Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Testissä Samsungin villi UFO-kamera Gear 360

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Samsung Gear 360

Samsungin ensimmäinen 360 asteen kamera, Gear 360, tuo 360 asteen kuvat ja videot kohtuuhinnalla tavallisen tallaajan saataville. Kameran suositushinta on vajaat 400 euroa, ja samasta hintaluokasta löytyy myös muutamia muita 360 asteen kameroita, mutta erityisesti Samsungin tehopuhelimien omistajille Gear 360 on varsin luonteva valinta. Kamera on nimittäin varsin helppokäyttöinen Samsungin puhelimella käytettynä.

Pääsimme testaamaan kameraa kesän aikana, ja kun pimeä talvi on jo saapunut, tuntuu erityisen hauskalta palata kesäisiin tunnelmiin juuri 360 asteen kuvilla ja videoilla. 360 asteen videoita voi tarkastella esimerkiksi YouTubessa tai Facebookissa tavallisella tietokoneella tai mobiililaitteella niin, että näkymää voi pyöritellä ympäriinsä laitteen näytöllä. Parhaiten nämä kuvat ja videot kuitenkin pääsevät oikeuksiinsa, kun niitä katsoo VR-laseilla, kuten Samsungin Gear VR:llä. On aivan eri asia muistella hienoja hetkiä valokuvien tai videoiden välityksellä katsomalla niitä tavalliselta näytöltä, kuin sujauttaa päähänsä VR-lasit ja todella uppoutua tallennettuun tilanteeseen.

Tekniikaltaan Gear 360 on pieni, pallonmuotoinen 360-kamera, jossa on kaksi 15 megapikselin kameraa. Erikoislinssien avulla kamerat kuvaavat kumpikin 195 asteen videokuvaa, ja nuo kaksi hieman toisiaan risteävää videota parsitaan sitten kameran ohjelmistolla yhdeksi 360 asteen kokonaisuudeksi. Videon suurin tarkkuus on 3840 x 1920 pikseliä. Kameralla voi ottaa myös 25,9 megapikselin still-kuvia. Materiaali tallennetaan enintään 200 gigatavun microSD-muistikortille ja virtaa tarjoaa 1350 milliampeeritunnin akku, joka Samsungin mukaan riittää 140 minuutin videokuvaukseen.

Samsung Gear 360

Tuttu neljännestuuman kierre tarkoittaa, että Gear 360 sopii suoraan tavallisiin kamerajalustoihin.

Muotoilultaan pallomainen Gear 360 on silkkaa UFO-meininkiä, mutta hauskalla tavalla. Kameran myyntipakkaus on musta lieriö, jonka yläosa on kirkasta muovia, ja pallomainen kamera näkyy alustallaan tuon kirkkaan kuoren läpi. Kokonaisuus on niin hauskasti sci-fiä, että innokkaampi voisi säilyttää kameraa pakkauksineen ylpeästi näytillä vaikkapa kirjahyllyssä.

Pallon alaosa on viistetty suoraksi ja pohjasta löytyy kuvaajille tuttu neljännestuuman kierre, eli kameran voi halutessaan ruuvata kiinni tavalliseen kamerajalustaan tai esimerkiksi selfie-keppiin. Myyntipakkauksessa mukana tulee näppärä pieni alusta, joka toimii joko kahvana tai matalana kolmijalkana. Lisäksi mukana on pieni ranteen ympäri pujotettava hihna, jolla voi estää kameran putoamisen kädestä, jos kuvaamista haluaa tehdä vauhdikkaammissa harrastuksissa.

Kamera on IP53-luokiteltu, eli suojattu pahimmilta pölyiltä ja satunnaisilta vesiroiskeilta. Kaikkein karuimpiin oloihin tai uintireissulle kamera ei siis sovellu, mutta esimerkiksi pienet pärskeet tai kevyt sade eivät menoa haittaa.

Samsung Gear 360

Kamerassa on itsessään muutama painike sekä pieni näyttö, josta näkee tärkeimmät tiedot, eli kuvaamisen voi aloittaa ja lopettaa suoraan kamerasta. Kaikkein luontevimmin ohjaaminen toki käy yhteensopivalla Galaxy-puhelimella, jolla voi tarkastella kameran näkymää käytännössä reaaliajassa. Yhteydenpito kameran ja puhelimen välillä tapahtuu Bluetooth- ja Wi-Fi Direct -yhteyksillä. Materiaalia voi käsitellä ja jakaa joko yhteensopivalla Galaxy-puhelimella tai Windows-tietokoneille saatavilla olevalla ohjelmistolla.

Gear 360 on selkeästi aktiiviharrastelijan kamera. Mikrofoni tallentaa aivan kaikki ympärillä äänet, ja esimerkiksi ulkona kuvatessa saattaa mahdollisen kuvattavan kohteen ääni hukkua herkästi ympäristön huminaan ja muuhun meluun. Sen sijaan action-kameraksi Gear 360 sopii mukavasti ja sillä voi tallentaa hauskoja muistoja esimerkiksi pyöräretkiltä tai muista ulkoilma-aktiviteeteista sekä tapahtumista.

 

Jos mä nyt jaan tän tähän ni toimiiko tää silleen 360-tyyppisesti?

Julkaissut Janne Laakso 16. joulukuuta 2016

 

Kuvanlaadultaan Gear 360 on ihan asiallinen, kunhan pitää mielessä, että kyseessä on harrastelijan kamera. Kahden kameran tallentama materiaali parsitaan yhteen pääosin hyvin tuloksin, mutta rajan kyllä erottaa, ja esimerkiksi testaamassamme laitteessa kahden kameran väritoistossa oli havaittavissa hiuksenhieno sävyero.

Täytyy kuitenkin sanoa, että kun kesän aikana kuvattuja kuvia ja videoita ryhdyttiin pimeän vuodenajan saavuttua tarkastelemaan, eivät nuo seikat merkittävästi tunnelmaa kuitenkaan latistaneet. Kuten alussa tuli mainittua, pääsee 360 asteen materiaali erityisen hyvin valloilleen VR-laseilla katsottuna. Kun ympärillä olevia maisemia voi tarkastella päätä kääntelemällä, on helppo uppoutua kameran tallentamiin hetkiin, ja pienet kauneusvirheet unohtuvat helposti.

Samsung Gear 360

Gear 360 -kameraa on helppo suositella Samsungin ekosysteemiin uppoutuneille. Samsung on esimerkiksi tarjonnut Gear VR -lasejaan hanakasti Galaxy S7 -ostajille, joten jos taskussa on jo S7 tai S7 edge ja kotoa löytyy Gear VR, on Gear 360 varsin luontevaa jatkoa sarjalle, ja esimerkiksi hauska joululahjaidea.

+ Käytön helppous
+ Itse kuvattua 360-materiaalia varsin hauska tarkastella VR-laseilla
– Kahden kameran yhteenparsittu 360-materiaali ei aivan virheetöntä
+/- Muotoilu: hauskan näköinen ja helppo käyttää, mutta hieman hankala kuljettaa

Testikuva Samsung Gear 360:llä.

Julkaissut Mobiili.fi 15. joulukuuta 2016

Päivitetty 16.12. klo 13.20: Facebookin oma mobiilisovellus ei tukenut 360 asteen videon lataamista, eikä Samsungin Gear 360 -sovellus mahdollistanut jakamista Mobiili.fin Facebookiin, joten näytevideo on nyt allekirjoittaneen omalla Facebook-sivulla ja upotus päivitetty tähän artikkeliin.

Videot ja kuvat nähtävissä Facebookissa täällä, täällä, täällä ja täällä.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut