Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Nokia-puhelinpomon yllätyspotkut eivät ole ainakaan hyvä uutinen

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Arto Nummela, vasemmalla kuvassa, jättää tehtävänsä. Virkaa toimittavaksi toimitusjohtajaksi nousee toistaiseksi kakkosmies Florian Seiche, joka on myös ollut mukana HMD:ssä alusta asti.

Arto Nummela, vasemmalla kuvassa, jättää tehtävänsä. Virkaa toimittavaksi toimitusjohtajaksi nousee toistaiseksi kakkosmies Florian Seiche, joka on myös ollut mukana HMD:ssä alusta asti.

Nokia-puhelimia nykyisin suunnitteleva ja myyvä HMD Global tiedotti yllättäen tänään sen toimitusjohtajana alusta asti toimineen Arto Nummelan sopineen yhdessä HMD:n hallituksen kanssa tehtäviensä jättämisestä.

Ilmoitus oli yllättävä, eikä vähiten huomioiden sen tapahtuvan jo vauhdilla lähestyvän ensimmäisen Nokia-huippupuhelinjulkistuksen alla.

HMD:n virkaa toimittavaksi toimitusjohtajaksi nousee toistaiseksi tähän asti kakkosmiehenä President-tittelillä toiminut Florian Seiche.

Nummelalla oli ollut avainrooli koko HMD:n rakentamisessa tähän asti. Lisäksi Nummela liittyi myös hallituksen jäseneksi vasta maaliskuussa eli muutama kuukausi sitten.

Yleisimmin, kun yritys vaihtaa toimitusjohtajaa, löytyy syy seuraavasta listasta:

 1. Myynti ja/tai tulos on jäänyt odotuksista
 2. Mielipiteissä tulevasta strategiasta on eroja
 3. Henkilösuhteissa on ristiriitoja
 4. Jokin yksittäinen asia on mennyt pieleen
 5. Yrityksen uusi vaihe vaatii uudenlaista osaamista toimitusjohtajalta

Tässä HMD:n johtajavaihdoksen tapauksessa viimeinen kohta voitaneen jättää laskuista pois, sillä yleensä näissä tilanteissa johtajavaihdos on edes jollakin tavalla hallittu, kun nyt taas Nummela näyttää saaneen selkeät potkut, jotka tulivat erittäin pikaisena päätöksenä.

On selvää, ettei ensimmäisten Nokia-älypuhelinten myyntiintulo ole mennyt nappiin. Toimitusvaikeudet ovat olleet suuria. HMD näyttää pahasti aliarvioineen puhelinten kysynnän, ja tämän seurauksena lanseerauksien toteuttaminen ympäri maailman on viivästynyt pahasti ja suunnitelmat menneet uusiksi. Tämä ja erityisesti kokonaisuuteen taustalla liittyvät tapahtumat ovat voineet toimia jopa laukaisevana tekijänä potkuille.

Toistaiseksi Nokia-puhelinten myynnin ongelmat näyttäisivät liittyvät enemmän riittävään tarjontaan kuin kysyntään. Kokonaisuuteen voi kytkeytyä myös suhde HMD Globalin tärkeän kumppanin, puhelinten kokoonpanosta vastaavan Foxconnin, kanssa. Kenties Nummelalla ajautuivat sukset ristiin toimitusvaikeuksien myötä kumppanin kanssa niin, että tilalle tarvitaan uusi henkilö.

Joka tapauksessa, oli miten oli, ei toimitusjohtajan vaihdosta tässä tapauksessa voi ainakaan hyvänä merkkinä pitää. Niin ei olisi tapahtunut, jos HMD:n hallitus ja näin välillisesti omistajat olisivat tyytyväisiä.

Nokia-puhelinten startti ei ole sujunut kuten olisi pitänyt.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  ”Yleisimmin, kun yritys vaihtaa toimitusjohtajaa, löytyy syy seuraavasta listasta:

  2. Mielipiteissä tulevasta strategiasta on eroja”

  Toimitusjohtajan tehtävänä ei ole antaa mielipiteitä yrityksen strategiasta!. Yrityksen hallitus laatii strategian, sekä valitsee toimitusjohtajan, joka sitten toteuttaa sitä käytännössä.

 2. Henrik1

  Tästä tulee mieleen Nokia ja Microsoft (S. Elop) yhdistyminen ja lopputulos, joka oli… 😤👎🏼.

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   Lopputuloshan oli mitä parhain Nokian kannalta. Kiitos siitä viisaiden Nokia-päättäjien, jotka hienosti osasi toteuttaa ”trojan inside trojan” -strategiaa. Ainoaksi esteeksi meinasi muodostua vanha jäärä Bill Gates, joka vastusti Nokian ostamista. Onneksi Ballmerilla oli sen verran natsoja kauluksessa, että sai runnottua tuon kaupan läpi. Androidin valitessaan Nokia ei olisi ikinä kestänyt Samsungin puristuksessa tai Gatesin saadessaan tahtonsa läpi olisi pahimmillaan koko Nokia kaatunut, emmekä olisi koskaan enää kuulleet hienoista Nokia-puhelimista, kuten nyt. Harmi, että todennäköisesti tämä hieno strategia tullaan ymmärtämään vasta parin vuosikymmenen päästä, jos koskaan.

   • Esko

    ”Androidin valitessaan Nokia ei olisi ikinä kestänyt Samsungin puristuksessa ”

    Mikähän käyttis Nokialla nyt sitten on?

    • Calileon

     Organisaatio oli aivan eri silloin kun Nokia itse valmisti puhelimia, verrattuna nykyiseen. Itse olen myös vahvasti sitä mieltä että Androidin kanssa ei olisi silloin pärjätty sen paremmin kuin Windowsinkaan. Tuskin olisi siihen hintaan saatu mobiilipuolta myytyä jos olisi Android ollut järjestelmänä. Kuka olisi ostanut? Huhujen mukaanhan HTC ja Lenovo olivat aikanaan kiinnostuneita mutta summat olisi olleet naurettavan pieniä. Lenovohan sitten päätyi ostamaan Motorolan päästäkseen sillä brändillä eurooppaan ja amerikkaan.

     HMD toivottavasti ei tee samoja virheitä kuin Nokia aikanaan, ja päästä organisaatiota paisumaan samoihin mittasuhteisiin.

   • Hendriks

    ”emmekä olisi koskaan enää kuulleet hienoista Nokia-puhelimista, kuten nyt”

    Emme ole aitoja Nokia -puhelimia nähneet vuosikausiin!. 🙄

  • Kairaaja

   Sehän oli Nokialle voitto, että sai mikkikseltä rahat pois. Jos nokia ois aikoinaa androidii siirtynyt niin se olis ollu suuri virhe rahallisesti.

Tuoreimmat jutut