Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen maksettavaksi tuomittiin miljoonakorvaukset – perusteina kaksi Nokian patenttia

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

NOKIA LogoKalifornialaistuomioistuin on määrännyt Applen maksettavaksi 7,3 miljoonaa dollaria korvauksia Core Wireless -yhtiön omistamien kahden patentin rikkomisesta tuotteissaan.

Korvausten perusteena olevat patentit ovat peräisin Nokialta, joka on siirtänyt ne eteenpäin. Patenteista numero 6477151 käsittelee pakettipohjaisen tiedonsiirron toimintaa mobiiliverkoissa ja numero 6633536 signalointia mobiiliverkoissa. Patentit on alun perin laitettu vireille jo vuosina 1996 ja 1997.

Nokia myi – tai paremminkin siirsi ilman kaupanteon yhteydessä maksettavaa kauppahintaa – patentit vuonna 2011 MOSAID-yhtiölle, joka nykyisin tunnetaan nimellä Conversant Intellectual Property Management. Patentit omistava Core Wireless on nykyisin Conversantin tytäryhtiö.

Patenttien siirron yhteydessä kerrottiin Nokian sekä patenttien lisenssinhaltijan Microsoftin saavan kaksi kolmasosaa patenttien perusteella jatkossa kertyvistä tuloista yhden kolmanneksen jäädessä patenttien ostajalle, joka ottaa riskin vastaten lisensointi- ja oikeudenkäyntitoiminnan kuluista. Tämän sopimuksen voimassaolosta alkuperäisessä muodossaan vielä nykyään ei ole tietoa, mutta ilman muutoksia se tarkoittaisi Nokian hyötyvän nyt nähdystä oikeuden ratkaisusta.

Tosin Apple valittanee vielä oikeuden päätöksestä ja tapausta käsitellään vielä korkeammissa oikeusasteissa – mahdollisesti jopa vuosien ajan. Viime vuonna oikeudessa Applen ei nähty rikkoneen viittä patenttia, jotka kuuluivat 12 patentin joukkoon joiden perusteella Core Wireless alun perin lähti hakemaan Applelta korvauksia jo vuonna 2012.

Nokia itse on lisensoinut patenttejaan Applelle, mutta sopimus on tällä erää päättymässä tämän vuoden lopussa ja Nokia on kertonut käyvänsä neuvotteluja jatkosta Applen kanssa.

Nokia sopi Applen kanssa patenteista vuonna 2011, jolloin se oli vielä itse laajasti mukana älypuhelinbisneksessä ja lisensoi sopimuksessa vastavuoroisesti käyttöönsä myös Applen patentteja. ”Tällöin Nokialle tuleva nettorojaltimaksu on pienempi”, totesi Nokian lakiasiainjohtaja Maria Varsellona Nokian pääomamarkkinapäivässä. Nyt Nokia ei enää tarvitse Applen patentteja vastaavalla tavalla, joten periaatteessa Applen voisi jatkossa odottaa joutuvan taipumaan suurempiin maksuihin Nokialle.

Nokian patenttien ja brändin lisensoinnista kertyvä liikevaihtovirta on nyt 800 miljoonan euron vuositasolla ilman Apple-sopimusta. Apple-sopimuksen aiemman tason kanssa vuotuinen liikevaihto kohoaisi 950 miljoonaan euroon.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi