Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Toinen raportti vahvistaa: Apple tuomassa seuraavaan iPhoneen kasvo- ja iiristunnistuksen sormenjäljen korvaajaksi

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan välissä huhuttu uusi huippu-iPhone iDrop Newsin aiemmin julkaisemassa kuvassa.

iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan välissä huhuttu uusi huippu-iPhone iDrop Newsin aiemmin julkaisemassa kuvassa.

Applen tuleva huippu-iPhone tulee näillä näkymin sisältämään uuden kehittyneen kasvo- ja iiristunnistuksen, joka kenties mahdollistaa Touch ID -sormenjälkitunnistuksesta luopumisen.

Aiemmin tänään vahvana Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo totesi tuoreimmassa raportissaan, ettei tulevasta iPhonesta tule löytymään sormenjälkitunnistinta näytön osana, vaikka näyttö lähes koko etupuolen kattaakin. Kuo ei ottanut tarkemmin kantaa sormenjälkitunnistimeen, mutta nyt toisen luotettavan tahon, Bloombergin Mark Gurmanin, raportti tuo lisävaloa tilanteeseen.

Applen on jo pitkään tiedetty kehittävän uuteen OLED-näyttöiseen huippu-iPhoneensa uudenlaista edistynyttä 3D-anturia, joka toisi muun muassa luotettavan kasvontunnistuksen. Tärkeä lisätieto Bloombergin raportissa on, että tätä voitaisiin käyttää puhelimen lukituksesta avaamisen ohella myös Apple Pay -maksujen vahvistamiseen sekä sovelluksiin kirjautumiseen.

Muun muassa Samsungin Galaxy S8:ssa kasvontunnistus on osoittautunut helpoksi huijata vain kuvalla, mutta Applen ratkaisun odotetaan olevan huomattavasti turvallisempi – kiitos 3D-anturin mahdollistaman mallinnuksen, jolloin ainakaan pelkällä kuvalla ei pitäisi tunnistusta enää läpäistä.

Lisäksi Applen ratkaisun valtti pitäisi olla myös nopeus – tunnistus onnistuu vain muutamassa sadassa millisekunnissa, Bloomberg toteaa. Kasvontunnistuksen pitäisi myös onnistua vaikka puhelinta ei pitäisi suoraan kasvojen edessä, vaan se olisi esimerkiksi pöydällä.

Bloombergin lähteen mukaan kasvontunnistus on jopa turvallisempi tunnistustapa kuin Touch ID, koska se ottaa huomioon enemmän eri datapisteitä käyttäjästä.

iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan hienoisesti päivittyvien seuraajien rinnalla tuleva uusi huippu-iPhone sisältää odotetusti 5,8 tuuman näytön, jonka aktiivinen pinta-ala on noin 5,2 tuumaa, toisti KGI:n Kuo tuoreimmassa raportissaan. Niin Kuo kuin myös Bloomberg raportoivat, että näytön pitäisi kattaa lähes koko puhelimen etupuoli lukuunottamatta ainoastaan yläreunaan jäävää lovea, jossa on kameran, puhelinkuulokkeen ja uuden 3D-anturin paikka.

Bloomberg toistaa myös aiemman raporttinsa tiedot Applen kehittämästä keinoälylaskentaan tarkoitetusta piiristä. Lisäksi iPhoneen on kehitetty myös uusista iPad Pro -laitteista tuttua nopeampaa ProMotion-näyttöä, jonka vaihteleva virkitystaajuus yltää 120 hertsiin.

Koska uuden iPhonen näyttö ylettyy lähelle reunoja, saadaan lähes nykyisen iPhone 7:n kokoiseen puhelimeen mahtumaan huomattavasti kookkaampi näyttö – ensi kertaa iPhonessa OLED-tekniikalla. Rakenteeltaan tuleva huippu-iPhone on lasia sekä edestä että takaa. Kehikko välissä on ruostumatonta terästä, mutta Bloombergin mukaan niin ohut, että etu- ja takalasi näyttävät lähes yhtenäiseltä niiden kaartuessa reunoiltaan.

Takana huippu-iPhonesta löytyvän kaksoiskameran odotetaan olevan järjestelty pystyasentoon, minkä lisäksi myös kuvausvalo ja mikrofonin aukko olisivat kamerakohouman alueella.

