Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvio: iPhonen oletushakukoneena pysyminen käy kalliiksi Googlelle – pulittaa Applelle kolme miljardia dollaria tänä vuonna

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

iPhone 7 Plus, iPhone 7 ja iPhone SE.

iPhone 7 Plus, iPhone 7 ja iPhone SE.

Google on ollut alusta asti ja on edelleen oletushakukone Applen iPhonessa. Apple on pyrkinyt vuosien saatossa vähentämään Googlen palvelujen merkitystä iPhonessa, mutta asema oletushakukoneena on pysynyt – kiitos Googlen vuolaiden maksujen.

Bernstein Researchin analyytikko Toni Sacconaghi arvioi Googlen maksavan Applelle tänä vuonna oletushakukoneena pysymisestä lähemmäs 3 miljardia dollaria. Näin Googlen maksut voivat tuoda jopa 5 prosenttia koko Applen liikevoitosta. Asiasta uutisoi muun muassa Business Insider.

Apple ja Google eivät ole suostuneet kertomaan sopimuksestaan. Siitä tiedetään varmasti ainoastaan Googlen maksaneen Applelle 1 miljardin dollaria vuonna 2014, mikä kävi aikanaan ilmi oikeudenkäynnin asiakirjoista. Huhujen mukaan Googlen maksut Applelle olivat ainakin yhdessä vaiheessa 34 prosenttia iPhone- ja iPad-käyttäjien tekemien hakujen tuottamasta liikevaihdosta. Jos näin on yhä, voivat Googlen maksut Applelle olla jopa ylikin 3 miljardia vuosittain, toteaa Sacconaghi.

Safari-selaimen käyttämää hakukonetta on Applen iOS-laitteissa mahdollista myös vaihtaa. Oletuksena olevan Googlen lisäksi vaihtoehtoja ovat Yahoo, Microsoftin Bing sekä DuckDuckGo.

Apple kirjaa Google-maksut Palvelut-segmenttinsä liikevaihtoon tulosnumeroissaan. Palveluliikevaihto onkin ollut myynniltään Applen valopilkku viime aikoina. Suuri osa tästä kasvusta on kuitenkin voinut syntyä Googlen kasvavista maksuista, arvioi Sacconaghi. Suurin osa Applen Palvelut-liikevaihdosta kertyy App Storesta. Toiseksi suurin osa-alue on Palveluiden alle laskettava lisensointi, johon myös Google-maksut kirjautuvat.

Googlen mobiilihauista keräämän liikevaihdon on arvioitu kasvavan 16 miljardista dollarista vuonna 2014 noin 50 miljardiin dollariin tänä vuonna.

Googlen osavuosikatsaus kertoi huhti-kesäkuussa sen maksaneen 11 prosenttia kaikesta sen omien palvelujen, tärkeimpinä haku ja YouTube, tuottamasta liikevaihdosta palveluihin liikennettä tuoville kumppaneille, kuten Applelle. Summa oli yli kaksi miljardia dollaria vuosineljänneksessä. Tiettävästi Google maksaa myös Android-laitevalmistajille näiden laitteilla tehdyistä Google-hauista.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Muita hakukonevaihtoehtoja ei ole, piste!.

  • Semmosta

   On.

  • Calileon

   Niin on piste huutomerkki piste

  • Jonahan

   Olen käyttänyt DuckDuckGo:ta ensisijaisena hakukoneenani jo jonkun verran pidempään kuin mitä se on löytynyt Safarin hakukone vaihtoehdoista. Niihin se ilmestyi junen vuosi sitten. Olen ollut varsin tyytyväinen. Jos tietää jonkun haun menevän Wikipediaan, Wolfram Alphaan, Googleen, jne, voi sen helposti määritellä hakukentässä.

Tuoreimmat jutut