Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Vuodettu tallenne paljastaa mielenkiintoisia seikkoja Applen tietovuodoista ja taistelusta vuotoja vastaan

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Apple Store.

Apple on perinteisesti pyrkinyt salaamaan tuoteuutuutensa ennen niiden virallista julkistusta hyvin tarkasti, mutta lähes poikkeuksetta jotain pääsee aina vuotamaan julki ennen aikojaan. Salailulla halutaan saavuttaa yllätyksen tuomaa etua, kun uusia tuotteita esitellään. The Outline on saanut haltuunsa tallenteen Applen talonsisäisestä tapaamisesta, jossa on käsitelty näitä tietovuotoja. Kyllä, vuodettu tallenne käsittelee vuotoja, ja mukana on mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Applella on tuntemattoman suuruinen tiimi, joka taistelee tietovuotoja vastaan. Tiimi työskentelee pitääkseen tuoteuutuudet mahdollisimman tehokkaasti salattuina esimerkiksi medialta ja piraattituotteiden valmistajilta. Lisäksi tiimi pyrkii selvittämään vuotajan, jos jotain julkisuuteen vuodetaan. Tiimissä työskentelee ihmisiä, joilla on taustaa esimerkiksi NSA:ssa, FBI:ssä, Yhdysvaltain salaisessa palvelussa ja asevoimissa.

Osana isompaa ”Global Security” -tiimiä on “New Product Security” -tiimi, erityisesti alihankkijaketjuun keskittyvä salailuporukka. Perinteisesti juuri Applen alihankkijat ovat vuotaneet komponentteja ja tietoja julkisuuteen, mutta viime vuosien turvatoimet ovat purreet sen verran tehokkaasti, että viime vuonna enemmän vuotoja tapahtui Applen omilta kampuksilta kuin alihankkijoilta.

Alihankkijaketjun vahtiminen on melkoinen urakka. Applen tuotteita kokoonpanevat tehtaat Kiinassa työllistävät parhaimmillaan yhteensä kolme miljoonaa työntekijää, ja työntekijät tarkastetaan päivittäin sekä tehtaaseen tullessa että tehtaasta lähtiessä. Komponentteja voidaan varastaa esimerkiksi vaatteiden seassa, varpaiden väleissä tai vaikkapa WC:stä alas huuhtomalla ja myöhemmin viemäristä etsimällä.

Pääosa työntekijöistä Applen tiimin mukaan on hyviä työntekijöitä, mutta seassa on aina muutamia, joille kiusaus varastaa ja myydä osia voi nousta liian suureksi. Varastetuista komponenteista voidaan maksaa kolmen kuukauden tai jopa vuoden palkkaa vastaava summa. Keskiverto työntekijä tehtaalla tienaa noin 320 euroa vastaavan summan kuukaudessa.

Arvokkain osa varkaille on laitteen kuori, esimerkiksi iPhonen tai MacBookin alumiininen takakuori. Kuori kertoo hyvin paljon laitteen ominaisuuksista ja sisällöstä. Kuorien lisäksi varastetaan kuitenkin mitä tahansa, mikä voi paljastaa tuotteen ennen sen virallista esittelyä.

Iso osa varastetuista komponenteista päätyy Shenzenin elektroniikkamarkkinoille. Markkinoilla liikkuu lähes parinkymmenen miljardin euron edestä rahaa, ja ne työllistävät puoli miljoonaa ihmistä. Yksi erityisen kipeä vuosi Applelle oli 2013, jolloin yhtiö osti 19 000 iPhone 5c:n kuorta, ennen kuin laite oli esitelty. Toiset 11 000 ostettiin, ennen kuin laitteiden toimitukset asiakkaille alkoivat. Osat pyritään ostamaan pois markkinoilta, ennen kuin ne päätyvät blogeihin ja medioihin.

Johtaja Tim Cook ilmoitti vuonna 2012, että Apple alkaa taistella vuotoja vastaan tuplasti aiempaa hanakammin. Vuonna 2014 erilaisia kuoria varastettiin 387 kappaletta, vuonna 2015 57 kappaletta ja viime vuonna enää neljä kappaletta. Valmistusmäärien ollessa kymmeniä miljoonia kappaleita, voi suhdetta pitää erinomaisena.

Kun vuodot alihankkijaketjussa on saatu tehokkaasti tilkittyä, on huomio kiinnittynyt siihen, kuinka paljon tietoa vuodetaan Applen omilta kampuksilta. Applella on tiimi, joka auttaa uusien tuotteiden suunnittelijoita pitämään uutuudet salassa. Jos vuoto tapahtuu, selvitetään mitä on tapahtunut ja kuka on vastuussa. Tutkimukset voivat olla pitkiä. Eräässäkin tapauksessa vuodon selvittäminen vei kolme vuotta. Edellisvuonna puolestaan kiinni jäi kaksi ahkeraa vuotajaa, joista toinen oli työskennellyt pari vuotta Applen verkkokaupassa ja toinen kuusi vuotta iTunesin parissa.

Joskus vuotajat saattavat esimerkiksi höpötellä liikaa tuttavilleen, mahdollisesti vieläpä toimittaja- tai blogaajatuttavilleen. Joskus he saattavat vastailla liian hanakasti kysymyksiin, sen sijaan että vetoisivat uutuuksien salaisuuteen. Tahallisempien vuotojen lisäksi Apple työskentelee myös tahattomien vuotojen kurissa pitämiseksi. Esimerkiksi kampuksilla on alueita, joissa asioista ei tule ääneen keskustella. Joskus uudet työntekijät saattavat varovaisuuttaan esimerkiksi sulkea Twitter-tilinsä, etteivät vahingossa paljasta liikoja.

Varsinaista ”isoveli valvoo” -toimintaa Applella ei kuitenkaan haluta harjoittaa, eli työntekijöitä ei kytätä jatkuvasti tai sähköposteja valvota. Lisäksi aivan kaikkea ulkopuolisille puhumista ei ole kielletty. Työntekijät voivat halutessaan esimerkiksi haukkua pomojaan tai paljastaa palkkansa ulkopuolisille, ja työntekijät voivat ottaa yhteyttä viranomaisiin, mikäli kokevat yhtiön tekevän jotain laitonta.

”New Product Security” -tiimi perustettiin, kun ”joku vietti kolme viikkoa kertomatta meille, että baarissa jossain lojui prototyyppi”. Tällä Global Security -tiimin johtaja David Rice viittasi vuonna 2010 tapahtuneeseen iPhone 4 -vuotoon, kun Applen työntekijä oli jättänyt iPhone 4:n prototyypin baariin, ja laite myytiin Gizmodo-sivustolle. Loppujen lopuksi Applen tuolloinen toimitusjohtaja Steve Jobs soitti itse Gizmodon päätoimittajalle, että laite palautettaisiin Applelle.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Hendriks

    Oikein on Ameriiikan meininkiä agentteineen. 🤔

Tuoreimmat jutut