Elisan omistama matkapuhelinten huoltoketju Fonum kertoo havainneensa väärennettyjen puhelimien määrän kasvun liikkeissään.
Fonumin mukaan väärennökset tulevat esille viimeistään kun laite tuodaan huoltoon. Hyvin usein asiakas on luullut väärennettyä puhelintaan aidoksi. ”Olemme havainneet selkeää kasvua väärennösten määrässä huoltoliikkeissämme. Aiemmin törmäsimme väärennöksiin harvoin, ehkä noin kerran kuussa. Nyt ilmiö on viikottainen”, kertoo Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.
Hyvin usein puhelimet päätyvät Suomeen ulkomailta tai verkkokaupoista. Väärennökset ovat pääsääntöisesti premium-luokan puhelimia, joiden myyntihinnat aitoina lähentelevät 700-800 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Ulkomailta puhelimia ostetaan erilaisista elektroniikkakaupoista tai joissain tapauksissa jopa suoraan kadulta. Netistä on ostettu puhelimia ulkomaisista verkkokaupoista tai suomalaisilta myyntifoorumeilta”, kertoo Vaittinen.
Fonum antaa ohjeita väärennetyn puhelimen tunnistamiseen. Kuten muussakin kaupankäynnissä verkossa, jos laitteen hinta epäilyttää, kannattaa olla varuillaan. Muita merkkejä väärennöksestä ovat huono viimeistely, liian kevyt paino ja ohjelmiston toimivuus.
”iPhonen hinnat uutena eivät koskaan ole puolta alkuperäisestä hinnasta. Itseasiassa on todella harvinaista, että iPhonen hinta on jokin muu, kuin valmistajan sivuilta löytyvä myyntihinta. Muiden merkkien kohdalla hinnan vaihtelua on enemmän, mutta mitään uusia malleja ei myydä puoleen hintaan heti julkaisun jälkeen”, toteaa Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Väärennökset voivat olla usein ulkoisesti hyvin viimeisteltyjä, mutta selkeitä eroja voi havaita silmämääräisesti ottamatta laitetta edes käteensä.
”Väärennöksien viimeistely on usein luokattoman huono. Näyttö saattaa olla irti, puhelin tuntuu kevyeltä ja usein kulmat ovat terävämpiä kuin aidossa puhelimessa. Ohjelmisto on usein väärennetty erittäin taidokkaasti. iPhone–väärennöksissä käyttöjärjestelmä on rakennettu Android-käyttöjärjestelmän päälle todella hyvin. Ulkonäkö vastaa lähes täydellisesti iOS-käyttöjärjestelmää ja eroa voi olla vaikea huomata. Varsinkin jos ei ole käyttänyt iOS-käyttöjärjestelmää aiemmin”, toteaa Vaittinen.
Laitteissa piilee myös riskejä käytettävyyden ja turvallisuuden suhteen. Fonum ei missään tapauksissa huolla väärennettyjä matkapuhelimia.
”Sisuskalut saattavat olla aivan mitä sattuu, juotokset on tehty todella huonosti ja rungon alta voi löytyä esimerkiksi lyijyä lisäpainona. Itse laitteen saa muutenkin auki lähestulkoon ilman työkaluja. Vaikka kyseisen puhelimen aidossa mallissa olisi roiskevedentiiveys, väärennös ei varmasti pidä ulkona edes tippaa vettä”, kertoo Vaittinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime aikoina Fonum on törmännyt erityisesti iPhone 7 Plus -puhelimen väärennöksiin. Alkuperäisestä puhelimesta löytyvää tuplakameraa ei esimerkiksi löydy väärennöksistä ja myös laitteen tehot jäävät kauas alkuperäisestä mallista.
”Väärennöksen emolevyt ovat usein monta vuotta alkuperäistä mallia vanhempia. Tästä syystä myös laitteen suorituskyky ei vastaa lähellekkään alkuperäistä puhelinta ja ominaisuudet esimerkiksi kameran suhteen saattavat olla todella huonot. Esimerkiksi Fonumille huoltoon tulleista iPhone 7 Plus -puhelimista puuttuu kokonaan toinen kamera, vaikka ulkoisesti kamera näyttäisi olevan myös väärennöksessä. Kun olemme avanneet väärennöksiä, olemme myös havainneet emolevyllä paikan microSD-muistikortille, jota ei alkuperäisessä puhelimessa ole”, kertoo Vaittinen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »