Apple teki useampia virheitä alkuperäisen, keväällä 2015 myyntiin tuodun Watch-kellon kanssa. Älykelloista ei myöskään ole tullut suurta hittiä – joskaan ei myöskään täyttä floppia. Niillä on oma uskollinen käyttäjäkuntansa. Apple on ainoa, joka on yltänyt merkittäviin määriin älykellojen myynnissä.
Miten Applen viime syksynä esittelemä toisen sukupolven kello, Apple Watch Series 2, vastaa näihin haasteisiin ja onko se ensimmäistä parempi?
Mikä oli pielessä alkuperäisessä Apple Watchissa
Jälkikäteen voidaan kyseenalaistaa, julkistiko Apple Watchin liian aikaisin. Ohjelmisto ei ollut valmis. Ja alkuperäisen Watchin sisältä löytynyt Apple S1 -järjestelmäpiiri tarjosi suorituskykyä sittenkin liian vähän.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime syksynä jo watchOS 3 -versioon edenneen ohjelmiston muutoksissa Apple tunnusti virheitään tekemällä rajuja muutoksia. Watchin sivupainike oli alun perin varattu viestintään ensisijaisesti muiden Watch-käyttäjäkavereiden kanssa. Kovin monella ei kuitenkaan Watchia ollut, joten käyttö jäi vähäiseksi. Nyt sivupainikkeesta aukeavat avoinna olevat sekä kiinnitetyt sovellukset. Samalla alkuperäisen Watchin ”minisovellukset”, vilkaisut, ovat poistuneet. Nyt alhaalta ylös Watchin näyttöä pyyhkäisemällä aukeaa enää vain ohjauskeskus iPhonen tapaan. Ilmoituslistaukseen pääsee edelleen iPhonen tavoin näytön yläreunasta alaspain pyyhkäisemällä. Nykyisin Watchissa eri kellotaulujen välillä voi vaihtaa helposti sivuttain pyyhkäisemällä, mikä on erinomainen uudistus – eri tilanteisiin voi nyt luoda omia kellotauluja, joiden välillä vaihto käy vaivatta.
Apple Watchille ei vielä tänäkään päivänä ole juurikaan mitään merkittäviä, toimivia ja hyödyllisiä sovelluksia. Alun perin Watchiin oli mahdollista tuoda vain iPhone-sovellusten jatkeita, nyt suoraan Watchissa toimivia sovelluksia. Apple kiirehti mukaan sovellusalustan heti alusta lähtien, mutta tämäkin vaikuttaa karkealta virheeltä: nyt alun surkeat Watch-sovellukset ovat pilanneet maineen kenties ikuisesti. Harva muistaa, että ensimmäiseen iPhoneen ei voinut asentaa sovelluksia App Storesta. Vuotta myöhemmin App Storen tullessa käyttäjiä oli jo valmiiksi paljon – toisin kuin nyt kävi Watchin kanssa.
Missä Apple onnistui heti?
Fiksut sovellukset jäivät tulematta eikä Apple Watchista tullut merkittävää uudenlaista viestintävälinettä. Joiltakin osin kuitenkin jo alkuperäinen Apple Watch oli varsin onnistunut. Sen designia myös haukuttiin aikoinaan, mutta lopulta Apple Watchin elegantti, eleetön muotoilu on osoittautunut erinomaisesti aikaa kestäväksi. Uusi Apple Watch Series 2 onkin muodoiltaan käytännössä identtinen alkuperäisen kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perinteisenä kellona toimimisen ohella alusta asti Watchin hyödyllisyyden kohokohta ovat olleet ilmoitukset. Ajan myötä ranteessa pehmeästi värisevistä ja nopeasti vilkaistavissa olevista ilmoituksista ei halua luopua: ne vähentävät merkittävästi tarvetta kaivaa älypuhelinta esille. Useiden sovellusten osalta ilmoituksiin voi myös vastata nopeasti itse kellosta. Joistakin tärkeistä sovelluksista, kuten WhatsAppista vastausmahdollisuus kuitenkin uupuu.
