Huawein uusi 31. maaliskuuta Suomessa myyntiin tuleva P10 ja sen sisarmalli P10 Plus täydentävät Huawein huippupuhelinten valikoimaa loppuvuonna esiteltyjen Mate 9 -puhelinten rinnalla ja jatkavat luonnollisesti samalla Huawein keväisin lanseerattavien P-sarjan lippulaivaälypuhelinten sarjaa.
P10:n hinta Suomessa on 599 euroa. Ennakkotilaajat saavat kaupan päälle 129 euron vastamelukuulokkeet.
Huawei P10
- 5,1" IPS-NEO LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 + 20 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- HiSilicon Kirin 960 -piiri
- 3200 mAh akku
Huawei P10:n tekniset ominaisuudet
- 5,1 tuuman IPS NEO LCD -näyttö, 1920×1080 pikseliä
- Corning Gorilla Glass 5 -etupaneeli
- Sormenjälkitunnistin edessä
- Leica-kaksoiskamera (väri+monokromi), 12 + 20 megapikseliä, f/2,2-aukko, optinen kuvanvakain, hybridiautomaattitarkennus ja kaksois-LED-kuvausvalo, 4K-videokuvaus
- 8 megapikselin Leica-etukamera, f/1,9-aukko
- Huawei HiSilicon Kirin 960 -järjestelmäpiiri
- 4 gigatavua RAM-muistia
- 64 gigatavua tallennusmuistia, microSD-muistikorttipaikka
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 600 Mbit/s, kategoria 12)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 3 200 milliampeeritunnin akku, Huawei SuperCharge -pikalataus
- Android 7.0 Nougat + Huawei EMUI 5.1 -käyttöliittymä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla P10 käydään läpi 10 kappaleessa.
1. Teknisesti niukasti aivan uutta
P10:tä on yksinkertaisin kuvailla Mate 9:n tekniikan yhdistymiseksi P9:n muotoon ja pienempään kokoon, uudistetuin pinnoin. Verrattuna viime syksyn Mate 9 -puhelimiin ei tekniikassa ole kovin merkittävästi uutta. Mukana on Mate 9:n tavoin esimerkiksi Huawein 4+4-ytiminen HiSilicon Kirin 960 -järjestelmäpiiri, 4 gigatavua RAM-muistia ja 20+12 megapikselin Leica-takakamera optisella kuvanvakaimella. Myös näytössä on pikseleitä P10:ssä 1920×1080 ja P10 Plussassa 2560×1440, aivan samalla tavalla kuin eroavat myös Mate 9:n ja Mate 9 Pron näyttötarkkuudet.
Verrattuna vuoden vanhaan P9:ään on pientä edistystä kuitenkin tapahtunut käytännössä jokaisella osa-alueella – suurimmat muutokset ovat juurikin lisää suorituskykyä tuova uusi järjestelmäpiiri sekä paranneltu kamera.
2. Hieman kapeampi
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hieman yllättäen P10:n edelleen IPS NEO LCD -tekniikalla toteutetun näytön koko on P9:ää pienempi – 5,1 vs. 5,2 tuumaa. Itse näytön koon eroa ei tosin huomaa ellei puhelimia vertaile rinnakkain. Pienemmän näytön ansiosta P10 on kuitenkin 1,6 millimetriä P9:ää kapeampi, mikä parantaa puhelimen käytettävyyttä sen istuessa paremmin käteen, missä avittavat myös P9:tä pyöreämmät muodot. Pituus ja paksuus (6,98 mm) ovat säilyneet käytännössä ennallaan. Laatutuntuma on P10:ssä edelleen erinomainen, eikä muuta sopisi odottaakaan.
3. Erikoinen takapinta yhtenä vaihtoehtona
Huawei on panostanut P10:ssä erityisesti väreihin tehden muun muassa yhteistyötä Pantone-väri-instituutin kanssa. Yhteensä jo esitelty on 8 eri värivaihtoehtoa, joista kuitenkin vain puolet kuuluvat valikoimaan Suomessa. Suomessa P10 tulee myyntiin mustana, hopeana, kultana sekä sinisenä, jollainen testipuhelimemme on.
P10:n kahdeksasta väristä kaksi ovat erikoisia, Dazzling Gold ja tämä sininen Dazzling Blue. Niissä metallipinta takana ei ole hiekkapuhallettua sileää pintaa, vaan se on Hyper Diamond Cut -viimeistelty. Hienon termin taakse kätkeytyy tuhansien mikroskooppisten pyramidia muodostavien kuvioiden pinta. Pinnan etuja parempi ote sekä vähäisempi alttius sormenjäljille sekä naarmuille. Itselleni kynnellä raaputettaessa vinkuva pinta toi mieleen takavuosien hologrammilätkäkorttien pinnan. Sinisen P10:n pinta erottuu ainakin joukosta ja on kaikin puolin toimiva ratkaisu. Kauneus on kiinni katsojan silmästä.
4. Näyttölasista puuttuu pinnoite – ja se on rasvamagneetti
Pintoihin liittyy valitettavasti myös P10:n suurin heikkous. Syystä tai toisesta P10:n Gorilla Glass 5 -näyttölasista puuttuu oleofobinen pinnoite, mikä tarkoittaa näytön keräävän ilman suojamuovia tai -lasia erittäin herkästi rasvaa ja sormenjälkiä. Asianmukainen pinnoite löytyy nykypäivänä lähes kaikista huippuluokan puhelimista. P10 toimitetaan esiasennetulla suojamuovilla, mutta esimerkiksi itse se tuli revittyä irti vanhasta tottumuksesta lähes saman tien. P10:n kohdalla näin ei olisikaan kannattanut tehdä. Syytä oleofobisen pinnoitteen jättämiselle pois ei ole tiedossa, joten ihmettelylle jää nyt sijaa. Oli miten oli, oleofobisen pinnoitteen puuttuminen näyttölasista on selvä heikkous, jossa ei ole mitään positiivista.
5. Sormenjälkitunnistin onkin edessä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mielipiteitä jakava uudistus P10:ssä on sormenjälkitunnistin, joka löytyykin nyt edestä näyttölasin alta eikä enää takaa, kuten on viime aikoihin asti ollut tapana Huawei- ja Honor-puhelimissa. Henkilökohtaisesti pitäisin jo P10:n kokoisessa puhelimessa taakse sijoitettua sormenjälkitunnistinta parempana – toki parhain vaihtoehtohan olisi sekä että. P10:nkin ratkaisuun kuitenkin tottuu. Ilahduttavasti Huaweille tyypilliseen tapaan myös P10:ssä sormenjälkitunnistus toimii erittäin nopeasti ja vaatii vain sormen asettamisen lukijalle.
6. Androidin käyttötapa muuttuu
P10:stä löytyy Android 7.0 Nougat ja EMUI 5.1 -versio Huawein käyttöliittymästä. EMUI:n uusi sukupolvi viime syksynä vei sitä huomattavasti parempaan ja tyylikkäämpään suuntaan, ja ohjelmistopuoli onkin P10:ssä pääosin hyvin hanskassa.
P10:n eteen tuotu sormenjälkitunnistin toimii kuitenkin nyt myös navigointinäppäimenä. Androidin perinteiset näytön alareunassa näkyvät toimintopainikkeet voi P10:ssä poistaa täysin käytöstä: taaksepäin pääsee hipaisemalla sormenjälkilukijaa, kotinäkymään pidemmällä painalluksella ja avoimet sovellukset näkee vetämällä sormea lukijan laidasta sivusuunnassa. Uuteen käyttötapaan tottuu yllättävän nopeasti. Hetken jälkeen kätevänä navigointinäppäimenä toimivaan sormenjälkilukijaan olikin jo niin tykästynyt, että tuli hapuiltua sitä myös Honor 8:aa välillä käyttäessäni.
7. Leica-kamera kärkijoukkoa
Ensimmäisestä Huawein Leica-kamerasta P9:ssä löytyi 12 megapikselin väri- ja monokromikamera. Mate 9 ja P10 nostavat mustavalkoisen monokromikameran tarkkuuden 20 megapikseliin ja lisäävät mukaan optisen kuvanvakaimen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
P10 on ehtinyt käydä jo myös arvostetun ja eräänlaisena auktoriteettina toimivan DxOMarkin testissä, jossa sen kamera keräsi 87 pistettä ja ylsi näin parhaimpien älypuhelinkameroiden joukkoon. P9 sai vuosi sitten 80 pistettä, joten parannus on selkeä. Huawei P10:n kamera saa kehuja muun muassa hyvästä valkotasapainosta, pääosin hyvästä valotuksesta, jopa erittäin vähäisessä valossa ja yksityiskohtien sekä tekstuurien hyvästä tallennuksesta. Toistaiseksi DxOMarkin testaamista P10:tä paremmat pisteet ovat saaneet vain Google Pixel (89) sekä HTC 10, Samsung Galaxy S7 edge ja Sony Xperia X Performance (88).
Uutta P10:n kameraohjelmistossa on Leica-muotokuvatila, joka pyrkii tarkennuksen avulla nostamaan kuvattavan henkilön paremmin esille. Edelleen mukana ovat myös tutut laajan aukon kuvaustila, häviötön zoom sekä aito mustavalkokuvaustila. 8 megapikselin ja f/1,9-aukon etukamerakin kantaa nyt Leica-brändäystä. Alla on muutama esimerkkikuva P10:llä – ensimmäisessä on käytetty uutta muotokuvatilaa, mallina Teknavin Pauli Reinikainen.
8. Huawei SuperCharge lataa akun nopeasti
P10:ssä on 3 200 milliampeeritunnin akku. Kapasiteettia on tarjolla siis varsin tavanomainen määrä modernille älypuhelimelle. Virtaa riittää yhdelle päivälle, mutta ei P10:ssä kovin pitkälle kahdelle. Jo myös Mate 9 -puhelimissa esitelty Huawei SuperCharge -pikalataus on mukana myös P10:ssä. 22,5 watin tehoon mukana toimitettavalla laturilla ja kaapelilla yltävä lataus täyttää P10:n akun tyhjästä yli 50 prosenttiin puolessa tunnissa. Kertatestissämme akku täyttyi tyhjästä 54 prosenttiin 30 minuutissa. Nopeasti toimiva pikalataus on mainio juttu nykypäivän älypuhelimissa ja tarjoaa käytännössä ratkaisun, jolla puhelinta tarvitsee ladata vain hetki, jotta sillä se selviää päivän läpi.
9. Entä P10 Plus?
Yllä on käsitelty lähinnä P10:tä, mutta sen rinnalle on tulossa myös P10 Plus, joka Suomessa tulee myyntiin huhtikuun lopulla. P10 Plussassa on suurempi ja tarkempi näyttö (5,5 tuumaa ja 2560×1440 pikseliä vs. 5,1 ja 1920×1080), enemmän muistia (RAM 6 vs. 4 Gt, tallennusmuisti 128 vs. 64 Gt, molemmissa microSD-muistikorttipaikka), hämäräkuvausta parantava suurempi aukko kamerassa (f/1,8 vs. f/2,2), suurempi akku (3 750 vs. 3 200 mAh) sekä lisäominaisuuksina infrapunalähetin kaukosäädinkäyttöön, stereokaiuttimet, sekä 4 antennia mobiiliverkkokäyttöön. Viimeksi mainitusta ei Suomessa ole juuri vielä hyötyä, sillä tiedonsiirtonopeuksien kasvu vaatii tuen myös verkolta.
P10 Plus maksaa 200 euroa enemmän kuin P10, 799 euroa, joten ilmaiseksi eivät lisäherkut tule. Ratkaisevin tekijä P10:n ja P10 Plussan välillä valinnassa lienee lopulta koko.
10. Kannattaako ostaa?
P10 on monella tapaa hyvä älypuhelin. Kameroiltaan se kuuluu markkinoiden parhaimmistoon, näyttö on kirkas ja tarjoaa laajat katselukulmat, laatutuntuma on monilta osin moitteeton, pikalataus täyttää akun nopeasti, kaksi SIM-korttipaikkaa on aina parempi kuin vain yksi ja Kirin 960 -järjestelmäpiirikin tarjoaa riittävästi suorituskykyä – eikä sitä edeltäneistä Huawein piireistä poiketen vaivaa enää graafisen suorituskyvyn puute kilpailijoihin verrattuna.
Toisaalta P10:ssä on myös merkittävä heikkous näytöstä puuttuvana pinnoitteena eikä se myöskään ole vedenkestävä, eikä tarjoa käytännössä juuri mitään merkittävää uutta, mitä ei olisi nähty jo viime syksynä Mate 9 -puhelimissa.
Huawei P10:n 599 euron hinta on mielenkiintoinen. Se on kalliimpi kuin esimerkiksi kova haastaja OnePlus 3T 439 euron hinnalla, mutta toisaalta Samsungin odotetaan erittäin vahvojen huhujen mukaan hinnoittelevan uudet Galaxy S8 -huippupuhelimensa 799 ja 899 euroon. Niille parempi verrokki onkin 799 euron P10 Plus, joka sisältää lukuisia parannuksia perus-P10:stä. Varteenotettava kilpailija P10:lle on toki myös LG:n uusi G6, joka sekin tarjoaa suuremman näytön.
Loppujen lopuksi P10 tuntuu jäävän hieman väliinputoajaksi. Toisaalta se kohtaa uudet suuremman näytön ja pienempien näytönreunusten huippupuhelimet muilta valmistajilta ja toisaalta myös Huawein omasta mallistosta viime vuoden P9 tai Honor 8 selvästi edullisemmalla hinnalla ovat edelleen erinomaisia vaihtoehtoja P10:lle.
Hyvää Huawei P10:ssä:
+Laatutuntuma (lukuun ottamatta näytön pintaa)
+Kamerat
+Näytön kirkkaus ja katselukulmat
+Nopea pikalataus
+Nopea sormenjälkitunnistus
+Sormenjälkilukijan toiminta navigointinäppäimenä
Huonoa Huawei P10:ssä:
-Oleofobisen pinnoitteen puuttuminen näytöstä
-Ei vedenkestävä
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »