Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Haittaohjelma löydetty sadoista ilmaisista Google Playn sovelluksista – pidä laitteesi ajan tasalla

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Android logo

Tietoturvayhtiö Trend Micro kertoo blogissaan Xavier-nimisestä haittaohjelmasta, joka on löytynyt yhteensä yli 800 ilmaisesta Android-sovelluksesta, muun muassa taustakuva- ja kuvanmuokkaussovelluksista. Näitä sovelluksia on ladattu Google Playstä yhteensä miljoonia kertoja.

Xavier on mainoskirjasto, eli elementti, jonka sovelluskehittäjät voivat helposti sisällyttää sovellukseensa ja näin hankkia tuloja näyttämällä elementin avulla mainoksia maksuttomissa sovelluksissaan. Yli kaksi vuotta alkuperäisen julkaisunsa jälkeen tämä elementti on kuitenkin muuttunut luonteeltaan häijymmäksi. Nykyinen versio voi piiloutua tietoturvasovelluksilta, ajaa koodia etänä ja kerätä tietoja käyttäjästä ja tämän laitteesta. Sitä voidaan siis jo itsessään käyttää tietojen varastamiseen, mutta se voi myös asentaa lisää haittaohjelmia laitteelle.

Haittaohjelman sisältäviä sovelluksia on ladattu runsain määrin Googlen Play-sovelluskaupasta. Suurin osa, yli 60 prosenttia latauksista on tapahtunut Kaakkois-Aasiassa, mutta sovelluksia on ladattu jonkin verran myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Xavierista kertonut Trend Micro muistuttaa, että jopa turvallisen oloisia sovelluskauppoja, kuten Google Playtä, käytettäessä kannattaa ladata vain tunnettujen ja luotettavien kehittäjien sovelluksia, sekä lukea muiden käyttäjien kommentteja ja arvosteluja sovelluksista. Lisäksi laitteen käyttöjärjestelmä ja muut ohjelmistot kannattaa pitää ajan tasalle päivitettyinä, jotta mahdolliset haavoittuvuudet on paikattu mahdollisimman tehokkaasti.

Google Playstä on viime kuukausien aikana löydetty useampiakin piilotettuja haittaohjelmia. Tietoturvayhtiö Check Point kertoi toukokuussa löytäneensä kymmeniä haittaohjelman sisältäviä korealaiskehittäjän sovelluksia, jotka keräsivät kehittäjälleen tuloja automatisoidulla mainosten klikkaamisella. Huhtikuussa Check Point kertoi kymmenistä peliopassovelluksista löytyneestä haittaohjelmasta, joka esitti popup-mainoksia ja olisi voinut varastaa laitteesta tietoja tai käyttää laitetta osana palvelunestohyökkäystä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. iPhone rulaa

  Taas hyvä syy siirtyä iPhoneen.

  • Kuka?

   App Storeen on myös päässyt livahtamaan tämmöisiä. Androidilla vaan luonnollisesti on eniten haittaohjelmia, koska se on suosituin käyttöjärjestelmä, sille on kannattavunta tehdä haittaihjelmia. Kannattaisi sinun siirtyä windowsphonen käyttäjäksi, koska hyvä syy.

   Nim. Käytän Androidia

   • Hendriks

    Ehkä siksi, että Googlen valvonta Play Storen suhteen on ala-arvoista!.

   • Vili

    Ei se johdu suosiosta, se johtuu siitä, että googlen kaupassa sovelluksia ei tarkisteta ja sovellukset pääsee myös käsiksi käyttöjärjestelmään. Appstoressa kaikki tarkistetaan ja sovellukset toimii omissa hiekkalaatikoissaan eikä ne pääse käsiksi käyttöjärjestelmään tai muihin sovelluksiin.

    Applen iOS käyttäjäryhmä lähenee jo miljardia, että varmasti sinne olisi erittäin kannattavaa haittaohjelmia tehdä, mutta se taitaa olla todella vaikeaa.

 2. Vili

  On vain ajankysymys kun rysähtää kunnolla androidin kanssa.

 3. Hendriks

  Googlen suhtautuminen tietoturvaan 👎👎👎!.

 4. Herja

  Kyl niiku otti päähän ku olin latannu sieltä Googlelta ja sitten saa puhelinta toimii mut sitä latasin tollasen uudet viirus zekkerin 360 se laitto mun puhelimen kuntoon. Ja ainaki toistaiseksi toimii hyvi.

 5. Kairaaja

  Näitä on aina suosituimmissa järjestelmissä. Jos näitä pelkää ni ainoa vaihtoehto on windowsphone, siitä ei löydy.

  • Vili

   Niin tai iOS jossa myös ovat erittäin harvinaisia. Android nyt on tuollainen valvomaton huvipuisto jossa kaikki on täysin levällään ollut aina, ihan niinkun windows.

   • Henrik1

    iOS käyttiksestä on alkanut myös löytymään haitallista,joten…ei Apple käyttäjätkään ihan turvassa ole!!. Google on kyllä petrannut haitakkeiden siivouksessa sovelluskaupastaan,joka on ollut kohtalaisen nopeaa.
    Vastuu on myöskin Android valmistajilla (Samsung,Huawei jne) tietoturvan kehittämisessä…)!.

   • Hendriks

    Hyvä vertaus Vili!. Huvipuisto tosiaan!. 😂

 6. jarppi

  Android ja ios järjestelmissä on haittaohjelmia/viirua. Toisessa enemmän ja toisessa vähemmän. Mulla Microsoft. Lumia 950. Joskus pienuudesta on hyötyä. Ei ainakaan windows kaupasta saa ladattua puhelimeen haittaohjelmia/viiruksia.

Tuoreimmat jutut