Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Samsung Galaxy S8 – huikean hieno ja hyvä, mutta pari hutiakin tuli huitaistua

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Samsung Galaxy S8

Heti alkuun voi tietysti todeta, että onhan Samsungin tuore Galaxy S8 aivan huikean hieno ja hyvä Android-puhelin. Muotoilu on näyttävää, materiaalit ja viimeistely ensiluokkaisia, tekniikka sisällä tehokasta ja esimerkiksi näytön väritoisto kerrassaan erinomaista. Ehdottomasti yksi kevään parhaita, ellei paras uusi Android-puhelin. Yli 800 euron hinnalla näin on syytä ollakin, ja olivathan jo S6- ja S7-mallitkin erinomaisen hyviä. S8 ei kuitenkaan ole täydellinen tai virheetön.

Muutaman ensimmäisen testipäivän jälkeen tuntui S8:n käyttö hieman väkinäiseltä. Syynä oli yksinkertaisesti laitteen taakse siirretty sormenjälkitunnistin. Aiemmista malleista poiketen S8:sta ei enää löydy fyysistä kotinäppäintä, joten sormenjälkitunnistimelle piti löytää uusi koti. Tunnistin sijoitettiin laitteen takapuolelle, kameran viereen. Toteutus on huono.

Samsung Galaxy S8

Sormenjälkitunnistimen sijoitus ja muotoilu epäonnistuivat perusteellisesti.

Huhun mukaan Samsung olisi halunnut piilottaa tunnistimen näyttöön, josta tätä nykyä löytyy virtuaalinen kotinäppäin. Ilmeisesti tekniikkaa ei saatu ajoissa tuotantokelpoiseksi, että tunnistin olisi voitu piilottaa näyttöön. Niinpä viime hetken paniikkiratkaisuna tunnistin sijoitettiin sinne, missä se nyt on, eli kameran vieressä.

On tietysti makuasia, pitäisikö ennemmin tunnistimesta laitteen etu- vai takapuolella, eikä se olekaan ongelma S8:n kohdalla. Suurempi ongelma on tunnistimen sijoittaminen kameran viereen. Sijoituspaikan ja tunnistimen muodon vuoksi tulee turhan helposti tökittyä sormea kameran linssiin, eikä sormenjälkitunnistimeen. Viikon jälkeen hommaan oli jo hieman ehtinyt tottua, mutta totuus silti on, että sormenjälkitunnistin S8:ssa on todella huonossa paikassa ja huonosti toteutettu. Tunnistin itsessään toki toimii hyvin, jos sormi siihen kunnolla osuu.

Samsung Galaxy S8

Siro puhelin sisältää peräti 5,8-tuumaisen näytön, kun näyttöä kasvatettiin aiemmista malleista korkeussuunnassa.

Sormenjälkitunnistimen käyttö ei tietenkään ole pakollista, sillä S8 on varustettu myös iirisskannerilla ja kasvojentunnistuksella. Iirisskanneria on edelleen vaikea mieltää toimivaksi ratkaisuksi arkiseen käyttöön, sillä sopiva etäisyys ja asento harvoin löytyvät ensimmäisellä yrityksellä. Kasvojentunnistus on nopea ja huomaamaton silloin, kun se toimii, mutta näin ei ole läheskään joka kerta. Lisäksi kasvojentunnistus on hämättävissä vaikkapa printtikuvan kanssa, ja Samsung varottaakin, ettei kasvojentunnistusta kannata käyttää, jos laitteen haluaa ihan vakavissaan suojata sivullisilta.

Tokihan Galaxy S8 tarjoaa paljon muutakin kuin hieman heikosti toteutettuja biometrisiä tunnistusmahdollisuuksia. S8:ssa ja S8+:ssa on edeltäjiä isommat näytöt, mutta käytännössä näytöt ovat kasvaneet vain korkeussuunnassa. Muutos on silti pääosin tervetullut, sillä mahtuuhan korkeammalle näytölle enemmän sisältöä. Isojen, kirkkaiden ja värikkäiden näyttöjen sekä kaarevan muotoilun ansiosta S8 onkin yksinkertaisesti upean näköinen puhelin. Niin ja näytön laatu tosiaan on ensiluokkainen.

Samsung Galaxy S8

Muotoilulla tosin on myös kääntöpuolensa. S8 on näytön kokoon nähden siro, näyttävä ja tuntuu kädessä miellyttävältä ja laadukkaalta. Se on myös liukas pidellä, ja kun ottaa huomioon isot, kaarevat lasipinnat, alkaa arkinen käyttö jopa hieman pelottaa. Putoamisriski on todellinen, ja kovaan alustaan osuessaan kaarevat lasipinnat ovat herkkiä hajoamaan. Suojakotelolla ongelma tietysti poistuu, mutta silloin jää myös hieno muotoilu piiloon. Tämä tosin on perusjuttuja kaikille tämän päivän huippupuhelimille.

Tehoakin S8:sta löytyy, mikä ei sekään ole yllättävää. Pelit ja raskaat sovellukset pyörivät vaivatta, mutta hieman yllättäen testilaitteessa ilmeni muutaman päivän käytön jälkeen jonkin verran hidastelua esimerkiksi sovelluksia avattaessa. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että ensimmäinen isompi käyttöjärjestelmän päivitys korjasi ongelman, sillä myöhemmin ei vastaavaa takeltelua enää ilmennyt. Akkukesto ainakaan pienemmässä S8-mallissa ei ansaitse erityisiä kehuja, mutta vaikuttaisi olevan samassa linjassa aiempien S6- ja S7-mallien kanssa.

Samsung Galaxy S8

Kamerapuolella S8 ei ole ottanut ainakaan raudan osalta isoja harppauksia eteenpäin. Takakamera on edelleen tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, aukkoluku on iso f/1,7 ja Dual Pixel -teknologia mahdollistaa todella nopean tarkennuksen. Speksit vastaavat siis viimevuotista S7:ää. Se, ettei kamerateknologia ole harpponut eteenpäin, ei välttämättä ole huono asia, sillä olihan jo S7:n kamera todella, todella hyvä. Pääosin jälki S7:n ja S8:n kameroilla on yhtenevästi hyvää, mutta joissain olosuhteissa voi hieman erilaistakin jälkeä kahden laitteen välillä syntyä.

Galaxy S7 edgellä otettu kuva.

Sama paikka ja aika, kuvauskalustona Galaxy S8.

Kaikkinensa kamera S8:ssa on todella nopea, kamerasovellus mukava käyttää ja jälki pääosin hyvää. Luonnollisten kuvien ystäville S8:n kamera saattaa tarjota turhan räiskyviä värejä, mutta tämä on toki makuasia. Ympäristön valon vähetessä S8:n kamera ottaa yllättävänkin valoisia kuvia, mutta samalla sävyt alkavat hieman vääristyä. Pääosin S8:n kamera on kuitenkin todella hyvä käyttää ja tuottaa näyttävää jälkeä.

Samsung Galaxy S8

Alapäädystä löytyvät tuttuun tapaan kaiutin, kuulokeliitäntä sekä USB-C-liitäntä.

Erikoisena uutuutena S8:ssa on Samsungin oma virtuaaliavustaja Bixby. S8:n ilmestyessä Bixbylle saattoi puhua koreaa ja hieman myöhemmin avustaja oppi Yhdysvaltain englantia. Tämän vuoden aikana tulossa on tuki muutamille muille yleisimmille kielille, mutta suomalaisten ei kannata aivan lähiaikoina odotella, että Bixby oppisi puhumaan tai kuuntelemaan suomea.

Bixbyllä on muutamat jipponsa. Se on yhdistetty kamerasovellukseen niin, että avustaja osaa esimerkiksi tunnistaa viinipulloja etiketin perusteella. Lisäksi kotivalikon vasemmalta puolelta löytyy Bixby-ruutu, josta löytyy vastaavia tietokortteja kuin Google Nyt -palvelusta. Sää, muistiinpanot, kalenteritapahtumat ynnä muut käyttäjäkohtaiset tiedot löytyvät Bixby-näkymästä, jonne pääsee joko kotivalikosta pyyhkäisemällä tai laitteen sivussa olevaa Bixby-näppäintä painamalla. Kotivalikosta Bixby-näkymän voi ottaa pois käytöstä, mutta näppäimestä sinne pääsee siltikin.

Samsung Galaxy S8

Volyyminäppäimen alapuolelle on ilmestynyt Bixby-näppäin, joka on jokseenkin turha ja paikoin jopa ärsyttävä.

Bixby on tällä hetkellä hyvinkin turha, ja tuntuu hölmöltä, että esimerkiksi ilmoitusvalikosta löytyy joka päivä kaksi erillistä sääennustekorttia, jos käytössä on myös Google Nyt. Mikä pahinta, Bixby-näppäintä ei saa pois käytöstä eikä sille (ainakaan ilman moraalisesti tai takuuteknisesti kyseenalaista askartelua) saa määriteltyä muita tehtäviä kuin Bixby-näkymän avaamisen. Erityisen turhauttava tämä Bixby-näppäin on, jos peliä pelatessa tai videota katsellessa haluaisi muuttaa äänenvoimakkuutta, mutta vahingossa osuukin Bixby-näppäimeen, joka vie pois pelistä tai videosta ja tuo Bixby-näkymän esiin.

Samsung Galaxy S8

Kotinäppäin ja muut navigointinäppäimet ovat nyt virtuaalisina näytöllä.

Kaiken kaikkiaan Galaxy S8 on huikean hieno ja hyvä puhelin, mutta niin sen yli 800 euron hinnalla sietää ollakin. Samsungin edeltävät huippumallit ovat myös olleet luokassaan huikean hyviä, joten ehkä vain odotin liikoja S8:lta. Kyseessä on todellinen premium-luokan huippulaite, joka näyttää ja tuntuu hyvältä sekä tarjoaa paljon tehoa ja ominaisuuksia.

Valitettavasti pari suurta uudistusta, Bixby sekä näytön kasvattaminen fyysisten näppäinten kustannuksella, on toteutettu puolivillaisesti tai jopa typerästi. Molempien kanssa oppii elämään, mutta on hieman sääli, että Samsung toi markkinoille huippulaitteen, jonka heikkouksien kanssa eläminen vaatii käyttäjältä totuttelua. Tuntuu, että Samsungilla oli kovin kunnianhimoisia suunnitelmia, mutta toteutus jäi hieman ontumaan. Ehkä ensi vuonna näemme kunnianhimoiset tavoitteet loppuun asti viimeisteltyinä S9-malleissa.

Samsung Galaxy S8

+ Näyttävä muotoilu
+ Hieno viimeistely
+ Aiempaa isompi näyttö ulkomittoja venyttämättä
+ Kamera edelleen markkinoiden kärkipäätä
+ Tehokas ja sulavatoiminen

– Muotoiltu käytettävyyden kustannuksella
– Bixby turha ja välillä jopa ärsyttävä
– Sormenjälkitunnistimen sijoitus ja muotoilu todella huonoja
– Akkukesto voisi premium-laitteessa olla parempikin

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. "Pekka"

  Ostaisin varmaan S8+ mallin, mutta tuo Bixby on se syy miksi en osta. Ei mitään hyötyä suomalaisille ja sitten käyttöehdot on pakko hyväksyä ja kertoihan IS meille jo kuun alussa että Bixby on yhdistettynä Foursquareen ja úberiin ym.

  OnePlus 5 todennäköisesti menee ostoon.

 2. LaDeX

  Ja tässäkin arvostelussa paskapuhetta bixby-napista. Hyvin pystyy Play kaupassa olevilla sovelluksilla vaikkapa Google Assistantin asettamaan tuohon (itsellä näin).

  • Janne Laakso

   Playstä tosiaan löytyy purkkavirityksiä, joilla voi näppäimen toimintaa muuttaa. Testasin muutaman. Useimmat vilauttavat Bixby-näkymää, ennen kuin tekevät uuden määritellyn toiminnon. Yksi näytti nappia painamalla toimivan viiveettä, eli Bixby-näkymä ei edes vilahtanut. Kyseisen sovelluksen kohdalla tosin kotivalikko jäätyi, jos kotivalikosta yritti pyyhkäisemällä siirtyä Bixby-näkymään ja takaisin, eli kyllä nuo tosiaan melkoisia purkkavirityksiä ovat. Yksi myös varoitti, että suorittimen kuormitus voi olla suurta.

   Yhteistä kaikille testaamilleni sovelluksille oli, että ”teksti puheeksi” -asetuksen kieli muuttui ja laitteen suojattu käynnistys piti poistaa käytöstä.

   On siis totta, että Play Kaupasta löytyy sovelluksia Bixby-näppäimen toiminnan muuttamiseen, mutta ne kaikki tuntuvat olevan jokseenkin kyseenalaisia. Parempi olisi, jos Samsung olisi itse tuonut asetuksiin mahdollisuuden muuttaa näppäimen toimintaa tai poistaa sen käytöstä. Lisäksi tuo näppäimen muuttamiseen tarkoitettujen sovellusten suuri määrä tuntuu viittaavan siihen, että Bixby on toiminto, jota monikaan ei kaipaa.

   • LaDeX

    Mikäs tämä suojattu käynnistys on?

    • Janne Laakso

     Suojattu käynnistys tarkoittaa, että laitteeseen on käynnistyksen yhteydessä näppäiltävä näytön avauskoodi, ennen kuin laitetta voi alkaa käyttää.

     • LaDeX

      Itsellä on se siis käytössä siitä huolimatta että löytyy Bixby Button Remapper.

 3. Hendriks

  Ei mitään syytä päivittää S7:stä, kamerakin sama!. 👎

  • LaDeX

   Vain Apple-käyttäjät päivittävät joka vuosi uuteen. Mutta toisaalta etköhän sinä trollina hyvin tiedä ja huutelet vain.

   • Vili

    Aika harva Apple käyttäjä päivittää vuosittain uuteen, se pieni porukka joka haluaa uusinta uutta tekee niin. Kyllä suurin osa on niitä vähintään 2 sukupolvea vanhan luurin omistajia.

    Se voi toki tuntua siltä kun katsoo iPhonen myyntiä joka vuosi, mutta se iso myynti johtuu vain siitä, että Applella on se käyttäjäkunta niin valtava.

    • LaDeX

     Trollille pitää vastailla trollaten ;)

   • Hendriks

    Miksi puhut Apple -käyttäjistä?. 🙄

    • passe

     Miksi molemmat nimimerkkisi sortuvat samaan virheeseen? (Lauseen perään ei tule pistettä, jos on käytetty jo toista päättävää merkkiä, kuten kysymys- tai huutomerkkiä.)

     • Hendriks

      Miksi pisteesi on huutomerkkien sisällä?. 🙄

     • Hendriks

      Siis sulkumerkkien!.

 4. Juha

  Sain tälläisen työnantajalta, ja onhan se komea. Tosin oma käyttöni rajoittuu pitkälti puhumiseen ja satunnaisiin tekstareihin, joten en osaa noista muista toiminnoista sanoa. Kesälomalla varmasti tulee ainakin kameralla kuvia otettua.

 5. JiiPee83

  Huikea laite ja tähän asti parasta mitä olen käyttänyt ja se on paljon tälläisestä teknologiaa ahmivalta ministeriltä sillä olen käyttänyt Applen,Sonyn,Nokian,Huawein,Samsungin ym laitteita. Pienenä korvauksena uutiseen kohtaan voisin lisätä että Bixby napin voi ohjelmoida haluamakseen toiinnokseem playkaupasta löytyvillä sovelluksella esimerkiksi taskulampuksi jos mieli tekee. akkukestosta kun puhuttiin että olisi Galaxy s6/s7 tasolla niin jo pelkästään Galaxyjen 6 sekä 7 välillä puhuttiin SOT ajoista +3 tuntia uudemman laitteen hyväksi. S8 edge+ ollut noin kuukauden käytössä niin pääsääntöisesti akkua on ollut illalla lataukseen laittaessa jäljellä noin 30-40% johon olen ollut erittäin tyytyväinen. Laite itsessään on kauneinta mitä markkinoilla on aikoihin ollut ainoastaan sormenjälkiskanneri on hölmössäpaikassa. Tällä taas mennään se kaksi vuotta vähintään niin kuin edellisen Galaxy s6 Edgen parissa. :)

  • Vili

   ”voisin lisätä että Bixby napin voi ohjelmoida haluamakseen toiinnokseem playkaupasta löytyvillä sovelluksella esimerkiksi taskulampuksi jos mieli tekee”

   Eikö uutisoitu, että Samsung estää tämän jollain päivityksellä nimenomaan siksi, että haluavat pakkosyöttää ihmiset käyttämään tuota, sehän ei ole Samsungin kannalta hyvä jos jengi voi käynnistää sillä mitä haluaa, kun tarkotus on rummuttaa bixbya.

   • JiiPee83

    Siihen piti tulla edellisen päivityksen muodossa jotain muutosta mutta edelleen näyttää kyseinen ohjelma pelittävän. Aikamoista kissa-hiiri leikkiä tulee olemaan jos yrittävät sitä estää. Mutta tosiaan vielä toiminut loistavasti tuo bixby korvaaminen. :)

   • Ludvig

    Kyllä ainakin minun S8-puhelimessa voi Bixby-näppäimen korvata taskulampulla.

 6. Hmm

  Muutamakin huomio.

  Monissa muitten arvosteluissa on puhuttu kameran tosiaan olevan raudaltaan sama kuin S7, mutta todellisuudessa sitä olisi kehitetty mm. paremman prosessorin avulla ja taisi olla niin et otti nyt parempia kuvia etenkin hämärässä.

  Lisäksi oon ihmetellyt onko mulla joku superluuri kun kaikissa arvosteluissa on akunkestoa haukuttu ja ite vetelen 7-8 SOT aikoja, puhelimen olluttua irti laturista 16-20h. Sis. perus some-käyttöä, pikkasen kameraa, 2-4 tuntia Spotifyitä online-tilassa bluetoothin kautta jne. Ei tollasta akunkestoa voi edes huonoksi sanoa.

  Bixbyn saa ihan ilman roottailujan disabloitua kokonaan, vaatii tasan yhden ohjelman Play-kaupasta.

  • LaDeX

   Tuollaisiin 7-8 tunnin SOT aikoihin ilman kunnon puukottelua en usko sitten millään. Vielä ei ole yksikään puhelin itsellä yltänyt yli 2-3 tunnin SOT:hen (S, S4, S6, S8).

   • Hmm

    Lopeta pelailu ni johan kestää. 4h sot oon saanut helposti rikki millä tahansa lippulaivalla. Mitään puukottelua ei vaadita. Akunkestoon vaikuttaa suuresti mm. näytönkirkkaus (itsellä n. 40-50% sisällä, ulkona 70-90%) ja esimerkiksi monmbiiliverkon vahvuus. Kukaan ei pakota uskomaan, mut mm. netin palstoilta näkee kyllä et tällä saa enemmän kuin sun 2-3h sot.

    • LaDeX

     Siitä onkin aikaa kun on mitään jaksanut kännykällä pelailla. Niin surkeita kaikki kännykkäpelit että ennemmin vain selailee 9gagia yms. ajankuluksi. Näytön kirkkaus siinä 20-30% tuntumassa suurimman osan ajasta itsellä paitsi ulkona joutuu nostamaan tuonne 90-100% näin kesäauringossa eikä siltikään meinaa nähdä mitään. Tuo 2-3h SOT on yleinen arvosteluissa saatu aika joten kyllä tuollaiset yli 5h ajat vaatii jotain erikoista.

 7. Kaitzu

  Löytyy kokemusta sormenjälkilukijan toimivuudesta S6 Edgestä ja S7 Edgestä ja nyt tästä uudesta S8:n lukijasta. Mielestäni sormenjälkilukijan sijoitus ja toimivuus hipoo lähes täydellisyyttä, etusormi löytää lukijan automaattisesti kun ottaa kapulan käteen, kameran linssiin se ei ole osunut kuin muutaman kerran 1. päivänä.
  Eli lukijan sijoitus on onnistunut mielestäni todella hyvin, ei tarvitse taivutella peukaloa etupuolen alareunaan kuten joutui tekemään aikaisemmilla luureilla.

  • LaDeX

   Itsellä etusormi ei ilman kurottelua yllä kuin siihen tienoille mihin muut valmistajat sijoittanu lukijan. Etupuolella se oli helppo käyttää.

Tuoreimmat jutut