Jos ajatus Watchin tulosta uudenlaiseksi viestintävälineeksi epäonnistui, aktiivisuuden mittaaminen ja mukana oleva sykemittari osuivat naulan kantaan. Tämän takia ei olekaan ihme, että toisen Watch-sukupolven yhteydessä Apple on panostanut ennen kaikkea juuri fitness- ja terveysominaisuuksien parantamiseen.
Seisomista, poltettuja kaloreita sekä aktiivista liikkumista päivittäin mittaavien kolmen ympyrän konsepti on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi, joka kannustaa liikkumaan enemmän.
Miten Apple Watch Series 2 eroaa alkuperäisestä?
Älykellot ovat varsin yksinkertaisia laitteita. Niissä on erilaisia ominaisuuksia ja toimintoja vähemmän kuin älypuhelimissa, varsinkin kun esimerkiksi kameroita tai mobiiliverkkoyhteyksiä ei vielä useimmissa älykelloissa ole eikä tietyillä asioilla, kuten RAM- tai tallennusmuistin määrällä ole niin suurta merkitystä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Apple Watch Series 2:n erot alkuperäisestä jäävät vähäisiksi:
- Uusi Apple S2 -piiri, joka tarjoaa enemmän suorituskykyä
- Osana uutta piiriä integroitu GPS/GLONASS-paikannus
- Tuplasti kirkkaampi näyttö – enimmäiskirkkaus 1 000 nitiä vs. 450 nitiä
- Parempi vedenpitävyys: vedenkestävä 50 metrin syvyyteen asti vs. IPX7-luokitus (1 m syvyys 30 min ajan)
- Todellisuudessa parempi akkukesto, vaikka Apple lupaa saman 18 tunnin toiminta-ajan
Olen käyttänyt päivittäin alkuperäistä Apple Watchia keväästä 2015 asti ja nyt pari kuukautta Apple Watch Series 2:ta ja alkuperäistä välillä vaihdellen. Kertaakaan en ole uuden käyttämisen jälkeen ajatellut alkuperäisen näytön olevan liian haalea. Toki nyt on ollut pimeä talviaika, mutta tuplasti kirkkaampi näyttö vaikuttaa todellisuudessa varsin marginaaliselta päivitykseltä.
Apple Watch Series 2:n paremmasta vedenkestävyydestä on hyötyä vain, jos haluaa Apple Watchin kanssa uida tai sukeltaa. Se on nyt mahdollista ja mukana on myös uusia uintiharjoitusten seurantatoimintoja. Jo alkuperäisen Watchin kanssa on kuitenkin voinut hyvin liikkua rankassakin sateessa tai käydä suihkussa.
Apple Watchiin sisäänrakennetusta GPS-paikannuksesta on samoin hyötyä vain, jos haluaa tehdä lenkkejä ja liikkua ilman iPhonea mukana. Watchin GPS toimii nyt melko luotettavasti, kun testin alkuaikoina sen tulokset tuntuivat heittelevän enemmän. Apple on mahdollisesti parantanut paikannuksen tarkkuutta korjauspäivityksissä tai kyse on ollut satunnaisesta vaihtelusta. Jos ottaa iPhonen kuitenkin mukaan lenkille, ei sisäisestä GPS:stä ole hyötyä verrattuna alkuperäiseen Watchiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Akunkesto on Watch Series 2:ssa parempi kuin alkuperäisessä Watchissa, jossa se on myös parantunut watchOS 2 ja watchOS 3 -päivitysten myötä. Uudella Apple Watchilla voi kevyestä keskimääräiseen ulottuvalla käytöllä selvitä jopa kaksi päivää ilman lataamista – ei kuitenkaan kolmatta. Käytännössä ainakin itselläni Watch tulee kuitenkin edelleen ladattua joka yö, koska kellon joka tapauksessa pois kädestä ottaa.
