Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tuomio markkina-aseman väärinkäytöstä – Google maksoi miljoonasakot Venäjällä

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Android logo

Google on päässyt sopuun Venäjän kilpailuviranomaisen FAS:n kanssa ja maksanut 438 miljoonan ruplan (reilut kahdeksan miljoonaa euroa tämän päivän kurssilla) sakot. Kiista syntyi, kun Googlen toiminnasta valitti sen venäläinen kilpailija, hakukoneyhtiö Yandex. Tuomio markkina-aseman väärinkäytöstä langetettiin syksyllä 2015.

Viranomaiset katsoivat Googlen käyttävän markkina-asemaansa väärin edellyttäessään valmistajia käyttämään Googlen sovelluksia Android-laitteissa. Googlen ja FAS:n sovinto edellyttää, ettei Google enää vaadi omia sovelluksiaan Venäjällä myytäviin Android-laitteisiin.

Googlen pitää myös luoda venäläisten Android-laitteiden Chromeen valintaikkuna, jossa käyttäjä voi ensimmäisellä käyttökerralla valita haluamansa hakukoneen, jolla Chromen nettihaut tehdään, eikä Google-haku ole enää ainoa vaihtoehto. Google tekee myös venäläisiin Android-laitteisiin uuden Chrome-widgetin, joka korvaa Google-widgetin ja antaa käyttäjän valita haluamansa hakukoneen. Venäläisillä hakukoneyhtiöillä on 60 päivää aikaa ilmoittaa halukkuutensa päästä mukaan vaihtoehtoihin.

438 miljoonan ruplan sakko vastaa suuruudeltaan yhdeksää prosenttia Googlen liikevaihdosta Venäjällä vuonna 2014, inflaatiolla korotettuna. Yhtiölle, jonka yhteenlaskettu liikevaihto viime vuonna oli lähes 90 miljardia dollaria, ei summa ole suurikaan, mutta oikeuden päätöksellä saattaa olla iso merkitys Googlen Android-toimille myös Venäjän ulkopuolella.

Määräävä markkina-asema ja Googlen sopimukset ovat ajaneet yhtiön ongelmiin myös muualla kuin Venäjällä. Vuosi sitten EU-komissio toi julki näkemyksensä tavoista, joilla Google rikkoo kilpailulainsäädäntöä, ja vääntö jatkuu edelleen.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Åboy

    Luulisi, ettei sovelluksilla ole enää niin väliä. Eiköhän ne G:n tarvitsemat toiminnallisuudet ole jo leivottu itse käyttikseen…

Tuoreimmat jutut