Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Seuraavissa iPhoneissa yhä ”vain” 2-3 gigatavua RAM-muistia – Android-puhelimet pomppaamassa jo 8 gigatavuun

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Applen vuoden loppupuolella odotettavat uudet iPhonet tulevat sisältämään RAM-muistia mallista riippuen edelleen joko 2 tai 3 gigatavua, ennustaa markkinatutkimusyritys TrendForce.

TrendForce arvioi muistipiirien nousseiden hintojen rajoittavan tänä vuonna älypuhelinten RAM-käyttömuistimäärien kasvua. Tästä syystä tutkimusyritys alensi arviotaan keskimääräisestä älypuhelimen RAM-muistin määrästä vuonna 2016 älypuhelimessa 3,7 gigatavusta 3,2 gigatavuun.

Kasvu keskimääräisessä määrässä olisi kuitenkin edelleen suurta alennetullakin ennusteella, sillä vuonna 2016 älypuhelinten keskimääräinen RAM-muistin määrä oli vasta 2,4 gigatavua.

”Siitä lähtien, kun mobiililaitteista tuli merkittävä käyttökohde DRAM-markkinalla, toimitusmäärät ja keskimääräinen muistimäärä älypuhelimissa ovat olleet tiukasti yhteydessä kokonaistarjonnan ja -kysynnän kanssa. Näin ollen tämänhetkinen hinnannousu testaa älypuhelinvalmistajien kyvyn tehokkaasti hallita toimitusketjujaan. Samanaikaisesti pienemmät merkit saavat kantaakseen raskaamman kulupaineen”, arvioi TrendForcen analyytikko Avril Wu.

Apple on perinteisesti käyttänyt iPhoneissaan pienempää RAM-muistin määrää kuin monissa kilpailevissa Android-puhelimissa on. Erilaisen toimintatapansa ja optimointinsa ansiosta Applen oma iOS-käyttöjärjestelmä ei vaadi hyvin toimiakseen yhtä paljon RAM-muistia kuin Android.

Nyt iPhone 7:ssä RAMia on 2 gigatavua ja iPhone 7 Plussassa 3 gigatavua. TrendForce odottaa saman toistuvan päivitettyjen iPhone 7s:n ja iPhone 7s Plussan osalta. Näiden lisäksi iPhone-mallistoon lisänä tuleva uusi huippuversio tulee sekin sisältämään 3 gigatavua RAMia.

Android-puhelimissa erityisesti Kiinassa RAM-muistin määrä on myös noussut merkittäväksi kilpailutekijäksi. Tämän takia esimerkiksi Samsungin Galaxy S8 -puhelimista nähdään valituille markkinoille 6 gigatavun RAM-muistilla varustettu versio, kun pääosin tyytyminen on vain 4 gigatavuun.

Nykyisin harvassa älypuhelimessa on vielä 6 gigatavua RAM-muistia. Seuraavaksi tämän vuoden aikana tullaan näkemään jo joitakin Android-puhelinmalleja 8 gigatavun RAM-muistilla.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Kairaaja

  Kyllä voidaan puhua jo, että vain. 4gb on se minimi mitä pitäs laittaa näihin paremman pään luureihin. Ollaa sentää jo vuodessa 2017…

  • Matti#2

   Ja sinun mielestä 4Gb on kuitenkin riittävästi Windowsille, mikä on paljon raskaampi kuin iOS.

   • calileon

    Mobiililaitteiden muistia ja tietokoneiden muistia ei voi suoraan verrata. Aivankuin mobiiliprosessoreja ei voi verrata tietokoneiden prosessoreihin. Väylänopeudet ovat täysin eriluokkaa. Mobiililaitteiden muisti on huomattavasti hitaampaa ja virtapihimpää. Ja tässä tapauksessa mitä enemmän virtaa, sen tehokkaampaa muistia.

 2. hsalonen

  Apple on optimoinut ohjelmansa paremmin.

  Ja tämä tulee mieheltä, joka on omistanut Androidia ensimmäisestä Galaxy S -puhelimesta alkaen. Eikä yhtään iPhonea.

  Parissa viime puhelimessani on ollut 3GB RAMia ja Androidissa tämä tarkoittaa pidempää käyttöikää, eli puhelin on käyttökelpoinen yli kaksi vuotta.

 3. Hendriks

  Käytössä iPad Air 2, kaksi gigatavua, toimii sulavasti vaikka selaimessa auki 500 tabia!. ☺️

  • Sony

   Ei toimi.

   • Hendriks

    Sony ?. 🤔

 4. narsissi

  Ja vaikka Androidissa olisikin tuo 64 Gb muistia niin ihan yhtä hitaasti sovellukset toimivat. Vika taitaa olla jossain muualla kuin muistin määrässä.

 5. Jonahan

  Ihan mielenkiinnosta, mihin ihmeeseen Android oikein tarvitsee tuollaisia muistimääriä? MS:lta tuli eilen läppäri, jossa on 4GB muistia, puhelimen pitäisi olla kuitenkin aika paljon rajoitetumpi ympäristö.

  Kuinka paljon muistia applikaatio saa Androidissa käyttöönsä, olen nimenomaan kuullut kehittäjiltä itkua, että Androidille kehittäminen on ongelmallista juuri muistin takia: sitä ei saa aina käyttöön, vaikka laitteessa sitä olisikin.

  • Kairaaja

   Toi muistin käytön optimointi ei ole androdissa eikä isoissa kummassakaan kovvin hyvää. Johan se kertoo miten hyvä optimointi Mikkisellä on kun windows saadaa pyörimää hyvin 4gb muistilla.

   • Vili

    iOS pyörii hyvin 1gb:llä. Käytössä iPhone 6s 2GB ja iPad Air 1GB. Missään muussa en ole näissä kahdessa eroa huomannut kuin, että iPad joskus latailee välilehtiä uusiksi.

    PS windows toimii hyvin myös 2GB:llä. Omassa tietokoneessa oli pitkään 2GB rammia eikä tuplaaminen tuonut juuri mitään eroa paitsi siihen tarkoitukseen mihin sen ostin, että saan musanteossa ladattua paljon enemmän softasynia ilman, että kone kyykkää.

    Et taida muutenkaan ihan ymmärtää mihin sitä rammia laitteissa käytetään..

    • Kairaaja

     Ensinnäkin ios ei toimi kunnolla 1gb rammilla, paskaa puhut jos näin väität. Ero 2gb ja 1gb välillä on pieni, mutta 3gb jo näkyy käytössä. Windows 2gb ja 4gb ram välillä on kyllä huima ero. Nii miten 10v sitten on pystytty tehä hommia niillä ram määrillä? Oisko softa ollu pikkasen erilaista? Tee nykysillä 10v vanhalla koneella..

     • Vili

      Hyvin toimii iOS 1gb:llä, kuten sanottua käytän päivittäin tunteja tätä iPad Airia eikä mitään ongelmaa lukuunottamatta tuota selaimen satunnaista välilehtien päivittelyä.

      Mitenkään ero ei mulla ainakaan näy päivittäisessä käytössä 1-2 gb välillä.

      Missä se 3gb näkyy käytössä? IPhone 7:ssä on 2gb ja toimii yhtä hienosti kun android 6gb:llä.

      ”Tee nykysillä 10v vanhalla koneella..”

      Niinhän mä teenkin, se on hämmentävää miten hyvin yli 10v vanha kone edelleen jaksaa pyörittää juttuja.

   • Matti#2

    Ei tarvitse kummoista kuvankäsittelyä harrastaa kun tuo 4Gb on jo pullonkaula.

    • Vili

     Ihan höpöjuttuja, 10 vuotta photoshopilla graafisia töitä tehneenä 2GB riitti hyvin. Väliin oli 100 layeriä yhdessä kuvassa ja kone oli edelleen pystyssä.

     Miten ihmeessä sitä onkaan mitään pystytty tekemään esim 10 vuotta sitten kun nykyään ei tunnu tehot riittävän mihinkään ;)

     • Matti#2

      Joo ja ”64kt riittää kaikille”. Harvemmin siitä isommasta rammista haittaakaan on :)

    • Jonahan

     Tuskin kovin moni sellaista kuvankäsittelyä puhelimella tekee.

     Oletetaan 8bit värikomponentit ja alpha, sekä 40 megapikselin kuva, jollaisia tulee kohtuulllisista järkkäreistä. Neljään megatavuun mahtuu ilman minkäänlaista kompressiota 25 kuvaa/layeria. Tyypillisesti layerit eivät ole koko kuvan alalta läpinäkymättömiä, joten ihan naiivilla kompressiolla, vaikka RLE:lla, muistivaatimukset pienenevät huomattavasti.

     Tietokoneneilla tietenkin auttaa virtuaalimuisti, jota tyypillisesti ei mobiilikäyttiksissä suorituskykysyistä ole. ja ainakin ennenvanhaan, kun tietokoneissa oli vähän muistia, Photoshop käytti kiintolevyä jottei joutuisi virtuaalimuistin armoille.

     Isompi RAM, niin pitkään kun käytetään dynaamista sellaista näkyy varsin suoraan akkukestossa.

     Kukaan ei ole luvannut 64kt:n riittävän kaikkeen, Bill Gatesin on väitetty näin tokaisseen 640kt:sta.

     • calileon

      Juu tuon Bill Gates -kommentin on asianomainen torpannut useammassakin haastattelussa tuulesta temmatuksi…

      INTERVIEWER: ”I read in a newspaper that in l981 you said ’640K of memory should be enough for anybody.’ What did you mean when you said this?”

      BILL GATE: ”I’ve said some stupid things and some wrong things, but not that. No one involved in computers would ever say that a certain amount of memory is enough for all time.”

      https://www.wired.com/1997/01/did-gates-really-say-640k-is-enough-for-anyone/

      Mutta siis tosiaanhan mobiililaitteiden muistia ja tietokoneiden muistia ei voi suoraan verrata, ihan niinkuin prosessorejakaan ei voi verrata. Muutenhan jos tuijotetaan vain muistin määrää, prosessorin ytimien määrää ja kellotaajuutta niin voitaisiin olettaa halpiskännyköidenkin kykenevän pyörittämään raskaampiakin pc-pelejä.

     • Jonahan

      Totta, muistia ei voi verrata suoraan, koska mobiililaitteista puuttuu virtuaalimuisti. Toisaalta taas mobiilissa käyttis, softat, softien moniajo ja muistinkäyttö ovat paljon rajoitetumpia. Käytännössä mobiililaitteeseen riittää, näistä Android speksionanoinneista huolimatta, huomattavasti pienempi muistimäärä kuin tietokoneeseen.

      Nykyisessä puhelimessani on 1GB muistia ja se riittää mainiosti, syksyllä tuleva iOS vielä parantanee asiaa; jos ja kun tuki 32-bittisille softille poistuu vapautuu jonkun verran muistia softien käyttöön. Tässä tabletissa on näemmä 2GB muistia se on riittävästi, vaikka ruudussa pikseleitä onkin enemmän (ja laajemmat värit), jotka luonnollisesti lisäävät muistinkulutusta. Tietokoneella taasen 16GB on itselle liian vähän, toki riippuu ihan mitä kukakin tekee.

      Prosessoreita voi verrata helposti ajamalla saman benchmarkin puhelimella ja tietokoneella. Pelkkää kellotaajuutta katsomalla ei tietenkään voi sanoa mitään, kuten ei ole voinut vuosikymmeniin ei edes saman arkkitehtuurin prosessoreita vertaillessa.

      Pelit ovat olleet ainakin pari vuosikymmentä tyypillisesti GPU bound, pelkällä CPU:lla ei tee siinä kontekstissa yhtään mitään.

Tuoreimmat jutut