Ihmiselle, joka ei Watch kädessä ui tai tee lenkkejä ilman iPhonea, Watch Series 2:n oikeastaan ainoaksi merkittäväksi uutuudeksi jää parantunut suorituskyky. Suurin etu paremmasta suorituskyvyssä on asennetuissa sovelluksissa, mutta kuten jo edellä mainittu, niitä ei oikeasti hyödyllisiä edelleenkään juurikaan tarjolla ole.
Parempi suorituskykykään ei siis lopulta tunnu muuttavan Watchin päivittäistä käyttöä juurikaan.
Apple Watch Series 2 onkin sellainen kuin alkuperäisen Watchin olisi pitänyt olla. Joitakin puutteita on korjattu, kello sopii paremmin kuntoiluun ja on suorituskykyisempi. Valitettavasti ensimmäisen Apple Watchin ohjelmiston ja asennettavien sovellusten osalta Applen tekemistä virheistä joudutaan tänä päivänä maksamaan hintaa sovellusvalikoiman kapeutena.
Yksi toive ylitse muiden
Parempia sovelluksia enemmän Apple Watch -käyttäjänä toivon vain Apple Payn toivoa Suomeen. Apple Payn tulo toisi välittömästi Apple Watchille yhden jokapäiväisen käyttötarkoituksen lisää kellona, ilmoitusten esittäjänä sekä aktiivisuusmittarina toimimisen jatkoksi.
Maksaminen kelloa maksupäätteelle vilauttamalla olisi mukavaa, helppoa ja siistiä.
Ei sovi muuta kuin toivoa, että Apple ja pankit pääsisivät asiassa sopuun.
Watch Series 2 on parempi mutta ei paljoa mutta silti paras älykello iPhone-käyttäjälle
Henkilökohtaisesti en näe syytä päivittää alkuperäistä Apple Watchiani uuteen Series 2:een. Parannukset ovat liian pieniä. Intohimoiset uimarit ja lenkkeilijät voivat kuitenkin olla eri mieltä.
Käytän kuitenkin Apple Watchia joka päivä, ja onhan uusi Series 2 alkuperäistä parempi. Valintaa kaupassa toki monimutkaistaa uusi Series 1 -mallisarja, alkuperäinen Apple Watch päivitettynä Apple S1P -piirillä, joka tarjoaa Series 2:ta vastaavan suorituskyvyn. Jos ei GPS:ää tai täyttä vedenkestävyyttä tarvitse, on edullisempi Series 1 parempi ostos kuin Series 2.
Älykelloissa Applen ohella Samsung tuntuu toistaiseksi onnistuneen luomaan parhaan kokonaisuuden Gear S3 -kelloillaan. Android Wear -kellot tosin ovat ottamassa myös tänä keväänä hyppäystä eteenpäin uuden Android Wear 2.0:n myötä. Siitäkin huolimatta paras kello iPhone-käyttäjälle on edelleen Apple Watch.
Älykellojen itsensä osalta tilanne ei ole muuttunut hirveästi viime aikoina. Monille voi riittää yksinkertaisempi aktiivisuusranneke. Apple Watchissa kuitenkin saa melko hyvien aktiivisuusmittarin toimintojen päälle näyttävällä värinäytöllä toimivat ilmoitukset sekä mahdollisuuden käyttää joitakin näppäriä sovelluksia. Suomessa ehkä erikoisin sovellus on S-mobiilin mahdollistama tankkaus vain kelloa käyttämällä ABC-asemilla. Tällaisista arkipäivän ja tosimaailman sovelluksista piti tulla Apple Watchin ”se juttu”. Valitettavasti vielä näin ei ole käynyt, vaan tulevaisuus odottaa yhä tulemistaan.
Watch Series 2 on saatavilla myös uutena Nike+ -versiona, joka kuitenkin on ominaisuuksiltaan identtinen lukuun ottamatta mukana olevia Nike-kellotauluja. Aiemmista jopa 18 000 euron kultaisista versioista poiketen tämän hetken Watch-malliston huippu on reilut 1 500 euroa maksava keraaminen valkoinen Watch.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »