Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

”Galaxy S8 on kaunis, menestyksekkäästi toteutettu Lumia 950” – onnistuuko Samsung tekemään puhelimesta toimivan PC:n?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Samsungin uudet Galaxy S8 -mallit ovat keränneet paljon kehuja ulkonäöstään, ja onpa mukana muutamia mielenkiintoisia teknisiä yksityiskohtiakin, vaikkei niissä välttämättä mitään aivan ennennäkemätöntä olisikaan. Hieman yllättäen jopa Microsoft-uutisiin keskittynyt verkkojulkaisu MSPowerUser innostuu kehumaan Samsungin uutuuksia, ja kuvailee S8:aa otsikossaan ”kauniiksi, menestyksekkäästi toteutetuksi Lumia 950:ksi”.

Galaxy S8:ssa on kieltämättä piirteitä, jotka tuovat mieleen Microsoftin huippupuhelimet reilun vuoden takaa. Iirisskanneri, mahdollisuus laajentaa puhelin pöytätietokoneeksi erillisen telakan kanssa ja englanninkielisiä käyttäjiä koskeva virtuaaliavustajakin on mukana, kun Samsungin Bixby saapuu haastamaan muun muassa Microsoftin Cortanaa.

Yksi Windows 10 Mobilen usein mainittu, mutta paljon harvemmin käytetty ominaisuus on Continuum, eli mahdollisuus laajentaa puhelin pöytätietokoneeksi erillisen telakan ja ulkoisen näytön, näppäimistön ja hiiren kanssa. Galaxy S8:ssa on nyt vastaava mahdollisuus, ja sen käyttäminen onnistuu 150 euroa maksavan DeX-telakan kanssa. Microsoftin Continuum on jäänyt hieman suutariksi paristakin syystä. Lumioiden myyntimäärät eivät nousseet erityisen suuriksi, eikä Continuumia tukevia sovelluksia ole liikkeellä kovinkaan paljoa. Nähtäväksi jää, onnistuuko Samsung paremmin yrityksessään laajentaa S8 sujuvasti käytettäväksi pöytäkoneeksi.

Ainakin alku näyttää Samsungilla lupaavalta, sillä kuten MSPowerUserkin mainitsee, tällä kertaa ominaisuus on tarjolla puhelimessa, jota ihmiset oikeasti ostavat ja käyttävät. S8-puhelimien myyntiluvut ja Samsungin asema markkinoilla saattavat saada sovelluskehittäjät innostumaan eri malliin kuin Windows 10 Mobile. Ensikommenttien perusteella työpöytäkäyttö S8:lla ja Android-sovelluksilla myös toimii varsin jouhevasti, mikä on tietysti tärkeää menestysmahdollisuuksia ajatellessa.

Samsung on jo saanut mukaan kelkkaan Adoben sekä myös Microsoftin, eli esimerkiksi Office-sovellukset ja Adoben Lightroom Mobile sekä Adobe Acrobat tukevat DeX-telakkaa ja työpöytänäkymää. Windowsin Continuumiin verrattuna Samsungin versio eroaa esimerkiksi siinä, että sovelluksia on mahdollista käyttää erillisissä, työpöydällä liikuteltavissa ikkunoissa, aivan kuten tavallisilla PC-koneillakin. Myös Windowsin Continuumiin piti vastaava mahdollisuus tulla tämän kevään Redstone 2 -päivityksessä, mutta Microsoft lykkäsi sen julkaisua myöhempään isoon Windows-päivitykseen. Lisäksi Samsungin DeX eli desktop experience tarjoaa yrityskäyttäjille mahdollisuuden Windows-ohjelmien ajamiseen virtuaaliympäristöjen kautta.

Kaiken kaikkiaan tietysti voidaan spekuloida, onko tälle puhelin-/PC-kombolle sittenkään vielä mitään käyttöä. Yleinen mielipide tuntuu edelleen olevan, että ominaisuus on turha, ja ettei kenenkään ole järkevää ostaa puhelimensa kylkeen telakkaa, näyttöä ja ohjainlaitteita. Tämä tietysti on jokaisen itse päätettävä.

Samsungilla ainakin pitäisi olla resursseja tosissaan panostaa asiaan, joten tietysti käyttäjien kannalta mukavaa olisi, ettei DeX nyt jäisi vain yhden puhelinmallin ja yhden mallivuoden erikoisuudeksi, vaan käyttäjät ja sovelluskehittäjät voisivat luottaa jatkuvuuteen. On hyvin mahdollista, että PC:t ja puhelimet jonain päivänä sulautuvat yhteen, mutta tapahtuuko se tällä tavalla vai jotenkin muuten, selviää vain ajan kanssa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Pietu

  Ei ole uudesta Sampasta kuitenkaan lyömään Microsoft 950/ 950XL multimedia ominaisuuksien osalta. Nämä mikin puhelimet ovat edelleen vertaansa vailla varsinkin videoitaessa livekeikalta videoita. Äänen tallennuksen ominaisuudet ovat parhaita erittäin laadukkaiden mikrofonien ansiosta ja videkuvakin on myös erittäin laadukasta. Olisikin kiva nähdä nimenomaan testivertailua 950/ 950Xl vastaan uudet kilpailijat, niin valokuvien, kuin eritoteen livevideoiden taltiointien osalta.

  • KöyhäPappa

   Vili, mitä kikkailua ja säätämistä tuo vaatisi? Pudottaa puhelimen telakkaan ja napsaisee näyttöön virran, entä muuta?

  • Hendriks

   Eli et ole nähnyt vertailuja, mutta silti Mikkis on paras?. Hieno päättelyketju!. 😂

 2. Vili

  Veikkaan että tuosta tietokonejutusta tulee samanlainen floppi kuin langattomasta latauksesta. Erittäin harva kokee että hyötysuhde olisi sen extra rahan arvoinen ja nyt puhutaan vielä 2-3 kertaa kalliimmasta lisälaitteesta mitä langaton lataustelakka. Kysyin erään operaattorin myyjältä, että ostaako jengi noita lataustelakoita niin sanoi, että ei juuri kukaan.

  Uskon että tässä tulee käymään samalla tavalla. En näe kuka tällaisesta hyötyisi. Ensinnäkin tuosta telakasta pitäisi päästä eroon niin edes hiukan paremmat mahdollisuudet, jos asia vaatii liian paljon kikkailua ja jatkuvaa säätämistä niin erittäin harva on kiinnostunut.

 3. Lexa

  Pietu puhuu vähä mutta asiaa, on tässä vielä jollain lailla pärjäity 950:llä oon edelleen sitä mieltä että ne arvostelee jotka eivät ole ko.puhelinta kädessään pitäneet.

 4. KöyhäPappa

  Noin taitaa moni ajatella, mutta ehkä suunta vähitellen kääntyy. Ison näytön (27″), näppäimistön, hiiren ja telakan saa noin 400 eurolla ja puhelimen teho riittänee hyvin, jos käyttö on netin selailua, matkalippujen ostoja, mahdollisesti jonkun tekstipätkän (Word) kirjoittamista. Loppujen lopuksi aika harva tarvitsee tietokonetta sen ihmeempään. Miksi siis hankkia uusi puhelin ja läppäri noin kolmen vuoden välein, kun voisi hankkia vain sen puhelimen.

  Ja korvaisihan tuo kokoonpano myös television.

 5. Robob

  Käsittääkseni Microsoftin mobiilipuoli jäi suutariksi, koska Microsoft tietoisesti lopetti puhelinten valmistuksen ja jo myytyjen puhelinten tukemisen. Mielenkiinnolla odotan koska koko Windows 10 ajetaan alas. Sehän ei Microsoftin ansaintamallissa tuota enää tarpeeksi.

 6. Pietu

  Dobob, kyllä Microsoft vielä tukee Windows 10 puhelimia päivitysten muodossa. Lumia 930 sai aikanaan Win 10 päivityksen ja tulee saamaan myös seuraavan tulevan päivityksen, kuten tietysti myös 950/ 950XL puhelimetkin. Harmi vain, että hyvään toimintaan yltynyt käyttöjärjestelmä ei vain saanut tuulta purjeisiin, johtuen lähinnä vain aplikaatioiden vähäisyydestä. Itse käyttis on hioitunut todella hyväksi käytettävyydeltään ja lisää on tulossa. Itse en tule vaihtamaan käyttöjärjestelmää ennen, kuin se taru päättyy, vai päättyykö? Huhuja liikkuu, että uusi Win 10 puhelin olisi Mikiltä kuitenkin tulossa? Ja sitten tulossa on Surface puhelimet, joten uskon Mikin mobiilipuolen tarun jatkuvan edelleen ja ehkä jatkossa vahvistuvan…Toivossa on hyvä elää…Niin ja vielä noista 950/ 950XL puhelinten äänentallennuksen hyvyydestä kertoo laitteissa olevat 4kpl Haas mikrofonia, jotka kestävät erittäin hyvin äänenpainetta aina 130Db tasoille asti. Nämä ovat vanhaa Nokian perua ja lähes vastaavia mikrofoneja löytyy ainoastaan toistaiseksi vain HTC:n puhelimista. Nokiahan omistaa oikeudet kyseisiin Haas mikrofoneihin, joita Mikki sai sopimuksen myötä käyttöönsä. Toki jos Nokia vielä valmistuttaa 950XL vastaavan puhelimen, niin silloin ehkä joutuu myöntymään Andoir käyttiksen käyttäjäksi. Mutta vielä voin todeta, että 950/ 950XL ovat huomattavasti parepia, mitä yleinen käsitys niistä on muodostunutja siksi toivonkin Mikin edelleen panostavan mobiilin jatkumiseen.. Ps. Nokian N8 oli aikoinaan loistava puhelin, ollen sitä edelleenkin ja oli ehkä aikaansa edellä, jolle kävi sitten Sympian kautta, miten kävi….

Tuoreimmat jutut