Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Uber teki diilin Venäjällä – lyö bisneksensä yhteen hakukoneyhtiön kanssa

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Uber-logo taustalla.Uber yhdistää Venäjän sekä joidenkin muiden maiden toimintonsa venäläisen hakukoneyhtiön Yandexin kanssa.

Yandex tulee jatkossa olemaan uuden yhteisyrityksen pääomistaja 59,3 prosentin osuudella. Uber omistaa 36,6 prosenttia ja loput 4,1 prosenttia jakautuvat toimivalle johdolle sekä henkilöstölle. Uusi yhteisyritys on arvostettu 3,725 miljiardin dollarin arvoiseksi sen jälkeen, kun Uber sijoittaa siihen 225 miljoonaa ja Yandex 100 miljoonaa dollaria lisää pääomaa yhdistymisen yhteydessä. Sillä on oikeus käyttää jatkossa sekä Yandex.Taxi- että Uber-tavaramerkkejä ja molemmat sovellukset pysyvät tarjolla jatkossakin.

Yandex.Taxin johtaja Tigran Khudaverdyan tulee toimimaan uuden yhteisyrityksen toimitusjohtajana.

Venäjän lisäksi yhteisyritys tulee toimimaan myös Kazakstanissa, Azerbaidžanissa, Armeniassa, Valko-Venäjällä ja Georgiassa. Yhteensä kyytien määrä kuukaudessa yltää 35 miljoonaan.

Viime vuonna Uber vetäytyi myös Kiinasta. Osakkaat saivat 20 prosentin omistuksen Kiinan markkinajohtajasta Didi Chuxingista, kun se osti UberChinan. Uberin omistusosuudeksi Didistä tuli 17,7 prosenttia. Uber teki Kiinassa miljardiluokan tappioita, mutta myynnin yhteydessä sille tuloutui toisaalta suuri myyntivoitto.

Yhdistymällä markkinajohtajien kanssa valituilla markkinoilla Uber voi pienentää tappioitaan. Uberin liiketappio ennen osakepohjaisia palkkioita oli alkuvuonna tammi-maaliskuussa 708 miljoonaa dollaria. Tappiot pienenivät tästä huhti-kesäkuussa, Uber on kertonut.

Uberin alkuvuosi on ollut skandaaleja täynnä, liittyen muun muassa väitteisiin seksuaalisesta ahdistelusta ja syrjinnästä sekä itseajaviin autoihin liittyneen Otto-yritysoston tuotua oikeusjutun Googlen sisaryhtiöltä, sen robottiautoprojektilta Waymolta, joka väittää Otton perustajan Anthony Levandowskin vieneen Googlelta 14 000 asiakirjaa mukanaan. Uber antoi potkut LevandowskilleLopulta kaikki sotkut johtivat myös Uberin toimitusjohtajan Travis Kalanickin eroon.

Uber ilmoitti myös viime viikolla vetäytyvänsä elokuussa Suomesta, kunnes se aikoo palata ensi vuoden heinäkuussa uuden taksilain astuessa voimaan.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Hendriks

    Venäjä on iso, mutta epävakaa markkina,.

Tuoreimmat jutut