Apple on kehittänyt uuteen iPhoneen myös näyttöön integeroitua sormenjälkitunnistinta, mutta kohdannut sen kanssa ongelmia. Joka tapauksessa käyttöliittymä tulee sisältämään virtuaalisen kotipainikkeen, ja Apple on testannut myös uusia eletoimintoja, kuten koko ruudun pyyhkäisyä, korvaamaan kotinäppäimen toimintoja.

Yksi asia uudesta huippu-iPhonesta on vielä lähes täysin auki huhuissa: mallinimi. Vahvimpia veikkauksia ovat iPhone Edition, iPhone 10 tai iPhone X, iPhonen 10 vuoden historian kunniaksi sekä loogisin jatkumo iPhone 8.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Toivottavasti sormenjälkitunnistinta ei koskaan KORVATA kasvo- tai iiristunnistimilla!. 👎

  • Semmosta

   Miksei? Tekniikka kehittyy ja veikkaan, että myös kasvotunnistimet kehittyy eikä niitä voi huijata millään valokuvalla. Ei kannata heti olla negatiivinen kun et edes tiedä millainen Apple mahdollinen skanneri on.

   • merkitsijä123

    No kuinka hyvin kasvojen tunnistus toimii esimerkiksi pimeässä? Enkä todellakaan halua, että yöllisellä vessareissulla näyttö välähtää kirkkaaksi. On paljon muitakin tilanteita, joissa kasvoista ei saa kunnollista kuvaa.

    • Markus Lehtiniitty

     Teoriassahan se voi toimia pimeässä ihan hyvinkin, lähes täyttä valoa vastaavasti. Hyvä kommentti kuitenkin, niin tämäkin tulee esille.

     Nimittäin tuo Applen uusi 3D-anturi käyttää ilmeisesti infrapunaa, jonka perusteella se pystyy piirtämään 3D-mallin edessään näkemästä. Jos 3D-malli täsmää tunnistustietona -> puhelin avautuu lukituksesta.

     Nähtäväksi jää 3 kuukauden sisällä, onko käytäntökin tämän teorian tasolla.

     • Qwertyli

      Hyvä sitten, jos on tosiaan noin. En kuitenkaan tykkää, että moottoripyörällä ajaessa joudun ottamaan kypärän pois päästä, kun pysähdyn vaikka bussipysäkille ja haluan vilkaista vain karttaa. Hiihtomaskiakaan ei viitsisi poistaa aina, kun haluaa puhelinta tsekata. Toki voi näppäillä lukituskoodin, mutta se ei ole niin kätevää

   • Jaska

    Samsungin tai jonku kasvontunnistustahan huijattiin valokuvalla, muistan lukeneeni. Uskon että Apple tekee kunnon systeemit tosin.

 2. Vili

  Jaaha juoni tiivistyy ja julkistus lähenee, ei tässä voi kun odottaa että mitä sieltä tulee, niin paljon on erilaista spekulaatiota liikkeellä.

 3. Jaska

  Kunhan ei ole tökeröä sormenjälkitunnistinta puhelimen takana. Puhelin kuin puhelin, se on syvältä.

 4. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Kun sormenjälkitunnistin tuli puhelimiin niin puhuttiin, miten se on tietoturvariski ja miten ”helppoa” sen hujaaminen on. Ei tarvinnut kuin saada jotenkin uhrin sormenjälki pehmeään massaan ja siitä valaa gelatiinilla kopio. Joku printterilläkin tehty juttu taisi olla.

  Ja jos tällainen kasvokuvan 3D mallinnos tulee, niin ihan varmasti tulee puhetta, miten helppoa, tai ”helppoa” sen huijaaminen on. Ei todennäköisesti tarvitse kuin kaksi valokuvaa eri kulmista kasvoista ja 3D printterin. Jos se näin toimii niin helpompi tuo 3D kasvokuva on tulostaa kuin saada uhrin sormenjälki muovailuvahaan ja siitä jollain gelatiinilla valaa kopio siitä.

 5. Jonahan

  Toivottavasti näin ei tapahdu, on vaikea nähdä miten kasvo- tai iiristunnistin olisi käytettävämpi kuin sormenjälkitunnistin.

  Ja toivoa on, Kuon track record ei ole täydellinen, toki varsin hyvä. Gurmanin skoopit ovat jääneet aika vähiin duunipaikan vaihdon jälkeen ja on jo useamman kerran toistanut Kuon tiedot vähän Kuon jälkeen, ja oli silloinkin väärässä esim. HomePodin yksityiskohdista.

Tuoreimmat jutut