Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Viisi historiallista Nokia-laitetta, joita ei koskaan julkaistu

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia logo

Nokian pitkään historiaan älypuhelimissa mahtuu niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin. Tiettyjen laitteiden menestyspotentiaalia emme kuitenkaan koskaan saa tietää, sillä monet lähes valmiiksi kehitetyt laitteet peruttiin vain hetki ennen julkaisua. Viisi esimerkkiä mielenkiintoisista, mutta julkaisematta jääneistä laitteista, on kerätty alle.

Nokia N950

Nokia siirryttyä vuonna 2011 valmistamaan Windows Phone -puhelimia, jäivät monet yhtiön alun perin suunnittelemat MeeGo-puhelimet kehitysasteelle. Yksi hyllytetyistä puhelimista oli Nokia N950, joka liikkui myös Lauta-nimellä. Puhelimen teknisiin tietoihin lukeutuivat 1 GHz:n suoritin, 8 megapikselin takakamera ja 3,9 tuuman ”Clear Black” AMOLED-näyttö. Ulkoisesti näkyvin osa oli fyysinen QWERTY-näppäimistö, joka muistutti aiemmin julkaistua Nokia E7 Symbian-puhelinta.

MyOrigo

Yksi Nokian historian mielenkiintoisimmista laitteista oli vuonna 2003 Suomessa kehitteillä ollut MyOrigo, jota Nokialle tarjottiin julkaistavaksi. Puhelin oli selvästi aikaansa edellä ja Nokialle tarjoutui mahdollisuus kosketusnäyttöjen tuomiselle markkinoille jo vuosia ennen Applen iPhonea. MyOrigo ei kuitenkaan koskaan päätynyt konseptia pidemmälle, koska Nokian johtotasolla arveltiin, ettei sormenjälkiä keräävä puhelin menestyisi.

Nokia M510 web

Hieman MyOrigon tapaan myös Nokia M510 web oli reilusti aikaansa edellä. Vuonna 2001 myyntiin aiotusta tabletista valmistettiin tuhannen kappaleen erä, joka ei kuitenkaan koskaan päätynyt kuluttajille asti. Jo kertaalleen kuluttajamyyntiin hyväksytty projekti peruutettiin kalkkiviivoilla ja lopulta valtaosa valmistuneista tableteista tuhottiin. Tätä myöten Nokian tablettikehitys pysäytettiin pitkäksi aikaa, ja seuraava kuluttajamyyntiin suunnattu tabletti nähtiin vasta 12 vuotta myöhemmin Lumia 2520:n myötä.

Nokia Lumia 1030

Viime vuosien aikana Nokia, ja myöhemmin Microsoft, peruivat merkittävän määrän Windows Phone -puhelimia. Yksi mielenkiintoisimmista peruuntuneista projekteista oli Lumia 1030, joka tunnettiin myös McLaren-työnimellä. Puhelimen oli tarkoitus olla seuraaja Lumia 1020:lle ja samalla olla ensimmäinen ”kokonaan” metallirunkoinen Lumia-puhelin. Poikkeuksena metallirunkoon oli puhelimen alaosan antennipaikka, jota ympäröi muovi.

Nokia Moonraker

Microsoft Moonraker

Nokialta ei koskaan nähty Apple Watchin kaltaista älykelloa, mutta lähellä julkaisua oltiin vuonna 2014, jolloin Moonraker-kello oli käytännössä valmis kuluttajamyyntiin. Käyttöliittymältään ja ulkoasultaan hyvin pitkälti Lumia-puhelimia mukaileva älykello oli tarkoitus tuoda kuluttajille yhdessä Lumia 930:n kanssa, mutta Microsoftin ostettua Nokian puhelinliiketoiminnan tuli suunnitelmiin muutoksia. Lopulta Moonraker-älykelloa ei koskaan tuotu kuluttajille asti, vaan Microsoft keskittyi omiin Band-rannekkeisiinsa.

 

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hugh Jass

  MyOrigo ei ollut Nokian tuote vaan täysin erillinen yhtiö. Faktat kuntoon.

  • Erik Österman

   Sinänsähän uutisessa ei ole virhettä, sillä MyOrigoa ei missään kohtaa tekstiä kutsuttu Nokian puhelimeksi. Päinvastoin tekstissä on lähdelinkki My Nokia Blogiin, jossa kerrotaan: ”MyOrigo was another Finnish company that was working on the next gen smartphones.”

   Muokkasin nyt uutisen tekstiä sen verran, että tekstissä erikseen kerrotaan MyOrigo-puhelimen tarjoamisesta Nokian julkaistavaksi. Keskustelua voidaan toki käydä siitä, kuuluuko puhelin samalle listalle Nokian omien kehityshankkeiden kanssa, mutta kyse on yhtä kaikki prototyypistä, jonka julkaisuun Nokialle oli mahdollisuus, ja jota ei julkaistu.

   • Entinen microcelliläinen

    Lähteenä olleen Nokiablogin juttu ei oikeastaan pidä paikkansa miltään muulta osin, kuin että laite oli pääosin ex-nokialaisten kehittämä ja että laitteen konseptia tarjottiin Nokialle, joka hylkäsi konseptin.

    MyOrigo ei ollut laitteen nimi, vaan laite oli MyDevice. MyOrigo oli kehittävän firman nimi, tuo firma oli tosiaan suomalainen pikkufirma, joka taas oli Microcellin, vuosituhannen vaihteessa perustetun toisen suomalaisen pikkufirman, erittäin läheinen kumppani. Nokia piti MyOrigoa ja Microcelliä niin verisinä kilpailijoina, että se jopa esti sähköpostin välityksen näihin firmoihin.

    MyDevice kyllä julkaistiin ja sitä myytiin mm. operaattorien kautta joitain tuhansia kappaleita.

    Laite oli vallankumouksellinen, sillä sitä sai käytettyä mm. liikeohjauksen (puhelimen liikuttelu) avulla. Sen haptinen palaute oli mainio.

    Tässä on hiukan julkisia faktoja laitteesta: http://www.kaleva.fi/teemat/digi/reportaasi-alypuhelimen-keksija/665172/

    • Jiipee

     Osaatko kommentoida jonkinasteisena sisäpiiriläisenä ostiko Apple MyOrigon/Microcellin kaiken IPn? Tällaista on jossakin mediassa huhuiltu

 2. Foo

  Kannattais hieman tutustua tuohon MyDevicen taustaan enneku kirjoittaa aivan potaskaa. Vinkki, sen takana ollut firma oli MyOrigo ja se oli taanoisen Microcellin kanssa kimpassa. Nokia harrasti heidän kanssa sitten lähinnä ahkeraa lakimiesten välistä kirjeenvaihtoa.

 3. lentokone

  My Origon MyDevice ei ole Nokian vaan Nokian kilpailijaksi yrittäneen Microcellin/MyOrigon tuote.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Microcell

  http://www.iltasanomat.fi/digitoday/mobiili/art-2000001381706.html

 4. Mikko

  Eipä ollut MyOrigo MyDevice Nokian tuote, vaan MyOrigon.

 5. Jere

  MyOrigo ei ollut Nokian viritys.

  T: Asiantunteva kirjoittaja vailla työtä.

  • Markus Lehtiniitty

   Tekniikoita taidettiin tarjota kaikille, mutta ketään ei kiinnostanut.

 6. narsissi

  MyOrigo – miten se liittyy Nokiaan?
  Tilalle olisi voinut laittaa vaikka Nokia Neo -laitteen, vaikka vastaavalla käyttöliittymällä tehtiinkin puikkopuhelimia: http://nokiamuseum.info/nokia-neo/

 7. Jake

  Nokian ensimmäinen myyntiin päätynyt tabletti taisi kuitenkin olla Nokia 770, joka julkaistiin 2005. Maemo-laitteista pari seuraavaakin mallia olivat tabletteja.

Tuoreimmat jutut