Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Galaxy S8 -puhelimien näytöt eivät niin suuria kuin voisi luulla

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Galaxy S8 ja Huawei Mate 9 Pro

Huawei Mate 9 Pron näyttö on todellisuudessa vain 1,8 prosenttia Galaxy S8:n 5,8 tuuman näyttöä pienempi.

Näytön suuruus kerrotaan normaalisti sen lävistäjän mitan perusteella. Oli sitten kyse puhelimen, tabletin, tietokoneen tai television näytöstä, sen koko ilmaistaan lävistäjän mittana. Mittäyksikkönä käytetään normaalisti tuumia, vaikka monet valmistajat kertovat mitan myös senttimetreinä.

Miksi kerrotaan lävistäjän mitta eikä näytön pinta-alaa? Tähän on vaikea vastata, mutta kyseinen tapa on vain yleistynyt. Puhelimien näyttöjen koon vertailu on ollut sikäli helppoa, että lähes kaikki puhelimet käyttävät 16:9-kuvasuhdetta. Tällöin tuumamittoja voi vertailla keskenään ja kertoa suoraan, kumman puhelimen näyttö on suurempi.

Uudet Galaxy S8 -puhelimet ja LG G6 käyttävät kuitenkin uudenlaisia kuvasuhteita, joten näyttöjen kokojen vertailu hankaloituu ilman laskutoimituksia. Samsung käyttää uutuuspuhelimissa 18,5:9-kuvasuhdetta ja LG G6:ssa käytetään 18:9- tai toisin sanoen 2:1-kuvasuhdetta.

Vaikka Samsung Galaxy S8:ssa on 5,8 tuuman kosketusnäyttö, ei se ole juurikaan suurempi esimerkiksi Huawei Mate 9 Pron tai Nokia 6:n 5,5 tuuman kosketusnäyttö.

Näyttöjen koot neliösenttimetreinä:

 • Galaxy S8 / 5,8 tuumaa: 84,48 cm²
 • Nokia 6 / 5,5 tuumaa: 82,96 cm²
 • Galaxy S8+ / 6,2 tuumaa: 97,98 cm²
 • Mate 9 / 5,9 tuumaa: 95,63 cm²
 • LG G6 / 5,7 tuumaa: 83,85 cm²

Näin ollen Nokia 6:n näyttö on todellisuudessa vain 1,8 prosenttia pienempi kuin Galaxy S8:n näyttö ja 1,1 prosenttia pienempi kuin LG G6:n näyttö. Sama huomataan Galaxy S8+:n ja Huawei Mate 9:n kohdalla: Mate 9:n näyttö on vain 2,4 prosenttia pienempi.

Ulkomittojen suhteen tilanne on kuitenkin erilainen. Esimerkiksi Galaxy S8:n etupuoli on reilut 13 prosenttia pienempi kuin Nokia 6:n etuosa ja Galaxy S8+ on 5,4 prosenttia pienempi kuin Huawei Mate 9.

Isot valmistajat ovat nyt ottaneet ensimmäisen askeleen uuden kuvasuhteen puolesta. Aika näyttää, yleistyvätkö pitkulaisemmat näytöt puhelimissa. Ainakin niiden avulla valmistajat ovat saaneet näytön ympärillä olevia reunuksia pienemmiksi ja nyt näytöt peittävät aiempaa enemmän puhelimen etupuolesta.

Mikäli uudenlaiset kuvasuhteet, 18,5:9 ja 2:1, yleistyvät, tulee puhelimien näyttöjen kokojen vertailusta aiempaa työläämpää, kun pelkkiä tuumia ei voi vain vertailla keskenään. Jos esimerkiksi Samsung lähtisi mainostamaan, että sen 5,8 tuuman näyttö mahtuu pienempään pakettiin kuin kilpailijoidensa 5,5 tuuman näytöt, kannattaa muistaa, ettei näyttöjen kokoero ole oikeasti kovinkaan suuri.

LG G6.

LG kehui julkistustilaisuudessaan, että nyt näytölle mahtuu 11,3 prosenttia aiempaa enemmän tavaraa. Näyttö on kuitenkin pienempi kuin vastaavalla lävistäjällä varustettu 16:9-kuvasuhteen näyttö.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Koreat puhelimet roskiin

  Onpas ihme että Samesung kusettamassa taas.

 2. Huoh

  Jotenkin tuntuu, että mobiili.fi lukijoiden keski-ikä on noin 12v paikkeilla…

  • Pietari

   :-D jotenki tuntuu että täällä on joku Samsung eli nokia plagiaatin kannattaja:-D :-D

 3. Nuuskamuikkunen

  Hyvät ihmiset, ne on VAIN puhelimia, eivät kaikenratkaiseva fuusioreaktori, saasteeton auto tai maailmanloppu… tekniikasta voidaan saivarrella aina mutta tosi asia on että harva käyttää noiden kaikkia ominaisuuksia edes murto-osaltaan. Se on ihan sama onko puhelimen merkki Samppa, Noksu, Huihai vaiko Amppeli, kunhan se toimii siinä tehtävässä mihin se on tarkoitettu…

  • Azazel

   Asiaa kyllä ja kaikki merkit ovat hyviä mutta se on oma mielipide mitä merkkiä haluaa käyttää ja mikä omaan mieleen paras :)

 4. Hendriks

  En ymmärrä mikä tästä näytöstä tekee ”infinity displayn”, S7 edgen näyttö on ihan yhtä paljon sivuille!. Tyhjää markkinointipuhetta!. 👎😓

  • Banaani > Omena

   Jos et huomaa eroa 72.1:n ja 83.6:n välillä, suosittelen käyntiä optikolla. Kyseessä ovat S7:n ja S8:n screen-to-body ratio. Aika syvällä on tuo Samsung-vihasi, kun heitä joka uutisessa kritisoit.

   • Hendriks

    Anteeksi?. Viha?. Omistan Samsungin!. 😂 En näe tuossa näytössä mitään erikoista!.

 5. Hendriks

  Kuvassa Mate 9 Pro, vertailussa Mate 9?. 🤔

Tuoreimmat jutut