Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Microsoftin uusin Surface Pro – edelleen hyvä, edelleen kallis, edelleen erikoinen

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Microsoft Surface Pro (2017)

Microsoftin Surface Pro -sarjan laitteet ennättivät tänä vuonna jo viidenteen sukupolveensa. Samalla kuitenkin numerointi putosi pois mallinimestä, joten Surface Pro 4:n tänä vuonna julkaistu seuraaja on nimeltään vain Surface Pro. Kyseessä on lähinnä vain pieni speksipäivitys, mutta mukana on silti tervetulleita uudistuksia.

Uusi Surface Pro vastaa edeltäjiään Pro 3:a ja Pro 4:ää mitoiltaan ja liitännöiltään, eli vanhat oheislaitteet toimivat myös uusimman mallin kanssa. Ulkoisista muutoksista merkittävin on uusittu seisomatuki, joka kääntyy aiempaa pidemmälle, ja laitteen saa entistä loivempaan asentoon pöydälle, mikä parantaa piirtomahdollisuuksia. Tekniikkapuolella huomattavimpia uudistuksia ovat Intelin seitsemännen sukupolven suorittimet, jotka tunnetaan myös Kaby Lake -perheen edustajina. Oheislaitepuolella uusia ovat Alcantara-kankaalla päällystetyt Surface Pro Signature Type Cover -näppäimistökannet.

Microsoft Surface Pro (2017)

Myös Surface Pen -ohjauskynä uudistui. Uusi kynä tunnistaa painetasoja nelinkertaisen määrän aiempaan versioon verrattuna, eli 4096 eri tasoa. Lisäksi uusi kynä tunnistaa kallistuskulman, mikä parantaa tuntumaa ja laajentaa kynän käyttömahdollisuuksia. Negatiivisena puolena on tosin se, että uudistuksen myötä Surface Pen ei enää kuulu Surface Pro -pakettiin, vaan on ostettava erikseen. Muutos on toki looginen, sillä läheskään kaikilla laitteen ostajilla ei ole kynälle tarvetta. Kynää tarvitsevalle tämä muutos kuitenkin nostaa kokonaisuuden hankintahintaa 115 eurolla.

Microsoft Surface Pro (2017)

Suomessa Surface Prosta tarjolla ovat seuraavanlaiset vaihtoehdot:

 • Intel Core m3 / 4Gt RAM / 128 Gt: 959 euroa
 • Intel Core i5 / 4Gt RAM / 128 Gt: 1 169 euroa
 • Intel Core i5 / 8Gt RAM / 256 Gt: 1 499 euroa
 • Intel Core i7 / 8Gt RAM / 256 Gt: 1 829 euroa
 • Intel Core i7 / 16Gt RAM / 512 Gt: 2 549 euroa
 • Intel Core i7 / 16Gt RAM / 1 Tt: 3 199 euroa

Hintoja hahmotellessa kannattaa ottaa huomioon, että näppäimistökansi ja ohjauskynä on hankittava erikseen. Surface Pro Signature Type Cover -näppäimistökannen hinta Microsoftilla on 184,99 euroa ja Surface Pen -kynän hinta 114,99 euroa. Yhteensä puhutaan siis noin 300 euron lisävarustepaketista. Näppäimistön puuttuminen konepaketista on jokseenkin hölmöä, sillä sen voi laskea melkeinpä pakolliseksi lisävarusteeksi.

Microsoft Surface Pro (2017)

Testilaitteen tekniset tiedot olivat seuraavanlaiset:

 • Näyttö: 12,3 tuumaa ja 2 736 x 1 824 pikseliä, kuvasuhde 3:2
 • Mitat: 292,10 x 201,42 x 8,5 millimetriä
 • Paino: 786 grammaa
 • Suoritin: 7. sukupolven Intel Core i7
 • Näytönohjain: Intel Iris Plus Graphics 640
 • RAM-muisti: 16 gigatavua
 • Tallennustila: 512 gigatavun SSD-asema
 • Kamerat: Viisi ja kahdeksan megapikseliä, 1080p-videokuvaus molemmissa
 • Yhteydet: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1
 • Liitännät: USB 3.0, microSD-korttipaikka, kuulokeliitäntä, Mini DisplayPort

Olemme Mobiili.fissä aiemmin testaanneet myös Surface Pro 3:n ja Pro 4:n, mutta omalla kohdallani tämä 2017-mallinen Surface Pro oli sarjan ensimmäinen, johon pääsin perusteellisemmin tutustumaan ja arkikäytössä testaamaan. Olen aiemmin ollut epäileväinen sen näppäimistökannen ja seisomatuen toiminnasta perinteisessä läppärikäytössä. Nopeasti testin alussa kävi kuitenkin ilmi, että Surface Pro toimii yllättävän hyvin läppärin korvikkeena. Hyvin usein työskentelen kannettavalla tietokoneella laitetta sylissä pidellen, eikä Surface Pro suinkaan ollut huono siinäkään. Pöydällä seisomatuki ja avattava näppäimistökansi tietysti toimivat siinä missä mikä tahansa läppäri.

Microsoft Surface Pro (2017)

Viimeistely Surface Prossa on ensiluokkaista ja laite tuntuu todella laadukkaalta. Tabletiksi se on iso ja raskas, mutta läppäriksi kohtuullisen siro ja kevyt. Tällainen 2-in-1-tyyppinen laite on varsin oiva ratkaisu, jos on valmis tekemään hieman kompromisseja. Laite ei ole sen enempää läppärinä kuin tablettinakaan aivan ykkösluokkaa, mutta sen kanssa voi säästää vaivaa ja rahaa, kun ei tarvitse ostaa ja kantaa mukana kahta erillistä laitetta. Kaikille käyttäjille tällainen ratkaisu ei sovi, mutta esimerkiksi liikkuvan toimiston tarpeisiin Surface Pro on ihan asiallinen.

Microsoft Surface Pro (2017)

Mitä liikkuvaan toimistoon tulee, Surface Pron näyttöön liittyy ongelma. Kiiltävällä lasilla päällystetty näyttö on tietysti kaunis katsella, mutta käytännössä liika kiilto on hyvin selkeä haitta. Toimistokäytössä sen kanssa tulee vielä toimeen, mutta aurinkoisena kesäpäivänä on turha kuvitella lähtevänsä tekemään etätöitä terasille tai katukahvilaan. Kirkas päivänpaiste tekee kiiltäväpintaisen näytön katselusta hyvin vaikeaa tai lähes mahdotonta.

Heikkoudeksi voidaan laskea myös se seikka, ettei Surface Pen -kynän kuljettamiselle ole edelleenkään mitään fiksua ratkaisua. Kynä kiinnittyy laitteen kylkeen magneetilla, mutta kiinnitys ei ole erityisen tukeva, eikä tunnu miellyttävältä heittää laitetta kynän kanssa vain laukkuun pyörimään.

Microsoft Surface Pro (2017)

Paljon kirjoittavalle voi ennemmin suositella tavallista läppäriä kuin Surface Prota. Näppäimistökansi on mukavampi käyttää kuin näytön virtuaalinäppäimistö, mutta ei tuntumaltaan pärjää hyvälle läppärin näppäimistölle. Samoin ohjauslevy on pieni, ja sen tuntuma ja toiminta jättivät toivomisen varaa.

Tabletiksi Surface Pron liitännät ovat oivalliset, mutta läppäriksi hieman vajavaiset. Mukana on yksi perinteinen USB Type-A -liitäntä, mutta ei yhtään uutta Type-C-liitäntää. Tällä hetkellä suurin osa oheislaitteita vielä käyttää vanhempaa liitäntää, mutta esimerkiksi puhelimissa siirrytään jo kovaa vauhtia uudempaan liitäntämalliin, joten päivityksen yhteydessä Microsoft olisi kyllä voinut lisätä laitteeseen yhden uuden mallin liitännän. Tällaisen laitteen tulisi kuitenkin kestää käytössä useampi vuosi, joten kovaa vauhtia yleistyviä uusia liitäntöjä ei tulisi ylenkatsoa.

