Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tässäkö syy Applen selittämättömälle verkkosivun poistamiselle? Huijareita haitannutta sivua myös käytettiin huijauksiin

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Apple iCloud aktivointilukitusMuutama päivä sitten ihmetystä aiheutti Applen ratkaisu poistaa käytöstä iOS-laitteiden aktivointilukituksen tilasta kertonut verkkosivu ilman selityksiä. MacRumors-sivuston mukaan kyseinen verkkosivu on kuitenkin ollut ratkaisevassa roolissa hakkeroinnissa, jossa avataan aktivointilukittuja laitteita, mikä saattaa selittää Applen ratkaisun poistaa sivu.

Aiemmin icloud.com/activationlock-osoitteesta löytyneellä sivulla oli mahdollista laitteen sarjanumeron ja IMEI-numeron perusteella tarkistaa, oliko laitteessa vielä päällä Applen aktivointilukitus. Sivu oli hyödyllinen esimerkiksi tehdessä kauppaa käytetyistä iPhoneista verkossa. Aktivointilukituksen päällä olo voi tarkoittaa puhelimen olevan esimerkiksi varastettu. Jos aktivointilukitus on päällä, vaatii laitteen käyttöönotto lukituksen avaamisen laitteeseen liitetyllä Apple ID -tilillä.

Kuten alla oleva video osoittaa, sivustoa voidaan kuitenkin käyttää myös epärehellisiin tarkoituksiin, sillä sen kautta varkaat ja hakkerit voivat saada selville lukitsemattomien laitteiden sarjanumeroita. Sarjanumeroita voidaan näin käyttää avaamaan esimerkiksi varastettuja laitteita, jotka aiemmin ovat lukituksen vuoksi olleet käyttökelvottomia. Kuten video osoittaa, hakkerointi on hyvin monimutkainen ja edellyttää iPadin tai iPhonen perusteellista purkamista sekä erikoisvälineitä, joilla laitteeseen saadaan syötettyä uusi sarjanumero.

Apple ei ole kommentoinut asiaa, mutta sivun käyttö hakkerointitarkoituksiin saattaa selittää yhtiön ratkaisun. Samalla sivun poistaminen käytöstä voi myös ratkaista joitain iPhone-käyttäjiä vaivanneet oudot Apple ID -ongelmat. Käyttäjien yrittäessä ottaa käyttöön uutta tai tehdasasetuksiin palautettua laitetta, on laite saattanut olla lukittuna jonkin toisen käyttäjän Apple ID -tunnuksilla. Ongelma on piinannut niin iPhone 6s- kuin iPhone 7 -laitteiden omistajia.

Käytettyjen iOS-laitteiden ostajien kannalta on toki ikävää, ettei aktivointilukituksen tilaa nyt voi helposti tarkistaa verkkosivun avulla, mutta ellei Apple keksi jotain keinoa, jolla sivua ei voida käyttää vääriin tarkoituksiin, ei sivu liene tulossa takaisin käyttöön.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut