Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Lenovon Tango-puhelin Phab 2 Pro – valtava luuri harvoille käyttäjille

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Lenovo Phab 2 Pro.

Mobiili.fin testattavaksi saapui Lenovon Tango-puhelin Phab 2 Pro. Kyseessä on niin sanottu lisätyn todellisuuden puhelin (englanniksi Augmented Reality, AR). Lenovon mukaan kyseessä on ”maailman ensimmäinen Google Tango -puhelin”. Laitteen takaosassa on 16 megapikselin kamera sekä syvyyskamera, jotta lisättyä todellisuutta voidaan hyödyntää.

Phab 2 Pron takapuolella sijaitsevat kamerat sekä muut Google Tangon tunnistimet.

Google Tango – kiva juttu, mutta melko turha kuluttajalle

Kameroiden ja tunnistimien avulla puhelin pystyy 3D-mallintamaan vaikkapa tiloja. Se tunnistaa myös etäisyydet, joten puhelimen avulla voi mitata asioiden pituuksia, jos mittanauhaa ei ole käsillä. Muita mahdollisia käyttötarkoituksia ovat muun muassa huonekalujen sijoittaminen kotiin virtuaalisesti tai erilaiset oikeaa maailmaa hyödyntävät pelit.

Kokeilin puhelimen Tango-ominaisuuksia mittaamalla taulun leveyden. Puhelin tietenkin muistuttaa, etteivät mitat välttämättä ole paikkaansapitäviä, mutta melko tarkasti laite pituuden mittasi. Taulun kehyksen kannaksi puhelin ilmoitti 50 senttimetriä ja korkeudeksi 44 senttimetriä. Todellisuudessa mitat ovat 52 ja 45 senttimetriä – varsin lähellä siis. Tuskin kukaan tarkkuutta vaativissa mittauksissa Lenovon Phab 2 Prota tulee käyttämään.

Lenovo Phab 2 Prolla voi mitata vaikkapa taulun kehykset.

Toinen kokeilun kohde oli lampun lisääminen lipaston päälle. Se onnistui varsin vikkelästi, ja näin sain suuntaa-antavan kuvan siitä, miltä kyseinen lamppu lipastolla saattaisi näyttää. Huoneisiin voi lisätä myös paljon muita huonekaluja, kuten tuoleja.

Eri huonekaluja voi sijoittaa lattialle tai tasoille.

Tällä hetkellä Googlen Play-kaupassa jonkun verran AR-sovelluksia, joita voi Tango-puhelimilla käyttää. Onhan Lenovo Phab 2 Pro Google Tango -ominaisuudet kivoja ja mielenkiintoisia, mutta suurta hyötyä niistä en löytänyt. Tulevaisuudessa AR-sovellukset varmasti lisääntyvät ja niille löydetään uudenlaisia käyttötapoja.

Kamerasovelluksella voit ottaa kuvia esimerkiksi eläimien kanssa.

Painava ja valtava luuri 

Lenovo Phab 2 Pro on valtava luuri. 6,4-tuumainen QHD-kosketusnäyttö on todella suuri. Näyttö peittää puhelimen etuosasta reilut 70 prosenttia, joten laitteen fyysiset mitat eivät ole mitenkään pienet näytön kokoon nähden. Phab 2 Pron fyysiset mitat ovat 179,8 x 88,6 x 10,7 millimetriä. Paksuutta on siis yli sentin, mikä on melko paljon nykypäivän kalliimmalle älypuhelimelle.

Lenovo Phab 2 Pro ei ole älypuhelimien ohuimmasta päästä – eikä kevyimmästä.

Painoa Lenovo Phab 2 Prolla on jopa 259 grammaa – sen kyllä huomaa. Puhelin painaa kyllä todella paljon ja siihen, kun lisätään vielä puhelimen paksuus, tuntuu puhelin todella painavalta ja suurelta – sitähän se tosin onkin. Phab 2 Pron takaosa on kuitenkin kaareva, minkä ansiosta se istuu suhteellisen mukavasti käteen. Yhdellä kädellä laitetta on kuitenkin lähes mahdoton käyttää.

Yleensä olen henkilökohtaisesti pitänyt enemmän sormenjälkitunnistimista, jotka sijaitsevat puhelimen takapuolella kameran alapuolella. Phab 2 Prossa tunnistin on juurikin siellä, mutta Tango-kameroiden ja tunnistimien vuoksi se on varsin alhaalla. Sormi hakeutuu auttamattoman usein kameran päälle, mistä johtuen kameran suojalasi tuhriutuu usein. Ehkäpä Phab 2 Prossa sormenjälkitunnistimen olisi voinut sijoittaa etupuolelle kotinäppäimeen.

Lenovo Phab 2 Pro saa iPhone 6s:n näyttämään melkoiselta miniluurilta.

Näyttö on suuri ja laadukas

6,4 tuuman IPS LCD -kosketusnäytön tarkkuus on QHD-tasoa eli 2560 x 1440 pikseliä. Se on tarkka ja laadukas. Phab 2 Pron näyttö toistaa värit hyvin ja sen katselukulmat ovat todella laajat – värit eivät juuri muutu kulman suuretessa. Kirkkautta näytöllä riittää ja luettavuus auringonpaisteessa on hyvällä tasolla. Automaattinen kirkkauden säätö ei kuitenkaan ole omasta mielestäni parhaalla mahdollisella tasolla, sillä se säätää näytön normaalissa käytössä monesti liian himmeäksi.

Suurelta ja laadukkaalta näytöltä on mukava katsoa videoita.

Sulavaa toimintaa, hyvä akkukesto ja miellyttävä käyttöliittymä

Vaikka Lenovo ei ole Phab 2 Prohon laittanut markkinoiden tehokkaimpia suorittimia, toiminta on silti varsin sulavaa. Snapdragon 652 -järjestelmäpiiri pyörittää Androidia mukavasti eikä enemmän tehoa vaatievien 3D-pelien pelaamisessa tullut ongelmia. Neljän gigatavun RAM-muistin kanssa Snapdragon 652 suoriutuu normaalissa käytössä moitteetta.

AnTuTun testissä Lenovo Phab 2 Pro sai 82 668 pistettä, joten se ei ole älypuhelimien tehokkaimmasta päästä. Testituloksia ei kuitenkaan kannata katsoa liikaa, sillä Phab 2 Pron toiminta oli varsin hyvää.

Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmän päälle on laitettu Lenovon omia lisäyksiä, mutta lisäyksiä ei ole lähellekään niin paljoa kuin monilla muilla valmistajilla. Phab 2 Prossa on siis vanhahko käyttöjärjestelmäversio eikä Nougatin uusia juttuja ole tullut puhelimeen. Android 7.0 Nougat -päivitys on saatavilla joissain maissa Phab 2 Prolle, mutta Suomessa tätä ei ole vielä tullut saataville.

Suuri näyttö tuo suuren koon ja suuri koko tuo suuren akun. Lenovo Phab 2 Pron 4 050 milliampeeritunnin akku on kookas ja takaa puhelimelle pitkät toiminta-ajat. Parin tunnin suoratoistetun elokuvan aikana akku kului noin 20 prosenttia, mikä on varsin kohtuullinen lukema. Toki kulutus vaihtelee näytön kirkkauden, äänenvoimakkuuden ja käytettyjen yhteyksien mukaan.

Kuvakaappauksia Lenovon käyttöliittymästä.

Yhteenveto

Yhteenvetona voisi sanoa, että Lenovon Phab 2 Pro on ihan hyvä luuri, mutta se sopii vain harvoille. Mikäli hakusessa on oikeasti valtava puhelin, Lenovo Phab 2 Pro voisi olla oiva valinta, sillä tässä kokoluokassa ei paljoa puhelimia ole tarjolla ja sen hinta ei ole mitenkään älytön. Astetta pienemmässä kokoluokassa on esimerkiksi Galaxy S8+, mutta sen hinta on melkein kaksinkertainen.

Lenovo Phab 2 Pro toimi peruskäytössä moitteetta ja se varmasti riittää monelle. Mikäli käyttäjällä on tarve päästä kokeilemaan ja käyttämään Googlen Tangoa, Lenovo Phab 2 Pro on ainoita puhelimia markkinoilla. Suomen markkinoille tulee Asuksen Zenfone AR, joka on Phab 2 Pron tapaan Google Tango -puhelin. Se on kuitenkin huomattavasti kalliimpi 899 euron hinnallaan, mutta toki sen tekniset ominaisuudetkin ovat merkittävästi paremmat.

Phab 2 Pro sopii tosiaan harvoille – Google Tangon haluaville ja jättiluureista nauttiville. Mikäli valtava näyttö ei ole tärkeä asia, suosittelen suuntamaan katseet muualle.

Lenovo Phab 2 Pron tekniset tiedot:

  • Näyttö: 6,4 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö 2.5D-lasilla ja 2560 x 1440 pikselillä
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 652, 4 x ARM Cortex-A72 / 4 x ARM Cortex-A53
  • Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka
  • Akku: 4 050 milliampeeritunnin akku pikalatauksella
  • Kamerat: 16 megapikselin takakamera 5.1-äänitallennuksella, 8 megapikselin etukamera
  • Yhteydet: Wlan 802.11 a/b/g/n/ac, 4G, Bluetooth 4.0
  • Fyysiset mitat: 179,8 x 88,6 x 10,7 millimetriä
  • Paino: 259 grammaa
  • Muuta: Sormenjälkitunnistin, Dolby Atmos, mikrofonien taustamelun vaimennus
  • Hinta: 499 euroa

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut