Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Jopa kymmeniä suomalaisuhreja päivittäin – älä usko näitä vakuuttavia suomenkielisiä Apple ID -huijaussähköposteja

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Älä lankea tällaiseen sähköpostiin. Linkit eivät oikeasti vie Applen sivuille.

Älä lankea tällaiseen sähköpostiin. Linkit eivät oikeasti vie Applen sivuille.

Viestintäviraston mukaan luottokorttitiedot ja verkkopankkitunnukset varastamaan pyrkivä Apple ID -huijauskampanja kerää jopa kymmeniä suomalaisuhreja päivittäin ja yhteensä näin jo arvioituna toista tuhatta. Helsingin Poliisin mukaan rikosilmoituksia on aiheesta tehty jo yli 30 kappaletta.

Apple ID -huijaukset alkoivat jo lokakuussa ja huijaussähköpostien tulva tuntui jälleen kiihtyvän joulukuun alkupuolella.

Huijaussähköpostit kertovat esimerkiksi tehdystä pyynnöstä nollata Apple ID -salasana. Luotettavan näköiseksi muun muassa [email protected]ähköpostiosoitteella ja appleid.apple.com-linkillä väärennetyn sähköpostin sisältämät linkit vievät todellisuudessa huijaussivustolle.

Huijaussähköpostin linkit vievät vakuuttavan näköiselle sivulle. Tietoja ei kuitenkaan pidä syöttää, sillä ne päätyvät vääriin käsiin.

Huijaussähköpostin linkit vievät vakuuttavan näköiselle sivulle. Tietoja ei kuitenkaan pidä syöttää, sillä ne päätyvät vääriin käsiin.

Sähköpostien linkit ohjaavat todellisuudessa muulle kuin Applen, mutta vahvasti Applen oikeaa muistuttavalle sivulle ei missään nimessä kannata syöttää omia Apple ID -tietojaan, sillä ne päätyvät tämän jälkeen huijareille, jotka pääsevät tiedoilla käsiksi kaikkiin Apple-tilin sisältämiin tietoihin. Sähköposteissa linkitetyn sivun tunnistaa huijaukseksi käytännössä vain selaimen näyttämästä osoiterivistä, joka ei kerro Applesta.

Lisäksi tietojen syöttämisen jälkeen tapahtuu ohjaus syöttämään luottokorttietoja tilin todentamiseksi ja lopulta verkkopankkitunnuksia. Annetut tiedot päätyvät myös huijareille ja voivat johtaa taloudellisiin menetyksiin.

Viestintävirasto antaa seuraavat toimintaohjeet:

Mikäli epäilet, että olet erehdyksessä antanut Apple ID -tunnuksesi tietojenkalastelusivulle, vaihda välittömästi salasanasi osoitteessa https://appleid.apple.com. Käytä yksilöllistä salasanaa, jota et käytä muissa palveluissa. On suositeltavaa ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistus.

Mikäli epäilet, että olet erehdyksessä antanut luottokorttitietosi tietojenkalastelusivustolle, ota heti yhteyttä kortin myöntäjään (esimerkiksi pankki). Lisätietoja: Ohjeita kortinhaltijalle (Nets)

Mikäli epäilet, että olet erehdyksessä antanut verkkopankkitunnuksesi tietojenkalastelusivustolle, ota heti yhteyttä tunnukset myöntäneeseen pankkiin.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendrik

  Jouduin uhriksi, onneksi huomasin URL:n!. Kiitos Microsoft ettei mennyt roskapostilaatikkoon!. 😠

 2. Joku vain

  ”vakuuttavia suomenkielisiä Apple ID-huijaussähköposteja” Ei tuo suomen kieli kovin vakuuttavalta näyttänyt ”click välittömästi osoitteessa” ja ”kirjautumalla sisään Apple-ID”:n perusteella.

 3. Liste

  Aika hönä saa olla jos, mikäli on mennyt ostamaan Applen ylihintaisia ja sulkeutuneita tuotteita, jossa yksityisyyskään ei ole turvassa Applen jakaessa tietoja viranomaisille pyydettäessä. Sitten käyttäjä joutuu vielä hankkimaan yleensä maksullisia appseja. Eräässä toisessa ekosysteemissä suurin osa sovelluksista on ilmaisia (usein mainoksilla rahoitettuja). Pienellä virittelyllä mainokset saa estettyä. Applen tuotteet sopii parhaiten maksukykyiselle tekniikasta kiinnostumattomalle henkilölle.

  Minullekin on tullut noita huijausviestejä, vaikka mitään Apple-tilejä ei ole. Suoraan vain merkitsen roskapostiksi.

  • Hendrik

   Onkaan se ihan kamalaa maksaa, itse maksaisin mieluusti Androidilla siitä, että saisin mainokset pois!. Mutta ei edes mahdollista, sillä isoveli haluaa valvoa ja antaa tietosi eteenpäin!. 🙄👎

Tuoreimmat jutut