Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Viisi syytä ottaa käyttöön sovelluskehittäjän asetukset Android-laitteella

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Android Nougat.

Android-puhelimissa ja -tableteissa on mahdollista ottaa käyttöön sovelluskehittäjien asetukset, eli ylimääräinen asetusvalikko, joka vie käyttäjän perusasetuksia syvemmälle. Mukana on asetuksia, jotka voivat ratkaisevasti heikentää laitteen tai sovellusten toimintaa, eli asetuksia kannattaa muutella hyvin varovaisesti, mutta Gizmodon Field Guide on kaivanut esiin viisi pätevää syytä ottaa sovelluskehittäjien asetukset käyttöön.

Android kehittäjävalikko

Kehittäjävalikko saattaa laitemallista ja käyttöjärjestelmän versiosta riippuen olla suoraan tarjolla asetusvalikossa tai sitten se kaivetaan esiin asetusvalikon kohdan ”Tietoja laitteesta” (tai vastaava) takaa, kohdasta, jossa kerrotaan käyttöjärjestelmän koontiversio. Esimerkiksi Samsung Galaxy S7 edgellä koontiversion tiedot löytyvät kohdasta Asetukset – Tietoja laitteesta – Ohjelm. tiedot – Koontiversio. Kun koontiversiotietoja näpäyttää seitsemän kertaa peräkkäin, aukeaa asetusvalikkoon uusi kohta, ”Sovelluskehittäjien asetukset”.

Android kehittäjävalikko

Seitsemän näpäytystä asetusvalikon ”Koontiversio”-kohdassa avaa kehittäjävalikon.

1. ”Roottaus” ja käyttöjärjestelmän vaihtaminen

”Roottaus” tai ”roottaaminen” eli ohjelmistolukituksen poisto sekä käyttöjärjestelmän vaihtaminen alkavat kehittäjävalikon kautta.

Roottaus mahdollistaa esimerkiksi puhelinvalmistajien omien sovellusten poiston ja muita vastaavia operaatioita, jotka eivät välttämättä muuten onnistuisi valmistajien omien ohjelmistosuojausten vuoksi. Lisäksi moniin suosittuihin puhelimiin on tarjolla muiden kuin Googlen tai laitevalmistajien omia versioita Android-käyttöjärjestelmästä. Yksi suosittu vaihtoehto on CyanogenMod, yhteisöpohjainen versio Androidista. Se antaa Googlen tai laitevalmistajien omia Android-versioita laajemmat mahdollisuudet muokkauksille.

Sekä roottaamiseen että käyttöjärjestelmän vaihtoon löytyy tietoa ja apuja internetistä, mutta käsittely yleensä evää laitteen takuun ja muutenkin näihin operaatioihin sisältyvät omat riskinsä, joten aiheeseen kannattaa tutustua huolella, jos näitä käsittelyjä aikoo laitteelleen tehdä.

2. Nopeuta siirtymäanimaatioita

Android käyttää siirtymäanimaatioita esimerkiksi sovelluksia ja ikkunoita avattaessa. Nämä animaatiot tuovat tiettyä sulavuutta ja tyyliä laitteelle sitä käytettäessä, mutta laitteen saa tuntumaan ripeämmältä kun animaatioita nopeuttaa tai ottaa ne kokonaan pois käytöstä.

Animaatioiden nopeuteen vaikuttavat kehittäjävalikon kohdat ”Ikkuna-animaation mittakaava”, ”siirtymäanimaation mittakaava” ja ”animaattorin kestoasteikko”. Oletuksena kaikissa animaatiosuhde on 1, mutta animaatioita voi nopeuttaa muuttamalla suhteeksi 0,5 ja hidastaa muuttamalla suhteen suuremmaksi.

3. Muuta laitteesi GPS-sijaintia

Joissain tilanteissa voi olla hauskaa tai hyödyllistä väittää sovelluksille tai kavereille, että olisit jossain muualla kuin missä todellisuudessa olet. Se onnistuu kehittäjävalikon ja erillisen sovelluksen avulla.

Esimerkiksi Galaxy S7 edgessä kehittäjävalikosta löytyy kohta ”keksityn paikan sovellus”. Sen takaa voi ottaa käyttöön GPS-sijaintia muuttavan sovelluksen. Sellaisia ovat esimerkiksi Google Playstä ladattavat Fake GPS location ja Fake GPS location spoofer free.

Näiden avulla voit vaikkapa väittää tietylle sovellukselle olevasi sopivassa kohdemaassa tai antaa kavereillesi itsestäsi mielikuvan todellisena maailmanmatkaajana, suoraan kotisohvalta käsin.

4. Nopeuta pelejä

Himopelaajat voivat kehittäjävalikon kautta vapauttaa huippupuhelimestaan vielä lisää ruutia näyttäville peleille. ”Ota 4x MSAA käyttöön” vapauttaa lisää järjestelmäpiirin tehoja käyttöön ja tekee näyttävistä peleistä vieläkin näyttävämpiä. Laitteen täytyy kuitenkin sisältää riittävän tehokas grafiikkapiiri, jotta apu toimisi kunnolla.

Kääntöpuolena samainen valinta lisää laitteen virrankulutusta, eli akun varaustasoa kannattaa pelin lomassa tarkkailla.

5. Tallenna näytön tapahtumia

Esimerkiksi pelikikkoja, sovellusesittelyjä tai Android-opasvideoita voi napata tietokoneelle talteen kehittäjävalikon ja Android Studio -työkalujen avulla. Ohjeita tallentamiseen löytyy esimerkiksi Gizmodon Field Guidesta. Ruudunkaappausta tehdessä täytyy kehittäjävalikosta olla myös USB-virheenkorjaus käytössä.

Edellä muutamia esimerkkejä kehittäjävalikon suomista mahdollisuuksista. Jos kehittäjävalikon haluaa asetuksista uudelleen piiloon, onnistuu se tyhjentämällä Asetukset-sovelluksen data. Se käy seuraavaa polkua pitkin (esimerkkinä jälleen Galaxy S7 edge): Asetukset – Sovellukset – Sovellusten hallinta – Asetukset – Tallennustila – Poista tiedot.

Toivottavasti näistä vinkeistämme mobiililaitteen käyttöön on apua sinulle. Muut julkaisemamme vinkit löydät ohjesivuiltamme.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Androilija82

  Listalta unohtui tärkein hermoja ja akkua säästävä asia: mahdollisuus sulkea päällä oleva ohjelma pitämällä pohjassa takaisin näppäintä :)

  Itselläni oli pari vuotta sitten tehokkain saatavilla oleva kännykkä mutta en koskaan käyttänyt tuota 4x msaa:ta vaikka pelasin paljon, sen verran pieni se 5″ ruutu on mutta tablettipelaajalle siitä voikin olla iloa.

  • Hendrik

   Eli kaksi vuotta sitten käytössäsi oli iPhone!. Miksi siis kommmentoit Android -uutiseen?.

   • Aleksi

    Miksi Apple-fanipoika kommentoi Anrdoid-uutiseen? ;)

    • Hendrik

     Aleksi, mitä tekemistä kommentillasi on minkään kanssa?.

     • Aleksi

      Yhtä paljon kuin aiemmalla kommentillasi alkuperäiseen postaukseen :D Mutta tähän Android-Apple-vääntöön en oikeasti ala…

     • Hendrik

      On sillä sen verran, että kirjoittaja totesi kaksi vuotta sitten käyttäneensä sen ajan tehokkainta puhelinta, mikä oli luonnollisesti iPhone!. Tämä juttu taas käsittelee Androidia?. Sinun kommenttiasi kummastelen!. Etenkin kun en ole koskaan omistanut Applen älypuhelinta!.

 2. Aleksi

  Ainakin Pivo-sovellus ei laisinkaan tykkää siitä, että noita asetuksia on käytetty päällä, vaan lopettaa toimintansa jos sen havaitsee.
  Eli kannattaa miettiä onko oikeasti tarpeen lähteä tuonne sörkkimään, varsinkin ellei ole asiasta ihan varma (sama roottauksen kanssa).

  • Matti#2

   Hyvä pointti. Oiskohan ollut sama Op mobiilin kanssa(?)

  • LaDeX

   No ei kyllä lopeta. Eikä kyllä roottauksella ole mitään tekemistä tuon valikon kanssa. Kunnon IL-tason uutisointia.

   • Aleksi

    Kyllä muuten lopettaa. En nyt enää muista mikä luuri mulla oli, mutta Pivosta jouduin käyttämään jotain legacy-versiota jotta toimi, uudempi herjasi kehittäjäasetuksista.
    Ja roottaukseen tarvitaan (ainakin joihinkin metodeihin) usb-debugging päälle, joka löytyy juurikin tuon valikon takaa.

    • Aleksi

     Ja lisätään vielä sen verran, että tuo Pivo on muutenkin nirso laitteen asetuksille/ohjelmille. Nykyisessä luurissa (LG G5) ei suostunut toimimaan ennen kuin poistin sovelluksia jotka _saattavat_ käyttää root-oikeuksia.

    • LaDeX

     Hyvin toimii Pivo itsellä vaikka on kehittäjäasetukset käytössä. Ainakaan vanhemmissa Samsungeissa ei tarvitse roottaukseen tuota vaan puhelin käynnistetään download-tilaan ja tuupataan Odinilla softa luuriin.

     • LaDeX

      Galaxy S6 siis nykyinen luuri. Galaxy S4:ssä toimi myös ongelmitta.

     • Aleksi

      Ihme homma. Itsellä ei tosiaan tässä nykyisessä ja edellisessä luurissa toiminut vaikka mitä teki. Edellinen taisi olla Moto X 2014 -malli, rootattu yms. ja siinä toimi tosiaan vaan toi legacy-versio. Liekkö Sampoissa sitten jotenkin eri?

     • LaDeX

      Ilmeisesti. Kokeilin custom romin omaavassa (root myös) Galaxy S:ssä niin herjasi kehittäjätilasta.

 3. Tommi

  Aika peruskauraa.

Tuoreimmat jutut