Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Huippupuhelimien paras hinta-laatusuhde? Ensituntumat OnePlus 3T:stä

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

OnePlus 3T

OnePlus 3T saattaa hyvinkin edustaa tämän hetken parasta hinta-laatusuhdetta älypuhelimissa. Tekniset ominaisuudet ovat terävintä kärkeä, mutta hintaa on alle 500 euroa. Saimme OnePlus 3T:n tuoreeltaan käsiimme, ja aiomme tulevien viikkojen aikana selvittää, onko kyseessä todella ”lippulaivojen tappaja”, kuten usein sanotaan.

OnePlus 3T

Otetaan alkuun pieni historiankertaus, sillä OnePlussan tarina on mielenkiintoinen.

Kiinalainen OnePlus pölläytti mobiililaitemaailmaa reilut kaksi vuotta sitten julkaisemalla OnePlus Onen. Keväällä 2014 esitelty puhelin nousi kulttisuosikin asemaan useammastakin syystä. Laite oli varustettu CyanogenOS-käyttöjärjestelmällä, joka on laajemmin käyttäjän muokattavissa kuin Googlen perus-Android. Laitteen ostaminen onnistui vain kutsulla, jonka saattoi saada esimerkiksi yhtiön keskustelupalstalta, kilpailuista tai kaverilta, joka puhelimen oli jo onnistunut hankkimaan. Lisäksi laite sisälsi huippuluokan tekniset ominaisuudet, mutta oli hinnaltaan vain noin puolet suurten valmistajien lippulaivapuhelimista. OnePlus kutsui puhelintaan lippulaivojen tappajaksi.

Viime vuonna OnePlus julkaisi ensin Onen seuraajaksi OnePlus 2:n, joka kyllä myi enemmän kuin edeltäjänsä, mutta samanlaista hypeä sen ympärille ei syntynyt. Laite ei vastannut sille asetettuihin odotuksiin. Lisäksi yhtiö julkaisi hieman myöhemmin OnePlus X:n, joka oli vieläkin edullisempi, mutta sisälsi jo hieman vanhempaa rautaa. Fanit eivät hirveämmin pitäneet julkaisuista.

OnePlus 3T

Tämän vuoden kesällä julkaistiin sitten OnePlus 3, ja yhtiö vakuutteli kovin, että alkuperäisen mallin hengessä mennään ja että fanit halutaan taas saada tyytyväisiksi. OnePlus 3:n resepti olikin hyvä, vaikkei laite muotoilultaan ollutkaan järin persoonallinen. Sisältä löytyi sen hetken tehokkainta rautaa neljänsadan euron paketissa ja käyttöjärjestelmänä yhtiön oma OxygenOS. Aiemmin käytössä olleen CyanogenOS:n tavoin OxygenOS edelleen tarjoaa käyttäjälle enemmän valinnanvaraa kuin Googlen puhdas Android, mutta sitä ei ole sullottu täyteen laitevalmistajan omia turhia sovelluksia.

OnePlus 3 sai hyvän vastaanoton ja pääsi heti Suomessa Elisan myyntilistoille. Elisasta oli vain viikkoja aiemmin tullut OnePlussan ensimmäinen jälleenmyyjä Euroopassa. Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkin mukaan OnePlussan tekemisiä oli jo pidempään seurattu tarkkaan, ja Elisa tiesi tarkalleen haluavansa laitteen listoilleen. Ratkaisu ei ollut huono, sillä OnePlus 3 on porskutellut julkaisunsa jälkeen Elisan myyntilistojen kärjessä.

OnePlus 3 esiteltiin kesäkuussa, mutta loppusyksystä kiinalaisvalmistaja yllätti monet esittelemällä uuden OnePlus 3T:n. Kyseessä on käytännössä hieman päivitetty versio OnePlus 3:sta, ja laite tuleekin ottamaan edeltäjänsä paikan valikoimissa. OnePlussan omassa verkkokaupassa ei vanhaa kolmosta enää ole, ja Elisakin myy enää ne, mitä varastoissa jäljellä on. Sen jälkeen yksi ja ainoa malli OnePlussan valikoimissa on 3T aina siihen asti, että seuraaja esitellään mahdollisesti joskus ensi vuoden puolivälin tienoilla.

OnePlus 3T

Uuden mallin esittely tuntuu tietysti hieman erikoiselta, kun vanha malli ehti olla myynnissä vain viisi kuukautta, mutta OnePlussan liiketoiminnan kehitysjohtaja Juha Rytkönen perusteli ratkaisun hyvin 3T:n Suomen-julkaisun yhteydessä. Yhtiön sloganina on alusta asti ollut ”never settle”, ”älä koskaan tyydy”, joten yhtiössä ei haluttu tyytyä OnePlus 3:n tekniikkaan, kun pienellä vaivalla siitä voitiin tehdä vieläkin parempi.

OnePlus 3:n omistajat saattavat pettyä, kun taskussa ei olekaan enää sitä kaikkein uusinta rautaa, mutta mahdollinen pettymys on turhaa. Hieman korkeammalla hinnalla 3T:n ostaja saa muutaman prosentin tehokkaamman suorittimen, tarkemman selfie-kameran ja hieman isomman akun. OnePlus 3 ei 3T:n julkaisun jälkeen lakkaa toimimasta eikä se ole yhtään sen huonompi laite kuin aiemminkaan. Lisäksi yhtiö on ilmoittanut, että Android Nougat -päivityksestä alkaen molemmat laitteet saavat samat käyttöjärjestelmäpäivitykset, eli OnePlus 3:n omistajat eivät millään tavalla jää paitsioon, vaikka uusi malli näin pian julkaistiinkin.

Eroina alkuperäisen 3:n ja uudemman 3T:n välillä ovat suoritin, etukamera, akku ja takakameran suojus. Suoritin on vaihtunut Snapdragon 820:sta 821:een, ja uusi suoritin on hieman viritetty versio aiemmasta. 821 on muutaman prosentin tehokkaampi ja pysyy viileänä hieman paremmin, mutta nämä pienet erot tulevat esiin vain kaikkein raskaimmassa käytössä. Peruskäyttäjälle merkitystä ei juurikaan ole.

Etukameran tarkkuus on kasvanut kahdeksasta megapikselistä 16 megapikseliin ja kamera osaa nyt ottaa automaattisesti kuvan, kun kuvattava ihminen hymyilee kameralle. Akun kapasiteetti on kasvanut 3000 milliampeeritunnista 3400 milliampeerituntiin. Lisäksi 3T:ssä takakameran linssisuojus on kovaa safiiria, kameran elektronista kuvanvakautusta on parannettu ja hämärässä kuvatessa pitäisi kohinaa ilmetä vähemmän. Tarjolle on tullut uusi värisävy, tummanharmaa Gunmetal, ja tallennustilaa on saatavilla 64 tai 128 gigatavua. OnePlus 3:n hinta oli 399 euroa, 3T:n hinta on tallennusmuistista riippuen joko 439 tai 479 euroa.

OnePlus 3T

Lataus tapahtuu USB-C:llä ja kuulokeliitäntä löytyy. Kuulokkeita myyntipakkauksessa ei ole.

OnePlus 3T on ensimmäinen OnePlus-puhelin, jota olen päässyt perusteellisemmin käyttämään, joten en voi verrata laitetta aiempiin saman valmistajan malleihin. Viime aikoina olen etupäässä käyttänyt iPhone 7:ää, Galaxy S7 edgeä sekä parin päivän ajan myös Huawei Mate 9 Pro -mallia. Kun otin OnePlus 3T:n paketista ja käyttöön, oli ensimmäinen ajatus, että laite on yllättävän siro ja kevyt. 5,5-tuumainen näyttö ei ole aivan pienimmästä päästä, mutta laite ei silti tunnu järin valtavalta kädessä. Muotoilunsa ansiosta laite tuntuu jopa huomattavan ohuelta. Testilaitteen mukana tuli myös yhtiön oma Ebony Wood -suojakotelo, joka istuu napakasti, eikä lisää laitteen kokoa merkittävästi. Näyttöä suojaavaa reunusta kotelo ei hirveästi tarjoa, mutta tuntuu muuten pätevältä.

OnePlus 3T:n viimeistely on laadukasta, tuntuma on mainio, eikä laite hullummalta näytäkään. Takaosan muotoilu vastaa suunnilleen sataa muuta Kiinasta viimeisen vuoden aikana tullutta puhelinta, mutta ainakin valmistajan oma logo erottuu ylpeästi. OnePlussan liiketoiminnan kehitysjohtaja Juha Rytkösen mukaan yhtiön taustalla on nippu vanhoja iPhone-käyttäjiä, jotka halusivat vastaavaa laatua ja käytön miellyttävyyttä Android-puolelle, ja ainakin laitteen ulkoisen viimeistelyn osalta voi sanoa, että tavoitteeseen on päästy. Muotoilu ei millään tavalla muistuta iPhonea, mutta laatu tuntuisi olevan samalla tasolla. Gunmetal-väritys on maukas ja alumiinipinta näyttää hyvältä, eikä ole niin liukas kuin joissain muissa metallikuorisissa puhelimissa.

OnePlus 3T

Volyyminäppäimen yläpuolella on varsin kätevä kolmeasentoinen kytkin, jolla puhelimen saa äänettömäksi tai älä häiritse -tilaan.

Mielenkiintoinen seikka tuli esiin, kun testailin laitteen suorituskykyä GeekBench 4- ja AnTuTu Benchmark -sovelluksilla. GeekBenchille laite tunnistuu OnePlus 3:na ja järjestelmäpiiri olisi sen mukaan vanhempi Snapdragon 820, jonka tehokkaimmat ytimet toimivat 2,19 gigahertsin kellotaajuudella. Etukamera ottaa kuitenkin 15,9 megapikselin kuvia ja AnTuTu ilmoittaa suorittimen kellotaajuudeksi 2,34 gigahertsiä, joten kyseessä oikeasti lienee OnePlus 3T, kuten paketin päällä lukee. Tämä kauneusvirhe korjaantunee, jahka Primate Labs julkaisee päivityksen GeekBench 4 -sovellukselleen.

Kaikkinensa OnePlus 3T vaikuttaa ensimmäisen vajaan viikon perusteella varsin pätevältä laitteelta, mutta vielä tarkoituksena on selvittää, onko siitä todella kalliimpien lippulaivojen tappajaksi. Mielenkiinnon kohteita ovat ainakin OxygenOS-käyttöjärjestelmän toimivuus ja vakaus sekä kameroiden laatu. Näistä otamme tulevien viikkojen aikana selvää.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Kiinnostunut

  Olisi mukava tietää paljonko saa pisteitä antutu benchmark testistä?

  • Janne Laakso

   AnTuTu antoi 163 382 pistettä.

   • Kiinnostunut

    Kiitos tiedosta.

 2. Tommi

  Parissa arvostelussa youtubessa näytti 162K, mutta joo se voi vaihdella aika suuresti.

  Nougat tulossa pian, sitä odotellessa! :)

 3. Welger

  Pitäisköhän vaihtaa Nexus 6P tuohon… vai meniskö vielä Nexuksella…

 4. jarppi0123

  Älä ota kumpaakaan. Osta Microsoft Lumia 950 xl. Mulla puhelimena sen pikkuveli Microsoft lumia 950 mainio laite etten sanois. 3 lumia menossa jo. Aikaisemmat lumia mallit 920, 930& 950.

  • Kiinan ihmeet

   Itselläkin lumia 950 xl ja kokemuksella voisin sanoa että lumia on parasta laatua.

   • Matti#2

    Saatiin Lumia 550 tyttärelle rikkoituneen xperian tilalle. Yllätys oli kyllä suuri, kun tajuttiin ettei sille tosiaan saa mitään softia. Edes youtubea ei löytynyt. Onneksi sentään whatsapp. Mikään muu puhelin ei kyllä käynnisty niin usein uudelleen, taattua windows softaa. Esiasennettu HS appi meni jumiin ja toimimaton kuvake koristaa sovellusvalikkoa, eikä sitä pysty poistamaan. Se siitä lumiasta taas.

    • hahah

     Ja rautapuoli?

    • Juha

     Asenna siihen Metrotube. On parempi kuin Youtube. Antaa mm. soittaa listoja taustalla Spotify-tyyliin.

     • iPixelEnginePlus

      Niin, muissa käyttiksissä youtube on ilmainen, WPssa joutuu lataamaan maksullisen, youtuben korvaavan ohjelman. Ei hyvä.

     • hahah

      Ei tarvi maksaa penniäkään mm. My tubesta

 5. Juha

  Käyttis ja sen päivitykset arveluttavat. Tuskin virallisia OTA säännöllisesti paljon kilahtaa…

  • Janne Laakso

   Keskustelupalstojen perusteella puuhaavat kovastikin noita päivityksiä, ja kyllä niitä julkaistaan, että ei tuo tilanne ainakaan ihan huono ole. On kyllä yksi niitä suurimpia mielenkiinnon kohteita itselläkin, että miten tuo käyttis pelittää ja päivittyy.

Tuoreimmat jutut