Microsoft Surface Pro (2017)

Testilaitteemme oli varsin hyvin varusteltu, sillä kyseessä oli i7-suorittimella, 16 gigatavun RAM-muistilla ja 512 gigatavun massamuistilla varustettu versio. Laitteen ohjehinta Suomessa on 2549 euroa, mikä on iso raha. Kun mukaan lasketaan vielä ohjauskynä ja näppäimistökansi, on kokoonpanon hinta jo lähes 2850 euroa. Tällaisen laitteen käyttömahdollisuudet ovat kuitenkin hieman rajalliset, ja muuhun kokoonpanoon verrattuna jää Intel-suorittimen sisäänrakennettu näytönohjain jonkinlaiseksi pullonkaulaksi. Speksit vastaavat kuitenkin suurin piirtein esimerkiksi Applen 13-tuumaisia MacBook Pro -malleja, joten ei Surface Pron ominaisuuksissa sikäli mitään erikoista ole.

Malliston huipulla on yhden teratavun massamuistilla varustettu versio, jonka ohjehinta on hulppeat 3199 euroa. Edullisin malli puolestaan maksaa vain 959 euroa, mutta neljän gigatavun RAM-muisti alkaa tämän päivän Windows-laitteessa olla hieman vähän. Tavalliseen työkäyttöön ehkäpä suositeltavin malli olisi i5 / 8Gt / 256 Gt -kokoonpano, jonka hinta on 1499 euroa. Mikäli isommalle tallennustilalle on tarvetta, täytyy valita i7-suorittimella varustettu versio, jolloin hinta pomppaa jo yli tuhannella eurolla ylöspäin.

Microsoft Surface Pro (2017)

Intelin suorittimien aiempi ”Tick-Tock” -päivityssykli ei enää viime vuosina ole ollut voimassa, kun suorittimien kehitys on hidastunut. Niinpä uudessa Surface Prossa käytetyt seitsemännen sukupolven Intel-suorittimet ovat vain hieman aiempia malleja tehokkaampia ja vähävirtaisempia. Microsoft mainostaa parhaimmillaan jopa 50 prosentin parannuksia akkukestoon ja suorituskykyyn. Kun lukee Mobiili.fin Surface Pro 4 -arvostelua vuodelta 2015, voi 50 prosentin parannus akkukestossa hyvinkin olla mahdollinen, sillä Pro 4 ei testissä päässyt luvattuihin akkukestoihin. Myös uusin versio näyttää jäävän selvästi jälkeen luvatuista lukemista, mutta parannusta edeltäjään näyttää kuitenkin tulleen.

Microsoft ilmoittaa i5-mallille akkukestoa videota esitettäessä jopa 13,5 tuntia, kun aiemman sukupolven laitteelle ilmoitettiin vastaavassa käytössä vain yhdeksän tuntia. Käytännössä lukemat ovat heikompia. Kohtuukevyessä toimistotyössä ei Surface Pro jaksanut täyttä kahdeksan tunnin työpäivää yhdellä latauksella. Videotoistokin jäi selvästi alle yhdeksään tuntiin, kun laite oli normaalissa sisävalaistuksessa, näytön kirkkaudensäätö automaattisena ja virransäästöasetukset oletusarvoissa. Parannusta on silti tapahtunut, sillä Pro 4 jäi testissämme aikoinaan noin viiden tunnin akkukestoon.

Microsoft Surface Pro (2017)

Kokonaisuutena uusi Surface Pro on hieno ja hyvä laite, jonka käyttöön kuitenkin liittyy kompromisseja. Lisäksi laadulla on jälleen kerran hintansa. Tavallisen tabletin tai läppärin suoraksi korvaajaksi Surface Prota ei oikein voi suositella, mutta jos kompromissit eivät haittaa tai juuri tällaiselle hybridille sattuu olemaan tarvetta, on Surface Pro varmasti hyvä ostos. Hinnat ovat kuitenkin hurjia, varsinkin paremmin varusteltujen versioiden kohdalla, ja lisävarusteet vielä nostavat hintaa satasilla.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut