Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Viekö Apple huolloilta bisneksen? Uuden iPhonen näytön vaihto ei välttämättä onnistu enää missä tahansa huollossa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Applen seuraavan, loppuvuodesta tulossa olevan huippu-iPhonen odotetaan näillä näkymin sisältävän sormenjälkitunnistimen osana näyttöä. Tällä voi olla merkittävät vaikutukset valtuuttamattomien huoltoliikkeiden liiketoimintaan – ja asiakkaiden mahdollisuuden saada puhelimensa korjatuksi kohtuuhinnalla.

Uuden iPhonen on huhuttu tulevan olemaan iPhone 7:n kokoinen, mutta sisältämään 5,8 tuuman OLED-näytön - alaosa näytöstä on varattu toimintoalueelle, jossa myös Touch ID -sormenjälkitunnistimen odotetaan sijaitsevan.

Uuden iPhonen on huhuttu tulevan olemaan iPhone 7:n kokoinen, mutta sisältämään 5,8 tuuman OLED-näytön – alaosa näytöstä on varattu toimintoalueelle, jossa myös Touch ID -sormenjälkitunnistimen odotetaan sijaitsevan.

Huoltoliikkeiden ei ole nykyisin mahdollista vaihtaa erikseen iPhonen Touch ID -sormenjälkitunnistimia, sillä ne on koodattu pariksi yhdessä iPhonen järjestelmäpiirin sisältävän salatun alueen kanssa. Kun jatkossa Touch ID olisikin osa näyttöä, voi tämä tarkoittaa, etteivät huoltoliikkeet voisi vaihtaa enää rikkoutuneita näyttöjäkään.

Särkyneen näyttölasin vaihtaminen uuteen on tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin korjaustoimenpide huolloissa.

Tilanne kuulostaa pahalta kymmenille tuhansille huoltoliikkeille ympäri maailmaa – asian esiin nostaneen Motherboardin mukaan pelkästään Yhdysvalloissa tällaisia puhelinten korjausyrityksiä on 15 000 kappaletta.

iPhonen omistajille muutos voisi tarkoittaa näytön korjausten saatavuuden vaikeutumista ja hinnannousua.

On toki mahdollista, että tulevan iPhonen rakenne sallisi esimerkiksi pelkän näyttölasin vaihtamisen ilman näyttökomponentin vaihtoa, mutta tämä ei vaikuta lainkaan todennäköiseltä. Todennäköisesti osat on liimattu tiukasti yhteen, mikä tekee pelkän lasin vaihtamisesta käytännössä mahdotonta.

Lisäksi teoriassa Apple voisi toki myös avata mahdollisuuden eri Touch ID -komponentin vaihtamiseen muuten samana pysyvään laitteeseen, mutta henkeään ei kannata pidättää tämänkään suhteen: Apple käy muun muassa Yhdysvalloissa tiukkaa kamppailua lakien kanssa, jotka edellyttäisivät sitä toimittamaan kaikille halukkaille huolloille korjausohjeita ja varaosia.

Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että tuleva lasikuorinen huippu-iPhone tulee olemaan huoltoliikkeille todella huono uutinen. Ja koska huoltoliikkeiden liiketoiminnasta merkittävä osa on juuri iPhone-korjauksia, voivat monet huoltoliikkeet ajautua tulevaisuudessa taloudellisiin vaikeuksiin – ja iPhone-korjausbisnes siirtyä vain Applen itsensä kautta toimivaksi. Näin tapahtuessa, iPhonen näytön hajotessa sen korjauttaminen olisi nykyistä hankalampaa – ja epäilemättä merkittävästi kalliimpaa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. MARKKU

  Toisaalta ne jotka ostavat iphone puheliman joutuvat myös ostamaan niitä näytönsuojia ja koteloita jotta korjaukseen ei tarvitse mennä, mutta toisaalta se voi vaikuttaa myös myynnin heikkenemiseen nykyisillä hinnoilla. Vaikka nykypuhelimella jo voi tehdä melkein kuin tietokoneella ei kuitenkaan kannettavaa tms. voi mukana pitää niinkuin puhelinta, joten nähtäväksi jää tippuuko hinnat vai saako puhelimen korjattua jatkossakin ilman useamman viikon odotusta.

 2. Kuulostelija

  Foxconn kertoi jossain vaiheessa, että automaation myötä komponentteja tulee olemaan vähemmän, periaatteessa vain takakuori, akku, piirilevy ja näyttö. Jos jotain rikkoutuu komponentti vaihdetaan kokonaisena, ei esim. yhtä mikropiiriä tai sensoria. Eteenkin Android puhelimissa on kovat paineet tehdä puhelimia joista ei saa edes varaosia joilla uudehkojen luurien käyttöikää voisi jatkaa. Paras olisi jos kaikki vain ostaisivat erittäin halvalla tehdyn puhelimen kerran vuodessa ja vanha olisi jo arvoton. Applellä on päinvastainen strategia. Heidän päämäärä on tehdä rahaa palveluilla, jopa 4 vuoden ikäinen iPhone saattaa tuottaa Applelle 120-300€ vuodessa, ja tuon ikäisen saa muutamalla kympillä, se on halpa korjata ja pyörittää kuitenkin viimeisintä käyttistä.

  • Robob

   Sulla meni nyt vissiin ihan ohi tuon jutun idea? Kannattaisi varmaan kuulostella jatkossa vähän enemmän.

Tuoreimmat jutut