HTC esitteli kevään loppupuolella U11-lippulaivaälypuhelimensa, joka saapui kauppoihin kesän aikana. HTC on pyörinyt viime vuosina suurissa ongelmissa. Onko HTC U11 -puhelimesta pelastajaksi? Laitteen laadusta se ei varmastikaan jää kiinni, sillä kyseessä on varsin kovan luokan puhelin.
Komea ja laadukas design – tuntuu erinomaiselta kädessä
HTC on käyttänyt U11-puhelimessa materiaaleina lasia ja alumiinia. Nämä tekevät puhelimesta arvokkaan ja jämäkän tuntuisen. Edestä ja takaa reunoille kaareutuvassa rakenteessa ei ole teräviä reunoja, vaan puhelimen metallinen reunus sulautuu hyvin etu- ja takapaneeleihin. HTC U11 on kieltämättä yksi parhaimman tuntuisista puhelimista, jota olen kädessäni pitänyt.
HTC U11
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,5" Super LCD5 -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 835 -piiri
- 3000 mAh akku
U11-puhelimen takaosa on tosiaan lasia, minkä takia se on sekä tyylikäs että melkoinen sormenjälkimagneetti. Jo lyhyen käytön jälkeen takalasi on täynnä sormenjälkiä, mutta ne pyyhkiytyvät pitkälti pois, kun puhelinta pitää taskussa. Takalasi toimii myös peilinä ja sen väri muuttuu hieman eri paikoissa ja eri valaistusolosuhteissa. Turkoosin takalasin lisäksi puhelimen metallinen reunus on vaaleansininen, mikä tekee kokonaisuudesta varsin tyylikkään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö on huippuluokkaa
HTC U11:n näyttö on yhdellä sanalla sanottuna loistava. 5,5 tuuman kosketusnäyttö hyödyntää Super LCD5 -tekniikkaa, jota HTC on käyttänyt huippupuhelimissaan jo pitkään. Näytön tarkkuus on QHD-tasoa eli 2560×1440 pikseliä. Näyttö on siis tarkka ja yksittäisiä pikseleitä ei näytöltä erota.
Näyttö on sanalla sanoen loistava – ehkä yksi markkinoiden parhaimmista LCD-näytöistä. Sen värintoisto on todella hyvällä mallilla ja mustakin väri on tilanteessa kuin tilanteessa todella mustaa. Aivan vastaavaan värintoistoon HTC U11:n näyttö ei yllä kuin parhaimmat AMOLED-näytöt, mutta kauaksi se ei jää. Näytössä riittää myös kirkkautta, vaikka voimakkaassa auringonpaisteessa luettavuus ei ole mitenkään erityisen hyvää – niin kuin ei monilla muillakaan puhelimilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelin reagoi kosketukseen hyvin eikä tällä saralla ollut testijakson aikana ongelmia. Näytön katselukulmat ovat laajat. Kulman suuretessa näyttö hieman tummuu, mutta normaalissa käytössä tummumista tai värien muuttumista ei huomaa. Näyttö on kokonaisuudessaan todella hyvä.
Markkinoiden paras älypuhelinkamera?
Arvostettu kameratestaaja DxOMark arvosteli HTC U11 -puhelimen kameran toistaiseksi parhaimmaksi älypuhelinkameraksi. Kamera onkin tosiaan todella hyvä ja se suoriutuu hyvin tilanteesta kuin tilanteesta. Takakamera HTC U11:ssä tarjoaa 12 megapikseliä f/1,7-aukon optiikalla sekä optisella kuvanvakaimella. Pikselikoko on suuri 1,4 mikronia. Automaattitarkennus onnistuu 0,3 sekunnissa. Kameran väritoistoa sekä valotusta parantaa automaattisesti päällä oleva ja nopeasti toimiva HDR, joka yhdistää edelleen kolme kuvaa yhdeksi.
Still-kuvat onnistuvat puhelimella hyvin ja myös hämärämmissä olosuhteissa kameralla saa varsin laadukkaita kuvia. Kameran ehkäpä ainoa miinus löytyy videokuvauksesta. Jos kuvausolosuhteet ovat hämärät, tulee videokuvaan suhteellisen helposti kohinaa. Suuri ongelma tämä ei kuitenkaan ole. Videokuvauksen erikoisuus on 3D-ääni, jonka puhelin tallentaa hyödyntäen neljää mikrofonia.
Alla esimerkkikuvia:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puristustoiminnot käteviä, mutta ominaisuus vielä keskeneräinen
HTC U11 -puhelimessa on reunoilla antureita, joiden avulla laite tunnistaa puristuksen. HTC kutsuu ominaisuutta Edge Senseksi. Valitettavasti ominaisuus on vielä hyvin keskeneräinen, sillä Edge Sense tunnistaa vain puristukset. ”Sivujen ultraääniantureita hyödynnetään toistaiseksi vain puristamisen tunnistamiseen, vaikka teknisesti anturit kuulemma pystyisivät paljon parempaan – tunnistamaan kosketuksen sijainnin reunalla, pyyhkäisyt ja liu’utukset”, kerroimme jo HTC U11 -laitteen ensikokemuksissamme.
On totta, että parilla helpolla toiminnolla käyttäjät voidaan totuttaa uuteen ominaisuuteen, mutta hipaisu- tai liu’utustoiminnot olleet tervetulleita. Nyt kuitenkin Edge Sense on mielenkiintoinen lisä puhelimeen, mutta kyseessä on varsin pieni lisä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Henkilökohtaisesti käytin Edge Senseä pääasiassa kameran avaamiseen ja ruutukaappausten ottamiseen. Lyhyellä puristuksella sain kameran auki ja kuvakaappauksia nappailin pidemmällä puristuksellä. Asetuksista voi itse valita, mitä toimintoja lyhyet ja pitkät puristukset tekevät, mikä on tietenkin hyvä juttu.
Puristustoimintoa voi hyödyntää myös kuvien ottamisessa. Kuvia voi ottaa puristamalla puhelinta, mutta tämä on oikeastaan käytännöllistä vain, kun kuvia otetaan etukameralla. Takakameralla kuvia otettaessa puristus muuttaa helposti kameran asentoa tai saa kuvan tärähtämään, kun puristuksen täytyy olla huomattavasti voimakkaampi kuin napin painallus. Äänenvoimakkuuspainikkeiden hyödyntäminen kuvien ottamisessa on huomattavasti toimivampi tapa.
Tehoa piisaa
HTC U11:n sisuksissa hyrrää Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on neljän gigatavun verran RAM-käyttömuistia. Kyseinen järjestelmäpiiri löytyy monesta tämän vuoden huippu-Android-puhelimesta. Tehoa puhelimessa on siis huimat määrät eikä sen suhteen testijakson aikana ollut ongelmia. Kaikki toimi sulavasti ja enemmän tehoa vaativat 3D-pelitkin pyörivät ongelmitta – niin voi toki odottaakin.
Testasin HTC:n huippuluurin tehoja pariin kertaan AnTuTu Benchmark -testiohjelmalla. Yleisen rankingin mukaan HTC U11 sijoittuu tehoissa toiseksi juuri OnePlus 5:n perään noin 180 000 pisteellä. Testilaitteemme muutaman testikerran keskiarvo oli noin 166 000 pistettä, joka on myös kova tulos. Jokatapauksessa tärkeintä on se, miten puhelin toimii eivätkä testiohjelmien tulokset. HTC U11 -puhelimelta voi odottaa sulavaa toimintaa kaikissa tilanteissa.
HTC U11 -puhelimen sisuksissa on 3 000 milliampeeritunnin akku, joka on pitkälti samalla viivalla kilpailijoihin nähden. Esimerkiksi Galaxy S8:ssa on myös 3 000 milliampeeritunnin akku ja LG G6:ssa 3 300 milliampeeritunnin akku.
Akunkesto puhelimessa on hyvällä mallillla – joskaan se ei ole mitenkään erikoinen. Akku kestää ongelmitta yhden päivän, jos ei pidä pitkiä elokuva- tai pelisessioita. Tavallisesti akkua oli jäljellä noin 15-30 prosenttia illalla. Joinakin päivinä, jolloin käyttö oli huomattavasti normaalia suurempaa, akku loppui ennen iltaa. HTC U11 tukee Qualcommin QuickCharge 3.0:aa, joten lisävirtaa puhelimeen saa varsin ripeästi.
Täysin ongelmitta tämä pikalataus ei testilaitteellamme toiminut, sillä ensimmäisen testikappaleemme laturi oli mitä todennäköisimmin viallinen. Puhelimen ollessa latauksessa laturin latauspää ja puhelimen USB-C -portti kuumenivat ja laturin latauspää sekä USB-C -portti rikkoutuivat. Toisella testilaitteellamme vastaavaa ongelmaa ei ollut ja HTC:n mukaan he ovat saaneet tietoonsa vastaavia tapauksia vain yhden.
HTC U11 -puhelimessa on Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on HTC:n oma Sense-käyttöliittymä, joka eroaa ulkonäöltään melko paljon puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä. Pääosin käyttöjärjestelmä on kuitenkin tuttua Androidia. Alla muutamia kuvakaappauksia HTC:n tuoreesta Sense-käyttöliittymästä.
Yhteenveto
HTC U11 on kovan luokan huippupuhelin ja se sekä tuntuu että näyttää hyvältä. Metalliset reunukset sulautuvat etu- ja takalasiin hyvin – liitoskohdat eivät tunnu teräviltä tai muutenkaan epämiellyttäviltä. Etupuolen 3D-lasi kiertyy reunoille, joten teräviä reunoja puhelimessa ei ole lainkaan.
779 euron hinnalla HTC U11 sijoittuu samaan hintaluokkaan pahimman kilpailijansa Samsung Galaxy S8:n kanssa. Vajaan 800 eurolla saa komean ja tehokkaan puhelimen, jossa ei juurikaan ole heikkoja kohtia. Suuria erikoisuuksiakaan puhelimessa ei ole – tai ainakaan näkyviä sellaisia. Puristustoiminnot ovat kiva lisä, mutta ne tuskin ovat kenellekään sellainen ”tuo on pakko saada” -juttu. Esimerkiksi kilpailevissa LG G6:ssa ja Galaxy S8:ssa näyttävämmät näytöt pistävät heti enemmän silmään.
HTC U11:n tekniset tiedot
- Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmäversio + HTC Sense
- 5,5 tuuman Super LCD 5 -näyttö 2560×1440 pikselillä, Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkitunnistin edessä
- Edge Sense -puristusanturit pidemmillä sivuilla
- 12 megapikselin takakamera f/1,7-aukolla, optisella kuvanvakaimella ja kaksois-LED-kuvausvalolla, pikselikoko 1,4 mikronia, Auto HDR Boost
- 4K-videokuvaus + 3D-äänentallennus neljällä mikrofonilla ja Acoustic Focus -äänitarkennus
- 16 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla, 150 asteen laajakulmalinssi, HDR Boost
- 4+4-ytiminen Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (maks. 2,45 gigahertsiä)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua tallennusmuistia + microSD-muistikorttipaikka (tuki jopa 2 teratavun kortille)
- 4G LTE (kategoria 16, maks. 1 Gbit/s) -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- HTC USonic -vastamelukuuloketuki ja -ääniprofiili + HTC BoomSound Hi-Fi -kaiuttimet
- 24 bitin Hi-Res Audio -tuki kuuntelussa ja tallennuksessa
- 3 000 milliampeeritunnin akku + Quick Charge 3.0 -pikalataus
- USB-C-liitäntä
- IP67-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys
- Mitat 153,99 x 75,99 x 7,9 millimetriä
- Paino 169 grammaa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »