Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Ennusmerkit ovat olemassa: iPhonella keraaminen tulevaisuus?

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Apple Watch Series 2:n uudessa huippuversiossa on keraaminen rakenne.

Apple Watch Series 2:n uudessa huippuversiossa on keraaminen rakenne.

Tällä viikolla julkistetun uuden Apple Watch Series 2 -kellomalliston huippuversio on varustettu keraamisella rakenteella.

Tämä on kiihdyttänyt spekulaatioita myös iPhonen tulevasta rakenteesta. Se saattaa laajemman lasin käytön ohella hyvinkin perustua myös zirkonikeramiikalle.

Näin spekuloi Quora-postauksessaan asiaa tutkinut ja pohtinut Brian Roemmele.

Nykyiset iPhonet perustuvat alumiinirakenteelle ja Apple käyttää nyt yhä uusissa iPhone 7 -malleissa kolmatta vuotta käytännössä samaa perusdesignia. Tämä ei välttämättä ollut alkuperäinen suunnitelma ja Roemmele kytkee myös iPhone 6:n yhteydessä nähdyt taipumisongelmat yhteen sen kanssa, että Applen aie tuoda safiiri iPhonen näytön pinnaksi epäonnistui. Safiirisuunnitelmien epäonnistuttua tuotannon osoittauduttua liian vaikeaksi ja kalliiksi, Apple lähti hakemaan iPhonen tulevaisuudelle uutta materiaaliperustaa. Ja se saattaa olla zirkonimineraaliiin perustuen keraaminen.

Zirkonikeramiikalla on muutamia sen puolesta puhuvia etuja.

Zirkonikeraaminen rakenne ei estä metallin tavoin radioaaltojen kulkemista, joten pienen, kompaktin älypuhelimen tai älykellon kaltaisen laitteen suunnittelu on huomattavasti vapaampaa, kun antennien signaalin kulkeutumisesta ei ole vastaavaa huolta.

Lisäksi zirkonikeramiikka on alumiinia kestävämpää. Se naarmuuntuu ja vaurioituu vähemmän herkästi.

Zirkonikeramiikkaa voidaan myös helposti työstää tekovaiheessa eri värisävyihin ilman erillistä maalausta ja sen pinnasta luoda erittäin tasainen ja kiiltävän hehkeä.

Applella on patentteja keraamisen rakenteen helpommaksi valmistamiseksi.

Applella on patentteja keraamisen rakenteen helpommaksi valmistamiseksi.

Nämä edut puhuvat zirkonikeramiikan puolesta ylivertaisena materiaalina alumiiniin nähden iPhonenkin rakenteessa. Ongelmana aiemmin tähän asti on voinut olla tuotantokustannusten suuruus, mutta Applen patentoimista uusista menetelmistä voi löytyä ainakin osaksi ratkaisu tähän pulmaan. Vuoden 2014 helmikuussa Apple patentoi uuden tavan keraamisen komponentin valannalle. Lisäksi 2015 Apple patentoi rakenteen, jossa keramiikka yhdistetään ja muotoillaan yhdessä muun polymeerimateriaalin kanssa.

Viimeksi mainittu patentti tuli julkiseksi päivä Applen Watch Series 2 -julkistuksen jälkeen elokuusta 2015 alkaneen salassapitoajan päätteeksi.

Watch Series 2:n keraamisessa rakenteessa zirkoni onkin yhdistetty alumiinioksidiin.

Apple kuvailee Watch Series 2:n keraamista rakennetta, joka on luotu suuren vahvuuden zirkonijauheesta ja alumiinioksidista. Keramiikkaa kuvaillaan kevyeksi ja erittäin kestäväksi – yli neljä kertaa ruostumatonta terästä kovemmaksi sekä naarmuuntumattomaksi ja tahriintumattomaksi. Pinta hiotaan timanttimassalla, joka tekee siitä erittäin sileän sekä kiiltävän.

Vähemmän lämpöä tuottavassa kellossa esimerkiksi älypuhelinta pienempi haaste on keramiikan metallia huonompi lämmönjohtavuus. Tämä pitäisi älypuhelimessa vielä onnistua ratkaisemaan paremmin. Nykyisin alumiinirakenne siirtää tehokkaasti syntyvää lämpöä ulos puhelimen sisältä.

Näin Apple Watch 2:n keraaminen rakenne muotoutuu.

Näin Apple Watch 2:n keraaminen rakenne muotoutuu.

Applen on huhuttu ensi vuonna iPhonen 10-vuotisjuhlavuotena uudistavan iPhonen designin täysin. Puhetta on ollut lasin käytön lisääntymisestä: etupuolen lisäksi myös taakse lasi tekisi jälleen paluun.

Mutta myös keramiikka on ollut jo esillä huhuissa iPhoneenkin. Applen suunnitelmista yleisesti erittäin hyvin perillä oleva KGI Securitiesin analyytikko Ming-chi Kuo totesi kevään 2016 raportissaan, että ”Apple valitsee lasin, muovin ja keraamisen rakenteen väliltä tulevaan iPhoneen mutta päätynee lopulta todennäköisesti lasiin, koska muovirakenne ei sallisi riittävää ohuutta ja keveyttä ja keraaminen rakenne olisi teknisesti hankala toteuttaa”.

Uuteen iPhoneen odotetaan myös AMOLED-näyttötekniikkaa, joka mahdollistaisi näytön kaartumisen laitteen sivuille. Uuden iPhonen ulkomuoto saattaakin olla nykyistäkin iPhone 6 / 6s / 7 -designiä vielä huomattavasti pyöreä- ja pehmeälinjaisempi.

Mutta onko jo ensi vuoden iPhonen rakenne keraaminen selviää vasta aikanaan. Toistaiseksi sen osalta on olemassa vasta spekulaatioita sekä näyttöä Applen kehitystyön etenemisestä keramiikan saralla. Apple Watch Series 2 -kello keraamisella rakenteella on lupaava avaus ja pienissä volyymeissa reilusti yli tuhannen euron hintalapulla myytävällä laitteella on kätevää testata ja kehittää valmistusprosessia.

iPhonen tulevaisuus näyttää keraamiselta, mutta onko se luvassa jo ensi vuonna, sitä ei vielä voida kuin arvailla.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Azazel

  Tuolloin antenniraidoista päästäisiin eroon kokonaan 😊

 2. Jonahan

  Erittäin mielenkiintoista spekulaatiota. Toivottavasti tästä jollain aikataululla tulee totta ja Apple taas veisi puhelin-designia uuteen suuntaan.

  Siitä olen liki varma, että ensi vuoden iPhone julistetaan mediassa pettymykseksi. Se on jo jonkin aikaa kirjoittanut mullistavasta 10v juhlamallista ja tämäkin spekulaatio on jo menossa ennenkuin nykyinen malli edes on saatu asiakkaille.

  Toivottavasti kirjoittelussa on ollut muutakin perää kuin toiveet ja patenttihakemukset.

 3. Sam

  Kuinkahan tuo keraaminen kuori kestää 1.5m putoamisen asfalttiin?

Tuoreimmat jutut