Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Viestintävirasto: Telian palautettava roaming-palvelut vanhoihin matkapuhelinliittymiin – poistaminen lainvastaista ja ehkä sopimusrikkomus

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Telia kyltti.

Viestintävirasto on kertonut edellyttävänsä, että Telia palauttaa niihin vanhoihin matkapuhelinliittymiin roaming-palvelut, joista ne on poistettu.

Viestintäviraston mukaan Telia lähetti kesäkuussa merkittävälle määrälle asiakkaitaan kirjeen, jossa se kertoi poistavansa mahdollisuuden liittymän käyttöön ulkomailla 14.6.2017 alkaen. Muutos koski liittymiä, jotka olivat poistuneet myynnistä viimeistään vuonna 2012. Osan asiakkaista tieto saavutti vasta roaming-palveluiden poistamisen jälkeen. Muutoksesta on tullut Viestintävirastoon ja kuluttajaviranomaisille lukuisia yhteydenottoja.

”Lain mukaan liittymäsopimuksiin on mahdollista tehdä muutoksia kuluttajan vahingoksi vain, jos sopimuksen sisältö ei olennaisesti muutu. Kaikista tällaisista muutoksista on tiedotettava asiakkaita hyvissä ajoin eli viimeistään kuukautta ennen muutoksen tekemistä”, Viestintäviraston lakimies Marko Priiki sanoo.

Viestintävirasto kertoo katsovansa antamassaan päätöksessä roaming-palvelut niin olennaiseksi osaksi liittymäsopimusta, että niiden poistaminen operaattorin yksipuolisella ilmoituksella on lain vastaista. Telian on palautettava liittymiin roaming-palvelut porrastetusti siten, että puhe- ja tekstiviestipalvelut on palautettava viimeistään 31.8. ja tiedonsiirtopalvelut viimeistään 31.10.2017.

Telia uudisti nykyisin myymänsä liittymät jo aiemmin keväällä ja ne sisältävät myös EU-käyttöä. Telia on korostanut voimakkaasti roamingin kuulumista sen liittymiin markkinoinnissaan.

”Operaattorin ei ole pakko tarjota roaming-palveluita uusissa liittymäsopimuksissa. Operaattorilla on myös halutessaan oikeus irtisanoa liittymäsopimukset, joissa se ei halua jatkossa tarjota roaming-palveluita. Sen sijaan yksipuolinen roaming-palvelujen poistaminen voimassa olevista sopimuksista rikkoo räikeällä tavalla asiakkaiden lakiin perustuvia oikeuksia. Lyhyt aikataulu keskellä lomakautta vielä korostaa mahdollista haittaa asiakkaille – palvelut ovat voineet katketa jopa kesken ulkomaanmatkan”, toteaa Viestintäviraston Kuluttajansuoja-ryhmän päällikkö Merja Saari.

Viestintävirasto väläyttää myös Telian tehneen mahdollisesti sopimusrikkomuksen. ”Roaming-palveluiden poistaminen ja asiakkaiden puutteellinen informointi saattavat olla myös Telian sopimusrikkomus. Viestintävirasto ei kuitenkaan voi ratkaista operaattorin ja asiakkaan välisiä yksittäisiä sopimusriitoja tai korvauskysymyksiä. Näistä on reklamoitava operaattorille. Ohjeita reklamaation tekemiseen löytyy kuluttajaneuvonnan verkkosivuilta”, toteaa Viestintävirasto.

Viestintävirasto antaa myös käytännön toimintaohjeita:

 • Jos matkustat lähiaikoina, varmista tarvittaessa, että liittymäsi toimii ulkomailla.
 • Jos roaming-palvelut on poistettu liittymästäsi, sinulla on oikeus irtisanoa liittymäsopimuksesi päättymään välittömästi.
 • Jos olet kärsinyt vahinkoa tai haluat vaatia hyvitystä roaming-palveluiden poistamisesta, tee reklamaatio Telialle. Lisätietoja oikeuksistasi palvelun virhetilanteissa.
 • Jos reklamaatio ei johda toivottuun lopputulokseen, voit ottaa yhteyttä maistraattien kuluttajaneuvontaan. Kuluttajaoikeusneuvojalta saat maksutta opastusta ja sovitteluapua riitatilanteessa. Viime kädessä voit viedä asian kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  2.6. julkaistussa artikkelissa (IS digitoday) Telian kuluttajaliiketoiminnan johtaja Heli Partanen kertoi näin:

  ”Telia ei aio kesäkuun puolivälin jälkeen periä lainkaan lisämaksuja roaming-käytöstä. Sen sijaan yhtiö suunnittelee liittymäkohtaisia datarajoituksia, joista se aikoo kertoa asiakkailleen vielä kesäkuun alkupuolella.

  – Meillä on historiamme takia käytössä paljon eri liittymätyyppejä, ja sen takia tämä onkin aika härdelli. On vaikea edes antaa mitään yleistä ratkaisua, koska jokainen liittymätyyppi on käsiteltävä omana kokonaisuutena”

  ”Olemme hakeneet viranomaisilta tarkennuksia siitä, miten lakia pitäisi tulkita vanhojen liittymien osalta.”

  Näin jälkeenpäin mielenkiintoisia sanamuotoja ”ei aio periä lisämaksuja”, ”liittymäkohtaisia datarajoituksia” ja viranomaisten tarkennuksia. 😆

 2. Hendriks

  Ja näin viestintävirasto takaa korkeammat maksut tasapuolisesti joka asiakkaalle,. 👎

  • Robob

   Jos operaattori valehtelee huijaa ja vääristelee niin on ihan oikein, että joku taho niitä yrittää paimentaa. Elisa on hyvä esimerkki kuinka yritys törkeästi valehtelee asiakkaille saavuttaakseen omistajilleen etuja. Elisan ainoa tarkoitus on tehdeä toimitusjohtaja Mattilalle mahdollisimman ultimaattisesti rahaa rahaa ja vielä enemmän rahaa. Tässä vielä ihailijakuva suomen ahneimmasta yritysjohtajasta. http://cdn.ksml.fi/incoming/btg3lc-2264202.jpg/ALTERNATES/FREE_1140/2264202.jpg

   • Matti#2

    Kerrotko vielä yrityksen, jonka tarkoitus ei ole tehdä omistajilleen rahaa?

  • Kairaaja

   Meillä on kuule vielä niin halvat hinnat ettei auta valittaa.

   • Calileon

    Aivan. Kyllä meillä vielä mennään järkevissä hinnoissa. Löysin yhden hintavertailun vuoden reippaan puolen vuoden takaa…

    https://www.reddit.com/r/europe/comments/5f6261/comparing_mobile_data_prices_and_limitations_in/

    Monissa maissa Suomen rajattoman hinnalla saa muutaman gigan dataa. Tsekkasin Jenkkihintojakin. Siellä on hinnat tulleet alaspäin siitä kun pari vuotta sitten tsekkasin. Näyttää vaan kaikissa rajattomissa hinnat nousevan edelleen yli 60 dollarin ja 23 gigan jälkeen netin nopeus laskee. Itse maksan omastani 22,90€ jolla saa rajattoman netin, 5000min puhetta ja 5000 tekstaria. Pohjoismaat ja baltia rajaton ja muualla EU:ssa 10 gigaa kuussa.

    • Matti#2

     Toisaalta jenkeissä puhelimen hinta on usein leivottu liittymän hintaan. Joten hankala vertailla.

 3. Tommi

  Sain jo tarpeeksi heistä vuonna 2009 sonerana, never again.

Tuoreimmat jutut