Nokia-älypuhelinten paluu on monen eri toimijan yhteistyön summa. Nokia-puhelimia nyt myyvä HMD Global haluaa puhua omasta uniikista kumppanuusmallistaan.
Suomalainen uusi startup-yhtiö HMD Global on uusien Nokia-puhelinten keskiössä. Myös Microsoftilta Nokia-peruspuhelinten liiketoiminnan ostanut HMD Global myy ja markkinoi Nokia-puhelimia sekä pitää käsissään myös langat niiden kehityksessä. Nokia-puhelimet valmistaa Foxconn, maailman suurin elektroniikkavalmistaja. Käyttöjärjestelmäkumppanina älypuhelimissa on Google. Eikä Nokia ole vain aivan pelkkä brändin lisensoija, vaan myös sillä on oma aktiivinen roolinsa.
Foxconnin roolia Nokia-puhelinten kehitystyössä on pidetty vahvana, mutta HMD Globalin markkinointijohtaja Pekka Rantala ampuu osittain alas näitä käsityksiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Suunnittelemme kaikki meidän tuotteet ulkonäköä myöden. Meillä on design-tiimi, joka vastaa koko näiden tuotteiden muotoilusta. Tiimiin kuuluu erinomaista aiemmin Nokialla työskennellyttä designer-joukkoa, mutta mukaan on tuotu myös uutta verta.”
Foxconn on kuitenkin toki tärkeä kumppani HMD:lle.
”Foxconn on meidän tuotekehitys-, laitesuunnittelu ja valmistuskumppani”, toteaa Rantala. Kaikki ei kuitenkaan tapahdu Foxconnilla. ”Meillä on oikeasti ja aidosti alusta loppuun kokonaisvastuu tästä bisneksestä, ja tämän täysin ydinosana me vastaamme täysin koko meidän tuoteportfolion suunnittelusta, luomisesta ja hallinnasta.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Foxconnin omistukseen kuuluu nykyään myös japanilainen Sharp, ja Nokia- ja lähinnä Japanissa myytyjen Sharp-puhelinten yhteydestä ja mahdollisesti samasta teknisestä perustasta on liikkunut huhuja. HMD:n Rantala haluaa kuitenkin tehdä selvän pesäeron Nokia-puhelinten ja Foxconnin Sharpin välille.
”Sharp on aivan oma juttunsa ja kuuluu Foxconnille. Me olemme oma toimintamme, oma itsenäinen yhtiö, joka suunnittelee itse tuotteensa. Foxconn on meille samanlainen valmistuskumppani kuin se on monille muille tällä alalla toimiville.”
HMD Global aloitti toimintansa vasta viime vuonna, mutta sillä on jo satoja työntekijöitä. Yhtiö ei ole kertonut tarkkaa työntekijämääräänsä, mutta esimerkiksi LinkedIn-palvelussa jo 226 henkilöä on merkinnyt HMD Globalin julkisesti työpaikakseen. Henkilöstömäärä kasvoi luonnollisesti peruspuhelimiin liittyvän henkilöstön siirtyessä Microsoftilta HMD:n ostaessa tämän liiketoiminnan itselleen.
Nokian rooli ei olematon – paljon apua
Nokia-yhtiö ei ole merkittävässä roolissa uusien Nokia-puhelinten kehityksessä, mutta on silläkin sanansa sanottavana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Nokia ei ole pelkästään kliininen brändin lisensoija, vaan todella läheinen kumppani. Alkumetreistä lähtien yhteistyömme on sujunut erittäin hyvin ja olemme saaneet myös paljon apua. Nokia on tietenkin myös kiinnostunut, onhan kyse heidän brändistään”, sanoo Rantala.
Vastuu Nokia-puhelinten liiketoiminnasta on kuitenkin nyt täysin yksin HMD:llä. Nokia saa vain sopimuksen mukaisia tuloja ja maksuja tavaramerkkinsä ja patenttiensa lisensoinnista.
HMD Global ei ole paljastanut omistajiaan. Omistus on järjestetty Smart Connect LP -sijoitusrahaston kautta. Nokia ei HMD:ta omista tai rahoita, eikä myöskään jo aiemmin annettujen tietojen mukaan myöskään Foxconn.
Läheinen kumppanuus Googlen kanssa
Kiinassa ei Android-puhelimissa perinteisesti nähdä Googlen palveluja, jotka ovat pääosin estettyjä maassa. Myös uusien Nokia-älypuhelinten ohjelmiston osalta tilaisuudessa kuukauden päästä Barcelonassa 26. helmikuuta kerrotaan vasta enemmän tänne tulossa olevista ratkaisuista.
Nähtävästi HMD Global olisi liikkeellä varsin vähäisillä muutoksilla vakio-Androidiin.
”Olemme erittäin iloisia, että meillä on läheinen kumppanuussuhde Googlen ja Androidin kanssa”, kommentoi Rantala ohjelmistopuolta.
Nokialla itsellään olisi entuudestaan myös oma Androidin päälle luotu Z Launcher -käynnistysohjelma, jota ei kuitenkaan ole päivitetty aikoihin. Mitään erityisiä viitteitä sen tulosta uusiin Nokia-puhelimiin ei ole.
Myyntiin yksinoikeudella?
HMD Globalin harjoittama sen itsensä, Nokian, Foxconnin sekä Googlen Androidin käsittävä kumppanuusmalli voi laajentua myös puhelinten myyntiin. Kiinassa kumppanina Nokia 6:n myynnissä on yksinoikeudella JD.com-verkkokauppa, joka on ylivoimaisesti suurin älypuhelinten ja kulutuselektroniikan verkkokauppias Kiinassa.
Päätökset kunkin markkinan osalta tehdään kuitenkin erikseen. ”Kiinassa on löydetty nyt erittäin hyvä malli”, toteaa Rantala.
HMD Global peri käyttöönsä Microsoflta ostetun Nokia-peruspuhelinten liiketoiminnan mukana myös kattavan jakeluverkoston.
”Saimme sillä liiketoiminnalla lentävän lähdön rakentaa myös älypuhelimille hyvää myynti- ja markkinointialustaa”, kommentoi HMD:n markkinointijohtaja Rantala. ”Peruspuhelinten ja älypuhelinten jakelu noudattaa hyvin pitkälle samoja kanavia.”
HMD Global on aiemmin kertonut aikovansa sijoittaa uusien Nokia-älylaitteiden markkinointiin 500 miljoonaa dollaria, joka tulee sijoittajilta saadusta rahoituksesta sekä peruspuhelintoiminnan tuotoista. HMD Global on vahvistanut Nokia-peruspuhelinten liiketoiminnan olevan kestävää, kannattavaa liiketoimintaa. ”Aina ei startup pääse tällaisella tavalla kiinni jo olemassa olevaan liiketoimintaan”, toteaa Rantala.
Lue myös
Tämän miehen tehtävä on saada ihmiset kiinnostumaan uusista Nokia-puhelimista
Uusien Nokia-puhelinten täysi esiinmarssi pian – näin yllättävää ensimmäistä julkistusta selitetään
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »