainnut käydä koskaan kiinalaisessa elektroniikkaliikkeessä katsomassa millaista se massa on? Omasta pöytälaatikosta löytyy moinen tuliainen ja sellaista en toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään.

   Just my 0,02€

  • Piste.

   Huutomerkin jälkeen ei tule piste, jatkuva emjio käyttö, keroo tietystä kehitystasosta.

   Itse asiaan, hakkaa sirtomaa Korean saman hintaiset roskat, menneen tulleen.

   • Paroni

    Kokeile ensikerralla kirjoittaa oikein, kun arvostelet toisten kehitystasoa.

    Suht geneerinen luuri, korkealla hintalapulla. Kameroiden tarvitsisi olla jotenkin ilmiömäisen hyviä, mutta tuskin on mitään erikoista luvassa.

    • Piste.

     Geneerinen, mahdatko tietää edes, mitä koko sana tarkoittaa.

     • Kaikenlaista

      Piste, olet idiootti :)

     • Piste.

      Tiedän, en ole geneerinen, kuten sinä. Hendriks poloinen siellä uhittelee eri nimimerkkillä.

     • Hendriks

      Anteeksi?. Minulla on vain ja yksi nimimerkki!. Ylläpito tietää, näkevät sähköpostiosoitteesta!.

  • passe

   Hmm, nyt viestisi ovat ristiriidassa. Aiemmin olet ollut sitä mieltä, että on ok, että luurit valmistetaan Kiinassa kunhan firma on amerikkalainen (esim. Apple). Nyt kun kyseessä on suomalainen firma, jonka tuotteet valmistetaan ulkomailla, onkin kyseessä yhtäkkiä ”geneerinen kiinalainen puhelin”.

   No, tiedän kyllä, ettei pitäisi välittää viesteistäsi, koska ne ovat aina tahallisen negatiivisia ja ärsytystarkoituksessa kirjoitettuja. Sanoinpa nyt kumminkin.

 2. Juha

  Parhautta, päivitettävyyttä, laatua, suomalaisuutta – taattua Nokiaa, josta kuluttaja tietää että raha ei mene hukkaan. Good job Nokia!

 3. Jannu

  Kyllä kiinnostaa,ei huono.

 4. Jorma
  • Kairaaja

   Kuulostaa kyllä hyvältä eiköhän luuri ole muutenkin taattua nokiaa. Hankintaa taitaa mennä.

 5. Aki m

  Aika bulkki tavaralta vaikuttaa. Rauta on kunnossa, mutta jotenkin muotoiluun ei ole panostettu tarpeeksi.

 6. Hendriks

  Niin mikä oli se otsakkeen ”yksi ratkaiseva asia”?. 🤔

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   En siis ollut ainoa, joka jäi tuota miettimään. 😂

  • Henrik1

   Tämä olikin Nokia 6.

   • Henrik1

    😁

 7. Henrik1

  😁

Tuoreimmat jutut