Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Euroopan parlamentti esittää: tuotteista helpommin korjattavia – älypuhelimen akun pitäisi olla helppo vaihtaa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

EU-lippu.Euroopan parlamentin  mepit haluavat, että tavarat ja ohjelmistot olisivat helpommin korjattavia tai päivitettäviä.

Tuoreessa esityksessään mepit vaativat puuttumaan tarkoitukselliseen lyhyeen käyttöikään ja tarjoamaan edullisia varaosia. Euroopan parlamentti pyytää komissiota harkitsemaan ”vapaaehtoista eurooppalaista merkintää”, jossa tulisi selväksi erityisesti tuotteen kestävyys, ekologinen suunnittelu, mahdollisuus osien muuttamiseen teknisen kehityksen myötä sekä tuotteen korjattavuus.

“Meidän pitää tehdä kaikista myytävistä tuotteista korjattavia. Meidän tulee varmistaa, ettei paristoja tai akkua enää liimata tuotteisiin, vaan kiinnitetään niin, ettei puhelinta tarvitse heittää pois, kun sen akku lakkaa toimimasta. Meidän pitää varmistua siitä, että kuluttajat tietävät, kuinka kauan tuotteet kestävät ja kuinka ne voidaan korjata”, totesi esittelijä Pascal Durand (Vihreät/EFA, Ranska).

Euroopan parlamentti esittää, etteivät keskeiset osat kuten paristot ja LEDit saisi olla kiinteästi kiinnitettynä tuotteisiin muista kuin turvallisuussyistä. Lisäksi kuluttajilla olisi oltava mahdollisuus käyttää rippumattomia korjaajia.

Euroopan parlamentin suositukset toimenpiteistä:

 • otettava käyttöön uudet “kestävyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset” tuoteryhmittäin tuotteiden suunnittelusta alkaen takaamaan kestävät, helposti korjattavat ja laadukkaat tuotteet,
 • mikäli tuotteen korjaamiseen kuluu yli kuukausi, tulisi takuuta jatkaa ajalla, joka korjaamiseen kuluu,
 • jäsenmaiden on kannustettava yrityksiä tuottamaan kestäviä ja korjattavissa olevia tuotteita sekä edistämään korjaamista ja käytettyjen tuotteiden kauppaa – tämä voisi auttaa luomaan työpaikkoja sekä vähentämään jätteitä,
 • kuluttajilla on oltava mahdollisuus käyttää riippumattomia korjaajia, ja korjausratkaisuja, jotka ovat mahdollisia vain hyväksytyille yrityksille ja toimijoille, tulisi välttää,
 • keskeiset osat kuten paristot ja LEDit eivät saisi olla kiinteästi kiinnitettynä tuotteisiin muista kuin turvallisuussyistä,
 • laitteiden asianmukaisen ja turvallisen toiminnan kannalta keskeisten varaosien tulisi olla saatavilla “kohtuulliseen hintaan, joka on suhteessa tuotteen luonteeseen ja elinkaareen”,
 • otettava käyttöön EU:n laajuinen määritelmä “suunnitellusta vanhenemisesta”, tuottajiin kohdistuvat asianmukaiset ja varoittavat toimenpiteet sekä järjestelmä, jolla voitaisiin testata ja havaita tuotteiden sisäänrakennettua lyhyttä käyttöikää.
 • EU-merkintä tuomaan tietoa kuluttajille

Mepit ehdottavat lisäksi, että jäsenmaissa otettaisiin käyttöön erityisesti kaikkein suurimpiä sähkötuotteita koskeva ”käyttömittari”, jolla kuluttajat saisivat tarkempaa tietoa tuotteista. Ei-lakia säätävä päätöslauselma hyväksyttiin äänin 662 puolesta, 32 vastaan ja kaksi tyhjää.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Onhan tuossa ihan fiksuja ideoita.

  Kyllähän kuluttajalla nytkin on mahdollisuus käyttää riippumatonta korjaajaa. Mutta eihän taas valmistajan kannalta ole järkevää se, että laitteen voi kuka tahansa jonglööri korjata etenkään takuuaikana. Ja taas toisaalta, kuluttajan pitää saada tietää, että korjaaja osaa työnsä. Sitten on otettava käyttöön jonku ”Valmistaja suosittelee tätä huoltoa” -kyltti, jolla taataan korjaajan pätevyys korjata esim. vesitiiviitä puhelimia.

 2. Hendriks

  Tervetuloa takaisin puhelimet mitkä nirisevät ja natisevat!. 👎

  • Pörinää pöntöön

   Ei kyllä nitise eikä natise puhelin sitä saa kun ostaa sikaa säkissä nähtävästi

   • Hendriks

    Anteeksi?. Ei ole montaa vuotta siitä, kun ”unibody” rakenteet olivat harvinaisia ja lähes joka puhelimesta sai takakuoren irti!. Ja puhelimien laatuvaikutelmaan kiinnitettiin enemmän huomiota!. Kyllä minun S7 on paljon vankempi kuin esim. aiemmat G2, 5800 XpressMusic, S2, S4, S5 jne. joissa irrotettavia osia!. 👎

    Miten irroitat lasisen takakannen?.

 3. KIME1980

  Helpoin tapa lienee olisi pidentää takuuaikaa joka estäisi käyttämästä halpoja kertakäyttöosia.

 4. SANDY

  Toisin sanoen Apple on taas kusessa
  Surkean korjattavuutensa ja naurettavan takuun (jopa 1 vuosi) takia

  Huaweit ovat kohtuullisen helposti korjattavissa liiman/teippien ja selkeän komponentti asettelun takia (3 slotin ratkaisu)

  • Henrik

   Hyvä Sandy. Minä vihaan Applea. Oi oi

 5. Nokia

  Terveisiä konkka-Samsungille EU:lta.

Tuoreimmat jutut